Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit al Ungariei la doua trepte sub categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii), deoarece politicile guvernului de la Budapesta erodeaza perspectivele de crestere a economiei pe termen mediu, transmite Bloomberg si site-ul portfolio.hu.
Ratingurile suverane ale Ungariei pe termen lung in valuta si moneda locala a fost reduse cu o treapta, de la "BB plus" la "BB", cu perspectiva stabila. Ratingul "BB" atribuit Ungariei de S&P este la acelasi nivel cu cel al Portugaliei,Turciei, Serbia si Macedonia.
Guvernul Ungariei a apreciat ca retrogradarea este o decizie "frivola".
Ungaria se confrunta cu a doua recesiune din ultimii patru ani.
Luna trecuta guvernul s-a razgandit in privinta reducerii taxei pe banci, cea mai ridicata din UE, pentru a reusi sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB in 2013. S&P estimeaza ca pe termen scurt guvernul va reusi sa-si indeplineasca tintele fiscale.
Anul trecut Ungaria si-a pierdut ratingul "investment grade" atribuit de Fitch, S&P's si Moody's iar forintul s-a depreciat cu 15% fata de euro in a doua jumatate a lui 2011. Anul acesta forintul s-a apreciat cu 11,9% fata de euro datorita masurilor de stimulare a economiei mondiale si a sperantelor investitorilor ca se va ajunge curand la un acord cu FMI.
Guvernul are ca obiectiv obtinerea unui deficit bugetar de 2,7% din PIB in 2012 si 2013, in timp ce UE se asteapta la un deficit de... mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 14:56
"Eliberarea" Ungariei de Fondul Monetar International (FMI) este un pas inainte catre autodeterminarea natiunii, iar dupa ce actualul acord stand-by expira in octombrie, Budapesta nu va mai fi legata de institutia internationala, a declarat premierul ungar Viktor Orban, citat de Portfolio, precizeaza Mediafax.Seful guvernului de la Budapesta a adaugat ca problema salariului guvernatorului Bancii Centrale a Ungariei este o chestiune de suveranitate si Uniunea Europeana (UE) sau FMI nu au niciun cuvant de spus in aceasta chestiune.
Ungaria trebuie sa fie recunoscatoare FMI si UE ca au salvat Ungaria de la colaps financiar in 2008, insa au impus conditii foarte dure, a daugat el.
"Ungaria trebuie sa fie recunoascatoare FMI ca nu a lasat tara sa urmeze soarta Greciei. Chiar daca a impus conditii foarte dificile, a oferit o alternativa la prabusire", a spus premierul.
Acordul stand-by nu este un "cadou, ci un imprumut" cu dobanda, care expira in octombrie, dupa care Ungaria si FMI pot sa mearga pe drumutri separate, a subliniat Orban.
Intelegerea Ungariei cu FMI contine doua prevederi importante: plata imprumutului si limitarea deficitului bugetar la 3,8% din PIB anul acesta.
"Creditul trebuie platit si va fi. Dupa ce acordul va expira in octombrie, Ungaria nu va mai fi legata de FMI. Am considerat mereu intelegerea ca o mostenire fortata. Nu cred ca este normal ca economia Ungariei sa nu stea pe propriile picioare. Eliberarea de FMI este un pas catre autodeterminre... mai mult
Luni, 26 Iulie 2010, ora 17:27
Ungaria doreste sa semneze un nou acord de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) pentru un plus de stabilitate si cresterea increderii de pe piata, desi tara nu are deocamdata nevoie de fonduri din exterior, conform declaratiilor unui consilier al primului ministru maghiar, informeaza NewsIn.Noul acord cu FMI ar fi unul "preventiv", conform declaratiilor facute miercuri de György Szapáry, consilier principal al primului ministru ungar, Viktor Orbán.
Ungaria nu are nevoie de fonduri externe, dar acest acord ar stabiliza pozitia tarii si astfel, ar creste increderea pe piata monetara si de capital, conform declaratiilor consilierului.
De asemenea, Szapáry a adaugat ca, in opinia sa, bancile straine nu vor pleca din Ungaria dupa implementarea noii suprataxe, prin care se spera obtinerea unei sume suplimentare de 200 de miliarde de forinti (700 de milioane euro) de la institutiile financiare.
Consilierul a anuntat inca de la mijlocul lunii iunie ca noul guvern de la Budapesta doreste semnarea unei noi intelegeri cu FMI pentru 2011 si ca, in acelasi timp, se incearca extinderea actualului acord stand-by cu inca trei luni, pana in decembrie.
La inceputul lunii iulie Budapesta va fi gazda unei misiuni mixte FMI-UE, care va evalua acordul de imprumut acordat Ungariei.
