Raspandirea coronavirusului are un efect de domino pe mai multe paliere, de la sanatate la economie si afaceri. Dar cum te protejezi din punct de vedere financiar de evenimentele neprevazute, ca acesta?
COVID-19 testeaza rezistenta si capacitatea de regenerare a mediului de business atat la nivel national, cat si global. In unele companii din tara noastra, in special din domeniile cele mai afectate (precum organizare de evenimente, turism etc.), se vorbeste despre masuri extraordinare de atenuare a impactului si se iau deja in calcul posibile pierderi, taieri salariale sau concedieri.
Prin urmare, cum ne putem proteja din punct de vedere financiar de evenimente neprevazute? Atat din prisma personala, cat si in ceea ce priveste business-ul?
Am stat de vorba cu Adrian Asoltanie, trainer in domeniul Educatiei Financiare, care crede ca ne asteapta o perioada foarte dificila din punct de vedere economic, din cauza consecintelor virusului asupra afacerilor.
El ne-a facut cateva recomandari pentru asigurarea sanatatii financiare in aceasta perioada de criza, idei care se aplica si la nivel de companii:
1. Analiza bugetului personal: "Individual sau in cuplu, faceti o lista cu veniturile pe care va bazati si cum ar putea fi ele influentate de situatia actuala. Recomand implicare si responsabilitate maxima la jobul actual, astfel incat sanatatea companiei sa fie afectata cat mai putin.
Ce alte surse de venit suplimentar puteti gasi? E ceva ce puteti inchiria sau... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 00:00
Rusia apeleaza la Fondul Rezerva de 88 de miliarde de dolari si schimba o parte din valuta in ruble, pentru a sustine economia care aluneca in cea mai grava criza de dupa 2009.
"Impreuna cu banca centrala vindem o parte din rezervele valutare. Vom obtine ruble pe care le vom plasa la banci, pentru a pune lichiditati la dispozitia economiei", a declarat miercuri ministrul de Finante Anton Siluanov, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.
Decizia arata numarul redus de optiuni aflate la dispozitia autoritatilor dupa ce banca centrala a vandut anul trecut circa 88 de miliarde de dolari pentru protejarea rublei.
Scaderea preturilor petrolului la cel mai redus nivel din 2009 si sanctiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina au impins economia Rusiei in recesiune. Autoritatile au reactionat cu masuri de urgenta care au inclus cea mai mare majorare a dobanzilor dupa 1998, un plan de recapitalizare a bancilor de 1.000 de miliarde de ruble (15 miliarde de dolari) si obligarea exportatorilor de a schimba o parte mai mare din veniturile valutare in ruble.
Rusia ar putea converti o suma echivalenta cu pana la 500 de miliarde de ruble (7,5 miliarde de dolari) dintr-unul din cele doua fonduri suverane, pentru sustinerea monedei nationale, a spus Siluanov, care crede ca rubla este subevaluata.
Ministerul de Finante a inceput sa vanda luna trecuta rezervele valutare din conturile Trezoreriei.
Intreaga suma de 500 de miliarde de ruble sau o parte din... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 18:06
Rusia va folosi o parte din banii destinati Fondului de Pensii si sumele nefolosite din bugetul pe 2014 pentru a infiinta un fond "anti-criza", cu scopul de a sprijini companiile din domeniul energiei afectate de sanctiunile impuse de tarile din Vest.
Ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a explicat ca reforma fondului de pensii va genera un surplus de 309 miliarde de ruble, adica aproximativ 8,2 miliarde de dolari, din care va fi creata, in 2015, "rezerva anti-criza", relateaza RIA Novosti, citat de Mediafax.
El a precizat ca o parte dintre acesti bani va fi alocata companiilor din Rusia care se confrunta cu dificultati din cauza noilor masuri luate de Uniunea Europeana si Statele Unite impotriva Rusiei, in contextul conflictului din Ucraina.
Fondul de pensii este gestionat de banca de stat Vnesheconombank.
Mai multe companii au cerut deja ajutoare financiare din partea statului, inclusiv cel mai mare producator de petrol din Rusia, Rosneft, care a solicitat un imprumut guvernamental de aproape 40 de miliarde de dolari. mai mult
Luni, 15 Septembrie 2014, ora 13:57
Creditorii Greciei se vor deplasa la Atena luni cu scopul de a "actualiza" programul de austeritate si de reforme al Greciei, a anuntat joi presedintele Eurogrupului Jean-Claude Juncker.
La finalul reuniunii ministrilor de Finante ai zonei euro de la Luxemburg, Juncker a precizat ca Fondul de sustinere european (FESF) va debloca un miliard de euro pentru Grecia "pana la sfarsitul lunii".
Noul guvern grec a anuntat ca primul sau proiect va fi "revizuirea conditiilor memorandumului" de austeritate "fara a pune in pericol calea europeana a tarii sau mentinerea sa in zona euro".
Atena se pregateste mai ales sa ceara creditorilor sai doi ani in plus pentru a-si consolida conturile, ceea ce ar putea implica un nou imprumut de 16 pana la 20 de miliarde de euro, conform agentiei de presa Ana.
La randul sau, directoarea Fondului monetar international, Christine Lagarde, a solicitat Bancii centrale europene (BCE) sa fie "mai creativa" in serviciul cresterii economice pentru a ajuta zona euro sa rezolve criza datoriilor.
