Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a facut, marti, un avertisment legat de reducerea TVA, o masura pe care Guvernul ar putea sa o implementeze din luna iunie.
"Analizam ceea ce s-a propus (proiectul de Cod Fiscal - n.red.) cu foarte mare atentie. Suntem, ca orice banca centrala, prudenti in exprimari si in evaluari. Probabil ca in perioada urmatoare ne vom pronunta mai in detaliu.
Esentiala mi se pare sustenabilitatea masurilor. E clar ca reducerea TVA este de dorit nu numai din punct de vedere social ci si din punct de vedere economic, dar mai rau decat sa nu reduci TVA este sa il reduci si sa revii asupra deciziei. O revenire ar fi nu numai dureroasa ci ar avea efecte negative. Deci, cuvantul sustenabilitate este vital", a explicat guvernatorul BNR, marti, in cadrul unei conferinte de presa.
FMI ii recomanda lui Ponta sa reanalizeze reducerea TVA: Premierul, acuzat ca se cam grabeste (Video)
De asemenea, Isarescu sustine ca pachetul de masuri... citeste mai departe despre "Isarescu, avertisment legat de reducerea TVA: Care ar fi cel mai rau lucru care s-ar putea intampla" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 18:06
Masura reducerii TVA de la 24 la 20 la suta ar trebui compensata cu masuri fiscale precum reduceri de cheltuieli fiscale, cere Fondul Monetar International.
"Autoritatile au informat misiunea FMI cu privire la intentiile de reducere a TVA si a accizele in viitor. In timp ce TVA este mare, autoritatile se confrunta, de asemenea, cu cresterea presiunii cheltuielilor.
Astfel, pentru a se asigura ca tintele de deficite fiscale pot fi indeplinite, orice reduceri ale TVA ar trebui sa fie compensate in totalitate prin alte masuri fiscale, inclusiv pe partea de cheltuieli", au spus surse FMI, pentru Hotnews.
Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%
Ministrul de Finante, Darius Valcov, a prezentat, miercuri, in sedinta de guvern modificarile pe care le propune la Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, in baza carora premierul Ponta anunta ca de la 1 ianuarie ...citeste mai departe despre "FMI admite ca TVA e mare in Romania, dar reducerea sa trebuie sa vina cu taieri bugetare - surse" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 22:21
Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala nu vor fi niciodata de acord cu reducerea TVA, anuntata ca intentie pentru anul viitor, dar astfel de decizii revin exclusiv in atributia Guvernului, a declarat premierul Victor Ponta.
"Ei nu o sa fie niciodata de acord. Pana la urma, deciziile importante de politica economica si fiscala le ia Guvernul si statul respectiv. Ei vin doar sa vada daca, in urma acestor masuri, Romania isi respecta tintele de deficit si respecta disciplina la nivel european. Politicile economice le facem noi, nu le fac dansii. Dansii doar propun anumite lucruri, dar decizia ne apartine noua, ca noi raspundem in fata oamenilor", a spus Ponta, intrebat de presa, la finalul negocierilor cu cele trei institutii, daca a discutat cu expertii straini despre reducerea TVA si care a fost punctul de vedere al acestora, potrivit Mediafax.
Premierul Ponta a anunat recent ca obiectivul Guvernului pentru acest an este ca, din ianuarie 2016, sa fie redusa taxa pe valoarea adaugata (TVA) la toate produsele, fiind posibila reducerea generala a TVA cu pana la trei puncte procentuale. mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 15:42
Reprezentantii din industria carnii vor ca expertii organizatiilor implicate in campania de reducere a TVA la carne si produse din carne sa fie invitati la discutiile cu misiunea Fondului Monetar International privind bugetul pe 2015 si sa le expuna acestora motivele oportunitatii acestei masuri, a declarat, marti, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alex Jurconi, intr-o conferinta de presa.
