Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI, intrucat institutia cere cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia.
Premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor Darius Valcov sustin, luni, o conferinta de presa, in contextul vizitei delegatiei formate din Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).
Iata cateva declaratii din cadrul conferintei de presa:
- "Avem cea mai predictibila si stabila economie din regiune si companiile cu capital de stat s-au imbunatatit considerabil, o parte din companiile din energie au cele mai bune rezultate din ultimii ani."
- "Am depasit pragul de 50 de miliarde de euro la exporturi, investitiile au crescut."
- "Foarte multe dintre obiectivele importante pentru Romania sunt indeplinite, adica tintele de crestere economice, disciplina bugetara, reducerea CAS cu 5% n-a generat o catastrofa, ci dimpotriva."
- "Au ramas pe agenda doua puncte asupra carora nu am cazut de acord cu FMI privind masurile de luat in perioada imediat urmatoare. Ele au un impact economic si social important."
- "In primul rand, e vorba de continuarea agendei de liberalizare a pretului la gaze, care inseamna cresterea pretului la gaze. La consumatorii industriali si non-casnici, Romania nu mai are o piata reglementata. Pe piata reglementata au ramas doar consumatorii casnici, dar si CET-urile cu gaz. Solicitarea... mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 13:15
Fondul Monetar International si Comisia Europeana cer Guvernului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana o considera inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4%.
Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori, transmite Mediafax.
O noua runda de negocieri este programata sa inceapa la ora 15:00.
Diferenta de viziune dintre FMI si CE, pe de-o parte, si Guvernul roman a fost confirmata de catre ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, in interventii televizate, care a precizat ca aceasta solicitare nu va fi acceptata sub nicio forma si ca singurul sau mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor sa fie fixat la 1,4%, cu o posibila majorare pentru co-finantari la proiectele europene de investitii.
Surse oficiale au declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru anul viitor de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:40
Acordul dintre Romania si Fondul Monetar International (FMI) este "stationar", iar misiunea tehnica a FMI a plecat cu o evaluare pozitiva de la Bucuresti, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Acordul cu FMI este stationar. Misiunea de evaluare a situatiei fiscale pe Romania, din cate stiu, a plecat cu o evaluare pozitiva", a explicat Mugur Isarescu, referindu-se la misiunea tehnica a institutiei financiare internationale care are rolul de a analiza situatia bugetara a Romaniei.
O echipa de experti ai Fondului Monetar International (FMI) a venit la Bucuresti, la finalul lunii iulie, pentru a discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) despre prima rectificare a bugetului statului pe anul 2014.
Guvernul a aprobat pe 31 iulie proiectele de ordonanta privind rectificarea bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014.
Premierul Victor Ponta a declarat joi ca aceasta prima rectificare bugetara din 2014 este una pozitiva si ca Ministerul Mediului, care urma sa piarda 25 de milioane lei, va primi 50 de milioane de lei credite de angajament pentru lucrari tintite pe zona de amenajari si de combatere a inundatiilor.
De asemenea, seful Executivului a precizat ca judetele care au fost in Cod Rosu de inundatii - Gorj, Valcea, Arges, Olt, Teleorman si Prahova - primesc 50 de milioane de lei, Ministerul Sanatatii primeste 500 milioane lei si Casa de Asigurari de Sanatate - 165 milioane... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 08:29
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) este surprinsa de decizia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene "de a trata cu rigiditate" decizia Guvernului privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiei de asigurari sociale pentru angajatori, arata un comunicat AOAR.
AOAR considera ca masura poate genera noi locuri de munca si "se asteapta ca, atat specialistii romani cat si cei ai FMI, BM, si CE sa aiba o abordare mai larga a acestei masuri".
"AOAR continua sa sustina ferm adoptarea de catre Guvern a acestei masuri, chiar in divergenta cu opiniile troicii, cu atat mai mult cu cat chiar Parlamentul European a constatat in 2014 existenta unor divergente intre politica FMI si obiectivele UE. AOAR considera ca Romania trebuie sa-si stabileasca o politica ambitioasa de stimulare a factorilor de crestere economica, printre care munca si numarul locurilor de munca, domeniu in care fiscalitatea este impovaratoare", arata comunicatul.
Oamenii de afaceri cer, de asemenea, Guvernului "sa-si asume raspunderea unor masuri care sa consolideze cresterea economica realizata pana in prezent, amanand aplicarea altor masuri de protectie sociala, asigurand in primul rand reluarea finantarii investitiilor si a a cofinantarilor necesare utilizarii fondurilor din bugetul UE".
CAS scade cu 5 puncte din octombrie, fara acordul FMI
Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca Guvernul va trimite saptamana viitoare Parlamentului proiectul de lege privind reducerea CAS cu... mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 15:53
Contributiile de asigurari sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fara majorarea deficitului bugetar, a anuntat premierul Victor Ponta, precizand insa ca masura nu are acordul FMI, ci este asumata de Guvern.
El a precizat ca masura va fi introdusa printr-un proiect de lege pe care Guvernul il va trimite saptamana viitoare Parlamentului si reprezinta o decizie "rezonabila si sustenabila" pe care Guvernul si-o asuma.
"Consideram ca reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicata chiar de anul acesta si putem sa ne permitem acest lucru. Putem in mod rezonabil si sustenabil sa transmitem catre Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, incepand cu 1 octombrie, deoarece in acest fel nu trebuie sa crestem niciun fel de taxa sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului si avand incasari suplimentare si cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ", a spus Ponta.
El a sustinut ca cele 850 milioane lei necesare acoperirii impactului aferent ultimului trimestru sunt disponibili in buget.
"Acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala ramane functional, nu se intrerupe, reziliaza sau denunta (...) Principalii beneficiari vor fi angajatii, pentru ca angajatorii - si asta vom urmari in mod clar - vor scoate la suprafata acele contracte de munca din zona gri, in care pe cartea de munca sunt mai... mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 08:40
Reprezentantii Guvernului vor avea joi o intalnire finala, de concluzii, cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene prezenta in Romania, obiectivul principal ramanand acela al relaxarii fiscale in privinta impozitarii muncii, dupa cum a anuntat premierul Victor Ponta.
"Ne apropiem de finalul discutiilor cu partenerii nostri internationali, Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala. Joi vom avea o intalnire finala, in care tragem niste concluzii. Important este ca obiectivul principal, o relaxare fiscala in ceea ce priveste impozitarea muncii, sa fie atins intr-o perioada de timp rezonabila", a afirmat miercuri prim-ministrul.
Ponta si-a exprimat speranta ca reprezentantii Opozitiei sa nu-si fi schimbat parerea, in special liberalii, si sa sustina Guvernul in efortul pe care-l face de relaxare fiscala, tinand cont de datele foarte bune privind cresterea economica, reducerea deficitului, a cheltuielilor bugetare de la inceputul anului.
Romanii au cerut suspendarea liberalizarii pretului la gaze
Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat insa miercuri, dupa intalnirea pe care democrat-liberalii si liberalii au avut-o cu delegatia comuna a FMI, BM si CE, ca PDL si PNL solicita suspendarea liberalizarii pretului la gaze.
De asemenea, democrat-liberalii cer sistarea vanzarilor de actiuni detinute de stat la companiile energetice. Executivul nu a pregatit masura reducerii CAS cu 5 puncte procentuale pe care liberalii au propus-o... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 08:40
O misiune a Fondului Monetar International va veni luni la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului stand-by.
Cea mai importanta tema de pe agenda discutiilor cu autoritatiile vizeaza posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumatatea anului.
Misiunea va analiza in principal executia bugetara din primele cinci luni ale anului, precum si perspectivele privind cresterea economica si incasarile la bugetul de stat.
La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).
Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anuntat FMI printr-un comunicat.
Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autoritatilor romane pentru adaugarea unei evaluari in functie de situatia la sfarsitul lunii iunie a acestui ...citeste mai departe despre "Misiunea FMI vine luni la Bucuresti - discutii pentru reducerea CAS" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 11:25
Reprezentanta FMI in Romania, Andrea Schaechter, a prezentat in urma cu putin timp, concluziile misiunii comune a Fondului Monetar, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Ea a precizat ca Guvernul si-a atins majoritatea tintelor convenite in scrisoarea de intentie, insa marele esec ramane ratarea tintei pentru arierate.
Business24 prezinta principalele declaratii ale reprezentantei FMI, Andrea Schaechter:
Despre inflatie: "Noi proiectam o crestere de la 1% la 1,5%. Ne asteptam ca inflatia sa scada in prima jumatate a anului si sa creasca in cea de-a doua jumatate".
Despre cresterea economica: "Pentru 2013, estimam o crestere a PIB-ului de 2,8%, cea mai mare crestere economica de la inceputul crizei. Deficitul de cont curent a crescut cu 1,2% din PIB, iar exporturile au avansat atat in tarile UE, cat si in cele din afara spatiului comunitar"
Despre tintele convenite cu FMI: "Patru din cele cinci criterii de performanta au fost indeplinite. Deficitul este in concordanta cu rectificarea bugetara de anul trecut, in zona reformelor structurale s-au facut progrese mai bune. Este cazul Romgaz sau al dereglementarii pretului la energie. Dereglementarea completa se va face pana in iunie, permitand companiilor sa investeasca in acest domeniu.
A fost insa ratata tinta de arierate. Este foarte dezamagitor ca progresele pentru realizarea tintelor s-au impotmolit. Deficientele din sistem arata ca statul inca nu isi plateste facturile la timp, ceea ce dauneaza activitatii... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 10:20
Scaderea salariilor bugetarilor si a pensiilor si cresterea TVA-ului sunt cateva dintre masurile de austeritate temporare implementate in Romania. Cand avem sanse sa se revina la situatia dinainte?
In urma acordului cu FMI, Romania a taiat cu 25% salariile bugetarilor, a concediat 100.000 de angajati din sectorul public si a marit taxa pe valoare adaugata (TVA) de la 19 la 24%. Toate aceste masuri sunt fara precedent in Europa si sunt mult mai dure decat conditiile aplicate in state aflate intr-o situatie mult mai proasta, insa mai bogate, cum ar fi Portugalia sau Irlanda.
Implementarea acestor masuri a avut ca scop iesirea din recesiune, lucru care s-a si intamplat, si revenirea unei cresteri stabile a economiei. Economia a crescut cu 2% anul trecut, comparativ cu recesiunea inregistrata de unele state europene si cu stagnarea unor tari puternice precum Franta. In plus, datoria publica de 39% din PIB nu reprezinta o problema ci un motiv de laude.
Romania a reusit sa rezolve si problema deficitului de cont curent record inregistrat in 2007, de 14,5% din produsul intern brut (PIB).
In acest context, saracii Romaniei, cei pe spatele carora a picat greul austeritatii, asteapta o crestere a salariilor si pensiilor si o scadere a TVA-ului.
Insa, "revenirea din criza nu inseamna revenirea la situatia dinante de criza. Nu se va mai intampla acest lucru niciodata", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
In cel mai bun caz, in... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:05