Politica monetara in Romania trebuie sa ramana una restrictiva avand in vedere faptul ca inflatia de baza in Romania a crescut, partial din cauza presiunilor venite din partea cererii interne, apreciaza Fondul Monetar International (FMI) intr-un raport economic regional privind Europa, publicat miercuri.
"In Romania si Turcia, politica monetara trebuie sa ramana restrictiva pentru a tine sub control presiunile inflationiste si a consolida credibilitatea politicii monetare", sustine FMI.
Potrivit "World Economic Outlook", publicat in luna octombrie, FMI si-a revizuit in urcare estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania in 2019, pana la o crestere medie anuala de 4,2%, fata de un avans de 3,3% preconizat in primavara, in timp ce in 2020 preturile ar urma sa creasca cu 3,3%, fata de o majorare de 3% cat estima in primavara.
In ceea ce priveste politica fiscala, FMI sustine ca, avand in vedere faptul ca multe tari se apropie de nivelul maxim al ocuparii, precum si nivelul ridicat de indatorare din multe state europene, pozitia fiscala ar trebui sa ramana ancorata de obiectivele bugetare pe termen mediu, permitand stabilizatorilor automati sa functioneze in mod liber.
"Tarile cu un nivel ridicat al datoriei publice si deficitului ar trebui sa continue consolidarea fiscala pentru a reduce vulnerabilitatile economice, exceptand acolo unde cererea privata este atat de slaba incat o consolidare ar duce ritmul de crestere cu mult sub potential", se arata... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 17:01
Inflatia si cursul de schimb sunt factorii care au determinat Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,0 la suta pe an, de la 4,25 la suta incepand cu data de 6 noiembrie 2013. Masura are ca obiectiv determinarea bancilor comerciale sa ieftineasca creditele, insa analistii financiari invoca mai multe argumente care sa le sustina pesimismul.
"Economia ramane destul de slaba. Daca dam la o parte anul agricol foarte bun, performanta economiei din 2013 nu a fost impresionanta, asa ca exista loc de a incerca sa o ajuti prin reducerea dobanzii de politica monetara, a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist economic.
Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 30 septembrie 2013, cand s-a hotarat reducerea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,25%.
"Daca politica BNR este legata de o anumita viziune pe termen mai lung si daca guvernatorul are in vedere o implicare mai larga a bancii si a peronalitatii sale in dezvoltarea mediului de afaceri in Romania, atunci putem vedea o reducere a dobanzii de politica monetara dar nu foarte mare", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
BNR va reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara
In sedinta de marti, 5 noiembrie, Consiliul de Administratie al BNR ar putea reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara monetara, pana la valoarea de 4% potrivit... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:55
Boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta in sedinta din 27 septembrie solicitarea Romaniei de incheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.
Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.
Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis FMI pe 12 septembrie.
Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, un mod transparent prin care Romania sa-si asigure o stabilitate si o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea cresterii economice si o dezvoltare de care tara noastra are foarte multa nevoie, a declarat, marti primul ministru in plenul Parlamentului.
"Pentru mine este insa extrem de important sa stiu ca acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord insusit de clasa politica. Sunt convins ca, astazi, grupurile politice parlamentare isi vor exprima sustinerea sau, sigur, dezacordul. (...) Din momentul in care, insa, avem un asemenea acord, practic, pentru toate fortele politice responsabile exista o predictibilitate... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:27
Economistul Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, si-a lansat, sambata, la standul Editurii Curtea Veche din Targul Gaudeamus, volumele "Politica monetara" si "Jaful vs. 'Dreptul de a nu minti'".
Volumul "Politica monetara" a aparut din preocuparea autorului privind anumite aspecte ale politicii monetare despre care nu se vorbea prea mult inainte de izbucnirea crizei din iulie 2007. Lucrarea include o serie de studii individuale, referitoare la: inflatie si capcana lichiditatii, zona euro si problemele acesteia, atacul speculativ asupra leului si reputatia Bancii centrale, rata somajului si politica monetara.
Cele mai multe ipostaze sunt prezentate din perspectiva nevoilor practice de a schimba anumite puncte de vedere - considerate pana de curand infailibile - si se refera atat la economia Romaniei, cat si la economia mondiala.
