Fondul Monetar International avertizeaza ca proiectul Legii salarizarii unice si noile reduceri de taxe reprezinta un risc la deficitul bugetar.
Economia romaneasca va inregistra o crestere de 4,2% in 2017, principalul risc la adresa perspectivei fiind o perceptie de relaxare a prudentei fiscale care ar putea afecta negativ increderea pietelor, mai arata expertii FMI.
Potrivit raportului FMI elaborat in urma consultarilor cu Romania in baza Articolului IV din Statutul FMI, o eventuala relaxare fiscala, cumulata cu cresterea tensiunilor politice, ar putea afecta consumul si investitiile, ar putea majora costurile cu imprumuturile si ar pune presiuni asupra cursului de schimb, ceea ce ar afecta bilanturile bancilor.
FMI saluta progresele inregistrate de Romania in reducerea dezechilibrelor economice dupa criza financiara globala insa recomanda o reorientare a politicilor dinspre stimularea consumului catre sprijinirea investitiilor pentru a proteja rezervele si a creste in mod sustenabil standardele de viata.
"Cu toate acestea, recenta deteriorare a politicilor fiscale si incetinirea ritmului reformelor structurale ar putea pune in pericol aceste castiguri. In acest context (-directorii-) au subliniat necesitatea reorientarii politicilor dinspre stimularea consumului spre sprijinirea investitiilor pentru a proteja rezervele si a creste in mod sustenabil standardele de viata", sustine FMI.
De asemenea, Comitetul director al FMI subliniaza ca proiectul Legii... mai mult
Joi, 25 Mai 2017, ora 15:17
Masurile anuntate de Guvern in ultimele luni, precum legea salarizarii, legea preventiei sau impozitul global pe gospodarii, nu par a se baza in niciun fel pe realitati economice, sustin oamenii de afaceri din cadrul organizatiei Romanian Business Leaders.
In cadrul unei intalniri cu jurnalistii, acestia au subliniat ca masurile economice nu au fost discutate cu antreprenorii.
"Au aparut discutii foarte serioase incepand cu legea salarizarii, continuand cu legea preventiei, care a devenit destul de greu de gestionat, si a urmat impozitul pe gospodarii", a afirmat presedintele Delta Asset Invest, Dragos Rosca.
Oamenii de afaceri din cadrul Romanian Business Leaders spun ca nu vor sustine proiectul de impozit pe venit al gospodariilor.
"Argumentul numarul unu este preocuparea pentru ca duce la un deficit bugetar nesustenabil. Din evaluarea Fondului Monetar Inernational, vorbim despre 12,2 miliarde de lei, adica 1,4% din PIB, strict ca efect al reducerii cotei de la 16% la 0% pentru cei care nu vor mai plati nimic sau 10% pentru cei cu venituri peste plafonul neimpozabil.
La care se adauga o alta suma de 3,48 miliarde de lei, zice FMI-ul, din reducerea TVA propusa pentru anul viitor, de la 19%, cat este acum, la 18%, si inca 8 miliarde de lei din reducerea contributiilor sociale care se vor, per total, a scadea la un total de 35%, adica in total 23 de miliarde de lei", a declarat Angela Rosca, partener Taxhouse.
Oamenii de afaceri se intreaba din ce se va... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 16:52
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca luni va depune la Parlament Legea salarizarii unitare, dupa ce va fi semnata si de senatori.
"Luni, depunem legea la Parlament, dupa ce o semneaza si senatorii. Sunt convinsa ca aceasta lege va fi foarte apreciata de cei care au salarii mici si au fost nedreptatiti timp de 25 de ani, asa cum sunt convinsa si ca ea va fi aplicata.
Sunt la fel de convinsa ca o vor aprecia si cei cu salarii mari, care vor vedea ce cresteri au si ei. Mai putin bugetarii de lux. Putini. Daca vor comenta, poate ca toata lumea va fi interesata si ce salarii au in plata. Dar stiu ca nu o vor face", a scris pe Facebook Olguta Vasilescu.
Ministrul Muncii sustine ca, "in ansamblu, nu va fi afectata nicio familie ocupationala", nici Justitia, unde cresterile sunt semnificative.
