Boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta in sedinta din 27 septembrie solicitarea Romaniei de incheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.
Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis FMI pe 12 septembrie.
Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, un mod transparent prin care Romania sa-si asigure o stabilitate si o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea cresterii economice si o dezvoltare de care tara noastra are foarte multa nevoie, a declarat, marti primul ministru in plenul Parlamentului.
"Pentru mine este insa extrem de important sa stiu ca acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord insusit de clasa politica. Sunt convins ca, astazi, grupurile politice parlamentare isi vor exprima sustinerea sau, sigur, dezacordul. (...) Din momentul in care, insa, avem un asemenea acord, practic, pentru toate fortele politice responsabile exista o predictibilitate... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:27
Fondul Monetar International a aprobat modificarea reglementarilor privind monitorizarea economiilor mondiale, fiind acum obligatoriu pentru FMI sa estimeze daca politicile unei tari influenteaza negativ sistemul monetar international.
Pana acum, estimarile FMI privind instabilitatea economica erau optionale, dar recenta criza financiara a aratat ca politicile unui stat pot afecta cu usurinta alte state.
"In timp ce supervizarea politicilor valutare ale statelor membre ramane baza supravegherii realizate de FMI, noua decizie va furniza o baza pentru ca FMI sa se implice mai eficient in politicile financiare si economice", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
"In actualul mediu economic dificil si puternic interconectat global, este decisiv sa avem o supraveghere efectiva pentru a ne da posibilitatea sa detectam rapid riscurile si sa oferim la timp politici adecvate", a subliniat seful FMI.
Noile reglementari vor fi incluse in Articolul IV privind consultarile anuale intre FMI si cele 188 de state membre. mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 09:18
Fondul Monetar International (FMI) va publica in acest an rapoarte in care analizeaza efectele pe care le au la nivel global politicile principalelor economii ale lumii, a declarat prim-adjunctul directorului general al institutiei financiare internationale, John Lipsky, citat de AFP si preluat de Mediafax.FMI elaboreaza, cu titlu experimental, noi instrumente de analiza multilaterala, printre care rapoarte despre impactul si consecintele cele mai importante ale politicilor din economiile sistemice.
FMI va produce in special rapoarte referitoare la cinci economii sistemice, respectiv China, zona euro, Japonia, Marea Britanie si SUA", a afirmat Lipsky.
Lucrarile vor evalua efectele politicilor celor cinci economii la nivel global, examinand mecanismele de interconexiune economica si financiara prin care acestea se propaga, a adaugat oficialul FMI.
Economiile sistemice sunt acelea ale caror decizii luate la nivel national pot avea repercursiuni asupra economiei mondiale.
Institutia a anuntat in luna octombrie a anului trecut ca va examina mai atent consecintele politicilor economice ale celor mai importante state membre asupra altor tari.
Scopul acestor studii este, de exemplu, de a determina in ce masura injectarea unor sume uriase de bani in sistemul financiar american destabilizeaza economiile altor state sau daca mentinerea yuanului depreciat distruge industriile altor tari care nu pot concura cu preturile produselor chinezesti. mai mult
Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 10:40
Scrisoarea suplimentara de intentie cu FMI si Memorandumul suplimentar de intelegere cu Comisia Europeana au fost aprobate marti de catre Cabinet, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, precizand ca documentele nu contin un numar prestabilit al disponibilizarilor din sistemul public, informeaza Newsin. "Aceste documente au rezultat in urma negocierilor purtate la sfarsitul lunii octombrie cu misiunea comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
In baza acestor documente, Romania va putea primi cea de-a saptea transa din acordul convenit cu Fondul in valoare de 769 milioane de drepturi speciale de tragere si a patra transa din imprumutul acordat de Uniunea Europeana, in valoare de 1,2 miliarde de euro", a declarat Ioana Muntean dupa sedinta Executivului care s-a desfasurat marti.Muntean a enumerat actiunile preliminare necesare Guvernului roman pentru a primi transele de imprumut din ianuarie: aprobarea de catre Parlament a bugetului convenit cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB, ratificarea de catre Parlament a majorarii TVA de la 19% la 24%, reducerea semnificativa a arieratelor bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale pana la sfarsitul anului, aprobarea legislatiei privind salarizarea in domeniul public, reforma pensiilor dar si "conlucrarea cu Parlamentul privind modificarea OUG 50 privind contractele de credit, astfel incat aceasta sa asigure transparenta si sa protejeze drepturile consumatorilor asigurand in... mai mult
Marti, 21 Decembrie 2010, ora 23:57
Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca autoritatile de reglementare din sistemul financiar trebuie sa actioneze mai agresiv pentru a impiedica bancile si alte companii financiare sa-si asume riscuri in exces, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn."Supravegherea trebuie sa fie mai intensa si mai incisiva, dar si mai concentrata pe expunerile trasfrontaliere.
Au ramas inca temeri ca multe dintre caracteristicile structurale care au contribuit la aparitia de riscuri sistemice sunt prezente si azi (la trei ani dupa aparitia crizei mondiale - n.r.)", se arata intr-un raport FMI, denumit "Modelarea unui nou sistem financiar".
