Romania va finaliza in ianuarie 2013 actualul acord cu Fondul Monetar International (FMI), cu doua luni mai devreme decat era programat, si va incheia un nou acord in luna februarie, potrivit ministrului Finantelor Publice, Florin Georgescu.
,,Incheiem in ianuarie acordul actual si probabil in februarie vom avea un nou acord cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala (BM) Acest acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a declarat vineri oficialul MFP, la Bucharest Forum.
Ministrul Finantelor a precizat ca misiunea FMI va reveni la Bucuresti cel mai probabil in jurul datei de 15 ianuarie, cand va fi cert ca bugetul pe 2013 este gata, indiferent de cine va forma noul guvern dupa alegerile din decembrie.
O delegatie a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla de marti la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale. Vizita se va incheia pe 14 noiembrie.
Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 16:32
Seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer, a declarat, joi, la inceputul intrevederii cu presedintele Basescu, ca este laudabil faptul ca Guvernul a reusit sa tina sub control deficitul bugetar.
"Credem ca, privind stabilizarea macroeconomica, s-au facut eforturi foarte importante pentru mentinerea sub control a bugetului si credem ca este laudabil faptul ca deficitul se afla sub control pentru a fi sub deficitul de 3% pe ESA.
Credem ca aceasta este o realizare foarte importanta care pregateste cadrul pentru ca anul viitor sa se normalizeze de asemenea politica fiscala, pentru ca vor fi eforturi mai mici pentru reducerea deficitului decat in acest an", a spus oficialul FMI.
De asemenea, el a aratat ca situatia arieratelor e inca dificil de tinut sub control, iar probleme pentru intreaga situatie a finantelor publice ale Romaniei pot fi create si de corectiile financiare stabilite de Comisia Europeana pe programele operationale care au fost presuspendate anul acesta.
"Situatia arieratelor este inca dificil de tinut sub control, dar Guvernul a luat masuri, inclusiv prin rectificarea bugetara. Si noi suntem increzatori ca aceste obiective vor fi atinse.
Iar situatia fondurilor europene de anul acesta si mai departe, cu corectii financiare, sa nu afecteze situatia finantelor publice. Cred ca trebuie sa lucram cu Guvernul pentru ca acestea sa fie incorporate (in situatia bugetara n.r.) intr-o maniera pozitiva", a afirmat Erik de Vrijer.
Totodata, el a... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:35
Tonny Lybek, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania si Bulgaria, a anuntat ca o echipa a Fondului va veni in Bucuresti, in perioada 6-14 noiembrie.
Reprezentantii FMI vor discuta cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente si despre perspectivele economice. Pe agenda discutiilor se vor mai afla si alte subiecte, printre care reformele structurale, politica monetara si politica fiscala.
"Pe fondul alegerilor parlamentare ce vor avea loc in Romania pe 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI va fi amanata. Echipa FMI insarcinata sa discute performantele inregistrate in cadrul programului si sa stabileasca cu autoritatile masurile necesare pentru a incheia evaluarea va sosi la Bucuresti odata cu instalarea unui nou guvern", a precizat Lybek, intr-un comunicat, citat de NewsIn.
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat la sfarsitul lui septembrie cea de-a sasea evaluare a performantelor economice ale Romaniei in cadrul programului stand-by, urmand sa fie pusa la dispozitie o transa de 512,9 milioane euro. Suma totala stabilita in acordul preventiv este de 3,73 miliarde euro.
Acordul stand-by a fost aprobat pe 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011 si permite autoritaatilor romane sa traga transele doar daca au nevoie. mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 11:17
Scaderea salariilor bugetarilor si a pensiilor si cresterea TVA-ului sunt cateva dintre masurile de austeritate temporare implementate in Romania. Cand avem sanse sa se revina la situatia dinainte?
