Executivul va pune de miercuri in transparenta o hotarare de guvern prin care salariul minim pe economie va fi majorat cu 100 de lei, a anuntat, marti, ministrul demis al Muncii, Marius Budai.
"Vor sa desfiinteze salariul minim (noul guvern - n.red.), adica sa ne aduca cumva la un nivel de sclavagism modern. Am luat decizia aseara, intr-o discutie cu doamna premier si cu domnul ministru Teodorovici, ca maine dimineata (miercuri - n.red.) sa punem in transparenta publica o hotarare de guvern prin care vom majora salariul minim pe economie cu 100 de lei, asa cum scrie in programul de guvernare", a anuntat Budai la Botosani, intr-o intalnire electorala cu simpatizantii si primarii PSD.
Potrivit acestuia, "atunci cand vii la guvernare si beneficiezi de a doua cea mai performanta crestere economica din Uniunea Europeana, cand somajul e de 3%, cand salariile cu crescut cu 49%, iar pensia cu 4%, e bine".
"Asta e 'greaua mostenire, oameni buni'. Dar am vazut ca, mai recent, Banca Mondiala si FMI sunt pesedisti. Au spus ca guvernul condus de Viorica Dancila a condus bine tara si haideti sa revizuim cresterea economica pe plus, cu siguranta sunt pesedisti. (...)
Pai sa-i vedem noi pe aia sa continue ceea ce am inceput noi, sa aiba a doua cea mai mica taxare din UE, sa aiba somajul la 3%, sa majoreze salariile cu 49%, pensiile cu 45%, si cu toate acestea, datoria publica in procent din PIB sa fie scazuta, pentru ca avansul economic al Romaniei in ultimii trei ani a facut... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 14:43
Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a anuntat marirea de 34 de ori a salariului minim, fara a preciza data intrarii in vigoare a acestei cresteri care se inscrie in programul sau de relansare economica.
Seful statului socialist a precizat ca salariul va fi "indexat" la valoarea petro, criptomoneda venezueleana cu care guvernul intentioneaza sa ocoleasca lipsa de lichiditati si sanctiunile financiare ale SUA, relateaza AFP.
Un petro este, potrivit presedintelui, echivalent cu circa 60 de dolari, pe baza pretului barilului de petrol venezuelean.
"Am fixat salariul minim, pensiile si baza salariala pe baza unui petro mediu, la 1.800 de bolivari (noua moneda este 'bolivarul suveran', care intra in vigoare luni, dupa o denominare de cinci zerouri) ", a declarat Nicolas Maduro intr-o alocutiune radio-televizata.
La cursul actualului bolivar, venitul minim va creste de la 5,2 milioane (mai putin de un dolar la rata de schimb de piata neagra, care domina economia) la 180 de milioane (circa 28 de dolari).
Aceasta ajustare de 3.464% este cea de a cincea din 2018.
Venitul minim, care nu este suficient pentru a cumpara un kilogram de carne, s-a prabusit din cauza unei hiperinflatii galopante care ar putea atinge 1.000.000% in acest an, potrivit Fondului Monetar International (FMI).
Nicolas Maduro a mai promis ca guvernul sau va aplica un program strict de "disciplina fiscala". El a anuntat ca statul isi va asuma timp de 90 de zile diferitele mariri aferente... mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 10:06
Guvernul a adoptat in aceasta saptamana cresterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018. Insa aceasta masura va avea ca efect reducerea semnificativa a saraciei in randul angajatilor din tara noastra, asa cum sustin guvernantii?
Potrivit Hotararii adoptate de Executiv, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unui comunicat al Guvernului.
Sursa citata mai arata ca e vorba de o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.
Dar cat va fi suma primita in mana?
Salariul net va creste cu nici 100 de lei, de la 1.065 de lei - cat este in prezent - la 1.162 de lei de la inceputul anului viitor. De asemenea, costurile totale pentru un angajat platit cu salariul minim vor fi putin mai mari, va creste birocratia, e posibil sa existe concedieri si sa creasca munca la negru.
Citeste si:
Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati
Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 va aduce Romania intr-o situatie paradoxala
Dar despre toate aceste efecte am vorbit deja, asa ca de data aceasta ne vom axa pe altceva.
Printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 12:30
FMI trage un semnal de alarma: salariului minim in Romania a crescut mai rapida decat productivitatea muncii. Ca efect, scade competitivitatea firmelor, sunt descurajate investitiile si angajatii nu sunt incurajati sa se perfectioneze.
si are ca efect scaderea competitivitatii firmelor, descurajarea investitiilor si a angajatilor in a se perfectiona, sustine reprezentantul rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, potrivit Agerpres.
"Cresterea salariului minim are ca efect scaderea competitivitatii externe, descurajarea investitiilor straine, iar ecartul dintre cei care castiga salariul minim si ceilalti salariati se ingusteaza, fapt care poate descuraja angajatii sa faca eforturi progresiv, daca apreciaza ca munca lor nu merita facuta, din cauza diferentei mici de salarii.
Practic, nu castigi mai mult daca studiezi mai mult sau investesti mai mult, lucru care descurajeaza efortul de a excela", a explicat marti Alejandro ...citeste mai departe despre "FMI trage un semnal de alarma: cresterea salariului minim in Romania, prea rapida" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 19:43
Majorarea salariului minim mult peste cresterea productivitatii muncii ar putea face mai mult rau decat bine in Romania, arata expertii Fondului Monetar International (FMI), intr-un raport elaborat in urma consultarilor cu autoritatile de la Bucuresti.
