In Romania este nevoie de o lege a falimentului personal, iar Fondul Monetar International este de acord cu adoptarea unui astfel de act normativ care trebuie sa fie "foarte bun", a declarat seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote.
"Este o lege de care Romania are mare nevoie. Noi lucram indeaproape cu Fondul Monetar si Fondul Monetar este de acord ca e nevoie de o lege, dar, tocmai pentru ca este o lege foarte importanta, ne dorim sa fie si o lege foarte buna, pentru ca ce am observat in Romania este ca adesea legile se dau repede, sub imperiul unor realitati sau unor crize si atunci ele nu sunt de cea mai buna calitate si provoaca efecte juridice neplacute si victime colaterale", a declarat Filote, la Camera de Comert si Industrie (CCI) Prahova, citata de Agerpres.
Romania, singurul stat din UE cu absorbtie fonduri europene sub 60%
In cadrul aceluiasi eveniment, oficialul a declarat ca Romania este, in acest moment, singurul stat membru al UE care are o rata de absorbtie a fondurilor europene de sub 60% pentru exercitiul 2007-2013, adaugand insa ca, in ultimii doi ani, rata de absorbtie a crescut "spectaculos", mai informeaza Agerpres.
"Romania este acum singurul stat membru care are o rata de absorbtie sub 60% si nu mai are decat anul acesta pentru a incerca sa foloseasca cat mai mult din finantarile care au venit pe perioada 2007-2013. Sigur ca pe anul acesta se va face ce se mai poate face in lunile care mai sunt pana in... mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 10:05
E normal ca o lege cu impact negativ, cum e cea referitoare la falimentul personal, sa aiba un studiu, a precizat, luni, directorul juridic al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Alexandru Paunescu, care a adaugat faptul ca acesta va fi realizat de Consiliul Investitorilor Straini.
"Atunci cand emiti un act normativ care are un astfel de impact negativ asupra disciplinei de plati, este normal sa ai un studiu de impact, de care s-au apucat cei de la Consiliul Investitorilor Straini.
Si pentru ca s-a vorbit de cine finanteaza, inteleg ca si-au exprimat disponibilitatea de a-l face pro bono si noi putem sa sprijinim acest studiu de impact cu datele de care dispunem ca Banca Centrala", a afirmat Paunescu, prezent la subcomisia parlamentara care a analizat proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice.
Reactia lui Ponta la avertismentul FMI: Nu comentez, nu am vazut
El a spus ca aceasta lege atrage si o multime de constrangeri.
"In primul rand s-ar reflecta in ...citeste mai departe despre "BNR, despre Legea falimentului personal: E normal sa facem asta" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 15:52
FMI isi exprima ingrijorarea, intr-o scrisoare transmisa ministrului Finantelor, Darius Valcov, in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.
Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania si de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Bancii Mondiale.
"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valvov.
In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.
"Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului personal doar dupa efectuarea studiilor de impact necesare si dupa consultarea partilor (...) Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta altor tari, in special a tarilor din UE care au adoptat recent legi similare, astfel incat sa fie creata o legislatie cat mai eficienta pentru Romania", se mai arata in scrisoare.
In scrisoare se precizeaza ca... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:02
Peste 850.000 de persoane fizice sunt in situatia de faliment personal de peste patru ani, iar in cazul in care s-ar fi aplicat Legea falimentului personal, aceste persoane ar fi beneficiat de o descarcare de datorii in cazul unui faliment scuzabil, a declarat, joi, avocatul Gheorghe Piperea, prezent la o conferinta despre Codul Insolventei.
"In alta ordine de idei, presupunand ca se intinde pe mai mult de doi ani, chiar daca se pune in vanzare casa, ii este permis sa stea acolo pana reuseste sa isi gaseasca o alta casa, eventual cu chirie, astfel incat sa nu fie aruncat in strada. De asemenea, se poate derula o reorganizare judiciara ca la firme, care presupune sau nu taieri de datorii, dar presupune si o disciplina fiscala, un control, o monitorizare si o reinsertie sociala si economica", a spus Gheorghe Piperea.
