Fondul Monetar International (FMI) considera ca un nivel al deficitului bugetar de doar 2,5% din produsul intern brut (PIB) in acest an, comparativ cu 3%, nivelul prevazut in buget, ar reduce vulnerabilitatile Romaniei si ar crea premisele pentru revenirea dezechilibrului bugetar spre un nivel considerat optim in urmatorii ani, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir.
Reprezentantul institutiei internationale a facut mai multe comentarii si in legatura cu politica fiscala a guvernului din acest an. Astfel, noul Cod Fiscal, care a redus mai multe taxe importante de la inceputul acestui an, ofera un stimul intr-un moment in care economia era oricum pe o tendinta de crestere, considera expertii FMI.
FMI, in Romania: Legea darii in plata poate periclita dreptul la proprietate. Exista solutii mai bune
"Cand se realizeaza economii in finantele publice, daca traiectoria datoriei publice este descendenta se pot face economii, bune pentru momentele de criza. Se pot ...citeste mai departe despre "FMI critica scaderea taxelor: Amanati masurile de stimulare a consumului si investiti in sanatate si educatie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 16:52
Romania a facut progrese in ultimii ani in ceea ce priveste conformarea voluntara la plata taxelor, insa mai sunt multe de facut in acest sens, iar pilonul principal trebuie sa reprezinte educarea contribuabililor si imbunatatirea calitatii serviciilor oferite acestora, a declarat, joi, reprezentantul rezident al Fondului Monetar International in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
"Este esential ca cetatenii sa aiba perceptia ca banii din taxe sunt cheltuiti eficient, pentru a se conforma obligatiilor fata de Fisc. O monitorizare atenta a cheltuielilor este esentiala pentru crearea acestei perceptii", a subliniat Tolosa.
In opinia sa, in societate trebuie sa existe perceptia ca are sens sa iti platesti taxele, iar aceasta perceptie trebuie sustinuta cu un tratament egal pentru toata lumea, pentru ca fiecare sa aiba convingerea ca si competitorii platesc aceleasi taxe.
"Trebuie sa simti ca administratia te trateaza cu respect, cu integritate si onestitate. Este foarte ...citeste mai departe despre "FMI cere Romaniei sa faca ceva pentru contribuabilii cinstiti: Trebuie sa simti ca esti tratat cu respect" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 17:52
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, miercuri, prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).
"Ajustarea bugetara a continuat in 2013 luand, totodata, in considerare eforturile deosebite ale Guvernului de a plati arieratele de la nivelul autoritatilor locale, de a reduce arieratele de la companiile de stat, de a elimina arieratele in sectorul de sanatate si de a creste considerabil cofinantarea nationala in vederea asigurarii unei rate mai mari de absorbtie a fondurilor europene. Aprobarea de catre board-ul FMI a celor doua evaluari confirma sustenabilitatea prognozei bugetare pe 2014, precum si directia buna in care se indreapta reformele structurale", sustine Guvernul in comunicat.
Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anuntat FMI printr-un comunicat.
Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autoritatilor romane pentru adaugarea unei evaluari in functie de situatia la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentara ar coincide cu consultarea periodica planificata (Articolul IV) si cu rectificarea bugetara de la mijlocul anului.
"Romania face progrese solide in cadrul acordului stand by preventiv. Cresterea economica a atins um maxim postcriza in 2013, deficitul de cont curent a fost redus... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 08:54
Guvernul si-a asumat in fata FMI o serie de masuri precum cresterea salariului minim pana la 900 de lei, privatizarea CFR Marfa in 2015 si accize mai mari pe carburanti. Analistii contactati de Business24 cred ca taxa pe stalpi este o dovada de disperare, iar cel care va "plati" politele acestor negocieri este tot cetateanul de rand.
"Cred ca de data aceasta acordul cu FMI are un grad de periculozitate pentru Romania mai mare ca oricand, pentru ca se confirma lucrul de care imi era teama: FMI nu are capacitatea sa inteleaga situatia reala in care se afla Romania si nici sa conceapa impreuna cu Guvernul un concept de dezoltare asa cum se intampla in alte tari din jurul nostru care au renuntat la politica de fiscalitate excesiva si au inceput sa aibe elemente, mai putin sau mai mult evidente, de dezvoltare economica", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea, analist financiar si profesorul in Economie.
Practic, sustine Cosea, ideea de baza a acestui acord aprobata de Guvernul Romaniei si sustinuta fara prea mare credibilitate stiintifica de Andrea Schaechter este aceea ca singura cale pe care Romania o are de a supravietui si de a avea un buget in limite acceptabile este cresterea impozitelor si taxelor asupra sectorului economic si asuprea populatiei.
"Este destul de periculos pentru ca Romania nu este o tara aflata intr-un stadiu de consolidare economica, ci intr-un stadiu de dezvoltare, aproape de subdezvolare, economica. Deci Romania are nevoie de o cu totul... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:52
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a avizat vineri scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si a aprobat incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
"Noul acord va pune Romania pe calea iesirii din mecanismele de sprijin ale FMI", sustin oficialii Fondului.
"Board-ul FMI a aprobat un nou acord stand-by cu o durata de 24 de luni si cu o valoare echivalenta cu 1,75 miliarde de DST (circa 1,98 miliarde de euro sau 170% din cota Romaniei la Fond). Autoritatile au informat FMI ca intentioneaza sa trateze aranjamentul ca preventiv, astfel ca nu intentioneaza sa traga fonduri. Autoritatile romane au cerut, de asemenea, sprijin preventiv si de la Uniunea Europeana, de 2 miliarde de euro", se arata intr-un comunicat al FMI.