Uniunea monetara are nevoie de o "politica creativa si inventiva care sa reuseasca sa induca in cadrul zonei euro o politica monetara ce permite cresterea", a declarat Lagarde. mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 09:14
Ofertele pe care le va derula statul roman la bursa in acest an nu vor fi afectate de situatia economica europeana, care ar urma sa se imbunatateasca, a declarat miercuri presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), Mark Mobius.
"Liderii europeni vor gasi o solutie la problemele actuale si nu cred ca ar putea fi o problema pentru ofertele din Romania. De asemenea, cred ca situatia in Europa nu este chiat atat de rea cum este prezentata de presa".
"Uniunea Europeana este puternica, iar euro va fi mai puternic. La nivel global, masa de bani pentru a fi investiti a crescut. Prin urmare, nu cred ca este o criza de bani, ci de oportunitati", a mentionat Mobius.
Acesta sustine ca, in ceea ce priveste Romania, din punct de vedere global aceasta "este foarte bine situata pentru a-si accelera cresterea in urmatorii ani". Mark Mobius a mai spus ca sustine alinierea companiilor de stat la principiul guvernantei corporatiste.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor.
Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager al investitiilor si unic administrator al Fondului pe 29 septembrie 2010.... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 15:11
Germania a vehiculat ideea combinarii celor doua fonduri europene de salvare pentru a sprijini lupta impotriva crizei financiare.
Statul este dispus sa creasca limita fondului combinat de la 500 de miliarde de euro, incepand cu luna iulie, cand un fond permanent va functiona in paralel cu cel temporar, dupa cum au declarat oficialii guvernamentali de la Berlin, conform mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 20:19
Zona euro este pe punctul de a-si extinde fondul de salvare pentru tarile indatorate, iar liderii par determinati sa obtina aprobarea in parlamentul german, dupa ce, marti, a fost validat si de legiuitorii finlandezi.Insa dezbaterea dintre cei care ar trebui sa rezolve criza din zona euro a trecut deja la doua probleme cu adevarat spinoase: o expansiune radicala a libertatii planurilor de salvare si posibilitatea de a reduce datoria Greciei, scrie The Wall Street Journal.Esecul elen in reducerea deficitului bugetar determina unele guverne europene, in frunte cu Germania, sa reexamineze programul international de bailout pentru Atena, potrivit unor oficiali implicati in discutii.In schimb, Germania se afla sub presiunea de a accepta sa influenteze fondul de salvare al zonei euro prin folosirea resurselor proprii in asa fel incat sa isi ultiplice impactul, adauga sursele.Discutiile despre ambele probleme ar trebui sa conduca la urmatorul pas in luna octombrie, odata ce toate tarile din zona euro vor fi validat setul anterior de schimbari la fondul de salvare. Schimbarile, acceptate in luna martie si iulie de liderii europeni, nu au fost inca implementate. Ele ar trebui sa ridice capacitatea de creditare a fondului pana la 440 miliarde de euro, de la aproximativ 250 de miliarde de euro si sa permita flexibilitatea in ceea ce priveste utilizarea finantelor. mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 09:04
Fondul de investitii constituit de Guvern va fi alimentat de Fondul National de Garantare a Creditelor IMM, Fondul Roman de Contragarantare si Eximbank, pentru finantarea IMM-urilor profitabile, dar temporar in criza de lichiditati, si va promova un sistem de finantare a firmelor mici necotate la bursa, conform Mediafax.
Masurile pregatite cu scopul imbunatatirii mediului de afaceri au fost incluse de Guvern in Programul National de Reforma pentru perioada 2011-2013, document obtinut de MEDIAFAX.
"In conformitate cu strategiile de dezvoltare a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM si Fondului Roman de Contragarantare, se va infiinta un fond de investitii cu capital de risc, constituit prin participarea la formarea capitalului social a acestor doua institutii si a Eximbank, dar deschis si altor banci /institutii financiare interesate. Scopul acestui fond este operationalizarea capitalului de risc pentru start-up-uri si pentru finantarea IMM-urilor profitabile aflate in criza de lichiditate conjuncturala", se arata in document.
O alta masura avuta in vedere de Guvern este atragerea de micro-capital non-bancar (operatiune denumita "Angel capital" in Marea Britanie) catre afacerile de mica dimensiune.
Denumita in document retea de tip "business angels" sub forma unui ONG-asociatie, viitorul sistem de finantare este prezentat drept o alternativa, la nivel micro, a Bursei de Valori, care sa atraga capital dinspre investitorii individuali sau retele... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 15:08
Goldman Sachs, una dintre cele mai mari banci americane, a primit unda verde de la Federal Reserve pentru a-si rascumpara cele 5 miliarde de actiuni de la fondul de investitii detinut de Warren Buffet. Berkshire Hathaway, fondul lui Buffet, a ajutat Goldman Sachs in 2008, cand a lovit criza financiara, sa isi refaca rezervele de capital. Buffet a castigat de pe urma actiunilor Goldman Sachs in jur de 500 de milioane anual, astfel ca banca, de indata ce a trecut testele de stres, a cerut de permisiunea Fed pentru a-si rascumpara actiunile.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Sambata, 19 Martie 2011, ora 23:49