Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Gheorghieva, a indicat posibilitatea revizuirii in scadere a estimarilor privind evolutia economiei mondiale, si a avertizat SUA si China sa nu reactiveze un razboi comercial care ar putea slabi redresarea in urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19).
Datele economice recente din multe tari sunt sub estimarile deja pesimiste ale FMI, care indica un declin de 3% al economiei globale in acest an, a declarat Kristalina Gheorghieva. Oficialul a adaugat: "Fara solutii medicale urgente, s-ar putea materializa, din pacate, scenarii mai sumbre pentru anumite economii. Nu se cunoaste evolutia acestui virus, ceea ce ar putea inrautati si mai mult prognozele economice".
In aprilie, FMI previziona o contractare de 3% a economiei globale in 2020, cel mai sever declin de la Marea Depresiune din anii '1930, urmata de o redresare partiala in 2021.
Administratia Trump acuza autoritatile chineze ca au alertat cu intarziere comunitatea internationala cu privire la epidemie si ca au ascuns amploarea acesteia. Si, prin urmare, ca sunt responsabile de raspandirea globala a noului virus, de moartea a sute de mii de oameni si de actuala criza economica fara precedent.
Presedintele Donald Trump ameninta China cu impunerea de noi tarife vamale iar vineri a sugerat ca ar putea inchide prima faza a acordului comerciale dintre SUA si China. Oficiali de rang superior din domeniul comertului din cele... mai mult
Sambata, 09 Mai 2020, ora 12:51
Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei mondiale in acest an si anul viitor, avertizand ca escaladarea tensiunilor comerciale intre SUA si China, noi tarife vamale in sectorul auto si un Brexit dezordonat ar putea reduce si mai mult expansiunea, investitiile si ar putea intrerupe lanturile de furnizare, transmite Reuters.
Riscurile negative s-au intensificat, a apreciat marti Fondul Monetar International (FMI), care se asteapta acum la o crestere a economiei globale de 3,2% in 2019 si de 3,5% in 2020, un declin de 0,1 puncte procentuale pentru cei doi ani fata de previziunile din aprilie.
Este a patra inrautatire a prognozei FMI din octombrie 2018 si pana in prezent.
Datele economice de pana acum si atenuarea inflatiei indica o activitate economica globala mai slaba decat se estima, iar sporirea presiunilor dezinflationiste si tensiunile comerciale si tehnologice reprezinta viitoare riscuri, se arata in raport.
De asemenea, Fondul Monetar International a revizuit in scadere estimarea privind cresterea comertului global cu 0,9 puncte procentuale, la 2,5% in 2019. Comertul ar urma sa se redreseze si sa creasca cu 3,7% in 2020, cu aproximativ 0,2 puncte procentuale mai putin decat in precedenta prognoza.
"Principalul factor de risc la adresa economiei mondiale il reprezinta evolutiile adverse - escaladarea tensiunilor comerciale intre SUA si China, noi tarife vamale in sectorul auto si un Brexit dezordonat - care... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 18:14
Ritmul de crestere a economiei mondiale va continua sa incetineasca, din cauza tensiunilor comerciale si a conditiilor financiare mai putin favorabile, insa o recesiune la scara mondiala pe termen scurt este exclusa, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde (foto), informeaza AFP si Reuters.
"In luna ianuarie, FMI estima ca economia mondiala va inregistra in 2019 si 2020 o crestere de aproximativ 3,5%. Intre timp economia mondiala a pierdut din elan, dupa cum veti vedea din noile noastre previziuni revizuite ce vor fi publicate saptamana viitoare", a declarat Christine Lagarde, intr-un discurs tinut la Camera de comert americana, in avanpremiera reuniunilor de primavara ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.
Cu toate acestea, Lagarde a subliniat ca FMI nu se asteapta la o recesiune pe termen scurt. "De fapt, ne asteptam la o relansare a cresterii economice in a doua jumatate a acestui an si in 2020. Insa trebuie sa fim foarte clari, relansarea preconizata pentru ultima parte a anului este una fragila", a sustinut seful FMI.
