Reprezentantii delegatiei FMI se afla la BNR, printre temele discutate cu guvernatorul Mugur Isarescu numarandu-se legea insolventei personale si conversia creditelor.
Delegatia FMI a inceput marti vizita la Bucuresti, programata in perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultari si a treia evaluare a acordului stand-by cu Romania, aprobat in septembrie 2013.
Intr-o scrisoare transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valcov, si guvernatorului BNR reprezentantii FMI isi exprima ingrijorarea in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca, fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.
Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, si de Elisabetta Capannelli, Country Manager al Bancii Mondiale.
"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata in scrisoare.
In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.
"Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 11:02
Perspectivele de crestere economica pentru anul 2014 sunt incurajatoare, prognozele unor institutii internationale precum BERD si Banca Mondiala situandu-se in intervalul 2,4%-2,5%. Totusi, Fondul Monetar International, cu care Romania a incheiat in toamna anului trecut un nou acord stand-by, continua sa supravegheze indeaproape activitatea Guvernului si politicile sale fiscale. Business24 prezinta mizele negocierilor dintre FMI si autoritatile romane, care incep marti, la Bucuresti.
Misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale. Noul program de tip preventiv va dura 2 ani si pune la dispozitia Romaniei patru miliarde de euro.
Razboiul dintre Palate privind aplicarea accizei la carburanti
Primele discutii ale Guvernului cu reprezentantii FMI au avut loc la mijlocul lunii octombrie 2013 si s-au concretizat pe 27 septrembrie odata ce Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania.
Trei luni mai traziu, mai exact la inceputul lunii decembrie, presedintele Traian Basescu anunta ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana avand in vedere ca Guvernul si-a asumat majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti/litru.
"Nu imi voi asuma majorarea accizei la carburanti. Nu imi voi asuma aceasta masura care e anti-economica,... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 13:19
O noua echipa a Fondului Monetar International (FMI) se va afla la Bucuresti in perioada 17-31 iulie 2013, pentru discutii asupra urmatorului program cu Romania.
"Oficialii FMI vor discuta cu autoritatile romane recentele evolutii economice si prioritatile reformelor economice. Va fi o misiune comuna a reprezentantilor Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale care, pe langa intalnirile cu autoritatile, vor mai discuta si cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor oamenilor de afaceri, ai bancilor precum si ai organizatiilor societatii civile", anunta, saptamana trecuta, noul reprezentat rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria.
Misiunea FMI va fi condusa de Andrea Schaechter, care il inlocuieste pe Erik de Vrijer in functia de sef al misiunii Fondului Monetar International in Romania.
Concluziile intalnirilor vor fi prezentate la sfarsitul misiunii.
Vizita lui Lagarde
In perioada 15-16 iulie 2013, s-a aflat in Romania si directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, aceasta fiind la prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functia de director al FMI, in luna iulie 2011.
Lagarde a anuntat marti, la o masa rotunda organizata la BNR, probabilitatea ca Romania sa semneze un nou acord de tip preventiv cu FMI.
"O tara decide daca este nevoie de un nou imprumut cu Fondul Monetar International. Oamenii politici se pun de acord daca un... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 09:10
Presedintele Traian Basescu o primeste marti, de la ora 10,00, la Palatul Cotroceni, pe Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), informeaza Administratia Prezidentiala.
Directorul general al Fondului Monetar International a ajuns luni la Bucuresti. Christine Lagarde a avut o intalnire cu premierul Victor Ponta luni dupa-amiaza, la Palatul Victoria.
Lagarde este la prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functie, in luna iulie 2011. Dupa Romania, Christine Lagarde va vizita si Lituania, in 17 - 18 iulie.
"In timpul vizitelor, Christine Lagarde se va intalni cu oficiali si factori de decizie, precum si cu reprezentanti ai sectorului privat, ai societatii civile si mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale si provocarile care urmeaza pentru fiecare dintre cele doua tari", precizeaza FMI.
Institutia financiara arata ca in timpul vizitei la Bucuresti Christine Lagarde va sustine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de crestere economica in regiune.
In ultimii 23 de ani au avut loc in Romania patru vizite oficiale ale directorilor generali ai Fondului Monetar International, trei dintre acestea fiind efectuate in perioada 1990 - 1996 de Michel Camdessus, iar in 2010 a fost in vizita Dominique Strauss-Kahn. mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:23
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va veni la Bucuresti, anunta premierul Victor Ponta, surse oficiale aratand ca vizita are ca scop evidentierea incheierii cu succes a acordului cu Romania si fiind deja pregatita, inaintea board-ului in care se se va constata efectiv daca criteriile sunt indeplinite.
Cu ocazia acelei vizite va fi mentionata si problema incheierii unui nou acord, adauga sursele citate.
In scrisoarea transmisa Fondului Monetar International (FMI) in aceasta saptamana se arata ca Guvernul nu a indeplinit mai multe criterii de performanta, ca a solicitat in trecut o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie, si ca "solicita derogari" pentru criteriile de performanta neindeplinite, astfel incat acordul sa fie incheiat cu succes.
