Acordul pentru reducerea datoriei Greciei face datoria imensa a tarii sustenabila pe termen mediu, dar estimarile optimiste privind cresterea economiei si inregistrarea unui excedent primar in viitor fac sustenabilitatea datoriei incerta pe termen lung, se arata intr-un raport publicat marti de Fondul Monetar International (FMI).
Raportul organizatiei financiare internationale privind sustenabilitatea datoriei Greciei arata diferente semnificative fata de cel prezentat in iunie de tarile zone euro, transmite Reuters.
Guvernele din zona euro au reusit in iunie, dupa indelungi negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro.
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
"Acordul pentru reducerea datoriei convenit recent cu partenerii europeni ai Greciei imbunatateste semnificativ sustenabilitatea datoriei pe termen mediu dar perspectivele pe termen lung raman... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 18:12
Grecia si creditorii sai internationali par sa se afle intr-un nou impas in privinta implementarii masurilor stabilite in cel de-al treilea acord bailout semnat intre cele doua parti, semnaleaza premierul Alexis Tsipras.
In cadrul unei intalniri cu reprezentantii partidului Syriza, premierul elen a mentionat ca ingerintele FMI si ale ministrului Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, i se par nelalocul lor si dincolo de limitele acordului cadru semnat cu ocazia acordarii imprumutului de 82 miliarde euro, informeaza Daily Sabah.
"Nu va mai jucati cu focul", a cerut premierul Greciei la doar o zi dupa ce delegatia elena si creditorii din zona euro nu au reusit sa ajunga la o intelegere pe tema deblocarii transelor din imprumut.
"Suntem gata sa discutam orice este inclus in acordul bailout, dar nu si chestiuni care depasesc cadrul legal al acestuia si par si lipsite de ratiune. Nu o sa luam in considerare cerinte care nu sunt sustinute de logica si de cifre", a precizat Alexis Tsipras.
Ultimele discutii purtate intre Atena si creditorii din zona euro se refera la politica fiscala pe care guvernul elen trebuie sa o implementeze in urmatorii 4 ani pentru a evita un faliment de tara sub presiunea datoriilor acumulate in ultimii 7 ani.
Negocierile vor fi reluate saptamana aceasta in capitala Greciei, de rezultatul acestora depinzand deblocarea celei de-a doua transe din imprumutul de 82 de miliarde euro acordat Greciei.
O eventuala blocare a programului... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 15:33
Grecia pune din nou pe jar intreaga Europa, avand in vedere ca negocierile pentru deblocarea unei noi linii de finantare au ajuns intr-un punct mort.
Liderii de la Atena doreau sa ajunga la o intelgere preliminara cu creditorii internationali pana joi, cand ar fi trebuit sa aiba loc un summit extraordinar cu toti ministrii de Finante din zona euro.
Insa diferentele de opinii dintre cele doua parti au fost atat de mari incat discutiile care au avut loc marti seara au durat doar o jumatate de ora si nu s-a ajuns la un numitor comun, transmite The Greek Reporter.
Drept urmare, summitul de joi a fost anulat.
Grecia joaca iar periculos: Tsipras respinge noi masuri de austeritate
Pe de o parte, Fondul Monetar International (FMI) sustise teme ca planul de reforme al grecilor nu e suficient pentru a se ajunge la surplusul bugetar dorit pentru anul 2018, de 3,5% din PIB. In consecinta, cere masuri suplimentare care sa fie implementate in cazul in care se observa ca Grecia nu va ...citeste mai departe despre ""Copilul crizei" pune iar pe jar intreaga Europa: Negocierile cruciale legate de soarta Greciei au esuat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 16:16
Prim-ministrul elen Alexis Tsipras a respins joi ideea implementarii unor noi masuri de austeritate si a cerut in schimb creditorilor sa reduca datoria externa uriasa a statului, care se ridica in acest moment la 347 de miliarde de euro.
Declaratia liderului vine dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca se asteapta la rezultate fiscale mai bune pentru Grecia in 2016, transmite Reuters, citata de News.ro.
Cresterea economica a fost un punct esential in negocierile pentru salvarea economica a Greciei, care s-au lungit timp timp de mai multe luni. Insa, FMI se arata neincrezator cu privire la posibilitatea Greciei de a obtine un surplus primar de 3,5 puncte procentuale pana in 2018.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Atena si UE considera tinta propusa la negocieri ca fiind realizabila, insa ...citeste mai departe despre "Grecia joaca iar periculos: Tsipras respinge noi masuri de austeritate, vrea stergerea datoriilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Aprilie 2016, ora 21:42
Seful Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a respins informatiile publicate de Wikileaks, potrivit carora creditorul international ar fi vrut sa impinga Grecia catre incapacitate de plata pentru a forta luarea unei decizii la Atena.
"Este o absurditate", a mentionat Lagarde, transmite BBC.
"FMI conduce negocierile cu buna-credinta si nu prin amenintari. Nu vrem sa comunicam prin documente aparute pe surse", a continuat seful FMI.
Lagarde i-a adresat o scrisoare pe aceasta tema premierului elen, Alexis Tsipras, care a cerut, in weekend, explicatii Fondului Monetar International in legatura cu informatiile publicate de Wikileaks in legatura cu negocierile pentru salvarea Greciei.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
In prezent, discutiile intre creditori si oficialii de la Atena sunt in impas, in special din cauza ...citeste mai departe despre "Vor creditorii sa impinga Grecia in prapastie? Ce spune sefa FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Aprilie 2016, ora 11:03
Democratia se refera la efectuarea unor alegeri reale, dar in Grecia, criza financiara le-a luat elenilor acest drept, FMI si UE purtand o mare responsabilitate in acest sens. In negocieri, Greciei i s-au prezentat doua scenarii inflexibile.
