FMI vrea ca Grecia sa reduca din nou salariile din sectorul public si drepturile angajatilor, astfel incat tara sa devina mai competitiva din punct de vedere economic, potrivit unui raport al institutiei internationale.
Fondul urmeaza sa decida luni asupra eliberarii unei transe de 1,8 miliarde de euro pentru Grecia, parte a unui pachet de imprumuturi acordat impreuna cu tarile din zona euro statului elen.
FMI analizeaza "flexibilitatea pietei muncii", limbaj al institutiei care inseamna salarii mai mici si drepturi reduse pentru angajati, scrie GreekReporter.
Grecia scazut deja salariul minim si incearca sa elimine drepturile de negociere colectiva, la cererea troicii, din care fac parte Fondul, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, potrivit Greek Reporter.
Raportul recunoaste "progresele semnificative" ale Greciei in privinta reformarii pietei muncii, dar subliniaza ca sunt necesare noi masuri pentru a spori competitivitatea si recomanda scaderi de salarii si drepturi mai putine pentru angajati.
FMI estimeaza ca Grecia va avea nevoie de 32 de ani pentru a ajunge la nivelul mediu de "autosustenabilitate economica" din zona euro.
Grecia a fost nevoita sa ceara statelor zonei euro si FMI doua pachete de imprumuturi, totalizand peste 200 de miliarde de euro incepand din 2010, dupa ce indatorarea ridicata a impiedicat statul sa-si rostogoleasca datoriile pe piata financiara internationala. Imprumuturile au fost conditionate de masuri de austeritate... mai mult
Duminica, 28 Iulie 2013, ora 15:17
Grecia si creditorii internationali au decis sa reia dupa o saptamana discutiile privind reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro, conditie necesara pentru ca statul elen sa beneficieze de ajutor financiar.
Reprezentantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene au declarat ca misiunea lor la Atena va lua o "scurta pauza" si se vor intoarce in capitala Greciei dupa o saptamana, potrivit Blomberg.
"Misiunea a avut discutii productive cu autoritatile de la inceputul lui septembrie si a facut progrese importante in aceasta perioada", au spus reprezentantii creditorilor internationali.
Premierul grec Antonis Samaras incerca de doua saptamani sa ajunga la un acord cu troica si partenerii sai de coalitie. Acest acord prevede reduceri bugetare de sapte miliarde de euro, prin taierea salariilor, pensiilor si altor beneficii, intr-o tara care a intrat deja in al cincilea an de recesiune si unde somajul este o problema cu care se confrunta un sfert din populatie.
Cele mai mari sindicate din Grecia au decis sa organizeze o greva generala pe data de 26 septembrie.
Greva generala pe 26 septembrie in Grecia
Antonis Samaras este increzator in rezultatele pe care le va avea coalitia sa guvernamentala in restaurarea credibilitatii Greciei si a mentinerii acestei tari in zona euro.
Pachetul de reduceri bugetare trebuie prezentat pe data de 28 septembrie, la intalnirea ministrilor de Finante din zona euro. Ministrii de... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 13:01
Guvernul elen pregateste noi taieri de salarii si pensii din sectorul public, precum si concedierea catorva mii de bugetari, in cadrul noului pachet de austeritate necesar pentru a convinge creditorii externi sa acorde urmatoarea transa din programul de finantare.
Detaliile planului nu sunt inca oficiale, insa surse guvernamentale elene au afirmat ca printre noile masuri se va numara o taiere "larga" a prestatiilor din sistemul public de pensii, precum si reduceri salariale si concedieri in sectorul public, potrivit Wall Street Journal.
Premierul Antonis Samaras trebuie sa prezinte creditorilor externi un plan pentru economii suplimentare de 11,5 miliarde euro in urmatorii doi ani, pentru a convinge Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana sa deblocheze urmatoarea transa, de 31 miliarde euro, din programul de finantare externa de 130 miliarde euro convenit in prima parte a acestui an in prelungirea acordului de 110 miliarde euro incheiat in 2010.
FMI ar putea acorda Greciei urmatoarea transa din imprumut
Transa a fost programata initial pentru luna iunie, dar turbulentele politice de la Atena au determinat amanari.
Samaras se va intalni miercuri cu premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, forul ministrilor de Finante din zona euro, care va efectua o vizita de o zi la Atena. Vineri, premierul elen va merge la Berlin pentru discutii cu cancelarul german Angela Merkel, dupa care se va intalni la... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 13:22
Premierul elen Lucas Papademos le-a cerut joi grecilor sa accepte reduceri suplimentare de salarii, acesta fiind singurul mod de asigurare a finantarii internationale si de evitare a falimentului si a unei iesiri din zona euro.
"Trebuie sa acceptam o reducere pe termen scurt a veniturilor. Este esential pentru competitivitate", le-a spus el liderilor de sindicat si oamenilor de afaceri.
"Trebuie sa acceptati sacrificii limitate, pentru a se evita un rezultat catastrofal. Sa renuntam la putin, pentru a nu fi obligati sa renuntam la mai mult", a adaugat el.
Luna aceasta, Grecia va discuta despre "un plan economic credibil" pentru urmatorii trei ani cu UE, FMI si Banca Centrala europeana, cunoscute drept troica.
