Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marti, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ca privatizarea CFR Marfa a devenit "prioritatea numarul 1", dupa ce saptamana trecuta spunea ca va solicita ca aceasta companie sa nu mai fie trecuta in proprietate privata.
Fenechiu a avut marti o intalnire de circa doua ore si jumatate cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, la finalul careia a declarat ca au fost discutate stadiul angajamentelor ministerului si obiectivele institutiei privind cresterea gradului de atragere a fondurilor europene si restructurarea companiilor cu pierderi din subordine.
"Prioritatea numarul 1 astazi o reprezinta privatizarea CFR Marfa. Este un lucru pe care au nu mi l-as fi dorit, am spus asta si reprezentantilor FMI. Nu mi l-as fi dorit pentru ca si reprezentantii FMI si cei ai CE ne-au recomandat permanent sa preluam modele de succes, iar toate tarile din Europa au companii de transport marfa de stat. Din nefericire situatia economico-financiara a companiei de transport marfa nu permite redresarea ei decat in conditiile in care avem o infuzie de capital din partea unui investitor privat", a spus ministrul.
Intrebat despre termenul de privatizare a companiei, Fenechiu a afirmat ca acesta incepe din februarie si nu poate dura "sub nicio forma" mai mult de sase luni.
Statul va ceda 51% din titlurile companiei
"Eu vizez ca in cativa ani vanzarea restului de 49% din actiuni sa aduca statului un castig... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 15:37
Evaluarea pachetului de actiuni de 20% din capitalul TAROM s-a finalizat, actiunile urmand sa fie vandute pe bursa, iar autoritatile estimeaza sa obtina 50 milioane de euro din aceasta tranzactie, au declarat luni, reprezentanti ai companiei.
Cele 20 de procente ar trebui sa fie listate in luna noiembrie a acestui an, cu intarziere fata de calendarul initial, care stabilise luna mai a anului pentru listarea pe bursa.
In cadrul procesului de privatizare a TAROM, decizie luata avand in vedere angajamentele asumate de Guvern in fata Fondului Monetar International, consultantul care va asista compania in procesul de listare este format din societatile de investitii financiare Carpatica Invest - Swiss Capital, singurul care a depus oferta in cadrul licitatiei.
Initial, cele 20 de procente fusesera evaluate la minumum 20 milioane si maximum 60 milioane de euro. TAROM a selectat recent un nou director general, in persoana lui Christian Edouard Heinzmann, activitatea acestuia urmand sa inceapa din data de 19 noiembrie. Acesta a fost selectat tot in urma deciziei, luata impreuna cu FMI, de a a avea management privat la operatorul aerian national.
In data de 17 octombrie, Heinrich Vystoupil, fost manager pentru Romania al Austrian Airlines, a fost ales director general executiv al companiei TAROM, acestea renuntand dupa o saptamana deoarece pretentiile salariale au fost considerate exagerate de membrii Consiliului de Administratie al companiei TAROM. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 16:47
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) va incepe luni selectarea membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general la Tarom. Noua conducere a companiei aeriene va trebuie sa ofere o strategie pentru vanzarea a 20% din actunile companiei.
Interviurile pentru selectarea noii conduceri a Tarom se vor face pe baza listelor furnizate de consultanti, iar selectia se va termina saptamana viitoare, potrivit Mediafax.
"Pentru Consiliul de Administratie interviurile incep luni, iar cele pentru directorul general vineri, urmand ca selectia sa se incheie in saptamana urmatoare", a declarat vineri seara ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
"Dorim ca pana la sfarsitul anului sa privatizam 20% din Tarom (...) Ne bazam pe capacitatea magerilor privati de a veni cu o strategie", a afirmat Silaghi.
Pentru pozitia de director general al Tarom au ramas in cursa zece candidati straini, a declarat Ovidiu Silaghi, citat de Ziarul Financiar.
Interviurile pentru selectarea managementului privat la celelalte companii din subordinea ministerului vor fi derulate in saptamanile viitoare dupa incheierea procedurilor in cazul Tarom, a mai spus ministrul Transporturilor.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri... mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 13:00
Privatizarea companiei Tarom este greu de indeplinit, pe fondul indeciziilor politice, proastei administrari si din cauza pierderilor uriase pe care le genereaza in fiecare an.
