Directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, a declarat luni ca perspectivele economiei mondiale raman foarte incerte din cauza pandemiei de coronavirus, adaugand ca odata cu cresterea decalajelor dintre tarile bogate si cele sarace, FMI este nevoit sa gaseasca noi resurse, informeaza Reuters.
In acest context, Kristalina Georgieva a apreciat ca o noua alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST), moneda de rezerva creata de Fondul Monetar International, ar pune la dispozitia statelor membre un spatiu fiscal mai extins pentru a raspunde la criza sanitara si a accelera tranzitia la economia digitala si cea "verde".
In mandatul presedintelui Donald Trump, SUA, cel mai mare actionar la FMI, au blocat o astfel de masura, sustinand ca ar furniza mai multe resurse tarilor bogate, avand in vedere ca alocarea drepturilor speciale de tragere se va face proportional cu cota parte detinuta de fiecare tara la FMI.
La conferinta online cu Georgieva a participat si ministrul suedez al Finantelor, Magdalena Andersson, care ocupa postul postul de presedinte al Comitetului Financiar si Monetar (CMFI), forul de conducere al Fondului Monetar International, a spus ca nevoia de lichiditate ramane la un nivel ridicat, adaugand ca se va consulta cu satele membre cu privire la optiunile care exista pentru cresterea lichiditatii.
Kristalina Georgieva a subliniat ca FMI si-a majorat rapid finantarea preferentiala pentru pietele emergente si economiile in... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 05:14
Economia globala este pe cale sa inregistreze in 2020 o scadere semnificativ mai mare comparativ cu estimarea facuta de Fondul Monetar International in luna aprilie, a afirmat marti economistul sef la institutiei financiare, Gita Gopinath, transmite CNBC.
In timp ce statele europene erau in primele saptamani de restrictii impuse de autoritati din cauza pandemiei de coronavirus, FMI a estimat ca economia globala va inregistra cea mai grava criza financiara de la Marea Depresiune din anii 1930. La momentul respectiv, Fondul a prognozat a contractie de 3% a PIB-ului mondial in 2020.
In prezent, chiar daca unele economii incep sa se redeschida, Fondul a avertizat ca declinul va fi chiar mai grav.
"Pentru prima oara de la Marea Depresiune, atat economiile avansate cat si cele emergente vor fi in recesiune in 2020. Actualizarea raportului World Economic Outlook in luna iunie va arata probabil cresteri negative chiar mai grave decat am estimat anterior", a scris Gopinath intr-o postare pe blog.
Fondul a mai afirmat ca actuala criza, pe care a supranumit-o "Marea Izolare", "nu seamana cu nimic din ce a fost pana acum".
Pandemia a inceput ca o urgenta de sanatate, dar a declansat rapid o criza economica, din cauza masurilor de distantare sociala necesare si a restrictiilor de calatorie.
La nivel mondial exista peste 8 milioane de infectii cu coronavirus confirmate. Statele Unite, Brazilia, Rusia, India si Marea Britanie sunt in prezent cele cinci tari cu cel mai... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 07:15
Fondul Monetar International (FMI) a estimat luni ca o "recesiune profunda" in 2020 pe continentul european este o "concluzie inevitabila", avand in vedere gravele consecinte economice ale pandemiei de coronavirus, transmite AFP.
"In marile economii europene, serviciile non-esentiale inchise prin decret guvernamental reprezinta aproximativ o treime din productie. Aceasta inseamna ca fiecare luna in care aceste sectoare raman inchise se traduce printr-o scadere de 3% a PIB-ului anual", a explicat intr-o postare pe blog-ul FMI directorul pentru Europa, Poul Thomsen.
Cu privire la zona euro, Thomsen a apreciat ca relaxarea normelor fiscale si sprijinul oferit de Banca Centrala Europeana si Mecanismul European de Stabilitate sunt cruciale pentru un raspuns regional puternic la pandemia de coronavirus.
"Hotararea liderilor din zona euro de a face tot ceea ce este nevoie pentru a stabiliza euro nu ar trebui subestimata", a spus Poul Thomsen.
In postarea sa, Thomsen a dezvaluit ca, in acest moment, principala preocupare a FMI cu privire la Europa este legata mai degraba de micile state din afara Uniunii Europene.
"Cu exceptia Turciei si Rusiei, majoritatea economiilor emergente non-UE din Europa Centrala si de Est au cerut ajutor de urgenta via mecanismul de asistenta financiara de urgenta al FMI", a spus Poul Thomsen.