Proiectul Legii falimentului personal este in analiza la Camera Deputatilor
Acesta a precizat ca proiectul Legii falimentului personal pe care l-a elaborat se afla in analiza la Camera Deputatilor.
Totodata, avocatul Piperea a afirmat ca nu intelege motivul pentru care FMI sau Comisia Europena se opun acestei legi din moment ce aceasta se aplica in alte tari.
Ziarul Bursa, in parteneriat cu Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI), organizeaza, joi, conferinta 'Codul insolventei'.
Temele discutate in cadrul conferintei vizeaza propunerile legislative pentru noul Cod, stadiul lucrarilor in Parlament ale noului... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 08:59
Guvernul s-a angajat fata de FMI si CE sa scada cotele de contributii de asigurari sociale fara sa afecteze bugetul, masurile de compensare fiind axate in principal pe largirea bazei de impozitare, unde exceptii importante se regasesc in prezent la veniturile din drepturi de autor si PFA.
"Pentru a stimula mediul de afaceri si a reduce rata efectiva de taxare a muncii, un obiectiv principal al guvernului este o reducere a ratei constributiei de asigurare sociala. In acest sens, vom cauta sa implementam, in a doua jumatate a anului viitor, o reducere semnificativa a ratei. Orice astfel de reducere va fi derulata fara a avea un impact asupra bugetului, in principal prin masuri de largire a bazei de impozitare. Reducerea va apara stabilitatea sistemului de asigurare sociala, soliditatea finantelor publice si va promova obiectivele din program (convenit cu FMI, CE - n.r.).
In acest scop, vom derula un studiu de fezabilitate care va fi discutat cu toate partile interesate. Concluziile studiului vor fi convenite cu CE, FMI si BM", se arata in scrisoarea de intentie convenita de autoritatile romane cu FMI si Comisia Europeana, obtinuta de Mediafax.
Guvernul a anuntat la finalul negocierilor cu FMI, la inceputul saptamanii trecute, ca intentioneaza sa reduca CAS cu 5 puncte procentuale de la mijlocul anului viitor, dupa ce a esuat sa convinga expertii internationali ca ar avea spatiu fiscal pentru a aplica o reducere de 1-2 puncte procentuale chiar de la 1 ianuarie 2014.... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 14:32
Romania este una dintre putinele tari europene unde nu exista legislatie privind insolventa persoanelor fizice, care nu beneficiaza de nicio forma de protectie in fata creditorilor odata ce ajung in situatia de a nu-si mai putea onora obligatiile financiare, potrivit unui raport realizat pentru CE.
Alaturi de Ungaria si Spania si spre deosebire de alte state din UE, Romania nu ofera debitorilor persoane fizice optiunea de restructurare a datoriilor printr-o procedura de faliment supravegheata judiciar, cu protectie fata de creditori, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta London Economics pentru Comisia Europeana, contractat in 2011 si finalizat anul trecut.
Intre timp, dupa finalizarea raportului, Spania a introdus in lege prevederi care previn evacuarea din locuinte a persoanelor aflate in situatie de neplata la credite ipotecare.
In Ungaria, Fondul Monetar International (FMI) a cerut elaborarea unei legi a falimentului personal.
Raportul trece in revista principalele motive pentru care, in cazul Romaniai, au esuat incercarile de a trece prin Parlament o lege a falimentului personal, cum ar fi ingrijorarile exprimate de banci privind o posibila crestere a numarului de tentative de frauda odata cu aparitia unei astfel de variante, dar si opozitia FMI, invocata de guvern, dar negata de institutia de la Washington.
Desi FMI neaga ca s-ar fi implicat in aceasta dezbatere, raportul London Economics aminteste ca in scrisorile atasate acordului... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 16:37