Dezechilibrele macroeconomice s-au accentuat in Romania, deficitul de cont curent si cel fiscal s-au adancit, presiunile inflationiste sunt din nou in crestere, iar daca politicile nu-si vor putea schimba directia tara se poate confrunta inclusiv cu o scadere a veniturilor care va afecta in special saracii, avertizeaza Fondul Monetar International.
Deficitul de cont curent ar putea depasi 5% din PIB in acest an, in contextul unei cresteri economice de circa 4%, se arata in raportul delegatiei FMI, publicat vineri ca o concluzie dupa vizita unei delegatii conduse de sud-coreeanul Jaewoo Lee.
Potrivit FMI, in primul rand, consolidarea fiscala trebuie insotita de inasprirea politicii monetare si o flexibilitate mai mare a cursului de schimb.
"Cresterea condusa de consum a ramas solida, majorand veniturile populatiei spre cele din Europa Occidentala.
Totusi, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal si cel de cont curent s-au adancit, iar presiunile inflationiste sunt din nou in crestere.
Daca politicile nu-si vor schimba directia, progresele in realizarea convergentei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor si vor fi afectati semnificativ in special saracii.
Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evolutii: in primul rand si cel mai important, consolidarea fiscala insotita de inasprirea politicii monetare si o flexibilitate... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2019, ora 13:32
Romania are cel mai ridicat nivel de dezechilibru macroeconomic din 2012 pana in prezent, iar aceasta pentru ca nu se mai fac reforme, sustine Andrei Radulescu, senior economist la Banca Transilvania.
"Aceasta crestere (economica - n. r.), din nefericire, s-a facut pe o dinamica lenta a investitiilor si s-a facut cu pretul unei intensificari a deficitelor, deficitul intern, finantele publice si deficitul extern, pozitia Romaniei in raport cu restul lumii.
Observati deteriorarea deficitului de cont curent si cumuland cele doua deficite avem cel mai ridicat nivel de dezechilibru macroeconomic din 2012 pana in prezent. De ce? Pentru ca din 2012 pana in prezent nu se mai fac reforme.
De cand s-a terminat ultimul acord cu FMI s-au terminat si reformele si atunci s-au implementat masuri strict cu bataie pe termen scurt si s-a renuntat la masurile de reforma, desi vremurile economice pe care le-am traversat au fost ideale pentru reforme", a spus Andrei Radulescu, la o conferinta de specialitate.
Potrivit acestuia, costul finantarii s-a situat la minime istorice, iar investitiile puteau fi derulate cu rate de dobanda foarte accesibile.
Andrei Radulescu apreciaza ca, din punct de vedere al ritmului de crestere economica, in ciclul post-criza Romania a avut cea mai buna dinamica din toate tarile din regiune, situandu-se pe primele locuri in Uniunea Europeana, insa acest lucru nu se reflecta si in stadiul de dezvoltare.
"Am avut un proces de accelerare economica... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 15:43
Agentia Moody's a mentinut ratingul Romaniei, vineri, in special datorita reducerii deficitelor si imbunatatirii cresterii economice, cu toate ca instabilitatea politica este un factor de dezechilibru.
Ratingul pentru tara noastra este Baa3, cu perspectiva stabila.
"Romania continua sa inregistreze crestere economica solida, in urma exporturilor mai mari si a cererii interne, pe fondul nivelului scazut al inflatiei. Cu toate acestea, cresterea lenta a creditarii interne inseamna ca exista un spatiu limitat pentru intensificarea activitatilor economice", a declarat Mathias Angonin, analist la Moody's, intr-un raport al agentiei de evaluare financiara publicat vineri.
Economia, pusa pe jar: Romania e dominata de harababura fiscala si zgomot politic
Potrivit raportului, integrarea economica treptata cu vecinii europeni continua sa creasca productivitatea, pe langa sprijinul financiar si supravegherea politicilor de catre Uniunea Europeana si FMI.
Agentia de rating ...citeste mai departe despre "Moody's: In ciuda instabilitatii politice, Romania sta bine" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 12:37
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat miercuri ca cea de-a doua majorare a salariilor bugetarilor, pana la recuperarea lor, va avea loc anul viitor, urmand ca la jumatatea acestui an sa fie operata o majorare de 8%.
"Noul guvern a decis sa acorde o crestere de 8% a salariilor, urmand ca ceea ce ramane pana la recupere sa fie acordat anul urmator", a spus Franks.
Declaratia acestuia vine dupa ce noul premier Victor Ponta a anuntat ca intregirea salariilor bugetarilor se va face in doua transe, in iunie si la inceputul lunii decembrie. Ulterior, Franks a confirmat intr-o emisiune televizata ca in ultima luna a lui 2012, bugetarii isi vor primi salariile reintregite.
Prezent la ultima misiune in Romania, in calitate de reprezentant al FMI, Jeffrey Franks a laudat Romania pentru eforturile depuse in plina criza economica, insa nu a scapat ocazia sa atraga atentia asupra riscurile majore care pot aparea la orizont din cauza instabilitatii economice din zona euro, dar si din cauza presiunilor electorale de pe plan intern.
Printre prioritatile care ar trebui sa se regaseasca pe masa Guvernul in imediata apropiere se numara problema arieratelor, dar si managementul privat la companiile de stat.
Iata cele mai importante declaratii ale sefului misiunii FMI in Romania:
- Programul va disponibiliza 375 milioane de euro asistenta din partea FMI dintr-o suma de 3,5 mld euro. Suntem incurajati de sprijinul larg pe care Romania l-a demonstrat fata de acest... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 10:41
Uniunea Europeana a anuntat marti ca este gata sa acorde ajutor Romaniei pentru a combate o posibila criza financiara, dar arata ca acest ajutor trebuie sa faca parte dintr-un pachet de multilateral de finantare care include FMI, informeaza Reuters. "Presedintia UE si Comisia exprima (...) disponibilitatea de a sprijini Romania pentru evitarea riscurilor de crestere a presiunilor asupra pietei si pentru obtinerea unei rectificari sistematice a dezechilibrelor", a anuntat Comisia Europeana intr-un comunicat.
"Comisia poarta consultari intense cu autoritatile romane si FMI pentru a dezvolta un raspuns comun pentru consolidarea situatiei macroeconomice si pentru sprijinirea echilibrului balantei de plati", arata comunicatul. Bruxelles-ul precizeaza insa ca orice ajutor va veni "sub forma unui pachet proactiv de finantare multilaterala de siguranta".
"Asistenta financiara este conditionata de angajamentul ferm al autoritatilor romane de a implementa un program de masuri de sprijin", atrage atentia Comisia Europeana. "Este nevoie in mod clar de mobilizarea tuturor partilor interesate si a instrumentelor politice, in scopul continuarii asigurarii stabilitatii macroeconomice si financiare, precum si a consolidarii si sustenabilitatii fiscale", subliniaza CE.
"Implementarea conditiilor de politici asupra carora se va cadea de acord in contextul mecanismului de asistenta financiara al UE va fi monitorizata de Comisie in colaborare cu Comitetul economic si financiar", arata... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2009, ora 09:23