"Pentru a avea timpul necesar implementarii masurilor corective propuse, am solicitat o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie 2013. Avand in vedere performanta realizata de noi in cadrul programului sustinut de FMI, UE si Banca Mondiala, dar si masurile corective adoptate, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita derogari pentru criteriile de performanta neindeplinite si finalizarea evaluarilor sapte si opt", se afirma in documentul datat la 10 iunie si postat pe site-ul Mediafax.
Acordul cu FMI se va incheia in orice conditii, Consiliul Director al Fondului urmand sa analizeze pe 26 iunie daca Romania a indeplinit preconditiile pentru... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 09:28
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.
Seful statului a adaugat ca, in viitor, este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.
"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi" , a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale, aflata de marti la Bucuresti in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by incheiat anul trecut.
Actualul acord preventiv dintre Romania si FMI a inceput pe 31 martie 2011, suma disponibila fiind de 3,6 de miliarde de euro, care pot fi accesati doar in caz de urgenta.
La sfarsitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului, deblocand o noua transa, in valoare de 519,2 milioane de euro.
FMI: Trebuie sa schimbam dezvoltarea economica a Romaniei
Seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, spune ca oficialii Fondului se afla in tara pentru a discuta despre dezvoltarea economica a Romaniei. Agricultura a fost unul dintre factorii care au dus la o crestere economica moderata, spune seful delegatiei FMI.
"Suntem aici sa schimbam opiniile... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:19
O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Erik de Vrijer, va face o vizita la Bucuresti intre 31 iulie - 13 august, pentru a realiza cea de-a sasea evaluare a acordului stand by cu Romania, a anuntat miercuri Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria.
Erik de Vrijer va sosi in Romania pe 1 august si va ramane in Romania inca o zi dupa incheierea misiunii.
Vizita FMI se va derula impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.
"Misiunea FMI se va intalni cu autoritatile, precum si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor de afaceri, bancilor si organizatii ale societatii civile", a precizat Lybek.
Autoritatile au decis sa trateze acordul ca unul de tip preventiv, mai exact nu intentioneaza sa retraga resursele disponibile
Concluziile misiunii vor fi anuntate la sfarsitul vizitei.
Vizita delegatiei comune a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale era programata initial sa inceapa pe 24 iulie, dar a fost amanata dupa referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 14:58
O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, va veni la Bucuresti in perioada 24 aprilie - 7 mai 2012, pentru a cincea misiune de evaluare a acordului stand-by.
'Domnul Franks va ajunge pe data de 25 aprilie, va sta o zi dupa misiune si va pleca pe 9 mai. Domnul Franks va fi insotit de domnul Erik De Vrijer, care va deveni seful misiunii pentru urmatoarea vizita. Vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu cea a echipei Comisiei Europene si a Bancii Mondiale. Autoritatile trateaza Aranjamentul ca fiind de precautie, ceea ce inseamna ca nu intentioneaza sa atraga resursele disponibile', a declarat Tonny Lybek, responsabilul FMI pentru Bulgaria si Romania, intr-un comunicat transmis Agerpres pe 12 aprilie.
Potrivit acestuia, reprezentantii misiunii se vor intalni cu autoritatile, reprezentantii partidelor politice, uniuni, asociatii de afaceri, banci si organizatiile societatii civile.
'Misiunea isi propune sa ofere o concluzie la sfarsitul vizitei', a mai afirmat oficialul FMI.
Consiliul Director al Fondului Monetar International /FMI/ a aprobat pe 22 martie cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, punand la dispozitia Romaniei o noua transa, de 505 milioane de euro. Cu noua transa, Romania are la dispozitie de la FMI aproximativ doua miliarde de euro.
Vizita anterioara a misiunii comune a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie - inceputul... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 16:25
O misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, va veni in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro."In perioada 20 - 27 ianuarie, o misiune FMI, condusa de Jeffrey Franks, va vizita Bucurestiul pentru a discuta a doua si a treia revizuire a acordului cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.
Misiunea se va intalni cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor si ai Bancii Nationale a Romaniei si va lucra indeaproape cu misiuni ale CE si ale Bancii Mondiale. FMI va disemina concluziile la sfarsitul vizitei", a declarat intr-un comunicat reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
Potrivit lui Lybek, aprobarea celor doua revizuiri de catre board-ul FMI va conduce la eliberarea celei de-a treia transe a imprumutului, respectiv 1,5 miliarde de euro, precum si a transei a patra, in valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, joi, dupa adoptarea bugetului in Parlament, ca FMI urmeaza sa evalueze indeplinirea conditionalitatilor din acordul stand-by si ca este convins ca institutia va elibera urmatoarea transa din imprumut.
"FMI vine si evalueaza indeplinirea conditionalitatilor care trebuiau indeplinite pentru eliberarea transei urmatoare. Sunt convins ca vor constata ca sunt indeplinite si vom primi urmatoarea transa si, ulterior,... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 11:30