In urma acordului cu FMI, Romania a taiat cu 25% salariile bugetarilor, a concediat 100.000 de angajati din sectorul public si a marit taxa pe valoare adaugata (TVA) de la 19 la 24%. Toate aceste masuri sunt fara precedent in Europa si sunt mult mai dure decat conditiile aplicate in state aflate intr-o situatie mult mai proasta, insa mai bogate, cum ar fi Portugalia sau Irlanda.
Implementarea acestor masuri a avut ca scop iesirea din recesiune, lucru care s-a si intamplat, si revenirea unei cresteri stabile a economiei. Economia a crescut cu 2% anul trecut, comparativ cu recesiunea inregistrata de unele state europene si cu stagnarea unor tari puternice precum Franta. In plus, datoria publica de 39% din PIB nu reprezinta o problema ci un motiv de laude.
Romania a reusit sa rezolve si problema deficitului de cont curent record inregistrat in 2007, de 14,5% din produsul intern brut (PIB).
In acest context, saracii Romaniei, cei pe spatele carora a picat greul austeritatii, asteapta o crestere a salariilor si pensiilor si o scadere a TVA-ului.
Insa, "revenirea din criza nu inseamna revenirea la situatia dinante de criza. Nu se va mai intampla acest lucru niciodata", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
In cel mai bun caz, in... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:05
Actualul acord cu FMI expira in 2013, moment din care nu se mai justifica continuarea acestei relatii, vazuta de multi ca fiind daunatoare economiei romanesti. Cum ne vom descurca fara "biciul" lui Jeffrey Franks si ce riscam daca iesim din acest parteneriat?
Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si masurile de austeritate ce au venit odata cu imprumuturile date Romaniei sunt vazute de unii ca fiind daunatoare cresterii economice pe termen lung, iar de altii ca fiind singurii factori care ne-au salvat de la un colaps financiar.
In conditiile in care economia Romaniei pare a fi in afara pericolului si nu mai avem nevoie de imprumuturi, o reinnoire a acordului cu FMI in 2013 pare a nu-si mai avea rostul. Insa iesirea din aceasta relatie depinde de o serie de factori, atat interni, cat si externi.
"Daca ne putem permite sa nu mai incheiem un nou acord cu FMI, evident ca nu avem de ce sa nu o facem. Acordurile acestea nu sunt incheiate de placere, ci pentru ca esti stramtorat", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia, fost director general al BRD. "Insa, intr-un an se pot intampla multe. Daca va fi recesiune in Europa, probabil ca nu vom putea sta pe picioarele noastre".
Continuarea acordului cu FMI in forma actuala este deja daunatoare tarii, asa ca prelungirea dupa 2013 ar fi periculoasa, crede analistul economic Ilie Serbanescu. "Cat timp va continua acordul cu FMI nu se va schimba nimic in Romania. Nu conteaza ca avem un nou... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 08:00
Fondul Monetar International a revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, dar nu exclude in continuare posibilitatea ca PIB sa urce cu mai mult de 2%.
Desi FMI a redus estimarea de crestere economica pentru principalii parteneri comerciali ai Romaniei, indicand recesiune pentru zona euro, autoritatile au insistat ca prognoza pentru acest an s-a bazat in mare masura pe investitii si mai putin pe un nou avant al exporturilor, au declarat mai multe surse apropiate discutiilor citate de Mediafax.
De altfel, Guvernul anticipeaza ca in primul trimestru al acestui an va fi inregistrata o crestere economica mai mare decat in trimestrul al patrulea din 2011, mizand atat pe faptul ca Finantele au platit sume considerabile din arierate in ultima parte a anului trecut, cat si pe comenzile de export aflate in urcare in perioada precedenta.
Sursele citate au aratat ca misiunea FMI-CE-Banca Mondiala a ajuns la intelegere cu autoritatile pe toate subiectele in discutie, cu recomandari de modificare a unor acte normative, astfel ca seful misiunii, Jeffrey Franks, va anunta duminica incheierea cu succes a celei de-a patra revizuiri a acordului semnat in primavara anului trecut si recomandarea pentru eliberarea unei noi transe de catre boardul FMI.