Cifrele seci cu care se poate "lauda" recent Tarom sunt urmatoarele: anul trecut compania a inregistrat pierderi de 60,9 milioane de euro (262 milioane de lei), in conditiile in care a transportat aproximativ 2,2 milioane de pasageri, sub nivelul prognozat.
In ultimii patru ani, Tarom a acumulat pierderi in valoare de 181 milioane de euro. Mergand mai departe, in 2004, cand compania urma sa beneficieze de un ajutor din partea statului in valoare de 600 de milioane de euro, pierderile anuale (2003) erau de 14,5 milioane de dolari, la o cifra de afaceri de 220 milioane de dolari.
Oficialii Tarom sperau, in acel moment, ca din 2005 compania va deveni profitabila. Intr-adevar, Tarom a obtinut un profit de 3 milioane de dolari, la o cifra de afaceri de 250 milioane de dolari.
Directorul general al Tarom de atunci, Gabriel Dumitrescu, spunea ca investitorii nu sunt foarte interesati de preluarea Tarom din cauza ca aceasta inregistreaza profituri mici.
In 2008, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) includea Tarom in planul de privatizare. Privatizarea Tarom nu s-a realizat, chiar daca fiecare Guvern al Romaniei o trecea pe lista sa de prioritati.
Citeste si- FMI: Privatizarea Tarom si CFR Marfa, prioritatea Romaniei
In decembrie 2011, Ministerul Transporturilor si... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 16:19
Privatizarea companiilor Tarom si CFR Marfa ramane o prioritate pentru Guvernul Romaniei, a afirmat seful delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijer.
"Guvernul trebuie sa aduca aceste companii pe bursele de privatizare si cred ca oferta publica secundara pentru Tarom, de 20% din actiuni si pachetul majoritar al CFR Marfa raman o prioritate pentru acest an", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, Erik de Vrijer, aflat la prima sa misiune in Romania.
Cu toate acestea, seful misiunii FMI admite ca "nu este usor sa vinzi o companie aeriana in acest moment". In perioada urmatoare, se vor face eforturi pentru gasirea unui partener care sa investeasca in Tarom
Transgaz si Oltchim sunt alte doua companii de stat care trebuie privatizate, conform acordului cu FMI, acestea reprezentand conditii necesare pentru inmanarea catre board-ul FMI a scrisorii de intentie.
"Guvernul trebuie sa arate ca este serios in ceea ce priveste implementarea programului. Este linia pe care Guvernul trebuie sa mearga, sa ne arate ca este hotarat in implementarea politicilor economice. Guvernul poate controla cine va fi consultantul, dar nu cine sunt cumparatorii. Prioritatea este alegerea consultantului, nu neaparat vanzarea; aceasta poate aparea mai tarziu," a declarat seful misiunii FMI in Romania. mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 10:59
Companiile petroliere vor fi suprataxate, Hidroelectrica va fi listata la bursa dupa iesirea din insolventa, iar statul roman ar putea vinde pachetul majoritar de actiuni al Tarom, potrivit declaratiilor facute de reprezentantii ministerelor dupa discutiile de sambata cu minisunea FMI.
Proiectul de act normativ privind impozitarea veniturilor exceptionale inregistrate de companiile petroliere va fi adoptat pana la sfarsitul acestui an, iar compania Hidroelectrica va fi listata la bursa in trimestrul al patrulea din 2012, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, dupa intalnirea de sambata cu delegatia FMI.
In plus, statul roman ar putea vinde pachetul majoritar de actiuni al Tarom, a declarat Septimiu Buzasu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Autoritatile romane s-au intalnit sambata cu delegatia FMI pentru a analiza scrisoarea de intentie aferenta celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.
Ministrul Economiei a precizat ca Legea privind suprataxarea veniturilor exceptionale va intra in vigoare in 2013, anunta Agerpres.
"Formula de calcul a impozitului exceptional va fi stabilita cu asistenta Bancii Mondiale", a mentionat ministrul Economiei. Prevederile legii vor fi definitivate cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.
Suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor din energie a fost decisa de autoritati ca urmare a redeventelor mici pe care le platesc companiile petroliere catre stat pentru exploatarea... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 15:20
Delegatia Fondului Monetar International s-a aratat nemultumita de intarzierea procesului de privatizare la TAROM si CFR Marfa, in cursul discutiilor de luni cu oficialii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI).
