Cresterea pensiilor si a salariilor, scaderea CAS-ului si stadiul in care se afla privatizarile sunt doar cateva dintre subiectele pe care Guvernul si FMI le vor dezbate in cadrul vizitei lui Franks de luna aceasta. La ce schimbari ne putem astepta?
In data de 24 aprilie, este asteptata la Bucuresti vizita misiunii comune a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by. Acordul, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat in data de 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011.
Dupa cum ne-am obisnuit, vizitele FMI in Romania sunt urmate de schimbari majore, iar, de data aceasta, romanii asteapta o decizie in privinta majorarii salariilor si scaderii CAS-ului. Sansele ca FMI sa accepte o majorare cu 15% a salariilor sunt infime, Jeffrey Franks, reprezentantul delegatiei FMI in Romania, explicand recent ca acest procent este exagerat.
"Daca exista spatiu fiscal, Guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.
In plus, vizita FMI va veni dupa publicarea rezultatelor economice valabile pentru primul trimestru, care, cel mai probabil, vor arata o intrare a Romaniei in recesiune tehnica.
Pana acum, Fondul nu s-a aratat ingrijorat de... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 12:01
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, intr-o emisiune televizata, ca exista spatiu limitat pentru o crestere modesta a salariilor bugetarilor.
Reintregirea salariilor din sistemul public are in fata o piedica, legea responsabilitatii fiscale. Jeffrey Franks atragand atentia ca nu e suficient sa fie resurse, ci mportant este ca suma totala alocata prin buget pentru salarii sa nu fie depasita.
"In aceasta lege sunt o serie de prevederi. Vorbim de suma totala cheltuita cu salariile din sectorul public si aceasta nu trebuie sa fie modificata(...)La nivelul numarului de angajati din sistemul public vedem scadere. Atunci am vedea o scadere a cheltuielilor. Exista spatiu limitat pentru a avea o crestere modesta a salariilor", a declarat, la Money Channel, Jeffrey Franks.
Presedintele Traian Basescu a declarat pe 7 martie, in Parlament, ca este datoria guvernarii sa gaseasca resurse astfel ca, in jurul datei de 1 iunie, salariile bugetarilor sa revina la cuantumul de dinaintea taierilor cu 25%, in 2010. mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 08:13
Seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a precizat ca s-a ajuns la un nou acord cu autoritatile romane in ceea ce priveste cea de-a treia evaluare, urmand ca aceasta sa fie analizata de conducerea fondului la mijlocul lunii decembrie.
De asemenea, Franks a subliniat faptul ca progresele Romaniei au fost notabile, toate criteriile de performanta fiind indeplinite. Prin urmare, vor fi disponibilizate inca 475 de milioane de euro, asistenta din partea Fondului.
In ceea ce priveste cresterea economica din 2012, FMI estimeaza o prognoza de 1,8-2,3%, iar in 2011 aceasta va atinge pragul de 1,5%.
"De la ultima vizita in Romania, incertitudinile la nivel macroeconomic international au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va mentine la aproximativ 1,5%, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne. Pentru anul 2012, perspectivele s-au inrautatit. Estimam o crestere intre 1,8 si 2,3% pentru anul viitor, conditionata de o mai buna absorbtie a fondurilor europene si a redresarii cererii interne", a spus Franks.
De asemenea, FMI a convenit cu Guvernul roman inghetarea salariilor din sectorul public si a pensiilor.
Cu toate acestea, in cazul in care evolutia veniturilor bugetare va permite, salariile si pensiile ar putea fi majorate limitat la jumatatea anului 2012.
"Am convenit ca in eventualitatea in care piata permite sa se aiba in vedere o majorare limitata a cresterii... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 15:35
Reprezentantii misiunii Fondului Monetar International (FMI) in tara au declarat ca sunt multumiti de progresele pe care le-a facut pana acum si au precizat ca in weekend vor trage toate concluziile.
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, s-a aratat multumit de progresele facute de guvern.
