Cresterea economica globala se afla in pericol ca urmare a diminuarii arsenalului de masuri pe care guvernele si bancile centrale le au la dispozitie pentru reducerea riscurilor, arata raportul asupra perspectivelor macroeconomice la nivel global pentru 2016-2017 realizat de agentia Moodys.
Din noiembrie 2015 si pana in prezent, riscurile care planeaza asupra cresterii economice globale s-au accentuat, efectul acestora putand sa il depaseasca pe cel al stimulilor monetari introdusi in piete precum Japonia, Europa sau Statele Unite, mai spun expertii agentiei, citati de CNBC.
Anemie generala
Declinul cresterii economice a Chinei, prabusirea pretului materiilor prime si regulile mai stricte de finantare din cateva piete emergente sunt vazute de analisti drept principalele cauze care pot tine in loc economia globala.
Pentru anul in curs, raportul Moodys estimeaza ca grupul tarilor membre G-20 va atinge o medie a cresterii economice de 2,6%, rata similara celei inregistrata anul trecut.
O timida crestere ar putea fi sesizata in cursul anului viitor, cand media s-ar putea ridica la 2,9%, sustin analistii agentiei.
Cu toate acestea, situatia nu este atat de calma pe cat ar parea, compania operand reduceri cu 50 de puncte de baza in partea superioara si cea inferioara a ratingurilor emise, care se plaseaza in marja de 2-3 procente.
In contextul actual, analistii Moodys nu vad o gama larga de masuri pe care bancile centrale sa le poata adopta pentru a... mai mult
Joi, 18 Februarie 2016, ora 16:00
Fondul Monetar International (FMI) si-a reevaluat previziunile privind cresterea economica la nivel global, acestea fiind mult mai rezervate pe fondul crizei din Ucraina.
Reevaluarile sunt puse pe seama impactului pe care situatia din aceasta tara o are asupra economiilor din statele in curs de dezvoltare, transmite FMI, potrivit agentiei AFP, citata de RTE News.
Astfel, Statele Unite si China ar putea sa atinga previziunile privind cresterea de 3,6%, respectiv 3,9% pentru 2015, insa state precum Brazilia, Africa de Sud sau Turcia ...citeste mai departe despre "FMI avertizeaza: Criza din Ucraina trage in jos economia la nivel global" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 11:44
Romania se afla in pragul unei noi recesiuni, desi institutiile financiare au anuntat diferite prognoze de crestere economica pentru 2012.
Cea mai pesimista apartine BERD, in timp ce presedintele Romaniei este cel mai optimist. Totusi, ambele prognoze sunt departe de realitate.
Desi Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Fondul Monetar International (FMI) sau Comisia Europeana (CE, anticipeaza o crestere economica variabila, cuprinsa intre 0,5% si 0,9%, economia Romaniei ar putea intra din nou in recesiune, in conditiile in care, in trimestrul al treilea, produsul intern brut a scazut cu 0,5%.
Analistul financiar Aurelian Dochia admite aceasta posibilitate, mai ales ca "Europa se afla in recesiune si se va afla in recesiune, in prima parte din 2013".
Opinia sa o contrazice pe cea a presedintelui Traian Basescu. Seful statului sustine ca Romania va avea o crestere de 2,5% pana la sfarsitul acestui an si o crestere de pana la 5% in 2013.
"Una este sa spui crestere economica de 0,5%: asta nu inseamna o crestere a locurilor de munca, ci doar o optimizare. Trebuie sa vii cu o crestere de 2-5%. Avem resursa interna. Trebuie sa deschidem locuri de munca acolo unde putem noi, nu doar din fonduri europene", a declarat Basescu.
Obiectivele Romaniei, in 2013: Ce oportunitati vede Traian Basescu
Problema absorbtiei fondurilor europene, care pare un "catalizator" pentru cresterea economica este amintita si de premierul Victor Ponta.
Ponta:... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 13:50
Oficialii FMI estimeaza ca Romania ar putea inregistra in 2013 o crestere economica mai mare decat a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat in recesiune in timpul crizei.
Fondul a mentinut pentru Romania estimarile, de 0,9% pentru anul in curs si 2,5% pentru anul urmator, anuntate de misiunea aflata la Bucuresti la mijlocul lunii august pentru a sasea evaluare din cadrul acordului preventiv in derulare cu autoritatile romane.
