Fondul Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor romane sa demareze un proces de consolidare fiscala durabila, sustinut de masuri de calitate destinate diminuarii deficitul bugetar si celui comercial, sa reevalueze noua lege a pensiilor si sa imbunatateasca guvernanta la companiile de stat.
Potrivit raportului elaborat de stafful FMI dupa discutiile cu oficialii romani din luna iunie a acestui an, document publicat vineri, cresterea economiei romanesti ar urma sa ramana la nivelul de 4% in 2019 si sa incetineasca la 3% pe termen mediu.
"Activitatea economica va continua sa fie stimulata de consum, insotit de o inflatie ridicata si un deficit de cont curent de peste 5% din PIB in 2019-2020. Cresterea este prognozata sa incetineasca pe masura ce investitiile productive au slabit ca urmare a regreselor inregistrate de reformele structurale iar impulsul fiscal se va diminua in timp", se arata in raportul FMI.
De asemenea, expertii institutiei financiare internationale atrag atentia asupra faptului ca riscurile sunt orientate in jos si sunt semnificative.
"Principalul risc intern este o noua crestere a vulnerabilitatii provocate de socuri politice. Avand in vedere ciclul electoral din urmatorii doi ani, exista riscul unor noi stimulente fiscale sau al revenirii asupra unor politici structurale care ar reduce si mai mult competitivitatea Romaniei.
In prezent, noua lege a pensiilor reprezinta un risc semnificativ pe termen mediu la adresa stabilitatii... mai mult
Sambata, 31 August 2019, ora 08:18
Fondul Monetar International a reactionat, miercuri, la acuzatiile premierului Mihai Tudose, care a acuzat FMI ca a gresit prognozele in ultimele luni in ce priveste Romania, si a spus ca le-a dat reprezentantilor institutiei financiare "cifrele corecte".
Reprezentantii FMI sustin ca prognozele lor se bazeaza pe datele valabile la acel moment, dar ca deciziile luate ulterior de Guvern pot schimba, evident, rezultatele, transmite Realitatea TV.
"Intalnirea de ieri dintre prim-ministru si reprezentanta FMI in Romania a fost o vizita de curtoazie in urma unei invitatii din partea Cabinetului premierului. Am apreciat oportunitatea de a ne intalni cu premierul si de a schimba opinii in termeni generali despre evolutiile si perspectivele economice recente.
Ca intotdeauna, suntem disponibili sa continuam acest dialog cu autoritatile cu privire la politici solide care sa promoveze o crestere economica durabila", au precizat reprezentantii FMI.
Amintim ca marti seara premierul Tudose, care se intalnise cu reprezentantii FMI, a spus ca i-a atentionat pe acestia ca ultimele previziuni la adresa Romaniei au fost eronate, iar daca si cea de-a treia va fi gresita, nu va mai exista interactiune cu acestia.
Si in cursul zile, seful Guvernului spunea ca FMI a gresit. ...citeste mai departe despre "FMI reactioneaza dupa criticile lui Tudose: Prognozele noastre se bazeaza pe date valabile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 15:45
Premierul Mihai Tudose a declarat, marti, ca a chemat FMI la discutii pentru a oferi reprezentantilor Fondului cifrele economice oficiale, in scopul de a le utiliza la previziunea de sfarsit de an pentru Romania, el mentionand ca FMI a "cam gresit" ultimele doua previziuni.
"Am chemat la discutii FMI nu pentru a lua bani, cum deja am inteles ca a inceput sa se auda, ci pentru a vorbi cu domniile lor, impreuna cu ministrul de Finante, sa faca o vizita la ministerul de Finante sa vada exact cifrele, fiindca domniile lor in octombrie fac previziunea de sfarsit de an pe partea financiara a Romaniei", a spus Tudose.
"Dat fiind faptul ca ultimele doua le-au cam gresit, iar Romania nu a functionat asa cum a spus FMI, ci un pic mai bine, ca sa nu mai apara si a treia greseala care chiar ar putea fi interpretata, le-am oferit suportul cifrelor oficiale ale Romaniei, ca sa se bazeze pe ele", a adaugat Tudose.