Potrivit reprezentantilor Ministerului, care au participat la discutii, delegatia Fondului s-a aratat nemultumita de faptul ca privatizarea CFR Marfa si a TAROM se va face in luna noiembrie, cu intarziere fata de calendarul initial.
La CFR Marfa, procesul trebuia finalizat in luna octombrie a acestui an, dupa ce compania negocia o schema de anulare a arieratelor si casa un numar de 3.000 de vagoane, proces prevazut pentru sfarsitul acestei luni. Publicarea anuntului de vanzare de actiuni trebuia realizata pana la mijlocul lunii iunie.
Privatizarea TAROM urma sa se finalizeze in iunie, iar anterior, respectiv in luna mai, compania ar fi trebuit listata la bursa. Calendarul a fost, insa, intarziat pana in luna noiembrie.
Discutiile au vizat si managementul privat la companiile din subordinea MTI
Discutiile purtate la sediul MTI au vizat si managementul privat la cele zece companii din subordinea MTI, reprezentantii Fondului solicitand finalizarea acestui proces in luna septembrie.
In total, vor fi recrutati mai mult de 50 de manageri privati: zece directori generali si 43 de membri ai Consiliilor de Administratie.
Cele zece companii de stat aflate in subordinea MTI pentru care vor fi recrutati manageri privati sunt CFR SA, CFR... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 14:04
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a respectat calendarul convenit cu delegatia Fondului Monetar International, a declarat ministrul Anca Boagiu dupa o intalnire cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
Potrivit unor surse guvernamentale, cei doi au discutat vineri seara la sediul Ministerului de Finante, in prezenta ministrului Gheorghe Ialomitianu, despre calendarul stabilit la misiunea precedenta, Ministerul Transporturilor indeplinind calendarul asumat.
Memorandumul incheiat cu Fondul Monetar International prevede desemnarea unui management privat in 2012 pentru Electrificare CFR, Tarom si Portul Constanta. Initial, Tarom trebuia sa selecteze un management privat pana la finele lunii ianuarie 2012.
Pe de alta parte, CFR Marfa a iesit de pe lista companiilor care trebuiau sa beneficieze de management privat urmand sa fie privatizata prin vanzarea unui pachet catre un investitor strategic pana in luna octombrie a anului viitor, iar viitoarea companie ce va prelua principalul operator feroviar de marfa va decide asupra managementului companiei.
In ceea ce priveste Tarom, compania va fi listata la bursa, cu 20 la suta din actiuni, insa calendarul de selectie a managementului privat a fost afectat se procesul de selectie a companiei/consortiului care va intermedia listarea celor 20 de procente.
Delegatia comuna a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene a inceput, miercurea trecuta, la Bucuresti, a patra... mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 09:02
Privatizarea Tarom considerata, de catre stat, singura solutie pentru companie, prinde contur. Pachetul de 20% din actiunile Tarom va fi pus la vanzare pe Bursa, iar statul se asteapta sa primeasca minim 20 de milioane de euro si maxim 60 de milioane de euro.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a semnat cu asocierea S.S.I.F. Carpatica Invest si S.S.I.F. Swiss Capital contractul pentru intermedierea ofertei publice secundare de vanzare a 20% din pachetul de actiuni al companiei aeriene TAROM, a anuntat vineri MTI.
Oferta castigatoare, respectiv comisionul de intermediere, este de 1,99% din valoarea totala a tranzactiei cu actiuni Tarom. Pachetul de actiuni emise de TAROM reprezinta 20% din capitalul social al acestei societati comerciale si va fi lansat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Guvernul a stabilit cu FMI, in aceasta vara, sa inceapa procedurile de vanzare a unui pachet de actiuni ce reprezinta 20% din capitalul social al Tarom. Executivul a convenit cu Fondul ca pachetul de 20% sa fie vandut pana la finele acestui an, urmand ca ulterior, atunci cand conditiile pietei o vor permite, sa fie cedat controlul companiei.
In Europa, toate companiile de transport aerian sunt private. Singurele exceptii se afla in Finlanda si Portugalia, unde companiile Finnair si TAP Portugal apartin statului. In contextul acesta, este dificil de spus in ce masura privatizarea a doar 20% din Tarom poate reprezenta o salvare pentru firma nationala romaneasca.
Pe... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:59