FMI, care urmeaza sa dea publicitatii in data de 9 aprilie noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale, avertizeaza de peste un an ca un razboi comercial intre SUA si China ar avea repercusiuni asupra cresterii economiei mondiale. In acest sens, institutia internationala si-a revizuit inca din ianuarie prognozele privind avansul economiei mondiale in acest an, la 3,5%,... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:28
Fondul Monetar International (FMI) se asteapta ca ritmul de crestere a economiei mondiale sa atinga 3,9% in 2018 si 2019, dupa un avans de 3,7% in 2017, insa tarile trebuie sa se pregateasca pentru a face fata efectelor normalizarii politicii monetare, precum si a celor provocate de progresele tehnologice asupra locurilor de munca, a declarat marti directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Cu ocazia unei conferinte organizata la Jakarta, Lagarde a apreciat ca tarile din Asia de Sud-Est se pregatesc pentru a face fata unor dobanzi mai mari in economiile avansate, in special in SUA si Europa, dar i-a avertizat pe decidenti ca trebuie sa ramana vigilenti cu privire la efectele asupra stabilitatii financiare si a volatilitatii fluxurilor de capital, transmite Reuters.
"Stim ca aceasta va avea efecte secundare la nivel global. Stim de ceva vreme ca acest lucru se va intampla dar exista incertitudini cu privire la impactul acestei tranzitii asupra altor tari, companiilor, locurilor de munca si veniturilor", a explicat Lagarde.
Potrivit directorului FMI, tarile din Asia de Sud-Est trebuie sa adopte noi modele de crestere care sa puna un accent mai mare pe cererea interna, schimburile regionale si diversificarea economica. In plus, aceste tari trebuie sa-si pregateasca angajatii pentru provocarile tehnologice, precum automatizarea si inteligenta artificiala, ar putea sa le aiba asupra locurilor de munca.
"Multe locuri de munca vor fi afectate, intr-o maniera sau... mai mult
Marti, 27 Februarie 2018, ora 17:58
Ucraina ar putea avea nevoie de inca 19 miliarde de dolari, finantare de urgenta, pana la sfarsitul anului viitor, daca nu se incheie conflictul din estul tarii, a avertizat Fondul Monetar International (FMI).
Perspectivele economiei ucrainene par din ce in ce mai sumbre, pe masura ce fabricile se inchid. Centrul industrial al tarii este in mijlocul conflictului si moneda nationala este in cadere libera, ceea ce duce la o crestere abrupta a preturilor, scrie The Guardian.
FMI a aprobat, saptamana trecuta, un imprumut de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, aceasta fiind a doua transa a programului de salvare de 17 miliarde de dolari convenit in aprilie pentru a evita falimentul tarii.
Ucraina are nevoie urgenta de finantare internationala pentru ...citeste mai departe despre "Razboi in Ucraina: FMI arata cat costa conflictul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 14:30
Riscurile la adresa perspectivei economiei sunt in linii mari echilibrate in acest an, iar scenariul de baza prevede o redresare sustinuta si mai extinsa a economiei in 2014, se arata in raportul FMI dupa primele doua evaluari ale acordului cu Romania, publicat marti pe site-ul institutiei.
Cresterea ar urma sa fie anul acesta de 2,2%, mai putin decat in 2013 (3,5%), dar cu un avans semnificativ al sectoarelor non-agricole. O absorbtie mai buna a fondurilor UE ar urma sa sprijine o redresare graduala a investitiilor. Consumul privat este asteptat sa se redreseze, cu o crestere a venitului real disponibil, in urma recentei politici de relaxare si a nivelului scazut record al inflatiei, a salariului minim mai ridicat, precum si a imbunatatirii generale a increderii consumatorilor, pe fondul revenirii pe crestere a zonei euro, se arata in raportul FMI.
Inflatia va ramane scazuta in primul trimestru din 2014
Inflatia va ramane scazuta in primul trimestru din 2014 (sub nivelul inferior al intervalului de variatie stabilit de Banca Nationala a Romaniei), inainte de a reveni in partea superioara a intervalului, in a doua jumatate a lui 2014, in urma majorarii preturilor administrate. Potentiala volatilitate a pretului alimentelor, totusi, va continua sa fie un factor major de incertitudine privind evolutia inflatiei.
FMI estimeaza ca deficitul de cont curent se va amplifica usor, la 1,5% din PIB in 2014 si 1,9% din PIB in 2015 deoarece cererea pe plan intern incepe... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 08:51
Expertii Bancii Mondiale (BM), Comisiei Europene (CE) si ai Fondului Monetar International (FMI) au constatat ca programul economic al Romaniei ramane in linii mari in parametrii conveniti.
