Presedintele Traian Basescu va primi, duminica, la Cotroceni, de la ora 18.00, delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.
De asemenea, presedintele participa, de la ora 16.00, la sedinta CSAT. Premierul Victor Ponta si seful STS, Marcel Opris, prezinta duminica, in sedinta CSAT, in contextul in care seful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele institutiilor pe care le conduc privind cu modul in care s-a actionat in cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.
O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.
Primirea de duminica a delegatiei este programata pentru ora 18.00.
Recent, premierul Victor Ponta declara ca misiunea Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti va fi incheiata cu o scrisoare de intentie in orice conditii, dar ramane de vazut daca documentul va fi semnat si de presedintele Traian Basescu, afirma premierul Victor Ponta, adaugand ca "toata lumea intelege" ca este o problema politica. mai mult
Duminica, 02 Februarie 2014, ora 14:05
Arieratele companiilor de stat monitorizate de Fondul Monetar International (FMI) vor fi reduse cu cinci - sase miliarde lei (1% din PIB) in semestrul al doilea al anului 2012, se arata in ultima Scrisoare de intentie cu FMI.
"Inregistram progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate prin operatiuni de convertire a datoriilor in actiuni, plati si alte operatiuni de ordin financiar. Anticipam ca aceste masuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu cinci pana la sase miliarde lei (1% din PIB) in semestrul al doilea al anului 2012", precizeaza documentul oficial.
Pe de alta parte, tintele privind arieratele Bugetului de Stat si ale autoritatilor locale au fost ratate in primul trimestru, in principal din cauza presiunilor de cheltuieli la nivelul spitalelor si autoritatilor locale.
Dupa un an de scadere a arieratelor si facturilor neplatite la nivelul bugetului general consolidat, la inceputul anului 2012 arieratele au crescut, fapt ce a condus la neindeplinirea tintelor programului, atat pentru bugetul de stat, cat si pentru bugetele locale.
Arieratele au crescut cu 73 milioane lei, situandu-se acum la aproximativ 0,2% din PIB (fiind concentrate mai ales la autoritatile locale). La intreprinderile de stat monitorizate in cadrul programului, in primul trimestru al anului 2012 arieratele s-au mentinut la 2,7% din PIB, sub plafonul indicativ prevazut in program. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 20:17
Dupa ziua lunga de luni, in care Guvernul Ponta a trecut de votul din Parlament si de prima intalnire cu presedintele tarii, Executivul gaseste timpul necesar pentru semnarea scrisorii de intentie catre FMI, in pofida previziunilor analistilor, care dadeau ca sigura o amanare de cel putin o saptamana.
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca scrisoarea de intentie catre FMI va fi dezbatuta in sedinta de marti a Guvernului si tot atunci va fi si aprobata.
Analistul economic Mircea Cosea considera ca amanarea trimiterii scrisorii, in cazul in care se va intampla, nu va reprezenta decat un tertip diplomatic prin care Guvernul sa castige timpul necesar pentru o mai buna evaluare a riscurilor masurilor pe care le va lua si daca acestea au sanse reale sa fie acceptate de catre FMI.
"Guvernnul Ponta nu are sanse sa obtina mai multe concesiuni fata de executivele anterioare, ci doar depasirea deficitului si derograri privind privatizarea companiilor de stat", considera Cosea.
Nici analistul financiar Dragos Cabat nu crede in alte noi concesii din partea FMI. "Majorarea deficitului bugetar (implicit daca bugetul va fi rectificat pentru a include platile de CASS si eventual revenirea salariilor bugetarilor si in conditiile in care veniturile bugetare au putine sanse de crestere spectaculoasa in lunile urmatoare) este o concesie pe care reprezentantii FMI o fac, in mod traditional, cu mare strangere de inima", considera Cabat.
Daca vorbim si despre speranta... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 12:24
Reprezentantii FMI au fost deosebit de "deschisi" sau poate doar speriati atunci cand au ramas sa negocieze cu un cabinet inexistent inca, semnarea unei noi scrisori de intentie a acordului preventiv pentru Romania.
Probabil ca panica celor de la FMI este legata de declaratiile primului ministru desemnat, Victor Ponta, de pe vremea cand era in opozitie, privind necesitatea "ruperii" acordului cu organismele internationale. Aceasta pozitie era normala in acel moment din punct de vedere politic, caci FMI si guvernele anterioare trebuia sa fie acuzate de scaderea salariilor bugetarilor, planul de austeritate si in general, scaderea (reala sau doar emotionala) nivelului de trai.
Intre timp, din pozitia de prim ministru, domnul Ponta are nevoie de "plasa de siguranta" a organismelor internationale, la fel cum aveau nevoie de ea si predecesorii sai... Aceasta pentru ca deocamdata (iar sansele ca lucrurile sa se schimbe pe termen scurt sunt destul de reduse), tara noastra are in fiecare an deficit bugetar: asadar, trebuie sa ne imprumutam din exterior (pentru ca nu avem nici suficienti oameni bogati sau o cultura a consumului redus, ca japonezii) pentru a finanta acest deficit.
Si pentru a ne finanta din exterior la costuri rezonabile - mai ales in situatia delicata in care se afla toate tarile din UE - este nevoie ca economia Romaniei sa fie "garantata" de organismele financiare internationale, fie ca ne place ori nu.
