Ministrul Transporturilor Ioan Rus a vorbit, vineri, despre privatizarea CFR Marfa, comparand procedura cu...maritisul la domnisoare.
Ioan Rus a declarat, dupa discutiile cu delagatia Fondului Monetar International (FMI), ca CFR Marfa a trecut pe profit si ca prioritatea in procesul de privatizare nu este viteza, ci pretul pe care l-ar putea obtine statul roman.
Mugur Isarescu, despre FMI: Suntem pregatiti pentru orice scenariu. Negocierile merg bine
"CFR Marfa este in acest moment in situatia de a angaja un consultant juridic, dupa aia urmeaza consultantul de tranzactie si procesul in sine. CFR Marfa este in acest moment o companie adusa pe profit; nu mai este o companie pe pierdere, ca si CFR Calatori, ca si CFR Infrastructura. Toate trei sunt in acest moment pe profit.
Ii vom reduce si mai mult costurile si vom creste veniturile, astfel incat, pana la momentul privatizarii, sa aiba pret la vanzare. Nu este importanta viteza cu care vindem ceva ce ne apartine, ci pretul ...citeste mai departe despre "Privatizarea CFR Marfa: "E ca la domnisoare - nu e cand si-a propus sa se marite, ci cand vrea unul s-o ia"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 17:59
FMI discuta cu autoritatile romane pe tema identificarii celei mai bune solutii privind CFR Marfa, dupa ce niciun investitor nu s-a precalificat pentru privatizarea companiei, a declarat joi reprezentantul rezident FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
"Am notat faptul ca investitorii potentiali nu s-au precalificat pentru urmatoarea etapa a procesului de privatizare majoritara a CFR Marfa. In prezent, purtam discutii cu autoritatile in vederea identificarii celei mai bune solutii pentru a proceda mai departe", a afirmat el.
Niciunul dintre cei trei investitori care au depus documentatia de participare (compania americana OmniTRAX, Grup Feroviar Roman (GFR) si asocierea dintre Transferoviar Grup si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria) nu s-a precalificat pentru etapa urmatoare in cadrul procesului de privatizare a CFR Marfa, in urma verificarii si analizarii documentelor, procesul urmand sa fie reluat.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat agentiei Mediafax ca documentele celor trei investitori au fost respinse deoarece nu includeau toate elementele necesare si a precizat ca ar demisiona doar daca esecul privatizarii ar fi din vina sa.
Premierul Victor Ponta a declarat ca procedura de privatizare va fi reluata de saptamana viitoare, dupa ce va fi modificat caietul de sarcini pentru a impune conditii de participare mai putin restrictive, precizand ca vina nu apartine Ministerului Transporturilor.
Miercuri a fost termenul pentru finalizarea... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 11:14
Compania CFR Marfa are mari probleme, iar singura solutie pentru salvarea ei este privatizarea integrala, prin vanzarea catre un investitor strategic, a declarat, marti, seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.
"CFR Marfa a fost subiect de discutie si am ajuns la concluzia ca nu este o companie care functioneaza asa cum trebuie. Cel mai bun lucru pe care il putem face este ca CFR Marfa sa fie vanduta unui cumparator care poate dezvolta aceasta companie", a declarat Erik de Vrijer.
Acesta este de parere ca procesul de privatizare a CFR Marfa va fi unul de durata, din cauza faptului ca are mari datorii, dar si pentru ca este nevoie de investitori "seriosi".
"Este nevoie de timp pentru a analiza compania", a spus seful misiunii FMI in Romania.
Procesul de privatizare a CFR Marfa va incepe in luna februarie a acestui an si nu poate dura "sub nicio forma" mai mult de sase luni, potrivit declaratiilor pe care le-a facut in urma cu cateva zile ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
Statul va ceda 51% din titlurile companiei.
Ministrul roman a mai spus ca in circa trei saptamani vor fi numiti manageri profesionisti la CFR Marfa.
Initial, Guvernul se angajase fata de FMI sa vanda doar 20% din actiunile CFR Marfa, dar ulterior s-a decis in Consiliul Suprem de Aparare a Þarii sa fie vandut un pachet majoritar de actiuni.
Ministerul Transporturilor a anuntat anul trecut ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in decembrie 2012, dar ulterior a... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 11:20
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marti, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ca privatizarea CFR Marfa a devenit "prioritatea numarul 1", dupa ce saptamana trecuta spunea ca va solicita ca aceasta companie sa nu mai fie trecuta in proprietate privata.