"Pana atunci, ma amuz vazand la TV cata dezlantuire de forte s-a iscat impotriva unei legi pe care cei mai acerbi critici recunosc ca nici macar nu au vazut-o. Astazi, un lider de confederatie, care nu apreciaza cresterile de salarii, desi rostul lui pe functie e chiar acela de a se bate pentru asta, spunea senin: "N-am citit-o, nu stiu ce scrie acolo, dar sunt sigur ca e proasta legea. Si trebuie sa fim atenti si la semnalele FMI".
Ce sa mai comentezi la asta? Concluzia? Sa demisioneze ministrul care are tupeu sa majoreze salariile, ca Ialomitianu, cand a taiat 25 la suta, a fost declarat "Omul anului" de reviste straine, a fost laudat de FMI, iar liderii de... mai mult
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 08:45
Noul Cod al Muncii precum si efectele reformei pensiilor si ale Legii salarizarii unitare sunt analizate de ministrul Muncii, Sulfina Barbu, impreuna cu reprezentantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.
Potrivit unor informatii preliminare, evaluarea stadiului in care se afla Legea asistentei sociale va fi, de asemenea, discutata.
Discutiile se vor axa pe situatia persoanelor vulnerabile, in conditiile retragerii subventiei de la bugetul de stat pentru ajutoarele de incalzire. mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 14:53
Guvernul dispune de un "plan B" in cazul Legii salarizarii, in conditiile in care iesirea din calendarul prevazut pentru adoptarea legii, urmare a suspendarii sedintei Parlamentului destinata citirii motiunii de cenzura, poate amana transa FMI si afecta implicit deficitul, a afirmat premierul Boc, potrivit Mediafax.El a declarat, la Parlament, ca iesirea din calendar poate afecta primirea urmatoarei transe din imprumutul contractat de la Fondul Monetar International (FMI), cu efecte negative asupra finantarii deficitului bugetar si implicit a salariilor si pensiilor.
Seful Guvernului a acuzat opozitia de iresponsabilitate, aratand ca reprezentantii acestora "trag cu gloante oarbe in toate partile" si au "placerea sadica" de a periclita acordul incheiat de Romania cu FMI.
Premierul a asigurat insa ca Guvernul are un "plan B" in acest caz, fara sa intre in detalii.
"Va asigur ca, in calitate de prim-ministru, stiu ce trebuie sa fac", a spus Boc.
Sedinta Parlamentului in care era programata citirea motiunii de cenzura pe Legea-cadru a salarizarii a fost suspendata de catre presedintele Senatului, Mircea Geoana, care a anuntat ca, in urma apelului nominal, sunt prezenti doar 225 de parlamentari, nefiind intrunit cvorumul. mai mult
Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 12:31
Guvernul Boc isi asuma marti in Parlament raspunderea asupra proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si asupra proiectului de Lege privind salarizarea in anul 2011 a bugetarilor, potrivit Newsin.Adoptarea celor doua legi reprezinta o obligatie asumata cu partenerii externi si o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI.Premierul Emil Boc a declarat luni ca Legea salarizarii si a bugetului vor fi adoptate pana la sfarsitul anului daca opozitia nu va boicota sau submina activitatea Parlamentului. Si presedintele Basescu a avertizat luni asupra consecintelor neasumarii legilor cerute de FMI, respectiv legea salarizarii, a sistemului de pensii si a bugetului.
"Datorita jocului politic suntem sub riscul de a rata, de impinge tara intr-un derapaj in cazul in care nu reusim sa trecem legile care reprezinta conditionalitati pentru transa ce urmeaza sa o incasam in ianuarie. Probabil stiti ca board-ul FMI este pe data de 7 ianuarie si neindeplinirea tuturor conditiilor arunca tara intr-o zona de lipsa de credibilitate si cred ca acestea trebuie sa fie primul comandament al acestor discutii", a spus Basescu, in debutul consultarii cu liderii arcului guvernamental.Cea mai importanta prevedere a legii de aplicare a salarizarii unitare pentru anul 2011 este aceea ca salariile de baza ale bugetarilor se majoreaza cu 15% incepand de la 1 ianuarie. De altfel, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a spus ca daca... mai mult
Marti, 14 Decembrie 2010, ora 00:49
Liderii PSD, PNL si PC au decis luni in cadrul unei intalnirii a opozitiei sa sustina adoptarea Legii salarizarii dupa data de 31 decembrie, astfel incat salariile bugetarilor sa revina la cuantumul dinaintea reducerilor cu 25%, iar pentru bugetul de stat sa fie convenita o pozitie comuna, potrivit Newsin."Am decis sa depunem impreuna motiunea de cenzura (asupra angajarii raspunderii pe Legea salarizarii unitare, n.r.) si, la momentul prezentarii si dezbaterii acestei motiuni, sa avem ca obiectiv principal ca data de 31 decembrie sa se implineasca fara adoptarea acestei legi, in asa fel incat ceea ce Guvernul Boc a promis in luna mai - revenirea la salariile reduse cu 25% - sa aiba loc cu adevarat, dupa care legea salarizarii unice urmeaza sa intre in vigoare nu pe salariile deja reduse cu 25%, pentru ca e o escrocherie la adresa bugetarilor", a afirmat Ponta. Totodata, liderul PSD a criticat faptul ca la nivelul conducerii Parlamentului a fost stabilit un calendar pentru adoptarea bugetului de stat si a Legii salarizarii unitare.