"Fara acordul cu troica si finantarea ei, Grecia se va confrunta in martie cu pericolul imediat de intrare in incapacitate de plata", a subliniat premierul.
Papademos, care a preluat functia in noiembrie, se confrunta cu misiunea grea de a implementa masuri dure de austeritate si reformele economice cerute de troica, in schimbul pachetelor de salvare. El s-a intalnit cu guvernul joi pentru a discuta despre noi masuri de austeritate si planuri de combatere a evaziunii fiscale.
Grecia discuta cu UE si FMI despre un nou imprumut de 130 de miliarde de euro, in afara de cel de 110 miliarde euro acordat in 2010.
UE a spus joi ca nu va ezita sa amane plata urmatoarei transe de cinci miliarde de euro, daca expertii UE care vor merge in Grecia luna... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 19:30
Grecia a promis negociatorilor UE, FMI si BCE ca va reduce cu 20% salariile din sectorul public si va diminua cu o cincime numarul de angajati ai statului pana in 2015, pentru a obtine urmatoarea transa de imprumut extern, de 8 miliarde de euro. Guvernul s-a angajat, de asemena, sa introduca noi taxe, potrivit Mediafax.
Fara banii de la UE si FMI, Grecia ar putea ramane in cateva saptamani fara bani pentru plata salariilor.
Oficialii europeni incearca sa evite un faliment al Greciei, care ar avea un puternic impact negativ asupra bancilor europene, ar afecta perspectivele zonei euro si ar putea impinge lumea intr-o noua criza financiara.
Negociatori de la FMI, UE si BCE au revenit la Atena in aceasta saptamana si s-au intalnit in ultimele patru zile cu oficiali eleni.
Masurile de austeritate promise de guvernul elen sunt foarte nepopulare, iar sindicatele din sectorul public si demonstrantii spera sa detemine guvernul socialist sa nu le aplice.
Cel mai puternic este constestata masura de a concedia angajati din sectorul de stat, care reprezinta circa o cincime din forta de munca din Grecia.
Locurile de munca ale acestora sunt garantate de constitutie, care interzice concedierea angajatilor publici in aproape orice situatie.
Executivul elen are programata duminica o reuniune pentru a discuta un plan de infiintare a unei "rezerve de angajati".
Planul prevede ca 30.000 de angajati sa fie transferati in aceasta rezerva, echivalenta cu somajul tehnic, pana la sfarsitul... mai mult
Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 15:20
Fondul Monetar International (FMI) nu a insistat pentru reducerea salariilor bugetarilor din Romania, alegerea apartinand autoritatilor de la Bucuresti, potrivit blogului Wall Street Journal (WSJ), care citeaza un comunicat transmis noaptea trecuta de Fond.Simtindu-se poate putin ranit de reactia de pe piete si de pe strazile Atenei, FMI a transmis un comunicat in care sustine ca nu a insistat pentru noi reduceri ale salariilor din Romania, scrie jurnalistul Bob Davis pe blogurile WSJ.
"Acest pachet a fost elaborat de autoritatile romane si nu a fost propus de FMI. Echipa Fondului din Bucuresti il va examina in cadrul discutiilor care au loc", se spune in comunicatul FMI, transmis dupa inchiderea pietei bursiere din SUA, potrivit blogului WSJ. Comunicatul nu apare pe nicio platforma de comunicare a FMI.
Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii din Romania ai Fondului au declarat ca nu au cunostinta despre aparitia unui astfel de document.
"FMI si partenerii sai europeni vand acum un pachet de imprumuturi de 110 miliarde euro Greciei, previzionand de asemenea reduceri mari ale salariilor si pensiilor bugetare, idee care se confrunta cu atat de multa opozitie incat pietele se intreaba daca grecii de rand vor putea suporta durerea", scrie jurnalistul WSJ.
Presedintele Traian Basescu a anuntat insa joi seara ca vor fi reduse fondul de salarii bugetare cu 25%, pensiile cu 15% si ca vor scadea "masiv subventiile".
Seful statului a mentionat si ca ajutorul de somaj va scadea cu... mai mult
Vineri, 07 Mai 2010, ora 12:45
Grecia a refuzat sa realizeze reducerile salariale cerute de Comisia Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) in cadrul discutiilor de la Atena, a anuntat miercuri ministrul grec al muncii, Andreas Loverdos, citat de Les Echos, informeaza NewsIn."In principal, discutiile cu FMI si cu UE se refera la politica salariala. Ne-au cerut suprimarea celui de-al 13-lea si celui de-al 14-lea salariu, ceea ce noi nu am acceptat", a declarat Loverdos.Ministrul a facut aceste declaratii in urma unei intalniri cu presedintele Uniunii grecesti a industriilor (SEV).Intr-o prima etapa a masurilor de austeritate adoptate in martie, guvernul grec a suprimat o serie de prime si a renuntat aproape definitiv la plata celui de-al 14-lea salariu pentru angajatii din sectorul public.
Cel de-al 14-lea salariu este acordat sub forma unor prime, acordate de Paste si pentru vacanta de vara. mai mult
Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 18:21