"Obiectivul nostru este ca scaderea TVA de la 24% la 5% sa fie preluata in bugetul anului 2015 cu actiune imediata, de la 1 ianuarie", a spus Jurconi, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, in proiectul de buget pe anul viitor, dupa informatiile pe care le detine, reducerea este prinsa la nivelul de 9%, dar masura urmeaza sa fie discutata cu reprezentantii FMI.
"Ne-am dori sa fim invitati si noi pentru a ne prezenta punctele de vedere pentru ca dincolo de regula de trei simpla a acestui act, respectiv cat incaseaza statul la 24%, cat ar incasa la 9% sau la 5%, exista multe alte considerente pe care noi, organizatiile profesionale, sindicale si de consumatori la cunoastem, la stim, si am dori sa le prezentam punctul nostru de vedere reprezentantilor finantatorilor internationali", a precizat Alex Jurconi.
Presedintele Pro Agro a aratat ca statul colecteaza din cota de TVA de 24% la carne si produse din carne aproximativ 450 - 500 de milioane de euro.
Pro Agro sustine ca oportunitatea masurii de reducere a TVA la carne si produse din carne ar fi mai evidenta daca... mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 13:31
Decizia de reducerea TVA la carne o va fi luata numai dupa ce se vor vedea efectele produse de aceasta masura la paine si pe tot lantul, iar acest lucru se va intampla, probabil, pe parcursul anului 2014, undeva in august-septembrie, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent in fosta vatra a satului Rubla, din judetul Braila.
"Daca efectul de reducere a TVA la paine se va resimti, in sensul de a salva locurile de munca, de oferi un mediu concurential corect, de a salva societatile respective, de a avea incasari la bugetul de stat si de a se ieftini produsele, abia in momentul acela ne gandim si la extinderea masurii de reducere a TVA si la alte produse.
Urmatorul produs, din ratiuni economice si din calculele facute la minister, este carnea, dupa aceea ne gandim la legume-fructe, la lapte si in alte sectoare in care evaziunea a ajuns la cote alarmante. Credem ca prin doua actiuni care vin in acelasi timp, respectiv reducerea fiscalitatii si intarirea controlului, putem sa combatem evaziunea si putem sa avem efectele pe care le-am amintit", a spus Constantin.
Intrebat cand estimeaza ca va fi redusa TVA la carne, seful MADR a mentionat ca intr-un an de zile, cel mai probabil, august - septembrie 2014.
"Daca stiti acordul si scrisoarea cu FMI, acolo se spune pe parcursul anului 2014. Este bine ca avem un termen, nu atat de restrictiv, pentru a avea timp sa se implementeze aceasta masura. Cred ca, dupa un an de zile, undeva august -... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 17:00
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca pentru proiectul de reducere a TVA la paine va trebui sa se aloce 250 de milioane de lei, Fondul Monetar International transmitand Guvernului sa aloce acesti bani din alta parte si sa nu mearga doar pe ideea ca ii va recupera din evaziunea fiscala.
Ponta a spus ca reducerea TVA la paine nu se poate face decat pe tot lantul si ca proiectul poate debuta dupa rectificarea bugetara din luna iulie.
"Nu se poate decat pe tot lantul, asta stiu sigur, ca asta am discutat. (Va fi, n.r.) numai de la rectificare, pentru ca trebuie sa alocam - cred ca e vreo 250 de milioane de lei - din alta parte, in functie de cum stam cu ... Dar eu vreau sa incercam acest experiment, i-am anuntat pe cei de la FMI si au spus: alocati banii din alta parte, nu mergeti doar pe ideea ca veti recupera banii din evaziune fiscala", a spus Ponta.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca reducerea TVA la panificatie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscala si, daca nu va scadea pretul painii, il va plafona pentru multa vreme. mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 09:14
Reducerea TVA la 9% pentru paine ar putea fi aplicata de la 1 iulie ca proiect-pilot daca veniturile bugetare vor creste asfel incat sa acopere deficitul de 200 de milioane de lei generat de aceasta decizie, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, la finalul intrevederii cu FMI.
