Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Banca Central Europeana ar trebui sa reduca ratele dobanzilor si sa lanseze o noua runda de masuri monetare neconventionale pentru a sprijini cresterea economiei zonei euro, care inca este afectata de reducerea cheltuielilor, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International dedicat celor 17 state care folosesc euro.
Desi joi compania britanica de analize financiare Markit Economics a publicat rezultatele unui studiu care arata ca activitatea in industria prelucratoare din zona euro a revenit pe crestere in iulie, pentru prima data in ultimele 18 luni, un nou semnal care arata ca economia incepe sa se redreseze dupa recesiune, FMI nu se asteapta la o redresare a regiunii pana in 2014, transmite Reuters.
Eforturile de intarire a finantelor publice ar putea reduce cresterea cu pana la 1,25 puncte procentuale in 2013, avertizeaza FMI, care isi mentine estimarea ca zona euro va ramane in recesiune pentru al doilea an consecutiv, inregistrand anul acesta un declin de 0,6%, si va reveni pe crestere in 2014, cu un avans de 0,9%.
Din cauza riscului stagnarii zonei euro si a presiunilor inflationiste slabe, BCE ar trebui sa sprijine cresterea prin masuri de reducere a fragmentarii pietelor financiare - o metafora utilizata pentru a atrage atentia ratelor dobanzilor diferite pentru companiile din nordul si din sudul zonei euro.
"Masuri suplimentare de relaxare a politicii monetare ar trebui sa ajute la eliminarea acestei fragmentari. BCE trebuie sa asigure... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 11:10
Companiile din zona euro se confrunta cu o problema a datoriilor care risca sa prelungeasca recesiunea din regiune, a avertizat miercuri Fondul Monetar International intr-un raport cu privire la stabilitatea financiara mondiala.
FMI estimeaza ca aproximativ 20% din obligatiunile sau creditele companiilor europene din zona euro sunt nesustenabile si ar putea forta firmele sa-si reduca dividendele sau sa-si vanda din active, transmite Bloomberg.
"Firmele de la periferia zonei euro au acumulat datorii considerabile in perioada de boom a creditului, pe fondul estimarilor de profituri ridicate si a conditiilor relaxate de creditare. In prezent companiile se confrunta insa cu reducerea datoriilor intr-un context de cresterea economica redusa si dobanzi ridicate", se arata in raportul FMI.
Potrivit Fondului, aceasta povara a datoriilor care presupune plata unor dobanzi mari impiedica firmele sa investeasca in proiecte profitabile care sa le permita sa-si reduca datoriile.
"In timp ce companiile mari si diversificate ar putea sa vanda din active (inclusiv din diviziile din strainatate) pentru a reduce gradul de indatorate, vanzarea unor active profitabile va afecta in mod negativ veniturile si profiturile. Mai mult, reducerea suplimentara a costurilor operationale, a dividendelor si a cheltuielilor de capital va impune noi riscuri la adresa cresterii economice si increderii investitorilor", adauga FMI.
Avertismente suplimentare privind bulele speculative... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:33
Scrisoarea de demisie a unui inalt oficial al FMI, prezentata saptamana trecuta, sugereaza ca FMI esueaza privind doua aspecte-cheie: nu a oferit un leadership de gandire independent, aspect evident in abordarea crizei din zona euro, si este nepregatit pentru a asigura stabilitate pentru urmatoarea criza globala majora.
In contextul in care Spania si eventual Europa se reintorc spre abis, aceasta criza se prefigureaza. Posibilitatea ca FMI "sa fie dat disparut" transmite un semnal de alarma, sustine semnatarul articolului publicat miercuri de Financial Times, Arvind Subramanian, senior fellow la Institutul Peterson pentru Economie Internationala si fost economist al FMI.