Aceasta fiind situatia de fapt, in care... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 07:59
Guvernul a inclus in scrisoarea anterioara de intentie cu FMI si compania privata Dalkia Romania, parte a grupului francez Veolia,pe lista firmelor de stat cu pierderi care trebuie supravegheate, eroare trecuta prin board-ul FMI si corectata doar dupa ce actionarii francezi au reclamat situatia, informeaza Mediafax.Eroarea a aparut in momentul redactarii scrisorii de intentie incheiata intre Guvern si Fondul Monetar International in urma misiunii din ianuarie, cand operatorul privat de energie termica a fost inclus pe o lista de 30 societati de stat, printre care numeroase centrale de energie termica subordonate administratiei locale, ale caror pierderi trebuie incluse in deficitul bugetar si care sunt obligate sa anunte periodic la Ministerul Finantelor indicatorii financiari si operatiunile efectuate.
Scrisoarea de intentie a fost aprobata in luna martie in aceasta forma de Comitetul director al FMI, reunit la Washington.
Eroarea nu a fost descoperita decat atunci cand actionariatul francez al Dalkia a aflat din presa despre includerea companiei pe lista societatilor de stat cu pierderi si a reclamat situatia la Palatul Victoria si sediul FMI.
"Actionarii de la Paris ai firmei Dalkia au aflat cu stupoare din presa ca in scrisoarea de intentie incheiata de Guvern cu FMI se face referire si la «Dalkia Romania SRL» ca fiind una dintre societatile publice de stat ale caror pierderi vor fi luate in considerare la stabilirea nivelului final al deficitului bugetar... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 13:38
Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Scrisorii de intentie cu FMI din septembrie 2010, informeaza Newsin.Potrivit Administratiei Prezidentiale, Traian Basescu a semnat decret privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Scrisorii de intentie semnata de autoritatile romane la Bucuresti, la 9 septembrie 2010, aprobata prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 24 septembrie 2010 si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2009 privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International. mai mult
Luni, 28 Februarie 2011, ora 22:45
Scrisoarea suplimentara de intentie cu FMI si Memorandumul suplimentar de intelegere cu Comisia Europeana au fost aprobate marti de catre Cabinet, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, precizand ca documentele nu contin un numar prestabilit al disponibilizarilor din sistemul public, informeaza Newsin. "Aceste documente au rezultat in urma negocierilor purtate la sfarsitul lunii octombrie cu misiunea comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
In baza acestor documente, Romania va putea primi cea de-a saptea transa din acordul convenit cu Fondul in valoare de 769 milioane de drepturi speciale de tragere si a patra transa din imprumutul acordat de Uniunea Europeana, in valoare de 1,2 miliarde de euro", a declarat Ioana Muntean dupa sedinta Executivului care s-a desfasurat marti.Muntean a enumerat actiunile preliminare necesare Guvernului roman pentru a primi transele de imprumut din ianuarie: aprobarea de catre Parlament a bugetului convenit cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB, ratificarea de catre Parlament a majorarii TVA de la 19% la 24%, reducerea semnificativa a arieratelor bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale pana la sfarsitul anului, aprobarea legislatiei privind salarizarea in domeniul public, reforma pensiilor dar si "conlucrarea cu Parlamentul privind modificarea OUG 50 privind contractele de credit, astfel incat aceasta sa asigure transparenta si sa protejeze drepturile consumatorilor asigurand in... mai mult
Marti, 21 Decembrie 2010, ora 23:57
Scrisoarea suplimentara de intentie la acordul de imprumut cu FMI a fost aprobata de Guvern fara nicio modificare fata de forma trimisa de Fond, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. "Am vorbit si astazi la Guvern si va pot vorbi despre angajamentele Ministerului de Finante. Dupa ce va fi semnata, o s-o dam publicitatii.
Tot ce pot sa va spun este ca scrisoarea a fost aprobata fara niciun fel de modificare fata de forma transmisa de FMI", a afirmat Ialomitianu, intrebat daca scrisoarea mai include angajamentul de a modifica OUG 50/2010 privind creditele populatiei.
Guvernul a aprobat, miercuri, scrisoarea suplimentara de intentie la acordul de imprumut cu Fondul Monetar International, document obtinut si prezentat de MEDIAFAX la inceputul lunii august. mai mult
Joi, 09 Septembrie 2010, ora 00:13
Numarul bugetarilor va scadea in medie de la 1,36 milioane in acest an, la 1,26 milioane in 2011, potrivit scrisorii de intentie convenita cu FMI, a declarat, marti seara, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, la Realitatea TV, informeaza Newsin."Fata de 1.360.000 de bugetari in acest an, trebuie sa ajungem la o medie de 1.260.000 de bugetari in 2011, iar fondul de salarii va trebui sa ajunga la 39 de miliarde de lei", a spus Vladescu.
Ministrul Finantelor a precizat ca vor avea loc disponibilizari in sistemul bugetar atat in 2010, cat si in 2011.
"Vorbim despre reducerea salariilor de la nivelul tuturor bugetarilor, discutam despre restructurarea la nivelul tuturor administratiilor publice", a spus Vladescu.
"Anul acesta mergem in paralel cu reducerea salariilor si disponibilizarile", a adaugat acesta. Ministrul Finantelor a precizat ca "a da afara toti ministrii si secretarii de stat ar presupune o economie de cateva milioane de euro", in conditiile in care Romania trebuie sa reduca in acest moment din cheltuieli mai mult de doua miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 19 Mai 2010, ora 00:39