Cabinetul Orban spera la o extindere pana la sfarsitul anului a acordului actual, care expira in luna octombrie, conform declaratiilor lui Szapáry, citate de... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 16:34
Noul sef al misiunii FMI in Ungaria, Christopher Rosenberg, a declarat ca fondul saluta angajamentului guvernului Fidesz de a mentine obiectivul de deficit bugetar de 3,8% pentru anul acesta, prin noi masuri de corectie, daca va fi nevoie, relateaza Budapest Report, precizeaza NewsIn.Salutam angajamentul autoritatilor fata de obiectivul fiscal de deficit de 3,8% din PIB pentru 2010, convenit in baza programului sustinut de FMI si UE, si intentia lor de a implementa masurile de corectie necesare pentru a se asigura ca aceasta tinta este atinsa si ca economia ungara continua pe o cale sustenabila", a declarat seful FMI in Ungaria.Rosenberg a avut discutii "informale, dar utile" cu cabinetul ungar luni, marti si miercuri, si a precizat ca FMI intentioneaza sa discute masurile necesare la inceputul lunii iulie.Si Comisia Europeana a salutat angajamentul Ungariei fata de obiectivele de deficit bugetar stabilite pentru anul 2010 si fata de planurile de a lua noi masuri daca va fi nevoie.
Ungaria a primit un imprumut in valoare de 25 de miliarde de dolari de la Uniunea Europeana si de la FMI in noiembrie 2008, pentru a evita prabusirea forintului, pe fondul crizei financiare.Saptamana trecuta, oficiali unguri au provocat panica pe pietele financiare, sugerand ca tara ar putea urmari un scenariu similar Greciei.
Ministii au retractat ulterior comentariile, subliniind ca deficitul de 3,8% din PIB ramane obiectivul pentru anul acesta.Marti, premierul ungar Viktor Orban a prezentat... mai mult
Joi, 10 Iunie 2010, ora 14:04
Instalat la conducerea FMI in toamna anului 2007, francezul Dominique Strauss-Kahn, 60 de ani, vine la Bucuresti la sfarsitul lunii pentru a da un impuls autoritatilor sa continue reformele la care s-au angajat prin acordul stand-by incheiat in urma cu aproape un an.
"Prezentat initial drept o «centura de siguranta», imprumutul de la FMI a devenit in toamna trecuta un instrument vital de finantare a deficitului bugetar al Romaniei, prin derogare de la practica standard a Fondului. Din cauza crizei politice de anul trecut, Romania a acumulat intarzieri la majoritatea proiectelor legislative si de restructurare a sectorului public, insa FMI a uimit prin bunavointa manifestata, trimitandu-si expertii la Bucuresti chiar si cand acestia nu aveau interlocutori cu puteri legale depline", se arata intr-un articol publicat in editia de joi a Ziarului Financiar, precizeaza Mediafax.
Bucurestiul a incasat aproape doua treimi din banii negociati cu FMI, insa reformele avanseaza foarte greu, astfel ca presedintele Traian Basescu a invocat recent riscul contractarii unui nou imprumut la sfarsitul anului pentru acoperirea facturii sociale, conform sursei citate.
Potential candidat la prezidentialele din Franta in 2012, Strauss-Kahn vine in Romania intr-o perioada in care FMI a redevenit o institutie importanta in finantele internationale.
Totusi, Comisia Europeana nu accepta interventia Fondului in sprijinirea vreunui membru al zonei euro, cum este Grecia.
Dintre tarile... mai mult
Joi, 11 Martie 2010, ora 10:10
Parlamentul Ungariei a aprobat principalele amendamente ale legilor cu privire la taxe si pensii, ce prevad majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 20% la 25%, incepand cu luna iulie, si reducerea pensiilor, pentru a pastra controlul deficitului bugetar in acest an, relateaza Reuters. "Toate propunerile guvernului au fost aprobate", a declarat un reprezentant al parlamentului. Votul final va avea loc in aceasta luna, potrivit Newsin.
Guvernul condus de premierul Gordon Bajnai a anuntat luna trecuta reducerea cheltuielilor cu circa 400 miliarde forinti (1,84 miliarde dolari) in acest an, pentru a redresa bugetul si pentru a revitaliza economia, care a fost afectata de cea mai grava criza din ultimele decenii.
Economia Ungariei, axata pe exporturi, este estimata sa se comprime cu 5,5-6,0% in acest an, potrivit previziunilor guvernului, in timp ce Comisia Europeana estimeaza o comprimare de 6,3%.
"Guvernul, ce a inceput mandatul in urma cu doua saptamani, vrea sa modernizeze semnificativ sistemul de impozitare pentru a sustine competitivitatea si pentru a pastra locurile de munca", a declarat secretarul de stat al ministerului de finante, Tamas Katona.
Guvernul se straduieste sa mentina deficitrul bugetar sub nivelul de 3% din produsul inetrn brut (PIB) in acest an, o tinta pe care unii analisti o considera dificila, din cauza crizei economice.