Intrebat de presa daca a discutat cu delegatia FMI despre reducerea TVA la paine, de la 24% la 9%, premierul a spus ca au fost unele discutii de principiu, dar dialogul se va relua la viitoarea vizita a partenerilor financiari internationali.
"Avem o discutie din nou la sfarsit de mai, inceput de iunie, si o sa incercam atunci, de la 1 iulie, odata cu rectificarea bugetara, sa facem acel proiect pilot pentru un singur produs, pentru a vedea daca opinia noastra, si anume ca un TVA redus, duce in realitate la incasari mai mari si la combaterea evaziunii fiscale este reala", a spus el.
Jurnalistii prezenti au revenit asupra intrebarii dorind sa afle daca masura este acceptata de delegatia FMI.
"Le-am prezentat aceasta idee si cei de la FMI au spus foarte clar: Cred ca e undeva spre 200 de milioane de lei.. , a relatat Victor Ponta.
Saptamana trecuta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca masura reducerii TVA la 9% la paine ar putea fi introdusa experimental in al doilea semestru din 2013, urmarindu-se reducerea evaziunii fiscale. mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 16:47
Introducerea unei plati TVA in mod diferentiat la alimente este obligatorie, cred principalii jucatori din industria de profil locala. In opinia acestora, printre masurile care ar putea contribui la revitalizarea Agriculturii se afla fiscalizarea acestui sector.
Plata unei taxe pe valoare adaugata diferentiata la alimente va conduce la o stagnare a pretului la alimente, intrucat producatorii isi vor putea acoperi pierderile din recuperarea celor 15 procente de la stat. Totusi, o asemenea masura ar putea conduce la reducerea evaziunii fiscale, este de parere presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Adrian Radulescu.
"Nu va avea un efect in favoarea populatiei, ci va conduce la o mai buna colectare a TVA si distrugerea pietei negre. In niciun caz consumatorul final nu va avea vreun beneficiu. El tot atat va plati. Practic, la prima incasare de TVA de la agricultor, cand acesta plateste 24% din acestia 15 se intorc la agricultor si noua raman la stat.
De la producator, pe tot lantul se va aplica TVA de 24%. Reusim, astfel, sa scoatem piata neagra din industria alimentara si agricultura. Practic, il momim pe cel care produce. Lui ii cresc veniturile cu 15 procente", a declarat Radulescu, pentru Business24.
De acceasi parere este si Mihai Visan, vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC) care spune ca, prin reducerea TVA la alimente, se va scadea nivelul evaziunii fiscale din acest sector. "Este o mare competitie pe piata, din cauza... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 07:12
Guvernul va relua discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza, dupa ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor, a anuntat premierul Victor Ponta.
In vara, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma la seminarul Mediafax Talks about European Funds ca bugetul pentru anul viitor va include "cu siguranta" TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acest an.
Constantin a afirmat ca scaderea TVA la paine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea pretului, dar va micsora evaziunea ficala cu 15-20%.
Presedintele Comisiei de buget, Eugenia Barna, a declarat atunci, dupa o discutie cu reprezantantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca pentru masurile economice propuse de Guvern trebuie realizate "studii de impact" pana in toamna, la momentul construirii bugetului pe 2013, delegatia FMI aratandu-se deschisa la propunerile Executivului.
Dupa intalnirea cu misiunea de experti internationali, Barna a fost intrebata de jurnalisti care a fost pozitia oficialilor fata de masura de reducere a TVA la 9% pentru alimentele de baza.
"Opiniile exprimate nu sunt favorabile, mai bine ar fi sa existe subventii pentru producatorii agricoli pentru a evita producerea unei evaziuni fiscale. (...) Se fac studii si, pana la momentul noiembrie, cand vom avea proiectul de buget, putem sa vedem ce anume putem face... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 14:23