Ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, a confirmat marti informatiile conform carora Guvernul de la Atena intentioneaza sa restituie inainte de scadenta o parte din masivul imprumut luat de Fondul Monetar International (FMI), informeaza publicatia elena Kathimerini.
Este vorba de un credit in valoare de 3,5-4 miliarde de euro, cu o rata a dobanzii de peste 5%, reprezentand transele pentru 2019 si 2020, a sugerat Tsakalotos in declaratiile acordate postului de radio Thessaloniki. Economiile rezultate vor fi folosite pentru a reduce taxele si a imbunatati politica sociala, a adaugat ministrul elen de Finante.
Saptamana trecuta, Klaus Regling, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), a sugerat ca ar fi "intelept" din partea Greciei sa achite anticipat creditele catre FMI deoarece ele sunt mai scumpe decat randamentele pe care le plateste in prezent Atena pentru a se imprumuta de pe pietele de obligatiuni.
Declaratia a fost facuta la reuniunea Eurogrup de la Bucuresti, unde ministrii de Finante din zona euro au anuntat acordarea unei transe de aproape un miliard de euro Greciei, ca parte a programului de monitorizare a reformelor dupa incheierea programului de asistenta financiara.
Atena poate accesa banii cu conditia sa-si respecte angajamentele privind reformele, in special legea care extinde protectia oferita debitorilor impotriva procedurilor de executare silita a resedintelor primare, care face parte dintr-un pachet mai amplu de... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 14:24
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, luni seara, referitor la vizita delegatiei FMI in tara noastra, ca a discutat cu reprezentantii misiunii Fondului, carora le-a prezentat viziunea Cabinetului sau, si a dat asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.
"Am avut o intalnire cu dansii, saptamana trecuta, impreuna cu ministrul Finantelor. Noi le-am spus vizunea noastra, vizunea data de Comisia Nationala de Prognoza, de tot ceea ce am spus atunci cand am construit bugetul, de cresterea economica pe care ne-am propus-o, de toate datele macroeconomice.
Hotararea noastra este sa punem in aplicare programul de guvernare (...) Am avut acest dialog cu dansii, ne-am spus argumentele si vom urmari in continuare ca fiecare dintre masurile, pe care noi ni le-am propus, sa fie puse in practica", a declarat premierul Sorin Grindeanu, la Antena 3.
El a tinut sa dea asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.
"Pe fiecare masura pe care noi am adoptat-o s-a calculat si s-a facut o analiza cat se poate de serioasa la efectele pe care le are fiecare dintre masuri in economie", a asigurat Grindeanu, subliind ca masurile pe care Executivul le va lua in continuare "vor fi la fel de bine analizate".
Prim-ministrul a mentionat ca misiunea FMI "nu e una extraordinara", precizand ca toate tarile, conform statutului Fondului Monetar International, in fiecare an, primesc o vizita de... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 23:07
Fondul Monetar International a aprobat modificarea reglementarilor privind monitorizarea economiilor mondiale, fiind acum obligatoriu pentru FMI sa estimeze daca politicile unei tari influenteaza negativ sistemul monetar international.
Pana acum, estimarile FMI privind instabilitatea economica erau optionale, dar recenta criza financiara a aratat ca politicile unui stat pot afecta cu usurinta alte state.
"In timp ce supervizarea politicilor valutare ale statelor membre ramane baza supravegherii realizate de FMI, noua decizie va furniza o baza pentru ca FMI sa se implice mai eficient in politicile financiare si economice", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
"In actualul mediu economic dificil si puternic interconectat global, este decisiv sa avem o supraveghere efectiva pentru a ne da posibilitatea sa detectam rapid riscurile si sa oferim la timp politici adecvate", a subliniat seful FMI.
Noile reglementari vor fi incluse in Articolul IV privind consultarile anuale intre FMI si cele 188 de state membre. mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 09:18
Arieratele companiilor de stat monitorizate de Fondul Monetar International (FMI) vor fi reduse cu cinci - sase miliarde lei (1% din PIB) in semestrul al doilea al anului 2012, se arata in ultima Scrisoare de intentie cu FMI.
"Inregistram progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate prin operatiuni de convertire a datoriilor in actiuni, plati si alte operatiuni de ordin financiar. Anticipam ca aceste masuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu cinci pana la sase miliarde lei (1% din PIB) in semestrul al doilea al anului 2012", precizeaza documentul oficial.
Pe de alta parte, tintele privind arieratele Bugetului de Stat si ale autoritatilor locale au fost ratate in primul trimestru, in principal din cauza presiunilor de cheltuieli la nivelul spitalelor si autoritatilor locale.
Dupa un an de scadere a arieratelor si facturilor neplatite la nivelul bugetului general consolidat, la inceputul anului 2012 arieratele au crescut, fapt ce a condus la neindeplinirea tintelor programului, atat pentru bugetul de stat, cat si pentru bugetele locale.
Arieratele au crescut cu 73 milioane lei, situandu-se acum la aproximativ 0,2% din PIB (fiind concentrate mai ales la autoritatile locale). La intreprinderile de stat monitorizate in cadrul programului, in primul trimestru al anului 2012 arieratele s-au mentinut la 2,7% din PIB, sub plafonul indicativ prevazut in program. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 20:17
Fondul Monetar International (FMI) este pregatit sa asigure Europei finantare suplimentara, a declarat directorul general adjunct Nemat Shafik, intr-un interviu pentru Bloomberg.