De asemenea, analistii considera ca si in cazul in care ar reusi sa mentina bugetul in parametri, guvernul nu ar putea... mai mult
Marti, 05 Mai 2009, ora 12:05
Cehia nu are nevoie de sprijin financiar international, a anuntat miercuri ministerul ceh al finantelor, dupa ce tara vecina, Polonia, a cerut acces la linia fcreditarelexibila de creditare a Fondului Monetar International (FMI), scrie Reuters. Ondrej Jakob, purtatorul de cuvant al ministerului, a spus ca Cehia nu numai ca nu are nevoie de sprijin, dar va si participa la marirea fondurilor FMI.
Polonia va fi cea de-a doua tara, dupa Mexic, ce va apela la linia flexibila de creditare oferita de Fondul Monetar International (FMI), iar cuantumul sumei cerute se va ridica la 20 miliarde dolari, a declarat marti ministrul de finante, Jacek Rostowski.
Polonia este intr-o situatie buna in comparatie cu alte economii emergente ale regiunii, precum Ungaria, Letonia si Romania, ce au primit deja fonduri internationale, si a evitat pana acum sa indice nevoia de finantare suplimentara.
Majorarea fondurilor FMI, aprobata in cadrul summitului G20 de saptamana trecuta, a avut ca scop si acoperirea eventualelor deficite in capitalul necesar pentru sustinerea cresterii si increderii din pietele emergente ale regiunii.
Noua linie flexibila de credit oferita de FMI se adreseaza economiilor emergente ce intrunesc conditiile impuse.
Programul ofera acestor tari acces la fonduri pe care le pot accesa imediat sau pe care le pot pastra ca garantie in cazul in care conditiile economice mondiale se inrautatesc.
Letonia, Romania, Ungaria, Ucraina si alte tari din regiune au cerut sprijinul FMI,... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 17:53
Romania, una dintre cele mai sarace tari ale UE, este cea de a treia tara din blocul european care, din cauza unor grave probleme economice, a avut nevoie de "injectia de fonduri" de la FMI pentru a nu ajunge la faliment de stat, acceptand conditii dure, scrie joi presa internationala.Financial Times Deutschland constata ca, "dupa Ungaria si Letonia, Romania este cea de a treia tara care trebuie salvata de la faliment" si ca pentru 20 de miliarde de euro, Bucurestiul a trebuit sa accepte conditii dure, negociate timp de doua saptamani.
Euronews Deutschland scrie la randul sau ca "Romania primeste o injectie de capital" de 20 de miliarde de euro, fiind cea de a treia tara din UE care apeleaza la ajutor, "intrucat era amenintata cu falimentul de stat". Potrivit sursei, FMI ar calcula o reducere a economiei de pana la 6%. "Bucurestiul a acceptat o serie de conditii dure pentru banii imprumutati", considera Euronews, amintind ca Bucurestiul s-a angajat sa inghete salariile sectorului public si ca va incerca sa reduca deficitul bugetar la 4,6% din PIB. Die Welt arata ca UE si FMI "ajuta Romania la mare ananghie". Publicatia germana nu uita sa aminteasca de faptul ca joi urmeaza ca FMI sa se intalneasca la Viena cu cele mai importante banci straine care activeaza in Romania, pentru a discuta despre garantarea faptului ca nu vor extrage din tara banii obtinuti de bancile-filiala. Mai mult, Die Welt aminteste si de faptul ca UE ar saluta "un angajament pe termen lung din... mai mult
Joi, 26 Martie 2009, ora 13:45
FMI ar putea accepta Romaniei, in cadrul negocierilor pentru un imprumut, un deficit bugetar de aproximativ 4% din PIB in 2009, considera analistii de la ING, care spun ca isi vor revizui in scadere prognoza de 7,3% din PIB pentru deficitul bugetar, in cazul unui acord. "Credem ca FMI constientizeaza nevoia unei reduceri graduale a deficitului bugetar sub 3% din PIB. Prin urmare, este posibil sa accepte un deficit mai mare decat cel impus prin tratatul de la Maastricht pentru anul acesta (Ungariei i-a acceptat un nivel de 3,4% din PIB in 2008 si de 2,6% din PIB in 2009). O valoare posibila pentru Romania este de 4% din PIB", se arata in raportul ING Bank. Analistii sustin insa ca Fondul Monetar International (FMI) nu va putea sa aprobe un deficit public mai mare de 5% din PIB, pentru ca ar fi foarte greu de finantat si nu ar insemna niciun fel de ajustare fata de anul precedent. "Ne vom revizui si noi in jos estimarea privind deficitul bugetar dupa ce va fi aprobat acordul, cand vom avea date mai exacte si vom vedea ce masuri se vor lua. Probabil ca va fi un nivel similar celui impus de FMI, de 4% din PIB", a spus, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania. In prezent, ING estimeaza un deficit bugetar de 7,3% din PIB in 2009, ce urmeaza sa fie ajustat la 3,8% din PIB in 2010, conform raportului. De altfel, analistii ING sustin ca prevederile unui acord cu FMI nu pot fi daunatoare economiei romanesti, atat timp cat deficitul bugetar ajunsese... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2009, ora 17:59