El a spus ca nu le-a reprosat celor de FMI faptul ca au "gresit" ultimele doua previziuni, dar le-a "atras atentia".
"Nu le-am reprosat, le-am atras atentia. Totusi sunt ditamai organismul si lumea se uita la ceea ce spune FMI. Ultimele doua (previziuni, n.r.) nu prea le-au iesit. Eu nu i-am acuzat de rea-vointa, dar sa fie un pic mai atenti", a spus Tudose, care a aratat ca FMI nu a exprimat ingrijorari privind economia, iar discutiile nu au privit un eventual imprumut.
Premierul a mai aratat ca s-a intalnit, tot marti, si cu reprezentantii Bancii Mondiale, iar... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 13:23
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 si de 2% in 2014, se arata in raportul semi-anual World Economic Outlook publicat marti.
Preturile de consum din Romania ar urma sa creasca anul acesta la 4,6% si sa ajunga la 2,9% anul viitor, in timp ce rata somajului se va situa in 2013 la 7% in 2013 si va scadea la 6,9% in 2014.
Deficitul de cont curent va fi de 4,2% in 2013 si de 4,5% in 2014.
In perspectiva anului 2018, FMI preconizeaza un avans al economiei de 3,5%. mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 16:18
Romania intra de luni intr-o noua runda de negocieri cu FMI si Comisia Europeana, avand pe masa spectrul celui de-al treilea an consecutiv de recesiune in 2011, cand scaderea PIB ar putea fi de 0,5%, afirma surse oficiale, citate de Ziarul Financiar, noteaza Mediafax.Dupa ce economia a cazut cu 7% in 2009, pentru 2010 ar urma sa fie luata in calcul o prognoza revizuita de contractie cuprinsa intre 1,5% si 1,8% din PIB.
Noua estimare apare deja drept optimista avand in vedere ca multi analisti din banci avanseaza scaderi de 3%. Asta-primavara, FMI anticipa ca economia romaneasca avea sa "decoleze" in 2011, cu o crestere de 5,1%, insa chiar si socotelile institutiei de la Washington continua sa fie date peste cap de realitate, scrie ZF in editia de vineri.
In scrisoarea de intentie pe care autoritatile romane au trimis-o conducerii FMI pe 16 iunie, inca era prevazut un scenariu de crestere economica zero sau usor negativa.
Dupa majorarea TVA la 24%, Ministerul Finantelor a inceput sa ia in calcul o scadere de cel putin 1,5%.
Catalin Pauna, economistul-sef al Bancii Mondiale in Romania, considera totusi pozitiv faptul ca declinul economic franeaza vizibil fata de anul trecut.
"Contractia economica in 2010 va fi mult mai redusa decat in 2009. Romania Isi revine incet-incet. Iese din criza economica. Ajustarea PIB va fi pe o usoara panta descendenta."
El considera ca exporturile nete ar putea sa aiba o contributie pozitiva in acest an, semnale favorabile fiind asteptate si de... mai mult
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 09:55
Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit prognoza de crestere economica pentru Romania de la 1,3% la 0% sau chiar la un numar negativ, de -0,5%, dar se asteapta la reluarea cresterii economiei pana la sfarsitul anului, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, citat de NewsIn."Guvernul si-a asumat angajamentul de a reduce deficitul fiscal la 6,8% din PIB in 2010, iar daca nu ar lua masurile anuntate, deficitul ar creste la 9,1% din PIB in acest an si ar deveni nesustenabil", a precizat Franks.
El a adaugat ca "dincolo de scaderea produsului intern brut, Romania are probleme cu colectarea impozitelor si taxelor si, desi cheltuielile din trimestrul I au fost sub tinta convenita, a fost clar ca presiunile ar fi crescut pana la sfarsitul anului".
Franks a adaugat ca Guvernul a anuntat un plan ambitios si dur de reducere drastica a cheltuielilor curente.
"Nu am impus noi aceasta varianta. A fost propusa de guvern, dar are sprijinul nostru", a precizat seful misiunii FMI in Romania.
