Vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Electrica pe bursa nu a fost impusa "din afara", guvernul luand aceasta decizie pentru a da un semnal de restructurare a economiei romanesti, a declarat vineri Gabriel Dumitrascu, seful privatizarilor din Departamentul pentru Energie.
"Nu ne-a impus nimeni din afara sa facem o listare majoritara a Electrica. Asta i se datoreaza primului ministru, pentru ca el isi dorea sa dam un semnal clar de restructurare a economiei romanesti", a spus vineri Dumitrascu cu ocazia inceperii tranzactionarii la bursa a actiunilor Electrica.
Guvernul s-a angajat fata de FMI sa vanda pe bursa, prin oferta publica initiala, pachetul majoritar la distribuitorul de energie Electrica.
Secretarul de stat in Departamentul pentru Energie Karoly Borbely a afirmat ca listarea Electrica la bursele din Bucuresti si Londra este "un moment istoric" si a aratat ca vrea, ca prin aceasta operatiune, Romania sa fie "upgradata" la nivelul de economie emergenta, astfel incat sa fie atrase mai multe investitii.
Potrivit lui Borbely, "pasul" de listare a actiunilor companiilor romanesti la bursele din Bucuresti si Londra trebuie sa continue, iat statul va trebui ca "incet-incet" sa-si diminueze rolul in companiile pe care le controleaza.
Un volum de 19% din actiunile scoase la vanzare in cadrul ofertei publice initiale (IPO) a Electrica au fost alocate prin certificate globale de depozit denominate in dolari si tranzactionabile pe bursa de la Londra.... mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 15:10
Autoritatile estimeaza ca vor obtine peste 300 de milioane de euro din vanzarea a 51% din actiunile Electrica in cadrul ofertei publice initiale care va incepe pe 16 iunie, a declarat, marti, seful Directiei de Privatizari din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, intr-o conferinta pe teme energetice.
Potrivit acestuia, in sectorul energetic este nevoie de investitii de 30 de miliarde de euro, suma care va fi confirmata sau revizuita in toamna, odata cu lansarea in dezbatere publica a noii strategii energetice a tarii.
"In domeniul energetic, necesarul de investitii este de 30 de miliarde de euro. Odata ce vom adopta noua strategie energetica, aceste calcule vor fi actualizate. Vom vorbi in aceasta strategie de proiecte, termene, destinatia acestor bani', a explicat Dumitrascu.
Anterior, in aceeasi conferinta, el a afirmat ca fondurile obtinute in urma procesului de listare la bursa a societatii Electrica vor fi folosite pentru intarirea retelelor.
"E lesne de vazut spre ce ar trebui sa se indrepte fondurile rezultate din procesul de listare: in primul rand, pentru investitii in retele, in al doilea rand - pentru investitii in retele, iar pe locul trei - tot pentru investitii in retele', a spus Dumitrascu.
Listarea a fost deja anuntata la Londra
La finele saptamanii trecute, compania Electrica a publicat, la Bursa de la Londra, anuntul de listare pe piata de capital. Listarea efectiva a Electrica ar putea sa se realizeze la sfarsitul lunii... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 16:24
Compania Electrica SA, controlata de stat, a lansat in dimineata zilei de vineri, la Bursa din Londra, intentia de a se lista, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, in conferinta "Mediafax talks about Energy".
"Electrica ar putea fi cea mai mare listare pe piata de capital romaneasca. Este o companie cu performanta si perspective financiare foarte bune, are o marja de profit comparabila cu a celorlalti distribuitori. Este un business sigur, garantat, poate fi o investitie foarte buna care se face intr-un anume context regional. Sper ca va fi un success" , a spus Nicolescu.
Listarea este programata pentru luna iunie, conform angajamentului luat de Guvern fata de Fondul Monetar International.
Oferta prin care Electrica scoate la vanzare pe bursa actiuni noi reprezentand 105% din capitalul social va avea trei transe, iar investitorii pot cumpara atat actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, cat si GDR-uri pe piata de la Londra.
Prin aceasta oferta statul vizeaza transferul a 51% din actiunile companiei catre investitori privati. In prezent, Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei. Compania are un capital social de 2,06 miliarde lei.
Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie ca in urma transferului de actiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.
Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica si Transelectrica au fost listate la... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 11:44
Statul va scoate la vanzare, in prima jumatate a anului 2014, un pachet de actiuni Hidroelectrica mai mare decat era prevazut initial, respectiv de 15%, a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
El a precizat ca initial a fost convenita vanzarea unui pachet de actiuni de 10% din capitalul social Hidroelectrica, dar dupa discutiile cu Fondul Monetar International (FMI), pachetul a fost majorat la 15%.
Statul va scoate la vanzare pana la sfarsitul lunii iunie 2014 un pachet de 15% din actiunile Hidroelectrica si 51% din actiunile Electrica. Ofertele publice se vor desfasura dupa modelul Romgaz, cu actiuni si certificate globale de depozit (GDR).
"Vom continua acest tip de listare si anul viitor. Vom incerca sa mergem pe piata din Londra si cu Hidroelectrica si Electrica", a spus Nita.
Potrivit ministrului citat, oferta publica Romgaz a fost un succes, subscrierea a fost finalizata la un pret de 30 de lei/actiune, iar suma totala obtinuta a fost de 1,734 miliarde de lei (390,9 milioane euro respectiv 534,63 milioane dolari SUA). mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 10:44
Oferta publica primara de vanzare a 10% din actiunile Nuclearelectrica se va derula in perioada 9-20 septembrie 2013, potrivit anuntului Autoritatii de Supraveghere Financiara, publicat de Bursa de Valori Bucuresti.
Pretul de subscriere este intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune.
85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali, 10% este transa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.
Oferta va fi considerata un succes daca sunt indeplinite, cumulat, urmatoarele conditii: oferta sa fie subscrisa in proportie de 100% si actiunile sunt admise la tranzactionare in cadrul unui sistem administrat de BVB.
Conform angajamentelor asumate in fata FMI, planurile de privatizari ale Guvernului prevad listarea a 10% din Nuclearelectrica in septembrie 2013 si a 10% din Romgaz in noiembrie 2013.
Urmeaza Electrica, unde va fi privatizat pachetul majoritar de actiuni pana in aprilie 2014, si un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, care va fi listat in prima jumatate a anului viitor.
De asemenea, o participatie de 10% din Hidroelectrica va fi cotata la bursa in toamna anului viitor.
Complexul Energetic Hunedoara va fi vandut, tot anul viitor, unui investitor strategic. mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 10:39
Guvernul vrea sa renunte la pachetele majoritare de actiuni pe care le detine la filialele Electrica in urma emiterii de titluri in principal la Bursa, operatiune care in varianta subscrierii integrale ar reduce participatia statului la 39%.
Aceasta decizie a Guvernului a fost luata in urma unor discutii ce au avut loc in luna iunie cu reprezentantii Fondului Monetar International.
Intelegerea initiala prevedea vanzarea tot prin piata de capital a unor pachete reprezentand cate 15% din actiunile Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Distributie Muntenia Nord.
Fiecare dintre cele trei filiale este detinuta in proportie de 78% de compania Electrica SA, controlata de stat prin Ministerul Economiei, in timp ce Fondul Proprietatea are 22% din titluri.
Electrica Distributie Muntenia Nord are un capital social de 354,3 milioane de lei, Electrica Distributie Transilvania Nord de 371,2 milioane lei, iar Electrica Distributie Transilvania Sud de 423,9 milioane de lei.
Procesul de privatizare prevede intr-o prima etapa dublarea capitalului social al celor trei filiale, iar noile actiuni vor putea fi subscrise de Electrica si Fondul Proprietatea. Statul va vinde actiunile sale pe piata de capital si cele trei filiale vor fi listate la Bursa, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern privind privatizarea filialelor de distributie ale companiei de stat Electrica SA, elaborat de Ministerul Economiei.
Documentul... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 18:29
Dupa esecul Petrom, Guvernul nu se lasa si isi fixeaza o noua tinta ambitioasa. Pachetul de 20% din actiunile Tarom va fi pus la vanzare pe Bursa, iar statul se asteapta sa primeasca minim 20 de milioane de euro si maxim 60 de milioane de euro.