Institutia financiara internationala sustine, totodata, infiintarea unor fonduri de stabilizare pentru banci in scopul acoperirii costurilor combaterii unor viitoare crize.
FMI apreciaza ca organismele de supraveghere ar trebui sa emita rapoarte publice referitoare la activitatea lor si sa imparta informatii cu autoritatile locale de reglementare si structurile cu acelasi rol din strainatate.
Raportul se concentreaza, de asemenea, pe cooperarea din sectorul privat.
"Modelele de afaceri si practicile vor trebui armonizate", mentioneaza FMI, care adauga ca directorii companiilor vor trebui trasi la raspundere in cazul asumarii de riscuri excesive.
Liderii G20 se vor reuni la Seoul in noiembrie pentru a analiza propuneri referitoare la reglemetarea sistemului financiar, inclusiv noi reguli internationale pentru capitalul bancilor elaborate de... mai mult
Luni, 04 Octombrie 2010, ora 10:55
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, luni, ca este in interesul Ungariei sa incheie acorduri de finantare cu Fondul Monetar International, daca este nevoie, dar nu si ca FMI sa stabileasca politica economica a tarii, transmite Reuters, potrivit Mediafax. Orban a spus, adresandu-se ambasadorilor, ca Ungaria trebuie sa promoveze o politica externa pro-activa si a dat ca exemplu relatiile cu FMI. "Interpretam acordul cu FMI, participarea in sistemul de cooperare al FMI, ca un acord de imprumut.
FMI il considera un acord privind politica economica. Acest fapt nu este in interesul nostru", a spus Orban. El a adaugat ca este in interesul Ungariei sa incheie cu FMI acorduri de imprumut, care sa nu influenteze politica economica, intrucat ar limita spatiul de manevra al guvernului si al Parlamentului.
Orban nu a precizat la ce fel de acorduri cu Fondul a facut referire. El a mai spus ca daca, va fi necesar, Ungaria va discuta politica economica cu Uniunea Europeana. Premierul a declarat anterior ca Ungaria va negocia cu UE planurile de buget aferente anului 2011, economia fiind suficient de puternica se se finanteze de pe piata.
Orban a reiterat ca singura conditie pe care Ungaria trebuie sa o respecte potrivit acordului actual cu FMI, care expira in octombrie, este mentinerea deficitului bugetar din acest an la 3,8% din PIB. El a aratat totodata ca daca FMI nu ar fi ajutat Ungaria in 2008, economia s-ar fi prabusit.
Zsolt Kondrat, analist la MKB, crede ca guvernul... mai mult
Luni, 30 August 2010, ora 23:54
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a cerut joi o mai buna coordonare la nivel mondial a reformelor din sectorul financiar, in speranta ca lucrarile in curs vor fi accelerate, relateaza AFP.Strauss-Kahn a spus ca eforturile de armonizare internationala a sistemelor de reglementare, derulate de Consiliul de Stabilitate Financiara, trebuie "sa fie sustinute de comunitatea internationala" si sa fie accelerate."Trebuie sa actionam rapid pentru a ajunge la un acord international", altfel rabdarea clasei politice cu privire la aceste reglementari risca sa se epuizeze si sa duca la dezorganizare, a spus Strauss-Kahn.El a adaugat ca FMI "va face eforturi pentru a defini implicatiile reformelor din sectorul financiar si pentru a defini consecintele unui esec, in cazul in care nu se va gasi o solutie comuna".Directorul FMI sustine ca "una dintre principalele lectii ale crizei risca sa fie uitata: coordonarea pietelor este mai buna decat individualismul". mai mult
Joi, 18 Februarie 2010, ora 16:27
Fondul Monetar International (FMI) nu publica scrisoarea de intentie incheiata cu Romania pentru a nu distorsiona piata, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), adaugand ca Romania a ajuns in cinci luni de la o imagine negativa la un exemplu pozitiv.
Unii indicatori din acordul incheiat de Romania cu FMI nu vor fi facuti publici, daca vor fi considerati sensibili, a spus guvernatorul BNR care a mentionat ca va participa la o intalnire la Bruxelles pentru "a adanci" acordul de la Viena cu bancile-mama, conform Newsin.
Vom merge la Bruxelles pentru a adanci acordul pe care deja l-am incheiat cu bancile-mama la Viena. Fondul Monetar tine mult la acest acord si vom discuta despre modul in care am negociat cu bancile", a spus, joi, Isarescu, cu ocazia unei conferinte de presa desfasurate la Iasi.
El a mentionat ca imaginea Romaniei s-a imbunatatit dupa acordul cu Fondul Monetar International (FMI), care, totodata, va asigura finantarea necesara tarii si va duce la coerenta politicilor.
"Exista un curent conform caruia acest acord (de la Viena, cu bancile mama n.r.) pe care l-am incheiat sa fie un pionierat si sa fie aplicat si altor tari. In 5 luni, Romania a ajuns din tara cu imagine neagra un exemplu pozitiv", a mai spus guvernatorul.
El a precizat ca banii din acordul incheiat cu Comisia Europeana (CE) vor intra tot in rezerva bancii centrale.
"Daca Ministerul de Finante decide sa ii pastreze in valuta, atunci ii administram, dar daca vor sa... mai mult
Joi, 14 Mai 2009, ora 13:17