"Am avut o intalnire foarte productiva aseara, cu membrii Guvernului si cu premierul Emil Boc. Ne bucuram sa anuntam ca s-au facut progrese mari si pot sa va confirm acest lucru", a spus Jeffrey Franks.
Seful misiunii FMI a mai adaugat ca in weekend vor fi anuntate concluziile oficiale.
De asemenea, in cadrul intrevederii, membrii delegatiei FMI s-au aratat multumiti de modul in care Ministerul
Transporturilor s-a folosit de resurse si au precizat ca ministerul ar putea fi un exemplu in guvern.
Reprezentantii FMI au fost invitati la Cotroceni, de catre seful statului, Traian Basescu.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.
Presedintele Basescu a avut si duminica, la Cotroceni, o intalnire cu delegatia FMI, BM si CE.
La finalul acesteia, seful statului a apreciat ca se va inregistra o crestere economica de 3% in trimestrul 3 din 2011 fata de trimestrul 3 din 2010, mentionand ca cele mai importante cresteri se inregistreaza in agricultura - 12%, constructii - 10% si turism - 19%. Presedintele a spus ca aceste cresteri nu justifica niciun... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 18:32
Seful delegatiei Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat duminica, la Cotroceni, ca scaderea inflatiei peste asteptari este vestea cea mai buna de la ultima vizita in Romania a reprezentantilor FMI.
Franks a afirmat, la inceputul intalnirii de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu si reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, ca oficialii organismelor internationale se asteptau ca inflatia sa scada in ultima parte a anului 2011, insa asteptarile lor au fost depasite.
Presedintele Traian Basescu a afirmat ca indicatorii economici de la sfarsitul saptamanii trecute arata o crestere in domeniul constructiilor, paralel cu o diminuare a inflatiei.
"Scaderea puternica a inflatiei a dus la cresterea interesului populatiei pentru consum, pentru servicii si produse", a spus Basescu.
Reprezentantul Fondului Monetar International a confirmat ca scaderea inflatiei este cel mai pozitiv semnal pentru economia romaneasca.
"Scaderea inflatiei este vestea cea mai buna de la ultima noastra vizita la Bucuresti. Ne asteptam ca inflatia sa scada, insa a scazut peste asteptarile noastre", a declarat Franks.
Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, cel mai redus nivel dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.
Rata anuala inregistrata in Romania este apropiata de media UE, de 3,3%.... mai mult
Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 17:45
Reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, s-a aratat optimist in cadrul intalnirii de sambata, cu premierul Emil Boc, la Palatul Victoria. in ceea ce priveste perspectivele economiei romanesti, care, in opinia sa, ar putea inregistra "o crestere in 2012", potrivit Newsin. "Cu reformele impinse mai departe si imbunatatirea absorbtiei fondurilor comunitare, daca veti continua cu planuri solide de investitii, credem ca va exista o crestere economica pozitiva in 2012 si chiar se va accelera (...)
Daca ne uitam la situatia economiei romanesti acum, sunteti intr-o pozitie mult mai buna decat acum trei ani atat din punctul de vedere al cresterii economice, cat si din cel al depasirii unor viitoare dificultati care ar putea aparea.
Nu numai ca sunteti intr-o postura de crestere, puteti avea crestere sustenabila fara a dezechilibra economia", a spus Franks. Inca de la inceputul discutiilor, prim-ministrul roman a dat asigurari ca guvernul sau are in continuare ca tinta stimularea cresterii economice prin intermediul investitiilor.
"In ceea ce priveste prioritatile Guvernului, vreau sa spun ca investitiile si locurile de munca sunt prioritatile in acest moment.
Conform datelor preliminare, sunt sanse mari sa avem trei trimestre de crestere economica si, in acest context, ne pregatim pentru rectificarea bugetara din august pentru a acorda bani pentru investitii cu scopul de a sustine al treilea trimestru cu bani in vederea investitiilor", a declarat Boc.