FMI va revizui in scadere previziunile de crestere economica mondiala
FMI se asteapta ca economia Poloniei sa urce cu 2,4% in acest an si cu 2,1% anul urmator, se arata in raportul Perspective Economice Globale 2012.
Romania a inregistrat ultima crestere mai mare decat Polonia in 2008, anul in care criza s-a inrautatit, la nivel global, cand economia a avansat cu 7,3%, fata de 5,1% in cazul polonezilor.
Pentru Romania au urmat doi ani de contractie, 6,6% in 2009 si 1,6% in 2010, timp in care Polonia s-a mentinut pe crestere, cu 1,6%, respectiv 3,9%. Anul trecut, cand Romania a avut un avans economic de 2,5%, Polonia a crescut cu 4,3%.
Faptul ca Romania ar putea depasi Polonia se datoreaza in mare masura incetinirii economiei poloneze. FMI a revizuit estimarea de crestere economica pentru cea mai mare tara din estul UE mai puternic decat cea pentru Romania. In raportul din aprilie, Fondul estima o majorare a PIB de 3,2% pentru Polonia si 3% pentru Romania, revizuite la 2,1% pentru Varsovia si 2,5% pentru Bucuresti.
Economia... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 09:30
Fondul Monetar International (FMI) va cobori cu "cateva zecimi" de punct procentual previziunile sale de crestere economica mondiala, a declarat, joi, Hoe Ee Khor, directorul adjunct al Departamentului Asia si Pacific din cadrul Fondului.
Institutia de la Washington prognozeaza in prezent o crestere mondiala de 3,5% in 2012 si de 3,9% in 2013 si trebuie sa prezinte noile estimari la 9 octombrie, la Tokyo, cu ocazia reuniunii anuale FMI - Banca Mondiala.
FMI reduce prognozele de crestere economica mondiala pentru 2012 si 2013
Oficialii FMI au precizat ca economia lumii a scazut, ceea ce va determina reducerea previziunulor de crestere cu cateva zecimi. Economia mondiala se va restabili treptat anul viitor.
In ce priveste Coreea de Sud, FMI a revizuit, joi, in scadere previziunile de crestere si anticipeaza o majorare a Produsului Intern Brut (PIB) al acestei tari de 3% pentru anul in curs, fata de 3,5% anterior.
"Principalul risc pe termen scurt (...) il reprezinta o noua degradare a crizei din zona euro, ce ar avea un impact semnificativ asupra Coreii", a subliniat reprezentantul FMI.
In ceea ce priveste Romania, expertii FMI vor accepta estimarea de crestere economica mai mare de 1%, pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro. PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un indice de depreciere (deflator) in crestere de la 3,3% la 4%.
FMI accepta... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:25
Fondul Monetar International (FMI) a redus prognozele de crestere economica globala pentru 2012 si 2013, din cauza temerilor privind prelungirea recesiunii din Spania, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, si in urma incetinirii expansiunii pietelor emergente, precum India si China.
Pentru acest an, prognoza FMI a fost coborata cu 0,1 puncte procentuale, la plus 3,5%, iar estimarea pentru 2013 a fost corectata cu 0,2 puncte, de la 4,1% la 3,9%, potrivit Prognozei Economice Mondiale prezentata de creditorul de la Washington.
Raportul prezinta date privind evolutia celor mai mari economii dezvoltate si emergente ale lumii si pune accentul pe criza financiara si economica de la periferia zonei euro.
Fondul anticipeaza o crestere economica mondiala de 3,5% pentru acest an, respectiv 3,9% pentru 2013, prognoze conditionate insa de doua premise importante, anume ca actiunile anticriza ale liderilor europeni vor fi suficiente pentru a imbunatati treptat situatia statelor aflate in dificultate, iar masurile recente de politica monetara adoptate in unele state emergente pentru stimularea economiei vor incepe sa-si faca efectul, se spune in raport.
Previziunile FMI legate de evolutia economica a unor tari europene si state emergente
FMI estimeaza ca economia Spaniei se va contracta in acest an cu 1,5%, iar anul viitor cu 0,6%, in timp ce pentru Italia este estimata o scadere de 1,9% a Produsului Intern Brut in 2012, urmata de un declin de 0,3% in 2013.... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 12:44
Seful FMI, Christine Lagarde, a declarat ca estimarile pentru cresterea economica globala vor fi revizuite in scadere fata de prognoza de 3,5% din luna aprilie, potrivit bbc.com.