In cadrul ultimelor doua acorduri cu FMI, Romania a redus dezechilibrele fiscale si de cont curent mari si a inceput reforme structurale in mai multe domenii, a afirmat Nemat Shafik, prim-adjunct al directorului executiv al FMI.
"Totusi, PIB real nu a revenit inca la nivelul anterior crizei, economia este inca vulnerabila la socuri externe, inclusiv fluxurile volatile de capital, in timp ce agenda de reforme ramane nefinalizata. Noul accord va sustine continuarea politicilor, va asigura un sprijin de rezerva si va incuraja reformele care sustin cresterea economic. Va pune, de asemenea, Romania pe calea iesirii din... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 09:11
Boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta in sedinta din 27 septembrie solicitarea Romaniei de incheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.
Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis FMI pe 12 septembrie.
Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, un mod transparent prin care Romania sa-si asigure o stabilitate si o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea cresterii economice si o dezvoltare de care tara noastra are foarte multa nevoie, a declarat, marti primul ministru in plenul Parlamentului.
"Pentru mine este insa extrem de important sa stiu ca acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord insusit de clasa politica. Sunt convins ca, astazi, grupurile politice parlamentare isi vor exprima sustinerea sau, sigur, dezacordul. (...) Din momentul in care, insa, avem un asemenea acord, practic, pentru toate fortele politice responsabile exista o predictibilitate... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:27
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat ca este optimist cu privire la finalizarea planului de reforme cerute Romaniei de catre FMI si UE prin MCV, adaugand ca atat fosta cat si actuala guvernare merita recunoastere in acest sens.
"Pentru a fi clar inteles, sunt optimist pentru ca cred cu adevarat ca acest plan va functiona si cred ca in esenta, toate marile partide politice locale incearca sa asigure tot ce este mai bun pentru Romania. In sufletele lor, ei stiu ca aceasta abordare este cu adevarat in interesul Romaniei (...)
Acest plan general de reforma (conditiile FMI si MCV) a inceput sa genereze rezultate pozitive, grabind tranzitia de la comunism. Guvernarea precedenta merita recunoastere pentru negocierea si acceptarea acestui plan. Guvernarea actuala merita recunoastere pentru adoptarea sa", a afirmat Gitenstein.
El a reluat afirmatia ca din cauza mostenirii comuniste economia Romaniei functioneaza ca o piramida intoarsa, bazata numai pe cei trei milioane de angajati in sectorul privat care platesc taxe si impozite, acest model nefiind sustenabil.
Diplomatul a aratat ca "planul expus de catre conditiile FMI, MCV si alte reforme adoptate in ultimii ani au inceput sa reorienteze varful piramidei economiei romanesti".
Ambasadorul SUA a mai mentionat si planul in 15 puncte de reformare a guvernarii prezentat de actualul premier Victor Ponta intr-un discurs sustinut in Parlament.
"Intr-un discurs sustinut in Parlament in februarie 2012, pe cand... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 10:03
Pierderile si arieratele companiilor de stat sunt acoperite cu bani din buzunarele romanilor care platesc taxe, mecanism care nu se intelege uneori, a declarat marti seful misiunii FMI de evaluare a acrodului cu Romania, Jeffrey Franks, anunta Mediafax."Uneori se crede ca societatile de stat pot pierde bani fara sa afecteze pe nimeni. Fiecare euro pe care o companie de stat il pierde reprezinta un cost pentru buzunarul platitorilor de taxe.
Asta se intampla cand companiile de stat pierd bani. Asta inseamna ca banii platiti pe taxe de catre toti romanii, atat de cei care fac 500 lei, 600 lei sau 1.000 lei pe luna, trebuie folositi pentru a acoperi arieratele si pierderile acestor companii.
Luati bani din buzunarele tuturor romanilor cand aceste companii produc pierderi. Daca vrem sa evitam sa mai luam bani din buzunarele tuturor romanilor care platesc taxe pentru companiile cu pierderi trebuie sa rezolvam aceasta problema", a afirmat Franks.
El a mentionat ca atunci cand problema pierderilor companiilor de stat va fi rezolvata, aceste firme nu vor mai "trage in jos economia", ci vor sustine cresterea.
mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 15:48
Efortul recent de consolidare fiscala a pozitionat Romania pe o cale sigura in atingerea tintelor fiscale pe termen scurt si mediu, dar principala provocare este de a asigura continuitatea ajustarilor, prin mentinerea unor constrangeri de cheltuieli si prin reforme fiscale structurale, potrivit FMI, transmite Mediafax. "Masurile cheie includ reforma pensiei, reforma sistemului public de salarizare, administrarea taxelor, sectorul sanatatii si restructurarea companiilor de stat.
Initierea unor reforme in piata muncii si in ceea ce priveste protectia sociala vor ajuta la cresterea productivitatii si la directionarea resurselor bugetare limitate catre cei vulnerabili.
Prioritatea ar trebui acordata in permanenta rezolvarii problemei arieratelor printr-o mai buna disciplina a platilor in economie si cresterii credibilitatii autoritatilor privind eforturile de ajustare", a declarat Murilo Portugal, deputy managing director in cadrul FMI.
Porivit acestuia, politicile fiscale si monetare ale autoritatilor au fost in mod adecvat prudente si proactive, ajutand la prezervarea stabilitatii financiare in fata crizei financiare globale, dar cresterea temporara a inflatiei dupa majorarea recenta a TVA creste necesitatea unei precautii in estimarea spatiului pentru relaxare monetara.
"Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat, dar o vigilenta continua in supravegherea sistemului financiar este cruciala pentru a asigura rezistenta impotriva situatiilor regionale", a spus... mai mult
Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 11:43