Romania trebuie sa evite initiative legislative care pot pune in pericol stabilitatea financiara, cum ar fi cea referitoare la plafonarea dobanzilor, avertizeaza Fondul Monetar International.
"Initiativele legislative care pot pune in pericol sistemul financiar trebuie evitate. Acestea se refera la plafonarea dobanzilor si la rascumpararea creantelor cesionate. Sugeram sa dati dovada de mai multa prudenta in politica fiscala pentru a usura sarcina politicii monetare", a declarat Jaewoo Lee, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
Totodata, reprezentantii FMI atrag atentia ca schimbarile fiscale trebuie facute mai rar.
In ceea ce priveste cresterea economica, reprezentantii Fondului Monetar International estimeaza ca va fi anul acesta de 5%.
"Cresterea economica a fost in 2017 de 7%, fiind alimentata de mai multi factori, cum ar fi: consumul, cresterea salariului minim, relaxarile fiscale. In acest an cresterea va decelera pe fondul unor reforme structurale lente si a unui impuls fiscal in scadere. In 2018 ne asteptam la o crestere economica de 5%", a spus reprezentantul FMI.
Acesta a subliniat si faptul ca progresul Romaniei in lupta impotriva coruptiei este recunoscut international, precizand ca trebuie sa continue pentru ca ajuta tara noastra si pe plan economic.
Reprezentantii FMI se afla de cateva zile in Romania pentru consultarile anuale pe marginea Articolului IV din statutul institutiei. ...citeste mai departe despre "FMI:... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 15:19
Seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, sustine ca, desi Romania si-a intarit foarte mult economia dupa criza, cresterea economica poate fi afectata de taierile de taxe si cresterile de salarii ale Guvernului Grindeanu.
"Taierile succesive de taxe, cresterile salariale si limitarea investitiilor ameninta sa afecteze aceasta crestere.
Trebuie intarite reformele structurale, mai ales in zona prioritizarii absorbtiei de fonduri EU si sustinerii luptei impotriva coruptiei", a spus Baqir, prezentandu-si concluziile vizitei in Romania, in cadrul unei conferinte care a avut loc la BNR.
In ce priveste bugetul pe 2017, reprezentantul FMI sustine ca "schimbarile legislative consecutive au facut ca structura bugetului sa fie rigida".
"Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni.
Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului", a subliniat Baqir.
In ce priveste deficitul bugetar pentru acest an si pentru anul urmator, Baqir a spus ca estimarile sunt de 3,7 la suta din PIB pentru 2017, fara masuri suplimentare ale Guvernului, si de 3,9 la suta din PIB pentru anul 2018, "dar prognoza pentru anul urmator se va schimba cand vor incepe discutiile pentru... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 14:48