Politica salariului minim poate furniza protectie muncitorilor cu venituri scazute.
Totusi, cu majorarea semnificativa planificata pentru acest an, ponderea salariului minim in salariul mediu in Romania va depasi media din regiune, ceea ce ar putea submina competitivitatea externa si ar putea afecta crearea locurilor de munca, in special pentru angajatii cu competente scazute si in industriile unde forta de munca este numeroasa, se arata in ...citeste mai departe despre "Avertisment de la FMI: Cresterea salariului minim ar putea face mai mult rau decat bine Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 18:43
Salariul minim pe economie va creste semnificativ in 2014, in Romania, dar va ramane scazut in comparatie cu nivelul salariului minim din alte tari din regiune, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI) publicat marti.
O crestere a salariului minim de la 800 de lei (aproximativ 180 de euro), cat a fost in 2013, la 900 de lei, este planificata sa aiba loc in doua trepte, respectiv pana la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, proces care a avut deja loc, si pana la 900 de lei, de la 1 iulie 2014.
Salariul minim din Romania este al doilea cel mai scazut din regiune, dupa cel din Bulgaria (158 de euro), cu aproximativ 50% mai mic decat in alte state emergente ale Uniunii Europene, cum ar fi Croatia, Polonia si Slovacia. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in Romania este cu aproximativ 40% mai mic decat in cele trei tari amintite.
Pana in prezent, majorarile salariului minim au avut un impact limitat asupra competitivitatii si a salariilor acordate la nivel national. In pofida unei majorari cu 10% a salariului minim in 2013, salariile medii din mediul privat au crescut cu numai 3,3%.
O crestere abrupta a salariului minim ar putea pune in pericol optiunile de angajare pentru cei slab pregatiti, pentru cei care au un contract de munca pe termen scurt, dar si pentru lucratorii tineri.
Avand in vedere faptul ca Romania se confrunta cu o rata crescuta a somajului in randul tinerilor (in medie de 23,2% in primele noua luni ale lui... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 15:09
Salariul minim pe economie creste in 2014, insa romanii nu vor profita prea mult de pe urma acestei majorari. Simultan, Guvernul a decis majorarea accizei la benzina, care va influenta, in final, toate preturile de pe piata. Business24 iti prezinta cat castiga si cat pierd romanii, in urma ultimelor negocieri cu FMI.
Victor Ponta a anuntat cresterea salariului minim in doua etape in decursul anului 2014, la 900 de lei (202,57 euro). Procentual, majorarea este importanta, de 12,5%.
Suma ne indeparteaza de cel mai mic salariu minim de la nivelul Uniunii Europene, care apartine Bulgariei si este de 158,50 euro, potrivit ultimelor date Eurostat, actualizate la finalul lunii septembrie. Totusi, Romania ramane pe penultimul loc la nivel european. In Ungaria, de pilda, salariul minim garantat de stat este de 332,37 euro, ca sa nu mai vorbim de tarile din varful clasamentului. De exemplu, pe primul loc se afla Luxemburg, cu 1,874 euro, suma care ramane de 9 ori mai mare si dupa majorarea romaneasca din 2014.
Majorarea accizei la benzina nu ne lasa sa ne bucuram de majorarile salariale
Chiar si asa, daca luam in calcul o inflatie temperata, ca in ultimul an, romanii care se afla in aceasta categorie de venituri aveau o sansa sa se bucure de un ban in plus in 2014. Nu este insa cazul. Guvernul a decis sa ii scuteasca de o victorie simbolica, pe soferii romani. Daca sistemul de taxare ar ramane neschimbat, accizele la benzina ar urma sa scada pentru prima oara dupa multi... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 07:15
Guvernul va majora salariul minim numai pana la 670 lei, daca sindicatele si patronatele nu ajung la un acord privind cresterea acestuia peste acest nivel, a declarat marti secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina. "Daca sindicatele si patronatele nu se inteleg la un salariu mai mare, Guvernul nu il poate majora mai mult decat inflatia pe ultimii doi ani, la circa 670 lei", a mentionat Gherghina.
Potrivit acestuia, autoritatile romane au convenit in scrisoarea de intentie cu FMI si Comisia Europeana ca salariul minim sa fie majorat cu inflatia pe ultimii doi ani, daca sindicatele si patronatele nu ajung la un acord in acest sens.
Gherghina a mai spus ca, in prezent, 71.000 de bugetari au salariul minim. mai mult
Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 00:36
Fondul Monetar International (FMI) a transmis Guvernului ca nu poate accepta pentru anul viitor o majorare a salariului minim pe economie mai mare de 650 lei, sub nivelul de minim 700 lei avansat in discutii de reprezentantii Executivului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse participante la discutii.Liderii coalitiei au propus FMI, alaturi de scaderea contributiilor sociale de la 44% la 41% si reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, si cresterea salariului minim de la 600 la 700 de lei.
Potrivit surselor citate, expertii FMI au transmis insa Guvernului ca nu poate accepta pentru anul viitor o crestere a salariului minim mai mare de 650 lei.
In urma cu o saptamana, Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca o eventuala majorare a salariului minim trebuie evaluata, intrucat aceasta ar putea avea efecte daunatoare pentru economie. mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 16:14