Lagarde a salutat eforturile liderilor UE de a rezolva criza debitelor, cu ocazia unui discurs tinut la un simpozion economic derulat la Tokyo, in cadrul unui tur de o saptamana in Asia.
Largarde a aratat ca au fost facuti pasi semnificativi, dar este nevoie in continuare de reforme si de implementarea acestora.
Referitor la masurile adoptate de liderii din zona euro saptamana trecuta la Bruxelles, ea a aratat ca "din perspectiva FMI, credem ca mai sunt multe de facut pentru a finaliza reformele".
"Este o chestiune de implementare, o implemendare riguroasa, angajata, echilibrata", a mai spus Lagarde.
Oficialul FMI a apreciat si mutarea privind o unire a sistemului bancar.
Lagarde a subliniat ca ar trebui sa se faca mai mult atat in interiorul, cat si in afara zonei euro, pentru reinnoirea cooperarii dintre tari.
Seful FMI a mai spus ca ar trebui sa se lucreze impreuna pentru restabilirea increderii, pentru reformarea sectorului financiar si pentru atingerea unei cresteri sustenabile. mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 15:58
Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 1,6%, egala cu media la nivelul a 10 state din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui nou raport al Fitch privind perspectivele regiunii, care vor fi constranse pe termen scurt si mediu atat de factori externi, cat si interni.
Din cauza factorilor adversi existenti, obiectivele ambitioase de reducere a deficitelor bugetare in perioada 2012-2013 vor fi dificil de indeplinit, in pofida angajamentelor guvernelor de consolidare fiscala.
In opinia Fitch, prevalenta perspectivelor stabile ale calificativelor statelor din estul si centrul Europei care au aderat la UE in 2004 si 2007, cu exceptia Sloveniei si Ungariei, care au perspective negative, scot in evidenta ca ratingurile sunt bine sustinute la nivelurile actuale.
Romania are ratingul "BBB-" cu perspectiva stabila din partea Fitch.
Agentia anticipeaza ca Romania si regiunea ECE vor inregistra in 2012 o crestere economica de 1,6%. In 2011, tarile din regiune au consemnat o crestere medie a PIB de 3,1%.
FMI prognozeaza ca Romania va inregistra in acest an un avans economic de 1,5%.
Amploarea cu care va incetini cresterea economica din regiune este similara cu cea a zonei euro, principalul partener comercial al tarilor ECE.
Pe ansamblu, Fitch considera ca 8 din cele 10 state din regiune vor avea cresteri economice in acest an. Pentru Cehia este anticipata stagnarea PIB, iar in cazul Ungariei o contractie de 0,5%. Agentia prognozeaza un... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 21:24
In conditiile in care FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei la 1,5-2%, Guvernul se vede nevoit sa faca ajustarile necesare asupra bugetului construit pe vechile previziuni economice "optimiste".
Specialistii si finantistii chestionati de Business24 s-au intrecut in declaratii cu privire la domeniile care vor sta in stand-by in 2012.
Acestia sunt de parere ca in 2012 Guvernul ar trebui sa taie in primul rand din cheltuielile cu protocolul, deplasarile in strainatate si achizitiile de mobilier din ministere.
Cu toate acestea, deputatul Silviu Prigoana spune ca bugetul va fi ajustat in momentul in care Guvernul va avea pe masa cifrele reale.
"Nu poti face rectificari bugetare pe previziuni. Daca la jumatatea anului se va constata ca previziunile FMI-ului sunt intemeiate, se va face rectificare bugetara", a declarat Silviu Prigoana pentru Business24.
In opinia acestuia, cabinetul Ungureanu va taia din cheltuielile cu rechizitele ale ministerelor.
"Sunt capitole bugetare care pot astepta pana la anul, cel mai important lucru este sa se dea subventiile in agricultura, pensiile, salariile angajatilor si protectia sociala. Nu e o urgenta anul acesta sa se termine nu stiu ce lucrare. O alta sursa bugetara ar fi sa se mute deputatii si senatorii din Casa Poporului si am avea o economie de 50 de milioane de euro pe an", mai spune deputatul.
Analistul Dan Petre este de parere ca strategia Guvernului va fi din nou aceea de a taia... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 13:19