Romania trebuie sa evite initiative legislative care pot pune in pericol stabilitatea financiara, cum ar fi cea referitoare la plafonarea dobanzilor, avertizeaza Fondul Monetar International.
"Initiativele legislative care pot pune in pericol sistemul financiar trebuie evitate. Acestea se refera la plafonarea dobanzilor si la rascumpararea creantelor cesionate. Sugeram sa dati dovada de mai multa prudenta in politica fiscala pentru a usura sarcina politicii monetare", a declarat Jaewoo Lee, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
Totodata, reprezentantii FMI atrag atentia ca schimbarile fiscale trebuie facute mai rar.
In ceea ce priveste cresterea economica, reprezentantii Fondului Monetar International estimeaza ca va fi anul acesta de 5%.
"Cresterea economica a fost in 2017 de 7%, fiind alimentata de mai multi factori, cum ar fi: consumul, cresterea salariului minim, relaxarile fiscale. In acest an cresterea va decelera pe fondul unor reforme structurale lente si a unui impuls fiscal in scadere. In 2018 ne asteptam la o crestere economica de 5%", a spus reprezentantul FMI.
Acesta a subliniat si faptul ca progresul Romaniei in lupta impotriva coruptiei este recunoscut international, precizand ca trebuie sa continue pentru ca ajuta tara noastra si pe plan economic.
Reprezentantii FMI se afla de cateva zile in Romania pentru consultarile anuale pe marginea Articolului IV din statutul institutiei. ...citeste mai departe despre "FMI:... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 15:19
Programul cu Romania se mentine in parametri si toate criteriile pentru finalul lunii septembrie au fost indeplinite, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, seful Delegatiei Fondului Monetar International (FMI), Andrea Schaechter.
Timp de doua saptamani, Misiunea FMI a efectuat la Bucuresti prima evaluare a noului acord cu Romania, s-a ajuns la un acord tehnic, iar evaluarea trebuie aprobata de Board-ul FMI.
Schaechter a precizat ca a fost revizuita in sus cu 0,2 puncte procentuale prognoza de crestere economica pentru 2013, la 2,2 %, dar cererea interna se mentine inca slaba, ceea ce conduce la o ajustare a deficitului de cont curent pentru 2013 la 1,2% din PIB.
Dezinflatia a fost mai puternica decat se estima si reflecta scaderea preturilor produselor agroalimentare, iar proiectia de inflatie pentru 2013 este de 2%.
Pentru 2014, estimarile indica un avans al PIB de 2,2% si un deficit de cont curent de 1,8%.
Oficialul FMI a mai spus ca tinta de deficit bugetar pentru septembrie 2013 a fost indeplinita, precum si tinta de arierate ale administratiei publice locale, dar veniturile bugetare au fost sub program, reflectand cererea slaba, dar mai ales profitabilitatea slaba a economiei, mai ales a sectorului bancar.
Stire in curs de actualizare mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 10:22
Datele preliminare privind evolutia PIB in prima parte a anului, in Romania, arata ca o tinta de crestere economica de 2 la suta, in 2013, poate fi atinsa, a aratat reprezentantul rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
"FMI a revizuit recent proiectia privind PIB-ul real pentru 2013, in crestere spre aproximativ 2 la suta. Datele preliminare pentru prima jumatatea a anului arata ca acest nivel poate fi atins si consideram ca nu vor exista socuri semnificative in a doua parte a anului", a declarat oficialul FMI pentru Agerpres.
Potrivit primelor estimari publicate de Institutul National de Statistica (INS), pe 14 august, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 1,7% in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012.
Produsul Intern Brut, in trimestrul II 2013, a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier).
Consiliul Fiscal a apreciat, saptamana trecuta, drept realista prognoza de crestere economica de 2% pentru anul 2013, pentru Romania, in conditiile in care un an agricol cel putin normal va contribui substantial la rata de crestere economica. mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 14:59
Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar International, dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista, a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik.