Guvernul a stabilit, impreuna cu FMI, in aceasta vara, sa inceapa procedurile de vanzare a unui pachet de actiuni ce reprezinta 20% din capitalul social al Tarom, printr-o oferta publica secundara initiala la Bursa de Valori Bucuresti.
Executivul a convenit cu Fondul ca pachetul de 20% sa fie vandut pana la finele acestui an, urmand ca ulterior, atunci cand conditiile pietei o vor permite, sa fie cedat controlul companiei.
In contextul intarzierii procesului de selectare a intermediarului pentru listarea la Bursa, Guvernul si FMI au stabilit insa, in ultimele negocieri din toamna acestui an, ca termenul de finalizare a procedurii sa fie amanat pana la sfarsitul lunii aprilie 2012.
La inceputul lunii noiembrie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat insa ca licitatia pentru selectarea intermediarului la listarea unui pachet reprezentand 20% din actiunile Tarom va fi anulata.
Motivul invocat de ministrul Transporturilor era faptul ca oferta a fost "neconforma si scumpa". Oferta fusese depusa de un consortiu, format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital.
Consortiul si-a revizuit oferta si a redus comisionul la jumatate din suma solicitata initial, iar Guvernul a revenit asupra... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:37
Principla presiune a FMI va fi catre privatizare pentru a scoate din circuit toate societatile care creeaza problema arieratelor, nsa aici va exista si cea mai profunda opozitie, a declarat fostul ministru de finante Sebastian Vladescu, informeaza NewsIn."Eu cred ca agenda FMI, mai ales dupa esecul cu vanzarea de actiuni Petrom care arata ca bursele nu sunt locul pentru asa ceva, cred ca principla presiune a FMI va fi catre privatizare.
Sa privatizam cat mai mult din ce este la stat in asa fel incat sa scoatem din circuit toate aceste societati care creeaza problema arieratelor", a spus Vladescu.
El a declarat ca varianta privatizarii va intampina cea mai mare opozitie din partea romana, care prefera varianta privatizarii managementului.
"Cred ca aici va exista si cea mai profunda opozitie. Sper ca la nivelul Guvernului sa fie acceptata acesta pozitie sa nu ne intoarcem la, iertati-mi cuvantul, "frectii", la management performant strain.
Societatile alea nu le ajunge daca maine le aduci pe cel mai mare manager din lume, societatile alea au nevoie de capital pe care statul nu il poate da, au nevoie de niste iesiri catre piete", a spus Vladescu.
Fostul ministru de finante a declarat ca FMI va cere sa se plaeasca arieratele, dar ca unele nu se pot plati tehnic, iar in acest sens a dat ca exemplu arieratele CFR-ului catre furnizorii de energie electrica. mai mult
Duminica, 24 Iulie 2011, ora 00:07
Fondul Proprietatea (FP) estimeaza ca Guvernul ar putea obtine, in urmatorii doi ani, aproape 1,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni ale unor companii de stat, a declarat, joi, Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton si managerul de portofoliu al FP, transmite Reuters, anunta Mediafax.El a precizat ca Guvernul intentioneaza sa vanda in acest an actiuni ale grupurilor energetice Petrom, Transgaz si Transelectrica, pe o piata secundara. In plus, Konieczny a afirmat ca FP analizeaza o listare secundara la Londra, Viena sau Varsovia si va face recomandari actionarilor in acest sens in vara.
Konieczny a declarat intr-un briefing de presa la Londra ca este probabil ca Petrom sa atraga 400-500 milioane de euro, iar Transgaz si Transelectrica cate 50 de milioane de euro.
El a adaugat ca Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea efectua oferte publice initiale in 2012, posibil pentru cateva sute de milioane de euro fiecare.
Guvernul intentioneaza sa reduca deficitul bugetar partial prin vanzarea unor participatii detinute de stat la companii, dar disputele politice si conditiile dificile din piata au dus la intarzieri, noteaza Reuters.
"Pentru a putea returna imprumutul de la FMI, guvernul trebuie sa vanda din active. Banii sunt principalul motiv", a spus Konieczny.
Statul roman controleaza 39% din Fondul Proprietatea, in timp ce o participatie de 41% apartine persoanelor fizice, unele dintre acestea fiind despagubite prin actiuni pentru... mai mult
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 15:24