Romania trebuie sa evite initiative legislative care pot pune in pericol stabilitatea financiara, cum ar fi cea referitoare la plafonarea dobanzilor, avertizeaza Fondul Monetar International.
"Initiativele legislative care pot pune in pericol sistemul financiar trebuie evitate. Acestea se refera la plafonarea dobanzilor si la rascumpararea creantelor cesionate. Sugeram sa dati dovada de mai multa prudenta in politica fiscala pentru a usura sarcina politicii monetare", a declarat Jaewoo Lee, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
Totodata, reprezentantii FMI atrag atentia ca schimbarile fiscale trebuie facute mai rar.
In ceea ce priveste cresterea economica, reprezentantii Fondului Monetar International estimeaza ca va fi anul acesta de 5%.
"Cresterea economica a fost in 2017 de 7%, fiind alimentata de mai multi factori, cum ar fi: consumul, cresterea salariului minim, relaxarile fiscale. In acest an cresterea va decelera pe fondul unor reforme structurale lente si a unui impuls fiscal in scadere. In 2018 ne asteptam la o crestere economica de 5%", a spus reprezentantul FMI.
Acesta a subliniat si faptul ca progresul Romaniei in lupta impotriva coruptiei este recunoscut international, precizand ca trebuie sa continue pentru ca ajuta tara noastra si pe plan economic.
Reprezentantii FMI se afla de cateva zile in Romania pentru consultarile anuale pe marginea Articolului IV din statutul institutiei. ...citeste mai departe despre "FMI:... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 15:19
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, miercuri, prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).
"Ajustarea bugetara a continuat in 2013 luand, totodata, in considerare eforturile deosebite ale Guvernului de a plati arieratele de la nivelul autoritatilor locale, de a reduce arieratele de la companiile de stat, de a elimina arieratele in sectorul de sanatate si de a creste considerabil cofinantarea nationala in vederea asigurarii unei rate mai mari de absorbtie a fondurilor europene. Aprobarea de catre board-ul FMI a celor doua evaluari confirma sustenabilitatea prognozei bugetare pe 2014, precum si directia buna in care se indreapta reformele structurale", sustine Guvernul in comunicat.
Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anuntat FMI printr-un comunicat.
Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autoritatilor romane pentru adaugarea unei evaluari in functie de situatia la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentara ar coincide cu consultarea periodica planificata (Articolul IV) si cu rectificarea bugetara de la mijlocul anului.
"Romania face progrese solide in cadrul acordului stand by preventiv. Cresterea economica a atins um maxim postcriza in 2013, deficitul de cont curent a fost redus... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 08:54