Fie paraseste euro si nu mai beneficiaza de finantare, fie ramane si accepta un nou imprumut acordat in baza unui nou program de austeritate. Creditorii i-au inselat insa pe eleni neprezentand o a treia varianta, de iesire din zona euro si continuare a finantarii, spune un reputat economist indian, Arvind Subramanian, in revista Project Syndicate.
Varianta ascunsa
Scenariul in care Grecia ar fi putut sa paraseasca temporar zona euro, dar sa beneficieze in continuare de finantare din partea partenerilor europeni si a FMI ar fi trebuit prezentat, iniferent de motivatiile politice privind pastrarea tarii in uniunea monetara.
Ar fi reprezentat o varianta care venea atat cu beneficii, cat si cu costuri considerabile determinate de Grexit.
Beneficiile ar fi constat intr-o devalorizare masiva a monedei adoptate odata cu iesirea tarii din uniunea monetara, dar care ar fi readus un suflu dinamic in economia acesteia.
Costurile ar fi fost enorme. Guvernul ar fi trebuit sa declare incapacitatea de plata, sistemul bancar ar fi fost ruinat, iar pentru redobandirea increderii investitorilor de pe pietele financiare ar fi fost necesari ani in sir.
Ca efect, ratele dobanzilor ar fi stat la un nivel ridicat blocand o crestere... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 12:24
Grecia nu va beneficia de o perioada de gratie daca nu va plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie, a avertizat joi directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, presand astfel statul elen sa incheie acordul cu creditorii.
Cu ministrii de Finante din zona euro care se reunesc joi la Luxembourg, pe fondul negocierilor blocate, Lagarde ii ajuta pe oficialii europeni sa creasca presiunile asupra Greciei, pentru a-l forta pe premierul Alexis Tsipras sa acepte termenii acordului in schimbul ajutorului financiar, relateaza Bloomberg.
Tispras a declarat saptamana trecuta ca politicile FMI fata de Grecia au fost "criminale".
"Exista un termen, 30 iunie, cand Grecia trebuie sa faca plata. Nu exista o perioada de gratie", a spus Lagarde.
Programul de salvare in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se incheie pe 30 iunie, in aceeasi zi in care statul elen trebuie sa ...citeste mai departe despre "FMI ameninta Grecia: Nicio perioada de gratie daca nu platiti datoria" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 17:43
Fondul Monetar International a anuntat, joi, ca echipa sa de negociatori a parasit Bruxelles-ul, intrucat nu a reusit sa inregistreze progrese in privinta incheierii unui acord cu Grecia, acord care ar fi ajutat tara sa evite intrarea in incapacitate de plata.
"Mingea este foarte mult in terenul Greciei. Exista deosebiri majore intre echipa FMI si cea a Greciei in majoritatea domeniilor cheie. In ultimul timp, nu s-au inregistrat progrese in atenuarea acestor diferente", a afirmat purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, la o intalnire cu jurnalistii, la Washington, transmite Bloomberg.
Merkel ii cere Greciei sa accepte macar una dintre reformele propuse
Comisia Europeana a primit, marti, noi propuneri din partea Greciei, care vrea sa ajunga la un acord cu UE, BCE si FMI pentru a primi transa de 7,2 miliarde de euro si a evita intrarea in incapacitate de plata.
Un oficial UE a apreciat ca propunerile trimise de Atena creditorilor internationali nu sunt suficiente pentru a ...citeste mai departe despre "Inceputul sfarsitului? Echipa FMI se retrage de la negocierile cu Grecia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 19:58
Noile incercari de a iesi din impasul negocierilor sterile duse intre oficialii eleni si tabara creditorilor din zona euro au adus in discutie posibilitatea organizarii unui referendum prin care populatia sa decida daca este de acord sa ramana in zona euro cu pretul reformelor dure.
Desi reprezentantii guvernului Syriza au fost cei care au marsat initial pe aceasta varianta, vestea ca ministrul de Finante german sustine propunerea i-a facut pe greci sa intoarca foaia. Guvernul de la Atena a retras de pe ordinea de zi propunerea de organizare a plebiscitului, relateaza Reuters.
Inca o incercare de compromis
Oficialii de la Atena au motivat decizia de a renunta la ideea organizarii unui referendum privind mentinerea sau nu a Greciei in zona euro prin sansa atingerii unui compromis cu creditorii pana la sfarsitul lunii.
"Suntem pe punctul de a ajunge la un compromis onorabil. Organizarea unui referendum nu intra in vederile noastre in acest moment", a explicat ministrul de Interne Nikos Voutsis la postul Mega TV.
"Ne grabim sa punem in practica toate lucrurile asupra carora s-a cazut de acord. Lucram cu deosebita atentie si determinare pentru a incheia intelegerea cu creditorii, in ciuda piedicilor puse de cei care vor sa submineze aceasta intelegere", a explicat si Nikos Pappas, unul dintre consilierii personali ai premierului Tsipras.
Obstacolele principale care stau in calea incheierii unui acord intre guvernul elen si creditorii sai din zona euro sunt... mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 07:56