Fenechiu a avut marti o intalnire de circa doua ore si jumatate cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, la finalul careia a declarat ca au fost discutate stadiul angajamentelor ministerului si obiectivele institutiei privind cresterea gradului de atragere a fondurilor europene si restructurarea companiilor cu pierderi din subordine.
"Prioritatea numarul 1 astazi o reprezinta privatizarea CFR Marfa. Este un lucru pe care au nu mi l-as fi dorit, am spus asta si reprezentantilor FMI. Nu mi l-as fi dorit pentru ca si reprezentantii FMI si cei ai CE ne-au recomandat permanent sa preluam modele de succes, iar toate tarile din Europa au companii de transport marfa de stat. Din nefericire situatia economico-financiara a companiei de transport marfa nu permite redresarea ei decat in conditiile in care avem o infuzie de capital din partea unui investitor privat", a spus ministrul.
Intrebat despre termenul de privatizare a companiei, Fenechiu a afirmat ca acesta incepe din februarie si nu poate dura "sub nicio forma" mai mult de sase luni.
Statul va ceda 51% din titlurile companiei
"Eu vizez ca in cativa ani vanzarea restului de 49% din actiuni sa aduca statului un castig... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 15:37
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca va incerca sa convinga reprezentantii FMI sa fie de acord ca CFR Marfa sa nu mai fie privatizata.
"Cand toate tarile isi fac propriile companii de transport marfa, noi o vindem. Dar e un angajament pe care domnul Basescu (presedintele Traian Basescu, n.r.) l-a luat in fata FMI, si angajamentele cu FMI trebuie respectate. Eu voi incerca sa conving FMI sa nu vindem CFR Marfa, daca voi putea. Daca nu, ma voi supune angajamentelor, bineinteles", a declarat Fenechiu.
Intrebat ce companii din subordinea institutiei vor fi privatizate, ministrul nu a facut nominalizari, afirmand ca de la preluarea mandatului a avut discutii cu mai multi consultanti, iar deciziile vor fi luate dupa "analize temeinice".
"Exista mai multe solutii de eficientizare a companiilor, exista managementul privat, exista vanzarea unor pachete minoritare de actiuni catre actionari strategici care sa vegheze la transparenta decizionala a companiilor, exista posibilitatea vanzarii unor pachete majoritare sau privatizarea integrala", a spus Fenechiu.
Exista propuneri de strategii pentru FR Marfa, CFR Calatori, Tarom si pentru aeroporturi
El a precizat ca in prezent exista discutii si propuneri de strategii pentru companii precum CFR Marfa, CFR Calatori, Tarom si pentru aeroporturi.
"Eu vin din business-ul privat si am multi prieteni, multi cunoscuti, proprietari, actionari in mari companii. Orice manager adevarat, orice om care stie... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 14:50
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca atat el, cat si presedintele Traian Basescu trebuie sa discute cu delegatia FMI referitor la CFR Marfa, explicand ca, daca Romania s-a razgandit in ceea ce priveste privatizarea acestei companii, si partenerii financiari externi trebuie sa fie de acord.
"Vizita este una importanta pentru ca avem si realizari, cele care tin de ajustarea fiscal-bugetara, avem si restante, in special de companii. Si la companii, daca avem in acest moment manageri privati la Tarom, la CFR Infrastructura, trebuie sa acceleram procedura si in altele. Astazi am vorbit cu domnul Nita (ministrul delegat pentru Energie-n.r.), avem restanta cu Transgaz si Nuclearelectrica pe care o indeplinim pana la 31 martie. Avem de luat si decizia politica referitoare la CFR Marfa, pentru ca s-a dat o decizie a CSAT si acolo, impreuna cu presedintele, amandoi, trebuie sa discutam cu delegatia FMI, pentru ca obligatia privatizarii CFR Marfa este trecuta in acord din februarie deja. Ori, daca noi ne-am razgandit, trebuie sa fie de acord si ceilalti", a spus premierul.
Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de tip preventiv aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 08:41
Privatizarea CFR Marfa nu se va mai face in 2012, desi evaluarea companiei este finalizata, a declarat, marti, Horatiu Buzatu, secretar general adjunct in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, care a adaugat ca o decizie va fi luata, cel mai probabil, in 2013.