La aproape cinci ani de la declansarea crizei care a schimbat fata economiei mondiale si a generat numeroase intrebari privind viitorul capitalismului, vom gasi in paginile acestei carti o parte dintre raspunsuri.
Potrivit autorului, semnele aparute in iulie 2012, referitor la deteriorarea libertatii politice, reflecta un deficit substantial de libertate economica - ce are, la randul sau, radacini adanci in drepturile de proprietate precare si in coruptia inalta. Acestea au facut ca multi oameni sa se bazeze pe stat pentru a avea un loc de munca.
In timp, numarul votantilor dependenti de... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 17:33
Daniel Daianu, consilier onorific al premierului, a spus fara echivoc ca obiectivul intrarii Romaniei in zona euro in 2015 este nerealist. Daca aceasta declaratie inseamna ca se abandoneaza obiectivul "euro 2015", o mare povara se ridica de pe umerii napastuitei tari numita inca Romania.
Nu ca ar fi existat vreun pericol real de a fi varat minunatul nostru leu in zona euro si acolo sa nu ne descurcam printre leii competitivitatii vest-europene! Nu exista acest pericol pur si simplu pentru ca, dupa episodul Grecia - si este de ajuns acesta, desi ar putea urma si altele -, corifeii vest-europeni, care muncesc totusi la euro de patru decenii, nu vor mai primi in fieful lor alti vargaleti de tipul Romaniei.
Problema era alta. Intrarea in zona euro era folosita ca un paravan sau ca o justificare pentru politica economica promovata, care era integral o politica obligatorie pentru o tara apartinand zonei euro si nu pentru o tara neapartinand acestei zone. Mai precis, in masura apartenentei la euro, politicile monetara (preturi) si valutara (curs) proprii dispar si, pentru orice ajustare, trebuie sa se apeleze la singura parghie ramasa la dispozitie (politica fiscal-bugetara), in timp ce aceste constrangeri nu exista in cazul neapartenentei la euro, atunci putandu-se apela la cele doua mentionate supape pentru ajustari.
Comanda externa, trasmisa de FMI, a fost "curs relativ fix, indiferent de ciclul economic", adica interzicerea folosirii monedei (si preturilor) pentru... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 08:05
Va exista o relatie foarte buna intre institutiile financiare internationale si Romania indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale, a declarat Jeffrey Franks, seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania.
"Nu ma astept ca, indiferent de schimbarile de cabinet si de guvern, sa existe schimbari radicale in directia luata de politicile economice ale Romaniei. Exista un sprijin larg, pentru un acord, in continuare, cu Banca Mondiala, Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si am toate asteptarile corespunzatoare, ca orice s-ar intampla si in urmatoarele alegeri, sa existe o relatie de cooperare foarte buna, cu Romania", a declarat marti, Jeffrey Franks, intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati.
Acesta a exprimat disponibilitatea reprezentantilor FMI de a se intalni cu noul prim-ministru, dar, deocamdata, "asteapta confirmarea acestuia si a noului Cabinet".
"Intotdeauna suntem disponibili pentru a ne intalni, in Romania, dar cred ca trebuie sa asteptam procesul de confirmare a noului prim-ministru, a noului Cabinet; dar, vom fi intotdeauna disponibili pentru a ne intalni cu el. Nu este o problema pentru noi sa ne reintoarcem. Avem, de asemenea, un birou in Bucuresti, un reprezentant al Fondului, care este intotdeauna aici - Tony Lybeck - astfel incat vom putea sa fim disponibili pentru discutii, in orice moment", a precizat Jeffrey Franks.
Responsabilul FMI a subliniat ca, regulat, au loc intalniri si cu Opozitia si... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 19:49
BNR va lua masurile de politica monetara necesare pentru a reduce din nou inflatia dupa ce preturile au crescut peste asteptari in primele doua luni, influentate de cotatiile internationale la alimente, petrol si energie, afirma afirma reprezentantul FMI pentru Romania, Jeffrey Franks."Motivele pentru care inflatia din ultime doua luni a fost peste asteptari nu a avut legatura cu BNR, au legatura cu evolutia comertului international, in special cu preturile la alimente, petrol si energie. Acestea au urcat mai mult decat s-a anticipat", a declarat Franks pentru MEDIAFAX.
