Guvernul ungar a cumparat spatiu publicitar in mai multe cotidiene care au aparut marti incluzand materiale de informare de cate o pagina cu sloganuri precum "Nu vom ceda in fata FMI!" si "Nu vom ceda independenta Ungariei!".
Mesajele au fost publicate cu titlul "Informatii din partea guvernului", urmat de sloganuri privind pozitia Cabinetului in negocierile cu FMI si Comisia Europeana, care ar trebui, teoretic, sa conduca la un acord de finantare pentru Budapesta.
In cotidianul de afaceri Napi Gazdasag si cotidianul Magyar Nemzet apare intrebarea "Ce vrem de la FMI?", urmata si de raspuns: "Respect, incredere!".
In Nepszava, Nepszabadsag si Metropol, un alt material publicitar prezinta pozitia guvernului asupra taxei imobiliare, "NU" fiind scris intr-un cerc portocaliu.
Magyar Hirlap si tabloidul Blikk prezinta acelasi "NU" aplicat unei cereri a finantatorilor internationali pentru reducerea alocatiilor acordate de stat familiilor.
Biroul premierului a anuntat, joi, ca s-a operat o modificare a planului de achizitii publice, din cauza lansarii unei noi campanii media. Guvernul nu a dat informatii suplimentare despre amendamentul aprobat foarte rapid, scrie Portfolio.
Executivul de la Budapesta a semnat luni contractul pentru campania de presa cu I.M.G. Inter Media Group. Despre companie se presupune ca ar fi controlata de un apropiat al premierului Viktor Orban, Lajos Simicska, fost sef al autoritatii vamale.
Inter Media primeste circa 700.000 de euro... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 15:28
Fondul Monetar International (FMI) se va astepta ca Ungaria sa isi modernizeze economia, insa nu ii va impune preconditii in schimbul imprumutului, a declarat, marti, seful Consiliului Fiscal Arpad Kovacs pentru televiziunea ungara.
Kovacs a afirmat ca dobanda pentru imprumuturile FMI este de 2,5 procente, cu 4 puncte mai mica decat rata pietei.
In schimbul ajutorului, organizatia internationala ar putea avea unele asteptari de la cel pe care il imprumuta, a adaugat Kovacs.
Autoritatile din Ungaria vor sa obtina un acord-cadru de doi pana la trei ani cu o suma totala cuprinsa intre 12 si 15 miliarde de euro. Negociatorul-sef ungar Mihaly Varga a precizat anterior ca cele doua parti ar putea ajunge la un acord pana in noiembrie. mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 17:38
Fondul Monetar International a cerut autoritatilor de la Budapesta sa reduca pensiile, sa majoreze varsta de pensionare, sa reduca ajutoarele sociale si subventiile pentru transport, sa majoreze taxele si sa deruleze privatizari in schimbul unui acord de finantare.
Informatiile au aparut intr-un articol publicat joi de cotidianul ungar Magyar Nemzet, preluat de Reuters.
Fara a cita sursa informatiilor sale, Magyar Nemzet sustine ca parlamentarii din partidul la putere Fidesz au fost informati zilele acestea asupra solicitarilor FMI.
Grupul parlamentarilor Fidesz este intr-o reuniune de trei zile care se va incheia vineri la Sarvar, vestul Ungariei.
Solicitarile FMI contravin cu politicile economice urmate pana acum de premierul Viktor Orban, care a reusit sa stabilizeze bugetul gratie unor masuri neconventionale, precum cea mai mare taxa pe banci din Europa. Potrivit Magyar Nemzet, FMI ar dori ca aceasta taxa sa fie eliminata la fel ca si preconizata taxa pe tranzactiile financiare, taxa care ar urma sa se aplice si operatiunilor derulate de Banca Nationala a Ungariei.
Dupa sapte luni de amanari, autoritatile de la Budapesta, FMI si UE au demarat in luna iulie a acestui an discutiile pentru un imprumut, urmand ca acestea sa fie reluate dupa vacanta de vara. Doua surse din apropierea negocierilor au declarat pentru Reuters ca, dupa vizita initiala la Budapesta, creditorii internationali au lasat in urma o lista de conditii dure la care guvernul Ungariei... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 13:35
Ungaria va trebui sa semneze un acord cu FMI, insa programul creditorilor pentru aceasta tara nu ar trebui sa fie de temut, ci utilizat intr-un mod inspirat, a afirmat miercuri seful delegatiei Ungariei la Fondul Monetar International, Mihaly Varga.