"Pentru finalizarea privatizarii in acest an raspunsul este mai degraba nu. Am terminat evaluarea companiei, dar nu putem avansa cifre. Asta pentru ca ar fi in dezavantajul vanzatorului, adica statul roman, dar si al celor care vor fi interesati sa participe", a declarat reprezentantul Ministerului Transporturilor, prezent la Zilele Feroviare 2012.
La inceputul lunii octombrie, Horatiu Buzatu declara ca finalizarea privatizarii integrale a CFR Marfa pana la 31 decembrie 2012, conform intelegerii cu Fondul Monetar International, necesita un ultim aviz din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
"Acest ultim aviz nu a venit, ci am primit un comunicat prin care ni s-a spus ca membrii CSAT au fost informati cu privire la privatizarea societatii. Practic, aceasta a dus la scoaterea proiectului de Hotarare de Guvern privind privatizarea societatii din sedinta de Guvern de miercuri, iar lipsa avizului poate fi o problema din cauza calendarului foarte strans", spunea Buzatu.
De ce a blocat CSAT privatizarea CFR Marfa? Ce spune Presedintia
Acesta a mai subliniat ca Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrala a societatii si... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:00
Delegatia Fondului Monetar International s-a aratat nemultumita de intarzierea procesului de privatizare la TAROM si CFR Marfa, in cursul discutiilor de luni cu oficialii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI).
Potrivit reprezentantilor Ministerului, care au participat la discutii, delegatia Fondului s-a aratat nemultumita de faptul ca privatizarea CFR Marfa si a TAROM se va face in luna noiembrie, cu intarziere fata de calendarul initial.
La CFR Marfa, procesul trebuia finalizat in luna octombrie a acestui an, dupa ce compania negocia o schema de anulare a arieratelor si casa un numar de 3.000 de vagoane, proces prevazut pentru sfarsitul acestei luni. Publicarea anuntului de vanzare de actiuni trebuia realizata pana la mijlocul lunii iunie.
Privatizarea TAROM urma sa se finalizeze in iunie, iar anterior, respectiv in luna mai, compania ar fi trebuit listata la bursa. Calendarul a fost, insa, intarziat pana in luna noiembrie.
Discutiile au vizat si managementul privat la companiile din subordinea MTI
Discutiile purtate la sediul MTI au vizat si managementul privat la cele zece companii din subordinea MTI, reprezentantii Fondului solicitand finalizarea acestui proces in luna septembrie.
In total, vor fi recrutati mai mult de 50 de manageri privati: zece directori generali si 43 de membri ai Consiliilor de Administratie.
Cele zece companii de stat aflate in subordinea MTI pentru care vor fi recrutati manageri privati sunt CFR SA, CFR... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 14:04
Liderul Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat, luni, ca reprezentantii FMI au spus ca sunt de acord cu restructurarea celor trei companii de cale ferata si cu privatizarea CFR Marfa, argumentand ca Guvernul sustine ca nu este alta solutie, anunta Mediafax."In continuare se doreste o restructurare a celor trei companii de cale ferata, cu care sindicatele nu sunt de acord pentru ca in ultimii 20 de ani sistemul feroviar a fost restructurat si s-a ajuns de la 230.000 de salariati la 50.000 de salariati.
FMI este de acord cu restructurarea propusa de Guvernul Romaniei si cu privatizare CFR Marfa, noi nu suntem de acord nici cu aceasta privatizare, pentru ca suntem intr-o perioada de criza si nu este oportun, nu va aduce nimic noua pentru ca probabil se va vinde pe un pret foarte mic sau se va face un transfer al activelor si nu se va vinde afacerea in sine", a spus Mantescu la finalul discutiilor cu reprezentantii FMI.
Potrivit lui Mantescu, aproximativ 6.000 de salariati de la calea ferata risca sa ramana fara locuri de munca in martie-aprilie, iar sindicatele iau in calcul toate actiunile sindicale pe care le au la indemana.
In opinia liderului sindical, daca se restructureaza cele trei companii feroviare si vor fi disponibilizari de personal fara alte masuri de redresare economico-financiara a societatilor, mai devreme sau mai tarziu aceste societati vor intra in faliment.
Potrivit lui Mantescu, este oportun ca CFR Marfa sa se redreseze din... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 17:38