El spune ca situatia reprezinta un element de ingrijorare si este convins ca BNR va lua masurile necesare pe partea de politica monetara pentru a sprijini procesul dezinflationist.
"Ne asteptam ca trendul inflatiei sa fie descrescator pe parcursul anului 2011", a continuat oficialul BNR. Franks a adaugat ca este prematur pentru a spune daca BNR va rata tinta de inflatie si in 2011, pentru al cincilea an consecutiv, mentionand ca este mai important trendul de scadere a preturilor inregistrat in ultimii 10-15 ani.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat in urma cu doua saptamani ca prognoza privind evolutia inflatiei pe parcursul unui an nu se poate face pe baza datelor publicate intr-o luna sau doua si trebuie vazut daca riscurile in legatura cu alimentele si combustibilii persista sau se tempereaza.
Inflatia anuala a urcat de la 6,99% in ianuarie la 7,6% in februarie, depasind estimarile analistilor,... mai mult
Sambata, 26 Martie 2011, ora 15:49
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce dobanda de politica monetara de la 7,5% in prezent la 5,5% la finele acestui an, dar aceasta relaxare va fi partial atenuata de constrangerile fiscale implementate de Guvern in cadrul programului cu FMI, anticipeaza analistii Oxford Economics."Avand in vedere dimensiunea contractiei activitatii economice, banca centrala a avut posibilitatea de a relaxa politica monetara imediat ce tensiunile politice s-au redus, iar programul cu FMI era pe cale de a fi reluat.
Prin urmare, BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe 5 ianuarie, si ar putea opera o noua scadere de 0,5 puncte la inceputul lunii februarie", se arata in raportul din luna ianuarie a Oxford Economics, transmis agentiei Mediafax.
Analistii noteaza ca rata inflatiei s-a situat la 4,7% la sfarsitul anului trecut, peste limita superioara tintita de BNR, de 4,5%, in principal din cauza majorarii accizelor la tutun si alcool, si anticipeaza ca procesul de dezinflatie va castiga teren in 2010, fiind sustinut de revenirea leului.
Oxford Economics anticipeaza ca rata inflatiei se va situa la 3,4% in 2010 si la 3,6% anul viitor.
"Relaxarea politicii monetare in 2010 va fi partial compensata de inasprirea politicii fiscale pe care Guvernul o implementeaza in cadrul programului cu FMI. (...)
Fondul continua sa recomande o corectie fiscala de 2-2,5% din PIB in 2010, pentru reducerea deficitului bugetar sub 6% din PIB", se mai spune in raport.... mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 13:29
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca va dubla limitele de creditare pentru tarile afectate de criza economica globala si va relaxa conditiile privind acordarea de imprumuturi, pentru tarile emergente ce au nevoie de asistenta pe termen scurt, scrie Bloomberg. De asemenea, Fondul va revizui un program de creditare imediata, va dubla liniile obisnuite de creditare si va permite guvernelor sa ia imprumuturi mai repede si mai usor.
"Aceste reforme reprezinta o schimbare semnificativa in modul in care Fondul isi poate ajuta tarile membre, schimbarea fiind necesara in contextul crizei financiare", a spus seful FMI, Dominique Strauss-Kahn.
Oficialul a subliniat ca o mai mare flexibilitate privind conditiile de acordare a creditelor va ajuta Fondul sa raspunda mai bine cerintelor variate ale membrilor sai.
Facilitatea de creditare pe termen scurt, denumita Linia Flexibila de Creditare, nu a avut nici macar un client, din momentul in care a fost anuntata initial, acum cinci luni. Schimbarile reflecta eforturile lui Strauss-Kahn de a inlatura efectele dezastruoase ale crizei economice si de a creste rolul FMI-ului in prevenirea crizelor financiare.
John Lipsky, primul director adjunct al Fondului, a caracterizat schimbarile drept o "evolutie semnificativa" si a explicat ca acestea vor transforma institutia intr-una mai atenta la nevoile membrilor sai.
Paulo Nogueira Batista, directorul executiv din Brazilia al FMI-ului, a declarat ca actuala criza financiara... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 10:55