Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Romania trebuie sa evite initiative legislative care pot pune in pericol stabilitatea financiara, cum ar fi cea referitoare la plafonarea dobanzilor, avertizeaza Fondul Monetar International.
"Initiativele legislative care pot pune in pericol sistemul financiar trebuie evitate. Acestea se refera la plafonarea dobanzilor si la rascumpararea creantelor cesionate. Sugeram sa dati dovada de mai multa prudenta in politica fiscala pentru a usura sarcina politicii monetare", a declarat Jaewoo Lee, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
Totodata, reprezentantii FMI atrag atentia ca schimbarile fiscale trebuie facute mai rar.
In ceea ce priveste cresterea economica, reprezentantii Fondului Monetar International estimeaza ca va fi anul acesta de 5%.
"Cresterea economica a fost in 2017 de 7%, fiind alimentata de mai multi factori, cum ar fi: consumul, cresterea salariului minim, relaxarile fiscale. In acest an cresterea va decelera pe fondul unor reforme structurale lente si a unui impuls fiscal in scadere. In 2018 ne asteptam la o crestere economica de 5%", a spus reprezentantul FMI.
Acesta a subliniat si faptul ca progresul Romaniei in lupta impotriva coruptiei este recunoscut international, precizand ca trebuie sa continue pentru ca ajuta tara noastra si pe plan economic.
Reprezentantii FMI se afla de cateva zile in Romania pentru consultarile anuale pe marginea Articolului IV din statutul institutiei. ...citeste mai departe despre "FMI:... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 15:19
Guvernul si PSD nu mai stiu cum sa se laude cu cresterea economica peste asteptari. "Tigrul Europei", "suntem de invidiat", "veste proasta pentru cei care ne doreau sfarsitul tragic in chinuri" - auzim de cateva zile dinspre Putere, care ii numeste "cor de bocitoare" pe cei care atrag atentia ca suntem in punctul in care istoria se repeta.
Ultima oara cand economia Romaniei a devansat-o pe cea a Chinei a fost in 2008, cu putin inainte ca intreaga lume sa fie lovita de criza economica. Politicienii s-au laudat si atunci cu succesul economic, dupa care au privit cum totul se naruie si au fost nevoiti sa se imprumute de la FMI.
Aproape 10 ani mai tarziu, cresterea economica romaneasca - 8,8% pe ultimul trimestru - a depasit-o din nou pe cea a Chinei (a doua cea mai mare economie din lume). Insa aceasta crestere este rezultatul unui boom al consumului, incurajat de o crestere a veniturilor bugetarilor, corelata cu scaderea de taxe, comenteaza analistii de la Bloomberg.
Alti parametri, cum ar fi rata inflatiei si deficitul de cont curent, desi la nivele ingrijoratoare, nu au ajuns la limita de rupere inca, asa cum s-a intamplat acum 10 ani. Dar semnalele nu sunt bune.
"Aceasta crestere pe model chinezesc ar trebui sa-i faca pe decidentii politici sa se intrebe ce urmeaza. Romania se confrunta cu derapaje pe care pietele financiare nu le vor ignora", a declarat seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, pentru publicatia citata.
Bloomberg subliniaza ca, in ciuda... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 15:58
Romania a inregistrat in trimestrul al patrulea cea mai mare crestere economica, de 4,8% fata de aceeasi perioada a anului 2015, intre statele Uniunii Europene pentru care au fost disponibile informatii de acest fel, potrivit datelor publicate marti de biroul european de statistica Eurostat.
Conform datelor Institutului National de Statistica, economia romaneasca a crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 4,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2015, astfel ca avansul pe intregul an 2016 a fost de 4,8.
Vezi si Romania, cea mai mare crestere economica din UE si cel mai rapid ritm de crestere din 2008
In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 4,8% in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,4% in trimestrul III, de 5,8% in trimestrul II si de 4,1% in primul trimestru al anului trecut, potrivit INS.
PIB-ul zonei euro a avansat in trimestrul patru cu 1,7%, iar cel al Uniunii Europene cu 1,8%, comparativ cu intervalul similar al anului 2015, arata datele ajustate la sezon publicate de Eurostat.
Citeste si FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017
A doua mare crestere in termeni anuali a fost consemnata de Bulgaria, de 3,4%, urmata de Polonia, cu 3,1%, si Spania, cu 3%.
Economia Germaniei a avansat cu 1,8%, a Frantei si Italiei cu 1,1%, in timp ce PIB-ul Marii Britanii a urcat cu 2,2%. Economia Greciei a crescut cu 0,3%.
Comparativ cu trimestrul... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 16:01
Fondul Monetar International (FMI) arata in cel mai nou raport ca Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017.
Institutia a revizuit in crestere estimarile privind economia tarii noastre.
Potrivit celui mai recent raport "World Wconomic Outlook", Romania va inregistra un avans de 5% al produsului intern brut in 2016.
Cifra a fost revizuita in sus fata de estimarea precedenta, de 4,2%, care a fost publicata in luna aprilie.
Astfel, Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, urmata de Irlanda (4,9%). Media la nivelul Batranului Continent este de 2%.
FMI estimeaza ca in 2017 economia noastra va creste cu 3,8%, insa chiar si asa Romania va inregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de crestere economica din Europa. Pentru 2018, FMI estimeaza ca economia romaneasca va avea parte de un avans de 3,3%.
La nivel global, FMI si-a mentinut estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2016 si 2017 la 3,1%, ...citeste mai departe despre "FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 17:31
Economia Romaniei va inregistra o crestere de numai 0,2% in acest an, urmata de 1,3% anul urmator si 1,8% in 2014, estimeaza Unicredit.