Ungaria ar putea semna un acord de tip preventiv cu FMI
Varga a declarat ca un sentiment pozitiv al pietelor si scaderea cotei de risc a tarii, precum si un forint mai puternic au indicat ca un nou imprumut din partea FMI si UE ar fi important in ceea ce priveste sporirea increderii in politica economica a Ungariei.
"Nu vor fi obstacole in continuarea convorbirilor cu FMI", a afirmat oficialul citat.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat, la randul sau, ca se asteapta ca un acord pentru un imprumut preventiv din partea Fondului Monetar International si a UE sa fie incheiat in toamna, mentioneaza AP.
Viktor Orban a afirmat ca discutiile despre sumele implicate nu au fost inca abordate, desi se vehiculeaza de mai multa vreme suma de aproximativ 15 miliarde euro (18,8 miliarde de dolari).
Orban a afirmat ca va propune ca parlamentarii partidului sau Fidesz sa adopte o rezolutie prin care sa se previna posibilitatea ca un eventual acord cu FMI sa compromita o serie de subventii si scutiri de taxe pentru angajatori, parte a unui plan de creare de locuri de munca - unul dintre principalele obiective politice ale lui Orban.
Grupul parlamentar al partidului Fidesz are o reuniune de trei zile incepand de... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 18:43
FMI ar putea acorda Ungariei un imprumut similar celui obtinut de Romania in martie 2011, in urma unui acord de tip preventiv.
FMI a anuntat ca va negocia cu Ungaria un acord standby, dar a admis ca tara va trata creditul ca fiind unul de tip preventiv.
In iunie, seful echipei ungare de negociere cu FMI, Mihaly Varga, declara ca Ungaria se asteapta sa semneze un acord cu creditorii internationali in valoare de 15 miliarde de euro pana la finele lunii octombrie, cel mai tarziu. Mihaly Varga a subliniat atunci ca Ungaria vizeaza o linie flexibila de credit, similara cu cea pe care o are Polonia, mai degraba decat un acord de tip preventiv, cum are Romania, a anuntat luni publicatia maghiara "Nepszabadsag".
Saptamana trecuta, Banca Nationala a Ungariei a amanat reducerea dobanzii de referinta, cea mai mare din Europa, optand pentru prudenta pe fondul temerilor privind inflatia si posibilele intarzieri in ceea ce priveste discutiile despre imprumutul acordat de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.
Ungaria se pune impotriva FMI mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 16:42
Banca Nationala a Ungariei a amanat reducerea dobanzii de referinta, cea mai mare din Europa, optand pentru prudenta pe fondul temerilor privind inflatia si posibilele intarzieri in ceea ce priveste discutiile despre imprumutul acordat de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.
Banca Nationala a Ungariei a mentinut dobanda de referinta la 7% miercuri, pentru cea de-a saptea luna consecutiva, potrivit Bloomberg.
Perspectivele asupra inflatiei si perceptia asupra riscului in cazul Ungariei "justifica o atitudine prudenta a politicilor monetare", spun oficialii maghiari intr-o declaratie.
"Credem ca politica monetara va fi mentinuta neschimbata luna aceasta si ca perspectiva politicii monetare in Ungaria atarna puternic de negocierile in derulare dintre guvernul Ungariei, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International", spune Benoit Anne, reprezentant al Societe Generale SA.
Oficialii FMI si UE nu sunt de acord cu previziunile de crestere economica ale oficialilor din Ungaria, a declarat seful delegatiei FMI in Ungaria, Mihaly Varga.
Suspendarea discutiilot din cauza viziunilor diferite asupra previziunilor economice este un scenariu posibil privind rezultatul vizitei de o saptamana a delegatiei FMI in Ungaria, care se termina pe data de 25 iulie.
Discutiile dintre FMI si Ungaria vor incepe saptamana viitoare mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 13:46
Ungaria se asteapta la un acord de finantare de 17-20 miliarde de euro de la UE si FMI, similar ca valoare cu cel din 2008, cand tara a fost lovita de criza financiara globala, potrivit unui document intocmit de ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.