Pozitia FMI in zona euro, similara Germaniei
In ceea ce priveste zona euro, FMI s-a aliniat la linia oficiala europeana/germana asupra crizei, posibil in deserviciul Europei si al lumii. Nu a fost o sursa de idei noi sau de gandire critica privind probleme-cheie precum: fezabilitatea strategiei pentru Grecia, responsabilitatile tarilor creditoare, inclusiv nevoia de ajustare simetrica intr-o uniune monetara sau alternativele la austeritate pe termen scurt.
Aceasta nu inseamna ca linia oficiala este gresita, ci ca FMI nu a reusit sa conteste ortodoxia, pierzandu-si rolul de arbitru de valoare in dezbaterile politice. Daca lucrurile iau o intorsatura rea, FMI va trebui sa poarte responsabilitatea pentru complicitatea sa in optiunile de politica deloc optime facute in Europa.
Ca raspuns, FMI... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 12:38
Criza din zona euro a atins un stadiu critic, iar pentru depasirea cat mai rapida a acestui impas se impun masuri ferme privind consolidarea uniunii monetare europene, inclusiv printr-o integrare financiara mai mare, au apreciat responsabili ai FMI, in finalul consultarilor cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene.
Potrivit expertilor FMI, "in pofida actiunilor extraordinare de ordin politic" intreprinse de guvernele celor 17 state din zona euro, pietele de imprumuturi private si credite de stat "continua sa se confrunte cu presiuni enorme, ceea ce ridica intrebarea cu privire la capacitatea de supravietuire a zonei euro".
In aceasta situatie se impune, conform lor, "o miscare ferma si puternica in directia consolidarii uniunii monetare, in special a uniunii bancare si o integrare financiara mai mare pentru a impiedica amplificarea sentimentului de neincredere care a cuprins regiunea".
"Aceste masuri trebuie sustinute printr-o gama larga de reforme structurale in zona euro, menite a stimula cresterea economica", mentioneaza in acelasi timp expertii FMI, recunoscand totusi ca respectivele reforme structurale pot avea efectul dorit doar intr-o perspectiva mai lunga de timp si nu imediat. Relansarea imediata a activitatii economice necesita alte stimulente care sa permita, in special, sprijinirea cererii de credite, bunuri si servicii, mai spun ei. mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 11:09
Reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, sustine ca economia Romaniei a inregistrat o crestere economica mai mare decat anticipase Fondul, anul trecut, dar a recomandat statului roman sa se pregateasca de "furtuna".
Seful misiunii FMI in tara a precizat ca, desi Romania a avut crestere economica, nivelul nu este suficient, incat sa imbunatateasca standardul de viata.
"Statisticile oficiale arata ca avem patru trimestre de crestere. Ne mai lipsesc date, dar estimam o crestere pentru anul trecut de 2,5%, mult mai mult decat estimasem noi, de 1,5%. Ne asteptam la crestere economica si in anii care urmeaza. Situatia macroeconomica a inceput pe revenire, dar este slaba si fragila.
Insuficient de robusta pentru a se transpune in cresterea standardelor de viata, a spus Jeffrey Franks. Reprezentantul FMI in tara a spus ca are si o veste proasta, pentru ca procentul de 1,5%, cat a crescut economia Romaniei nu este suficient pe termen mediu si lung, pentru a rezolva problemele Romaniei si pentru ca aceasta sa ajunga la standardele altor tari europene.
Seful FMI mai spune ca se prefigureaza probleme in zona euro si ca Romania trebuie sa se astepte la provocari.
"Ne asteapta in viitor lucruri nu foarte bune. Suntem in drum spre iesirea din recesiune. Instabilitatea si nesiguranta pietei financiare se pot traduce in pedepse severe pentru tarile care nu sunt la nivelul celorlalte". mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 14:00
Directorul departamentului de Afaceri Bugetare al Fondului Monetar International (FMI), Carlo Cottarelli, a respins scenariul restructurarii datoriilor statelor din zona euro, considerandu-l "neortodox" si generator de efecte negative imprevizibile, transmite AFP, conform Mediafax."Cred ca aceasta abordare neortodoxa nu este o idee buna. Orice forma de restructurare a datoriilor are efecte care pot ameninta evolutia economiei.