"Dupa trei ani de succes in privinta ajustarii fiscale, cresterea economica ramane cea mai mare provocare a Romaniei. In contextul cererii afectate de austeritate, recoltei slabe si exporturilor ezitante din cauza activitatii economice modeste din UE, Romania se confrunta cu stagnarea economiei in urmatoarele trimestre", noteaza analistii bancii.
Romania are nevoie de reforme pentru a accelera cresterea economica, estimata sub 2% in urmatorii doi ani insa, in contextul vointei politice tot mai reduse, motivatia ar putea veni din presiunile exercitate de FMI in contextul discutiilor pentru un nou acord, potrivit unui raport UniCredit.
"Pentru accelerarea cresterii economice sunt necesare reforme structurale, dar vointa politica este in declin. Speram sa existe noi presiuni din partea FMI, intrucat un al treilea acord ar putea veni doar dupa indeplinirea prevederilor din al doilea acord (privatizari si reducerea ineficientei sectorului public)", se arata intr-un raport trimestrial al grupului bancar italian.
Desi toate partidele parlamentare sunt angajate in privinta acordului cu FMI, privatizarile si reformele sectorului public au ramas in urma in ultimul an, noteaza analistii UniCredit.
Accelerarea avansului economic va depinde de adoptarea unor noi reforme structurale si de o mai buna atragere a fondurilor europene.... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 15:56
Oficialii FMI estimeaza ca Romania ar putea inregistra in 2013 o crestere economica mai mare decat a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat in recesiune in timpul crizei.
Fondul a mentinut pentru Romania estimarile, de 0,9% pentru anul in curs si 2,5% pentru anul urmator, anuntate de misiunea aflata la Bucuresti la mijlocul lunii august pentru a sasea evaluare din cadrul acordului preventiv in derulare cu autoritatile romane.
FMI va revizui in scadere previziunile de crestere economica mondiala
FMI se asteapta ca economia Poloniei sa urce cu 2,4% in acest an si cu 2,1% anul urmator, se arata in raportul Perspective Economice Globale 2012.
Romania a inregistrat ultima crestere mai mare decat Polonia in 2008, anul in care criza s-a inrautatit, la nivel global, cand economia a avansat cu 7,3%, fata de 5,1% in cazul polonezilor.
Pentru Romania au urmat doi ani de contractie, 6,6% in 2009 si 1,6% in 2010, timp in care Polonia s-a mentinut pe crestere, cu 1,6%, respectiv 3,9%. Anul trecut, cand Romania a avut un avans economic de 2,5%, Polonia a crescut cu 4,3%.
Faptul ca Romania ar putea depasi Polonia se datoreaza in mare masura incetinirii economiei poloneze. FMI a revizuit estimarea de crestere economica pentru cea mai mare tara din estul UE mai puternic decat cea pentru Romania. In raportul din aprilie, Fondul estima o majorare a PIB de 3,2% pentru Polonia si 3% pentru Romania, revizuite la 2,1% pentru Varsovia si 2,5% pentru Bucuresti.
Economia... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 09:30
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza o crestere economica de 0,9% pentru anul 2012, in timp ce Guvernul estimeaza o crestere de 1,2 procente pentru anul in curs.
Seful misiunii FMI in Romania a anuntat ca prognoza de crestere economica pentru anului 2012 se gaseste in jurul valorii de 1%, mai exact 0,9% si este sub nivelul preconizat de Guvern, de 1,2%. Potrivit acestuia, recuperarea ar trebui sa inceapa din anul 2013.
FMI: Daca agitatia politica va continua, reducem perspectivele economice
Cresterea economica pe care o estimeaza Guvernul a fost revizuita in repetate randuri. La elaborarea bugetului pe anul 2012, autoritatile au luat in calcul o crestere economica de 1,8-2,3%, revizuita apoi la 1,5%, dupa negocierile cu FMI.
Saptamana trecuta, guvernul a revizuit din nou in scadere prognoza de crestere economica pentru anul 2012 de la 1,5% la 1,2%, printr-o nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetara.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012
Estimarile guverului sunt in concordanta cu cele ale Bancii Mondiale (BM), care a estimat o crestere economica de 1,2% pentru Romania, potrivit datelor incluse in ultimul Raport economic periodic al UE11. Pentru anul urmator, BM a estimat o crestere economica de 2,8% pentru Romania.
Institutul National de Statistica a raportat, marti, primele estimari privind situatia economica a Romaniei pentru primele luni ale anului. Astfel, potrivit INS, Produsul Intern Brut... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 12:55
Datele din trimestrul patru al anului 2010 precum si indicatorii recenti arata ca Romania va atinge in 2011 o crestere economica de 1,5% , potrivit Raportului de tara publicat vineri pe site-ul Fondului Monetar International (FMI), anunta NewsIn.In 2012, este de asteptat o accelerare a cresterii economice, pana la 4%-4,5%, iar inflatia, care a crescut la finele lui 2010 ca urmare a preturilor ridicate la combustibili si alimente, precum si din cauza maririi TVA, ar urma sa se incadreze in tinta Bancii Nationale a Romaniei (3% plus minus un punct procentual), se arata in raport.
Criteriile de performanta pentru a saptea evaluare a acordului stand-by au fost indeplinite, cu exceptia criteriului privind arieratele guvernamentale, pentru care a fost deja acordata o derogare, conform documentului FMI.
Romania ar putea inregistra o scadere a PIB de 0,5% in acest an, intr-un scenariu de stres, urmata in 2012 de o crestere economica de 3,5% in aceleasi conditii, potrivit raportului de tara publicat de Fondul Monetar International (FMI).
mai mult
Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 12:42