Totodata, seful Executivului... mai mult
Sambata, 30 Iulie 2011, ora 15:38
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, sustine ca Banca Nationala a Romaniei poate modifica dobanda de politica monetara mai tarziu, in acest an, si nu neaparat in sedinta Consiliului de Administratie al BNR, anunta Mediafax."Este decizia Bancii Nationale a Romaniei daca sa majoreze dobanda sau nu. As spune insa, ca in cazul unei majorari a dobanzii cheie nu trebuie sa ne uitam neaparat la ce se intampla in acest moment cu inflatia, ci care sunt asteptarile pentru urmatoarele 12-18 luni, pentru ca politica monetara necesita o anumita perioada pana sa isi faca efectul.
Banca Nationala trebuie sa se uite la modelele sale, care este prognoza de inflatie pentru 2012 si, pe aceasta baza, sa ia o decizie", a afirmat Franks.
Potrivit analistilor, Consiliul de Administratie al BNR va decide, cel mai probabil, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an.
"Cred ca o decizie de schimbare a politicii monetare ar trebui luata mai tarziu in acest an, nu neaparat in aceasta sedinta", a spus Franks.
Intr-un comunicat transmis marti de FMI, dupa aprobarea primei evaluari a acordului cu Romania, directorul general interimar al institutiei, John Lipsky, spune ca presiunile inflationiste au fost mai puternice decat s-a anticipat, din cauza socurilor legate de preturile internationale la alimente si combustibil.
"Autoritatile au anuntat in mod adecvat o modificare in politica monetara, cu tendinta de intarire. O modificare a politicii monetare mai rapida ar putea fi... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 17:03
Seful misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, a discutat, joi dupa-amiaza, cu ministrul Sanatatii, Cseke Attila, punctele din acordul autoritatilor romane cu FMI, printre care reducerea cheltuielilor si coplata in sanatate, potrivit Mediafax."Am avut discutii productive, colegii mei au mai ramas in Ministerul Sanatatii. Vedeti, exista niste conditii in programul stabilit legate de ajustarea cheltuielilor in Ministerul Sanatatii", a declarat seful misiunii FMI, la iesirea din sediul MS.
Intrebat daca a discutat cu ministrul Cseke Attila despre coplata, Jeffrey Franks a spus ca a fost analizat si acest subiect, seful misiunii FMI plecand apoi spre Ministerul Finantelor. Discutiile membrilor misiunii FMI cu reprezentantii Ministerului Sanatatii au durat o ora, Jeffrey Franks participand numai la prima parte a acestei intalniri.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a spus, la finalul intrevederii, ca discutiile cu reprezentantii FMI au vizat punctele din acordul cu FMI.
"S-a discutat despre proiectul privind introducerea de la 1 ianuarie 2011 a sistemului de coplata, dar si despre reducerea cu 9.200 a numarului de paturi din sistemul sanitar, acest punct fiind deja realizat.
De asemenea, a fost realizat si sistemul de clawback (toti furnizorii de medicamente pentru piata romaneasca trebuie sa finanteze cu o anumita cota din vanzari sistemul de sanatate, n.r.)", a precizat purtatorul de cuvant. Tot in cadrul discutiei de la... mai mult
Vineri, 30 Iulie 2010, ora 00:50
Cresterea economica s-ar putea relua in Romania in primul trimestru din 2010, iar pe tot anul se va plasa la aproximativ 1,3%, a declarat, miercuri, seful misiunii Fondului Monetar international (FMI), Jeffrey Franks."Estimam ca in 2009 contractia economica s-a plasat la circa 7%. Exista indicatori care arata ca in primul trimestru din acest an cresterea economica s-ar putea relua, insa pentru 2010 vedem un avans slab, de aproximativ 1,3%", a spus Franks.
El a completat ca, pe parcursul acestui an, rata cresterii economice se va consolida pentru a ajunge din nou la valori "rezonabile" in 2011. mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 11:18