Anuntul a fost facut dupa inchiderea de catre boardul FMI a evaluarilor a saptea si a opta privind stadiul indeplinirii conditionalitatilor din Memorandumul de Politici Economice si Financiare, conform unui comunicat postat pe site-ul institutiei in noaptea de miercuri spre joi.
"Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflatia de baza ramane scazuta, iar balantele fiscala si a contului curent sunt sustenabile. Totusi, cresterea este slaba si exista riscuri de regres. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potentialului de crestere al Romaniei si pentru crearea de locuri de munca, in timp ce continuarea disciplinei financiare este esentiala pentru ancorarea stabilitatii macroeconomice", a spus Nemat Shafik.
Iesirea din procedura de deficit excesiv, datorata ajustarii fiscale din 2009
Oficialul FMI a precizat ca ajustarea fiscala semnficativa de dupa 2009 a permis Romaniei sa iasa in iunie din procedura de deficit excesiv a UE si a apreciat ca intentia guvernului de a reduce pe mai departe deficitul structural intr-un ritm moderat pentru a atinge obiectivul pe termen mediu este una potrivita.
"Cadrul bugetar va beneficia de pe urma stabilirii unui sistem de control eficient al... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:20
Autoritatile romane au ratat tintele privind deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului de stat si autoritatilor locale si activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Erik de Vrijer.
"Ratarea deficitului cash nu o privim ca pe o ratare efectiva, pentru ca ar fi fost o politica fiscala, ci din cauza unor intarzieri de ordin tehnic. Am convenit asupra unor masuri de reducere a arieratelor inainte de finalizarea evaluarilor.
Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi. Guvernul poate sa isi intensifice eforuturile de a capata finantare de la UE pentru proiecte de infrastructura, practic o forma de intrari de capital care ar ajuta economia".
Potrivit lui de Vrijer, tinta de deficit pe cash a fost ratata din cauza rambursarilor de fonduri europene in 2012. Aceasta problema a fost rezolvata la mijlocul lunii decembrie 2012, dar sumele nu au intrat in decembrie, ci vor intra in februarie-martie 2013.
"Privim ratarea tintei de deficit bugetar cash nu ca o ratare efectiva din cauza unei politici fiscale gresite, ci din cauza unor intarzieri in intrarea unor sume", a explicat oficialul FMI.
Acesta a mentionat ca au fost cateva esecuri in atingerea unor tinte la sfarsitul anului trecut si intarzieri in reformele structurale.
"Au fost cateva esecuri in atingerea unor tinte la sfarsitul lui 2012 si au fost intarzieri in reformele structurale. Guvernul a cerut o amanare de trei... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 15:20
Oficialii FMI estimeaza ca Romania ar putea inregistra in 2013 o crestere economica mai mare decat a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat in recesiune in timpul crizei.
Fondul a mentinut pentru Romania estimarile, de 0,9% pentru anul in curs si 2,5% pentru anul urmator, anuntate de misiunea aflata la Bucuresti la mijlocul lunii august pentru a sasea evaluare din cadrul acordului preventiv in derulare cu autoritatile romane.
FMI va revizui in scadere previziunile de crestere economica mondiala
FMI se asteapta ca economia Poloniei sa urce cu 2,4% in acest an si cu 2,1% anul urmator, se arata in raportul Perspective Economice Globale 2012.
Romania a inregistrat ultima crestere mai mare decat Polonia in 2008, anul in care criza s-a inrautatit, la nivel global, cand economia a avansat cu 7,3%, fata de 5,1% in cazul polonezilor.
Pentru Romania au urmat doi ani de contractie, 6,6% in 2009 si 1,6% in 2010, timp in care Polonia s-a mentinut pe crestere, cu 1,6%, respectiv 3,9%. Anul trecut, cand Romania a avut un avans economic de 2,5%, Polonia a crescut cu 4,3%.
Faptul ca Romania ar putea depasi Polonia se datoreaza in mare masura incetinirii economiei poloneze. FMI a revizuit estimarea de crestere economica pentru cea mai mare tara din estul UE mai puternic decat cea pentru Romania. In raportul din aprilie, Fondul estima o majorare a PIB de 3,2% pentru Polonia si 3% pentru Romania, revizuite la 2,1% pentru Varsovia si 2,5% pentru Bucuresti.