"Suntem gata sa oferim orice au nevoie de la noi europenii, fie asistenta tehnica sau suport pentru monitorizarea economiilor. Iar daca este vorba de finantare suplimentara, suntem gata sa oferim si asa ceva", a spus Shafik, intr-un interviu acordat la Forumul Economic Mondial, care se desfasoara in Iordania.
Cresterea economiei mondiale va fi, probabil, mai mica decat anticipa Fondul, a avertizat Shafik.
"Am spus ca economia mondiala intra intr-o faza foarte periculoasa. Din cauza incetinirii din Europa si Statele Unite, cresterea economica globala va fi mai mica decat am anticipat", a spus oficialul.
FMI participa la pachetele financiare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, insa cea mai mare parte a fondurilor pentru aceste state este asigurata de tarile din zona euro. mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 10:47
Programul de monitorizare a unor companii incheiat de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) nu a dus dupa doi ani la niciun rezultat, iar arieratele acestor societati au crescut, afirma Aurelian Dochia, consultant financiar la firma de consultanta Concept, transmite Mediafax."Programul de monitorizare cu FMI dupa doi ani nu a dus la niciun rezultat, arieratele lor au crescut de la 23,1 miliarde de lei la 24,9 miliarde de lei", a declarat Dochia la conferinta MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.
Dochia afirma ca programele intocmite de Guvern nu fac decat sa evite restructurarea acestor companii.
"Prin aceste programe se reesaloneaza datorii, apoi aceste datorii se sterg sau sunt tranformate in actiuni, ceea ce ascunde situatia reala a acestor societati. Apoi, prin programele de restructurare multe societati cu pierderi sunt subventionate", a continuat el.
Consultantul financiar a adaugat ca anul trecut 37% din subventiile acordate de Guvern au fost directionate catre firme de stat cu pierderi.
"Nu cumva aceasta subventionare este o forma de ipotecare a unor sectoate care au sanse de supravietuire?", a mai spus Dochia. mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 12:50
Autoritatile romane s-au angajat in fata Fondului Monetar International, in noua scrisoare de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara, sa monitorizeze zece mari companii publice cu probleme si sa fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor ce primesc subventii, relateaza NewsIn.Companiile care vor fi monitorizate in prima faza sunt C.N. Cai Ferate CFR, S.N. Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.
Pentru a diminua povara generata de companiile de stat asupra bugetului public, ca urmare a nevoilor mare de finantare si a dividendelor scazute transferate, Guvernul va modifica legislatia, astfel incat companiile de stat sa fie obligate sa transmita guvernului proiecte de buget in termen de 15 zile lucratoare de la data publicarii bugetului general.
Nu vor mai fi permise negocieri colective, inclusiv referitoare la salariul minim, pana la momentul aprobarii bugetului anual al fiecarei companii de stat, s-a angajat Guvernul.
Executivul va decide salariul total la companiile subventionate, precum si alte transferuri de la buget.
De asemenea, prin noua reglementare va fi interzis transferul alocarilor pentru cheltuieli de capital la cheltuieli curente, iar la nivel personal si institutional vor fi introduse sanctiuni automate pentru cei care nu-si respecta contractele de... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2009, ora 12:50
Economia mondiala va iesi probabil din criza la inceputul anului 2010, insa monitorizarea atenta a sistemului financiar mondial trebuie sa continue si dupa acest moment, a declarat, vineri, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de Reuters. "Ne asteptam sa iesim din criza la inceputul anului 2010, mai ales daca are loc o reformare a anumitor segmente ale sistemului financiar", a spus Strauss-Kahn, prezent la o conferinta in Maroc, precizeaza Mediafax.
Oficialul FMI considera, insa, ca supravegherea sistemului financiar mondial trebuie continuata si dupa terminarea crizei.
"Nu ar trebui sa uitam sarcina de a continua sa monitorizam sistemul (financiar - n.r.) mondial dupa ce se incheie criza", a spus el.
Fondul estimeaza o contractare de 0,5-1% a economiei mondiale in acest an, urmata de o revenire pe crestere in prima jumatate din 2010 mai mult
Vineri, 29 Mai 2009, ora 16:36
Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), Compania Nationala a Huilei (CNH) si Compania Nationala a Uraniului (CNU), din subordinea Ministerului Economiei, urmeaza sa fie monitorizate timp de doi ani, in urma acordului cu FMI, a declarat marti ministrul de resort, Adriean Videanu.
Potrivit secretarului de stat in cadrul ministerului economiei, Tudor Serban, aceasta monitorizare consta in faptul ca aceste institutii de stat nu au voie sa majoreze salariile si vor urma o politica de restructurare drastica. Totodata, vor fi monitorizate arieratele acumulate de aceste companii de stat.
Romania a finalizat negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde de euro. Romania va primi un pachet total de finantare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, cinci miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la alte institutii internationale.
mai mult
Marti, 07 Aprilie 2009, ora 16:12