Reprezentantii institutiilor financiare internationale au declarat ca toate criteriile cantitative de performanta pentru sfarsitul lunii martie 2012 din Acordul Stand-By cu FMI au fost realizate cu exceptia aceluia privind arieratele bugetului, care a fost usor depasit. Oficialii celor trei institutii spun ca sunt incurajati de asigurarile ferme din partea noului guvern privind respectarea angajamentelor Romaniei fata de partenerii internationali.
Pentru anul 2012, avand in vedere situatia precara a zonei euro, expertii prevad o crestere in jurul a 11/2 la suta, determinata de cererea interna si o mai buna absorbtie a fondurilor europene.
Inflatia a coborat la niveluri scazute, dar este de asteptat sa creasca usor mai tarziu pe parcursul anului, ramanand totusi in interiorul intervalului tintit.
Se prognozeaza ca deficitul de cont curent sa inregistreze 41/2-5 procente din PIB. In pofida tensiunilor continue de pe pietele financiare internationale, sectorul bancar ramane rezistent si sanatos.
Avand in vedere perspectiva macroeconomica si pentru a rezolva o problema de natura juridica legata de contributiile sociale platite de pensionari precum si pentru a se realiza revenirea partiala a salariilor la nivelul dinaintea reducerilor salariilor din sectorul public din... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 16:16
Romania ocupa locul trei in topul tarilor din regiune cu cele mai optimiste perspective de revenire economica in urmatoarele sase luni, fiind depasita doar de Polonia si Cehia, se arata intr-un studiu al institutului german de cercetare ZEW.In ceea ce priveste situatia economica actuala, studiul realizat cu ajutorul a 70 de analisti arata ca nu mai putin de 53,1% din acestia sunt de parere ca cea din Romania este proasta, in timp ce 51,9% dintre ei cred ca vecinii maghiari au o situatie economica proasta si doar un sfert (25,1%) nu vad cu ochi buni viitorul Cehiei. Totusi, analistii se asteapta la o revenire a tarii noastre in urmatoarea perioada.
Astfel, indicele asteptarilor economice arata ca 26,1% dintre specialistii chestionati vad un viitor economic bun pentru Romania, procent aproape la egalitate cu perspectivele Poloniei, unde 26,5% dintre analisti mizeaza pe revenirea economiei acestei tari in perioada imediat urmatoare.
Fruntasa este insa republica Ceha, unde 32% dintre analisti considera ca tara are sanse mari de revenire economica. Topul se continua cu Croatia, cu un 24,4%, si Ungaria, care se afla si ea destul de aproape de Romania, 23,5% dintre analisti fiind optimisti cu privire la viitorul economic al acestui stat. Pe ultimul loc se afla Slovacia, cu 17,5% perspective economice pozitive.In ansamblu, asteptarile pentru tarile din Europa Centrala si de Est cresc in mod semnificativ fata de studiile anterioare, indicatorii economici... mai mult
Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 13:56
Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca revenirea economiei globale ar putea fi afectata de nivelurile ridicate ale datoriilor statelor si de vulnerabilitatile sistemelor financiare, potrivit AFP, informeaza Mediafax."Riscurile se intensifica. Riscurile suverane si un sistem financiar inca slab in multe economii avansate ridica probleme serioase pentru relansare. Cresterea globala a fost mai solida decat s-a anticipat in prima jumatate a acestui an, insa ar putea incetini in al doilea semestru si in prima jumatate a anului viitor", subliniaza FMI.
Institutia avertizeaza ca procesul de relansare a ramas fragil in economiile avansate, in conditiile in care companiile private se lupta sa-si revina dupa ce guvernele au retras masurile de stimulare.
"In pofida unor imbunatatiri in 2010, perspectiva fiscala pe termen mediu in economiile avansate din G20 ramane problematica. In economiile emergente, perspectiva de crestere ramane solida, desi activitatea incetineste spre niveluri mai sustenabile", mentioneaza Fondul.
Institutia atrage atentia, totodata, asupra problemelor de finantare ale statelor europene, care incearca sa atraga fonduri prin emisiuni de obligatiuni. "Datoriile suverane scadente in a doua jumatate a acestui an si in 2011 din economiile vulnerabile din zona euro depasesc 400 de miliarde de dolari.
Pentru refinantarea datoriilor, aceste state se vor confrunta cu concurenta celorlalte economii avansate", noteaza FMI. mai mult
Luni, 13 Septembrie 2010, ora 00:48