"Mai multe tari ar putea sa urmeze in ceea ce este deja cel mai mare numar de cereri de asistenta primit intr-un anumit moment de FMI", a... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 20:19
Epidemia de coronavirus a perturbat cresterea economica in China iar o raspandire in alte tari ar putea deraia revenirea "foarte fragila" care este prognozata pentru economia mondiala in 2020, a avertizat miercuri Fondul Monetar International (FMI), informeaza Reuters.
Intr-un document pregatit pentru reuniunea ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20, FMI a mentionat mai multe riscuri cu care se confrunta economia mondiala, printre care si o propagare rapida a epidemiei de coronavirus precum si o relansare a tensiunilor comerciale dintre SUA si China.
Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G20 se vor intalni la Riad, Arabia Saudita, la finele acestei saptamani, pe fondul incertitudinilor cu privire la impactul coronavirusului COVID-19.
FMI a subliniat ca isi mentine prognozele din luna ianuarie, potrivit carora in acest an economia mondiala va inregistra un avans de 3,3%, dupa o crestere de 2,9% in 2019. Prognozele din luna ianuarie au fost revizuite in jos cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu prognozele anterioare, din luna octombrie 2019.
Cu toate acestea, FMI a subliniat ca revenirea va fi una modesta iar riscurile raman orientate in jos. "Revenirea ar putea fi pusa in pericol de o crestere semnificativa a primelor de risc, declansata de exemplu de o re-escaladare a tensiunilor comerciale, sau o noua raspandire a coronavirusului", avertizeaza institutia financiara internationala.
Anterior, postul public de... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 16:38
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), bulgaroaica Kristalina Georgieva, a calificat duminica drept plauzibil obiectivul de aderare a Bulgariei la zona euro in 2023, intr-un interviu acordat postului de radio public bulgar BNR, citat de AFP.
Kristalina Georgieva a precizat ca a evocat acest subiect cu presedinta Bancii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, in marja forumului economic de la Davos.
"Christine Lagarde considera ca exista o evolutie pozitiva in ce priveste Bulgaria si se asteapta ca proiectele privind aderarea la zona euro sa se realizeze asa cum este prevazut", a spus directorul FMI in interviul acordat in limba bulgara.
Recent, ministrul bulgar de finante Vladislav Goranov a anuntat ca Bulgaria urmeaza sa adere in aprilie la mecanismul ratei de schimb ERM II, considerat "anticamera euro", cadru de reglementare bancara in care un stat trebuie sa petreaca minim doi ani inainte de a putea intra in zona euro.
Bulgaria, cel mai sarac stat din UE, aplica din 1997 un regim de austeritate bugetara care ii permite mentinerea unor indicatori macroeconomici stabili si a unui nivel redus al datoriei publice (28% din PIB in octombrie 2019).
Bulgaria are interesul de a intra in zona euro pentru a se putea bizui pe capacitatea de protectie a BCE, in conditiile in care lumea devine tot mai turbulenta, a spus Georgieva. mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 10:30
Economistul bulgar Kristalina Georgieva a devenit, miercuri, in mod oficial, primul director general al Fondului Monetar International (FMI) provenit dintr-o economie emergenta, cu obiectivul declarat de a ajuta statele membre sa faca fata incetinirii economice.
Mandatul sau va incepe la 1 octombrie si va dura cinci ani, transmit AFP si Reuters.
"Cresterea economica mondiala continua sa fie dezamagitoare, tensiunile comerciale persista, povara datoriei se agraveaza in multe tari", a declarat Kristalina Georgieva dupa nominalizarea sa in postul de director general de catre Consiliul de Administratie al FMI.
"In acest context, prioritatea mea imediata in fruntea FMI va fi sa ajut cele 189 de state membre sa minimizeze riscurile de criza si sa fie gata sa faca fata incetinirii economice", a explicat Georgieva, care s-a declarat "onorata pentru ca a fost selectata pentru acest post".
In varsta de 66 de ani, Kristalina Georgieva a beneficiat in ultimul moment de o modificare a statului FMI cu privire la limita de varsta a directorului general, stabilita anterior la 65 de ani, astfel incat candidatura ei sa poata fi una valida.
Confirmarea Kristalinei Georgieva in postul de director al FMI a fost salutata ca un succes in tara sa natala, care in urma cu doua decenii a beneficiat de un program de salvare din partea FMI.