El a mai spus ca FMI a agreat impreuna cu Uniunea Europeana (UE) sa sustina o crestere a deficitului bugetar de la 5,9% la 6,8% din PIB.
"Eforturile noastre sunt indreptate catre ajustarea economiei, pentru a nu ne confrunta cu o criza in forma de W.
Se pare ca spre sfarsitul anului situatia economica se va imbunatati", a mai spus Franks. mai mult
Luni, 10 Mai 2010, ora 11:21
Fondul Monetar International ia in calcul o revizuire usoara a estimarilor privind cresterea economica a Romaniei, la urmatoarea evaluare din aprilie, in conditiile in care datele macroeconomice au indicat o evolutie sub asteptari, a spus marti seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks."Noi facem reevaluari din trei in trei luni. Vom face o revizuire a previziunilor in trei saptamani, cand va sosi misiunea FMI din nou la Bucuresti. Este adevarat ca ultimele date macroeconomice sunt usor sub asteptarile noastre", a spus Franks, care a adaugat ca schimbarile nu vor fi semnificative.
FMI cat si Guvernul estimeaza o crestere a economiei Romaniei de 1,3% pentru acest an.
Romania a negociat anul trecut un pachet de asistenta financiara de aproape 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare pentru a rezista pe perioada crizei. mai mult
Marti, 30 Martie 2010, ora 16:04
Economia Romaniei "se misca in directia potrivita", datorita redresarii cererii externe, dar si in sens invers, din cauza incertitudinii interne in plan politic, a spus pentru NewsIn reprezentantul FMI Tonny Lybek, adaugand ca datele despre evolutia PIB in T3 au fost mai bune decat estimarile."Lucrurile se misca in directia potrivita, daca ne uitam la redresarea cererii externe, dar si invers, daca ne uitam la incertitudinile in plan intern. Sa speram ca aceasta situatie va fi totuti de scurta durata. Exista politici care trebuie implementate si nu exista inca un buget adoptat pentru anul viitor", a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.Lybek a afirmat ca datele privind contractia economica in trimestrul al treilea in Romania au fost mai bune decat anticipa Fondul, insa proiectia de 7,5-8% pentru 2009 va fi deocamdata mentinuta.Produsul intern brut al Romaniei a continuat sa scada si in trimestrul III, cand a fost cu 0,7% mai mic in termeni reali fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de perioada similara din 2008 declinul a fost de 7,1%, arata primele estimari de vineri ale Statisticii.
Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%."Datele privind trimestrul III au fost mai bune decat anticipam, dar deocamdata vom mentine prognoza de contractie a PIB cu 7,5-8% in 2009. Cand vom avea datele detaliate, vom reanaliza proiectiile", a afirmat Lybek.Urmatoarele date despre produsul... mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 14:29
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, intr-un comunicat in care subliniaza concluziile misiunii din Romania, ca economia romaneasca ar putea scadea in acest an, iar o recuperare usoara ar putea surveni abia spre sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010.Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat reprezentantilor FMI ca raportul Fondului privind evolutia Romaniei este corect."Cunosc mare parte din raport. Este corect in legatura cu evolutiile Romaniei pentru anul viitor", a spus Basescu, aratand ca Romania nu este in postura de a contesta acuratetea raportului intocmit de FMI.Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea spune ca imprumutul FMI este inevitabil. Liviu Voinea crede ca finantarea imprumutului pe care il va contracta Romania va proveni in proportie de 90% de la FMI si doar 10% din surse europene. Printre conditiile impuse de Fondul Monetar se numara ajustarea graduala a deficitului bugetar si conditii restrictive privind cheltuielile publice. Presedintele Romaniei i-a primit, ieri, la Palatul Cotroceni pe membrii delegatiei Fondului Monetar International si i-a informat ca este la curent cu mare parte din continutul raportului FMI si ca il considera corect.Seful de misiune FMI pentru Romania a spus ca Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au acordat FMI sprijin in intocmirea raportului si ca, desi nu au fost de acord cu toate concluziile documentului, au oferit mereu informatiile de care membrii... mai mult
Joi, 05 Februarie 2009, ora 11:00