In luna ianuarie, FMI a inrautatit prognoza economica la nivel global si anticipeaza ca economia UE se va contracta in acest an cu 0,1%, trasa in jos de o scadere de... mai mult
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 13:30
Conferinta de final a misiunii de evaluare a Fondului Monetar International va avea loc duminica, la ora 16.00, a declarat vineri, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Surse apropiate negocierilor au declarat ca aceasta conferinta a fost devansata cu o zi pentru ca autoritatile romane si expertii FMI au ajuns la un acord pe marginea temelor principale aflate in negociere.
Delegatia comuna a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene a inceput, miercurea trecuta, la Bucuresti, a patra misiune de evaluare a Acordului stand-by de tip preventiv cu Romania si se va afla in Romania pana pe 6 februarie.
Acordul stand-by dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI. mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 17:38
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la RRA, ca abia la Consiliul European din martie se va stabili daca tarile care au acord cu FMI, printre care si Romania, vor participa la suplimentarea fondului FMI.
Presedintele a reamintit ca la Consiliul European de Iarna din 8 si 9 decembrie s-a stabilit ca statele din zona euro sa contribuie la fondul de urgenta al FMI cu 150 de miliarde de euro, iar statele din zona non-euro cu 50 de miliarde.
Seful statului i-a criticat pe cei care nu sunt de acord cu o eventuala participare a Romaniei la acest fond, acuzandu-i ca au "abordarea piticului". "Ca intotdeauna abordarea noastra este abordarea piticului, ma refer la oamenii politici. I-am vazut si pe unii oameni politici si pe analistii infocati: nu, noi nu cumva sa contribuim.
As aduce aminte ca noi am luat de la Uniunea Europeana in 2011 si in 2010 nu mai putin de sase miliarde de euro, bani pe care i-a imprumutat Germania, Franta de pe piata ca sa ni-i dea noua. Deci modul asta de a aborda - mie doar sa mi se dea. Ce-i natiunea asta, e o natiune de neputinciosi?
Si noi putem contribui la consolidarea Europei si atunci cand este nevoie la evitarea unor derapaje majore in zona euro care ne afecteaza major, daca se intampla", a declarat presedintele. mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 19:14
Ministerul Finantelor Publice precizeaza, intr-un comunicat, ca activarea acordului stand-by cu FMI se va face doar la solicitarea Romaniei, in cazul unei deteriorari neprevazute a pietei, cauzata de factori care nu intra sub controlul autoritatilor si care pot conduce la un deficit de finantare acut.
Romania a semnat cu FMI noul acord stand-by de tip preventiv, cu durata de 24 luni, in valoare totala de 3.096 milioane DST, echivalentul a aproximativ 3,5 miliarde Euro, reprezentand 300% din cota Romaniei la FMI, "in scopul sustinerii programului complex de reforme pe care autoritatile romane il implementeaza in perioada 2011-2012, avand ca efect relansarea cresterii economice sustenabile si atenuarea unor eventuale socuri".
Potrivit MFP, "activarea aranjamentului se va face doar la solicitarea Romaniei, in cazul unei deteriorari neprevazute a pietei din punct de vedere al situatiei economice si/sau financiare, cauzata de factori care nu intra sub controlul autoritatilor si care pot avea repercursiuni asupra nivelului rezervelor valutare sau pot conduce la aparitia unui deficit de finantare acut".
MFP: Nu s-a luat in calcul optiunea activarii acordului stand-by de tip preventiv
MFP face precizarea ca, in elaborarea strategiei de finantare a datoriei publice pe anul 2012, nu s-a luat in calcul optiunea activarii acordului stand-by de tip preventiv.
"Dat fiind faptul ca pozitia rezervelor internationale ale Romaniei este una confortabila si accesul la finantare... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 18:37