Intr-o postare pe Facebook, premierul bulgar Boiko Borisov a felicitat-o pe Georgieva. "Aceasta este o realizare importanta pentru Bulgaria. Sunt... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 09:35
Fondul Monetar International (FMI) l-a numit pe sud-coreeanul Jaewoo Lee (foto) in functia de sef al misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Sunt foarte incantat sa anunt ca Jaewoo Lee a fost desemnat noul sef al misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria, din 7 decembrie 2017. Dl. Lee il inlocuieste pe dl. Reza Baqir, care va primi un nou post conform politicilor interne ale organizatiei financiare internationale", a afirmat Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
Inainte de numirea sa, Jaewoo Lee a fost seful misiunii FMI in Sri Lanka, care este inclusa din 2016 intr-un program al organizatiei financiare internationale.
Anterior, acesta a ocupat, in cadrul FMI, postul de adjunct al sefului diviziei de studii pentru regiunile Asia si Pacific si a lucrat la divizia macroeconomie din cadrul Departamentului de cercetare.
Jaewoo Lee a lucrat in cateva economii avansate si emergente si a participat sau a condus cateva proiecte, inclusiv evaluarea cursului valutar, evolutia economica si politica de la criza financiara globala si efectele globale ale reechilibrarii Chinei.
In afara FMI, el a lucrat ca profesor de economie la Universitatea California Irvine si economist sef pentru Coreea de Sud al Bank of America Merrill Lynch.
Cercetarile sale au fost publicate in cateva reviste, inclusiv American Economic Review si Review of Economics and Statistics. Are un doctorat la Massachusetts Institute of Technology si un master in economie... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 20:48
Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, a declarat, luni, ca numarul de contacte neangajante in legatura cu privatizarea Postei trece de 30, iar saptamana viitoare va fi publicat in presa internationala anuntul privind cedarea pachetului majoritar de actiuni.
"Procesul de privatizare ar trebui sa se incheie, conform calendarului pe care l-am inaintat, pe 15 iunie. Lista de contacte neangajante a depasit cifra de 30. Acum intram intr-o faza - saptamana viitoare va fi publicat anuntul in presa internationala - dupa care intram in zona oficiala, nu mai discutam decat de scrisori angajante. Lista se va reduce atunci, pentru ca cei care cumpara caietul de sarcini vor studia datele de piata ale companiei, apoi vor fi cei care vor participa la licitatia de pret, care se cheama lista scurta ", a afirmat Nica.
El a mai spus ca FMI, Comisia Europeana si Banca mondiala au apreciat faptul ca procedurile in cazul companiei Posta Romana au fost facute la timp si profesionist.
Compania Nationala Posta Romana va fi privatizata prin majorare de capital pana la mijlocul lunii iunie, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc pana la finalul lunii februarie, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.
Guvernul va solicita acordul CE pentru privarizarea unei participatii majoritare la compania de stat Posta Romana prin majorare de capital, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.
Posta Romana este cel mai mare... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 08:39
Compania Nationala Posta Romana ar putea iesi de sub monitorizarea Fondului Monetar International in 2012, sustine Daniel Neagoe, presedintele - director general al companiei. Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Neagoe a precizat ca singura conditie pe care mai trebuie sa o indeplineasca C.N. Posta Romana S.A. ar fi sa incheie anul 2011 pe profit, un deziderat realizabil dupa rezilierea mai multor contracte paguboase incheiate in urma cu cativa ani.
Potrivit estimarilor facute de seful Postei Romane, compania va realiza, in perioada iulie-decembrie, un profit lunar de cel putin un milion de euro.
Pentru a incheia anul pe plus, Compania Nationala Posta Romana va trebui sa realizeze, in partea a doua a anului, un profit minim de 8 milioane de euro, cu care sa acopere pierderile avute in primul semestru din 2011, care s-au cifrat la aproximativ 33 de milioane de lei.
In ceea ce priveste contractele "paguboase" pe care le-a reziliat de cand se afla la conducerea companiei, 25 iunie 2010, Daniel Neagoe sustine ca Posta Romana nu avea nevoie G4S, Blue Air, UTI sau Romprest, compania de stat reusind sa internalizeze mai ieftin toate serviciile prestate de acestea, dar, pe alocuri, cu "mici scaderi in calitate".
Citeste interviul integral pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 14:25