"Nu si-a angajat nimeni raspunderea si nu a depus nimeni motiune de cenzura, cum poti sa stabilesti calendar pentru ceva ce nu s-a intamplat? E o prostie tipica pentru Boc si Anastase, cum sa stabilesti un calendar pentru ceva ce nu exista", a declarat Ponta, dupa ce i s-a pus in vedere ca la discutiile de la Cotroceni premierul Boc i-a spus lui Traian Basescu ca in coalitie s-a stabilit un calendar pentru legile salarizarii, Legea bugetului si... mai mult
Marti, 14 Decembrie 2010, ora 00:26
Executivul va relua luni discutia privind Legea-cadru a salarizarii unice si a Legii de aplicare in 2011 a acesteia, dupa ce formele lor vor fi agreate cu Fondul Monetar International, potrivit Newsin."Formele finale vor fi adoptate de Guvern luni si vor fi trimise la Parlament pentru procedura de angajare a raspunderii", a spus Muntean.
Decizia finala a fost amanata datorita faptului ca este necesara discutarea lor cu partenerii financiari internationali. La randul sau, ministrul Muncii Ioan-Nelu Botis a evitat sa ofere cifrele exacte privind cresterile salariale din sectorul bugetar si nivelul salariului minim invocand faptul ca aceste cifre urmeaza sa fie negociate cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. "Maine vom avea consultari cu partenerii externi pe aceasta lege si in functie de aceste consultari luni dimineata, vom avea o discutie finala pe Legea salarizarii (...) Maine se va trimite draftul partenerilor externi. Se negociaza, asa ca nu as putea sa va dau astazi o valoare", a declarat Botis. Salariile tuturor categoriilor de bugetari vor creste cu 15%, iar salariul minim va fi de 670 de lei, le-a spus premierul Boc parlamentarilor coalitiei, potrivit unor surse parlamentare. Premierul Emil Boc a anuntat deja ca Legea salarizarii unitare va fi luni pe masa Birourilor permanente reunite, pentru stabilirea calendarului asumarii raspunderii. mai mult
Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 00:53
Premierul Emil Boc a declarat marti, la finalul consultarilor de la Cotroceni, ca Legea salarizarii unitare ar putea fi adoptata prin angajarea raspunderii de catre Guvern, dar a subliniat ca subiectul va fi discutat si decis in cadrul Coalitiei, transmite NewsIn."Va fi o decizie pe care o vom lua in Coalitie, dar nu este exclusa o asemenea varianta", a fost raspunsul premierului intrebat fiind despre varianta angajarii raspunderii pentru Legea salarizarii unitare.Anterior, premierul a explicat ca actul normativ se afla "in faza finala".
"Iar in urma discutiilor pe care le-am avut cu FMI, cu Banca Mondiala si cu CE suntem in masura sa pregatim in perioada imediat urmatoare forma finala (a Legii salarizarii unitare - n.r.) pentru a fi aprobata de catre Parlament", a explicat premierul.Si liderul UDMR Marko Bela s-a referit la Legea salarizarii unitare, in discursul sau de la finalul consultarilor de la Cotroceni.
"Dupa parerea mea, in cateva zile ar trebui sa convenim in legatura cu continutul exact al Legii salarizarii, fiindca este o prima urgenta", a spus el.Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a sustinut luni ca, in conditiile in care boicotul parlamentar al opozitiei continua, Guvernul ar trebui sa-si angajeze raspunderea pe Legea pensiilor si pe Legea salarizarii unitare, astfel incat acestea sa fie luate in considerarea la elaborarea bugetului. mai mult
Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 16:18