Dilema este de a cunoaste cine plateste aceasta restructurare. In statele dezvoltate, o mare parte a datoriei este detinuta de investitori interni. Se aseamana foarte mult cu un impozit", a afirmat Cottarelli.
El apreciaza acest impozit ca fiind injust.
"Nu cred ca se poate contesta ca bogatii detin cantitati mari de datorii, la dobanzi de 1-1,5%.
Cred ca bogatii au mijloace mai bune de a investi. In schimb, prin investitiile ei, clasa de mijloc detine multa datorie publica, direct sau indirect", a mentionat oficialul FMI.
Cottarelli a subliniat ca legaturile economice dintre statele europene sunt foarte stranse, iar problemele unei economii au efecte la nivel mai larg. mai mult
Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 10:47
Zona euro ar putea suplimenta fondurile programului de 750 de miliarde de euro, care are ca scop sprijinirea statelor cu dificultati financiare din cadrul uniunii monetare, a declarat ministrul de Finante al Belgiei, Didier Reynders, citat de Bloomberg, informeaza Mediafax. Ministrul Belgiei, stat despre care analistii considera ca ar putea ajunge in situatia Greciei sau Irlandei, de a se imprumuta de la fondul de urgenta, se situeaza astfel pe o pozitie diferita fata de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy.
Suma de 750 de miliarde ar putea fi suplimentata, daca guvernele din zona euro decid sa infiinteze un fond mai mare in cadrul mecanismului permanent de criza care va intra in vigoare din 2013 , a declarat Reynders jurnalistilor.
"Daca decidem acest lucru in urmatoarele saptamani sau luni, de ce sa nu aplicam imediat la programul aflat in desfasurare?", a intrebat retoric ministrul.
Oficiallii europeni se afla sub presiune pentru a identifica noi modalitati de a stopa extinderea spre alte state din zona euro a crizei de incredere in capacitatea statelor de a-si onora datoriile, care a impins Grecia si Irlanda la imprumuturi externe.
Investitorii sunt ingrijorati ca suma ramasa din cele 750 de miliarde de euro dupa creditarea Greciei si Irlandei nu ar fi suficienta in eventualitatea unei intrari in criza a Spaniei.
In timp ce Sarkozy si Merkel au respins la sfarsitul lunii noiembrie extinderea fondului, presedintele Bancii Centrale... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 00:05
Europa s-a descurcat bine in incercarile de a-si proteja economia de cea mai grava criza economica de la cel de-al doilea Razboi Mondial si nu are nevoie, pentru moment, de noi stimuli, urmeaza sa anunte luni FMI, potrivit unei surse avizate citate de Reuters.Potrivit unei surse avizate, raportul semestrial pentru zona euro intocmit de Fondul Monetar International (FMI) urmeaza sa mentioneze si ca politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) sustine economia.
Raportul FMI va fi prezentat luni ministrilor de finante din zona euro, in cadrul reuniunii lunare a Eurogroup, ce include si BCE."FMI va transmite mesajul ca masurile luate de Uniunea Europeana (UE) pana in prezent sunt cele potrivite, realizate in timp util, insa ca exista si riscuri in viitor", a declarat sursa."Exista, de asemenea, si un mesaj clar ca nu se mai doresc noi programe de stimuli. Lasati masurile implementate pana acum sa isi faca efectele si, in cazul in care nu se va intampla nimic grav si neprevazut, nu luati alte masuri", a mai precizat sursa.Potrivit estimarilor Comisiei Europene, cele 27 de tari ale Uniunii Europene vor cheltui in acest an si in 2010 circa 5% din produsul intern brut pentru masuri de stimuli si ajutoare, pentru a combate efectele crizei.
O a doua sursa avizata a declarat pentru Reuters ca FMI va transmite ministrilor de finante si Bancii Centrale Europene ca, desi exista unele semnale optimiste in economie, criza nu s-a incheiat inca."Acum nu este momentul inaspririi... mai mult
Sambata, 06 Iunie 2009, ora 09:03