Romania trebuie sa solicite Fondului Monetar International (FMI) negocierea unui nou acord, in cazul in care doreste acest lucru, si apoi se va analiza tipul de acord care se poate incheia, a declarat joi reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, la un eveniment pe teme financiar-bancare.
"Trebuie sa primim o solicitare, si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile", a explicat Tolosa, precizand ca o astfel de solicitare nu a fost inca primita de institutia financiara internationala.
Ponta: Nu mai avem datorii la FMI. Eventual, facem un acord preventiv
Referitor la misiunea tehnica a FMI la Bucuresti din octombrie, reprezentantul institutiei a spus ca nu va fi o misiune de evaluare ci una tehnica cu privire la bugetul pe 2016.
Tolosa a confirmat si declaratiile premierului Victor Ponta cu privire la faptul ca Guvernul Romaniei si-a achitat integral datoria catre FMI. "Romania are doua categorii de datorii catre FMI. O parte trebuie... citeste mai departe despre "FMI, reactie la anuntul lui Ponta privind un nou acord. Ce spune Fondul despre plata datoriei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 13:06
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat, miercuri seara, ca cel mai probabil Romania nu va mai incheia un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI).
"Nu am cerut acordul celor de la FMI (pe noile masuri cuprinse in proiectul de Cod Fiscal - n.red.). Acordul expira in septembrie 2015 si sper ca toate masurile din noul Cod Fiscal sa fie adoptate la jumatatea acestui an si sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Cel mai probabil, nu se va continua acordul cu FMI. Stam foarte bine din punct de vedere macroeconomic, avem a cincea crestere economica in UE in 2014 (din punct de vedere procentual - n.red.). Cred ca am depasit de mult timp stadiul in care profesorul trebuia sa ne arate unde e tabla si unde e usa, doar ca trebuie sa avem un dialog mai bun cu mediul de afaceri", a sustinut Darius Valcov, la Realitatea Tv.
De asemenea, el a precizat ca doua din masurile cuprinse in proiectul de Cod Fiscal au fost incluse in scrisoarea de intentie care, insa, nu a fost semnata ...citeste mai departe despre "Valcov, despre FMI: Nu mai e cazul ca profesorul sa ne arate unde e tabla si unde e usa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 21:19
Presedintele Traian Basescu a multumit Frantei si Germaniei pentru sprijinul acordat Romaniei in vederea obtinerii incheierii noului acord de asistenta financiara cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
"Tin sa incep prin a va multumi mult pentru sprijinul pe care Franta, alaturi de Germania, ni l-au dat zilele trecute la Bruxelles sa obtinem un nou acord de asistenta cu UE si Fondul (Fondul Monetar International - n.r.)", a afirmat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault.
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit joi dupa-amiaza la Palatul Cotroceni pe premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault, la inceputul vizitei sale oficiale de doua zile in Romania.
Premierul Victor Ponta a declarat, vinerea trecuta, ca a avut o discutie cu presedintele Traian Basescu, joi seara, pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI si Comisia.
El a afirmat ca decizia de a avea un nou acord cu CE si FMI este una asumata de Guvern, guvernatorul BNR si presedinte.
"Decizia de a avea un nou acord cu CE si FMI e o decizie pe care o asumam cu totii, si guvernatorul BNR si Guvernul si presedintele (...) Am si trimis scrisoarea, a fost aprobata de toata lumea, de guvernator, de Guvern si de presedinte si ministrul de Finante, domnul Chitoiu si cu guvernatorul au semnat deja scrisoarea catre Comisia Europeana si catre FMI", a sustinut Ponta.
Incep negocierile cu FMI pentru un nou acord... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 16:26
Prelungirea prezentului acord cu FMI - aproape sigura - reprezinta o noua sansa acordata Romaniei, pentru a putea sa isi indeplineasca obligatiile in fata creditorilor internationali. Reversul medaliei? Aceasta concesie pune sub semnul intrebarii posibilitatea concretizarii unui nou acord.
Romania s-ar teme de o evaluare negativa la finalul acestei evaluari, sunt de parere economistii contactati de Business24, iar in doua luni, Guvernul trebuie sa demonstreze capacitatea de a respecta termenii intelegerii.
"Pe de o parte, o prelungire a prezentului acord este legata de neindeplinirea unor conditii, iar pe de alta parte, prelungirea inseamna fatul ca inca nu este certa perspectiva unui nou acord. Deci este o solutie de provizorat. Prelungirea acordului cu FMI avantajeaza Romania, dar sunt multe lucruri care nu au fost indeplinite si perspectivele unui nou acord sunt oarecum sub semnul intrebarii", a explicat analistul financiar Aurelian Dochia, pentru Business24.
Opinia analistului financiar este impartasita si de economistul sef de la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru care subliniaza ca aceasta prelungire pune si mai multa presiune pe Guvern sa rezolve restantele in cateva luni.
"Prelungirea actualului acord pare o chestie logica, adica sa nu inchei actualul acord cu o evaluare negativa, pare logic sa soliciti o prelungire de o luna, cinci sau sase luni, nu stim deocamdata cat va fi si cat de uzual este din parte Fondului sa accepte o astfel de prelungire.... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 07:00
Delegatia Fondului Monetar International (FMI), a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene vine marti in Romania pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by. Si-a facut Guvernul lectiile?
Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.
Restantele guvernului
Privatizarea companiilor de stat este una dintre restantele care atarna cel mai greu in portofoliul guvernului.
Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de tip preventiv aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie ale Electrica (participatii majoritare).
CFR Marfa: O privatizare indoielnica, pe lista discutiilor cu FMI
"Vizita este una importanta pentru ca avem si realizari, cele care tin de ajustarea fiscal-bugetara, avem si restante, in special de companii. Si la companii, daca avem in acest moment manageri privati la Tarom, la CFR Infrastructura, trebuie sa acceleram procedura si in altele. Astazi am vorbit cu domnul Nita (ministrul delegat pentru Energie-n.r.), avem restanta cu Transgaz si Nuclearelectrica pe care o indeplinim pana la 31... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:06
Seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI), Erik de Vrijer, sustine ca statul roman nu va putea incheia un nou acord cu Fondul, daca nu va rezolva toate conditiile prevazute in acordul aflat in derulare.
Pentru FMI, Sanatatea si Educatia, sunt prioritati. Erik de Vrijer a subliniat ca reforma Sanatatii dar si reforma actualului sistem de invatamant, sunt necesare. La randul sau, presedintele Traian Basescu a spus ca este importanta implementarea unor reforme care sa duca la crestere economica.
Delegatia FMI se afla in vizita la Palatul Cotroceni, unde a fost primita de presedintele Traian Basescu. Seful statului a declarat ca situatia macroeconomica este stabila si ca, imediat dupa alegeri, va incepe o restructurare.
Basescu a primit delegatia FMI: Imediat dupa alegeri, va incepe o restructurare
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.
Seful statului a adaugat ca, in viitor, este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica. mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 14:35
Traian Basescu a aratat ca, desi Romania are o stabilitate in prezent datorita nivelului redus al datoriei publice si al reducerii deficitului bugetar sub 3% din PIB, inca nu a "descoperit cheia garantarii cresterii economice".
"Suntem o tara cu un nivel acceptabil si redus al datoriei publice, suntem o tara care in ultimii doi ani a facut eforturi uriase pentru reducerea sub 3% a deficitului bugetar, dar nu am descoperit inca cheia cum sa garantam cresterea. Nu trebuie sa platim ca alte multe tari din zona euro sume imense de bani pentru datoria publica, nu mai avem o problema acum sa finantam Romania de pe pietele externe", a mai afirmat Basescu.
El a aratat ca problema este ca "rezerva" reprezentata de fondurile UE nu este folosita adecvat pentru a ajuta la o rata ridicata a cresterii economice.
"Trebuie sa avem un parteneriat cu dumneavoastra, cu asistenta dumneavoastra, pentru un program pe termen mediu privind cresterea economica", a apreciat Basescu, adaugand ca in aceasta strategie ar trebui incluse si obiectivele privind energia, educatia si cercetarea fixate si asumate de Romania in cadrul UE prin Agenda UE 2020. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:24
Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a anuntat, miercuri, ca Guvernul are programul vizitei creditorilor internationali in Romania si ca ne-am indeplinit obligatiile asumate. In plus, Guvernul vrea sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe doi ani.
"Dispunem de program, vizita (Fondului Monetar International, Banca Mondiala, Consiliul European - n.r.) va incepe pe 31 iulie si se va incheia pe 14 august, perioada in care vor discuta cu ministerele si alte agentii guvernamentale reformele structurale sectoriale", a declarat Georgescu, intr-o conferinta de presa.
El a reiterat ideea premierului Victor Ponta de a continua acordul de tip preventiv cu FMI.
"Este prematur sa vorbim acum despre sume, dar importanta este decizia de natura strategica vizand un termen mediu. Vorbim de un acord care probabil va fi tot pe doi ani, 2013-2015", a spus Georgescu.
Citeste mai multe despre Ministrul de Finante: Guvernul vrea sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe doi ani pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 17:28
Reprezentantii Fondului Monetar International si-au manifestat aprecierea fata de reformele si situatia economica a Romaniei, ceea ce pare sa indice ca "leacurile" traditionale functioneaza, scrie marti Financial Times pe unul dintre blogurile sale.
Rezultatele pozitive inregistrate de Romania creeaza o discordanta intre tara noastra si problemele importante ale zonei euro, unde se poarta dezbateri aprinse pe tema austeritate versus crestere.
FMI i-a averizat insa pe oficialii romani ca riscurile planeaza asupra tarii noastre iar reformele necesita un timp indelungat de implementare.
Noul guvern, instalat dupa ce vechea coalitie s-a prabusit in aprilie, trebuie sa reuseasca indeplinirea atat a angajamentelor internationale, cat si sa faca fata unui scrutin legislativ prevazut in acest an, potrivit Mediafax.
Romania a respectat indeaproape termenii acordului cu FMI
FMI a incheiat cea de-a cincea evaluare a actualului acord stand-by cu Romania la 22 iunie, concluzionand ca Bucurestiul a respectat suficient de indeaproape termenii acordului pentru a primi o finantare de urgenta suplimentara de 519,4 milioane de euro. Romania dispune in prezent de 2,67 miliarde de euro pentru cheltuieli, cu toate ca guvernul si-a anuntat intentia de a nu utiliza acesti bani, considerandu-i un fond de siguranta. Acordul a fost aprobat in martie anul trecut, inlocuind o intelegere in valoare de 12,94 miliarde de euro incheiata in mai 2009, cand FMI s-a implicat pentru a ajuta... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 18:10