Cabinetul de la Budapesta trebuie, insa, sa gaseasca solutii la ingrijorarile UE privind mai multe legi inainte ca discutiile pentru un imprumut sa inceapa, se arata intr-o analiza a progreselor Ungariei pentru obtinerea unui nou imprumut, scrie Index, citat de cotidianul Portfolio, si obtinut de portalul Index.hu.
"Ungaria trebuie sa faca progrese in mai multe domenii cheie, precum independenta bancii centrale, institutii financiare, taxe de criza, buget si impozitare", afirma Matolcsy.
Documentul arata ca ministrul se asteapta la o linie de credit similara celei din 2008, in valoare de 17-20 miliarde de euro. In discutiile cu oficialii de la Budapesta, reprezentantii FMI au indicat ca exista posibilitatea incheierii unui acord stand-by preventiv.
Ungaria a anuntat in noiembrie ca vrea sa reia colaborarea cu FMI pentru un acord de tip preventiv. Discutii pregatitoare au avut loc in decembrie, insa au fost intrerupte cand Ungaria a refuzat sa ofere creditorilor garantii in privinta unor legi.
De la suspendarea discutiilor, forintul ungar s-a depreciat pana la un nou minim record fata de euro, randamentele cerute de investitori pentru obligatiunile Ungariei au crescut puternic, iar tara a fost retrogradata in... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 15:45
Guvernul ungar a facut un pas important spre detensionarea relatiei cu FMI si Comisia Europeana, premierul Viktor Orban anuntand vineri, dupa o intalnire la invitatia guvernatorului Andras Simor, ca executivul si banca centrala vor de urgenta incheierea unui acord de finantare externa.
Forintul s-a apreciat puternic, cu 0,5%, dupa ce a inregistrat in aceasta saptamana mai multe minime record in raport cu euro. Costurile de finantare ale Ungariei sunt de asemenea in scadere pe pietele secundare, dupa ce au atins niveluri record in ultimele zile.
"Guvernul si banca centrala au cazut de acord ca incheierea unui acord cu FMI cat mai curand posibil este in interesul economiei", a declarat Orban dupa o runda de discutii intre guvern si banca nationala a Ungariei.
Guvernul Orban se pregateste pentru negocieri dure cu reprezentantii FMI si CE care vor merge la Budapesta in urmatoarele saptamani.
Oficialii institutiilor financiare internationale au suspendat in decembrie discutiile cu Ungaria, din cauza unui proiect de lege care ar restrange independenta bancii centrale.
Din cauza presiunilor de pe pietele financiare, guvernul si-a nuantat pozitia in privinta legislatiei criticate de CE si FMI si a indicat ca este pregatit de concesii si compromisuri pentru a relua cat mai urgent discutiile. mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 15:32
"Eliberarea" Ungariei de Fondul Monetar International (FMI) este un pas inainte catre autodeterminarea natiunii, iar dupa ce actualul acord stand-by expira in octombrie, Budapesta nu va mai fi legata de institutia internationala, a declarat premierul ungar Viktor Orban, citat de Portfolio, precizeaza Mediafax.Seful guvernului de la Budapesta a adaugat ca problema salariului guvernatorului Bancii Centrale a Ungariei este o chestiune de suveranitate si Uniunea Europeana (UE) sau FMI nu au niciun cuvant de spus in aceasta chestiune.
Ungaria trebuie sa fie recunoscatoare FMI si UE ca au salvat Ungaria de la colaps financiar in 2008, insa au impus conditii foarte dure, a daugat el.
"Ungaria trebuie sa fie recunoascatoare FMI ca nu a lasat tara sa urmeze soarta Greciei. Chiar daca a impus conditii foarte dificile, a oferit o alternativa la prabusire", a spus premierul.
Acordul stand-by nu este un "cadou, ci un imprumut" cu dobanda, care expira in octombrie, dupa care Ungaria si FMI pot sa mearga pe drumutri separate, a subliniat Orban.
Intelegerea Ungariei cu FMI contine doua prevederi importante: plata imprumutului si limitarea deficitului bugetar la 3,8% din PIB anul acesta.
"Creditul trebuie platit si va fi. Dupa ce acordul va expira in octombrie, Ungaria nu va mai fi legata de FMI. Am considerat mereu intelegerea ca o mostenire fortata. Nu cred ca este normal ca economia Ungariei sa nu stea pe propriile picioare. Eliberarea de FMI este un pas catre autodeterminre... mai mult
Luni, 26 Iulie 2010, ora 17:27