Economia... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 09:30
Reprezentantul FMI in Romania, Tonny Lybek, a declarat marti ca se asteapta ca Romania sa atinga obiectivele din programul cu Fondul, indiferent de schimbarile la nivel politic, FMI avand o relatie buna atat cu Puterea, cat si cu Opozitia.
"Programul este cu Romania, nu cu un guvern anume sau cu un partid. Romania a dovedit ca poate sa-si tina angajamentele, iar noul guvern a aratat ca poate respecta programul".
"In fiecare trimestru revizuim programul si ne intalnim cu toti participantii si cu toate partidele politice, iar pana acum, dialogul a fost bun. Romania va atinge obiectivele din program", a precizat Lybek in cadrul conferintei "Finantarea dezvoltarii in Romania", organizata de Financial Times.
In opinia acestuia, Romania a progresat destul de mult, insa mai sunt probleme care trebuie rezolvate.
"Romania a progresat destul de mult la nivelul echilibrului fiscal, are o rata de schimb constanta, iar inflatia e la un nivel scazut. Are un sistem bancar stabil si dobanzi mai bine definite. Romania este mai bine pregatita in fata unor eventuale socuri. Totusi, paharul este pe jumatate plin, exista mult potential, dar trebuie bine folosit(...)Programul pe care il avem pune la dispozitia guvernului anumite sume. Exista nori la orizont, iar daca ploua, stim de unde sa luam umbrela", a mai spus Lybek
El a aratat ca obiectul programului preventiv cu FMI, CE si BM se refera la mentinerea progresului din primul program, respectiv stabilitate macroeconomica si... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 13:47
Site-ul FMI.ro al biroului Fondului Monetar International in Romania a fost atacat de hackeri care se recomanda ca reprezentand miscarea Anonymous si gruparea Antisec, la doua zile dupa un atac similar asupra ANRE.ro.
Pe site-ul FMI apare mesajul "Site aflat in mentenanta".
Site-ul ANRE.ro a fost atacat marti intr-o maniera similara, aparent de aceiasi hackeri.
Miscarea Anonymous reprezinta activisti, online sau offline, care militeaza pentru cauze de la libertatea pe internet la lupta impotriva globalizarii.
Gruparea Antisec se opune industriei securitatii informatice, primele atacuri fiind inregistrate inca din 1999. mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 10:40
Romania nu-si poate permite luxul, precum Japonia, sa reduca taxele si sa creasca deficitul bugetar pentru a stimula economia, deoarece astfel de masuri sunt posibile doar in tari care nu au constrangeri privind finantarea pe pietele internationale, afirma reprezentantului FMI, Jeffrey Franks.El a explicat ca, spre deosebire de Romania, in tari precum Japonia, SUA sau Germania nu exista constrangeri privind capacitatea lor de a finanta deficitul de pe pietele internationale pentru ca exista o cerere constanta si puternica pentru obligatiunile lor.
"Aceste tari au luxul de a creste deficitele daca vor sa stimuleze economia. Intr-o tara ca Romania, unde ratingul pentru obligatiunile emise este sub pragul investitional, nu ai luxul sa majorezi deficitul daca vrei sa stimulezi activitatea economica", a declarat Franks pentru MEDIAFAX.
Guvernul nipon lucreaza la un program de urgenta de returnari si scutiri de taxe pentru companii si populatie, pentru a sprijini eforturile de reconstructie dupa ce Japonia a fost lovita de un cutremur puternic si valuri tsunami.
Franks spune ca cea mai buna metoda pentru a stimula economia Romaniei este adoptarea de reforme structurale care sa faca economia mai productiva.
"Imbunatatirea infrastructurii economiei, acest lucru va genera crestere. In cazul in care ar fi reduse unele taxe sau cheltuielile majorate, imediat ar creste si deficitul.
Aceasta situatie ar duce la pierderea increderii pietelor internationale in Romania si ar avea... mai mult
Sambata, 26 Martie 2011, ora 16:00