Grecia a achitat anticipat o parte din masivul imprumut luat de la Fondul Monetar International (FMI), a anuntat Ministerul de Finante de la Atena, transmite Reuters.
Grecia a platit 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipata permite Atenei sa-si scada costurile cu serviciul datoriei, deoarece imprumuturile de la FMI au o dobanda mai ridicata decat cea platita in prezent de Grecia pe pietele de obligatiuni.
Luna trecuta, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - a fost de acord sa permita Greciei sa restituie, inainte de scadenta, o parte din suma imprumutata de la Fondul Monetar International.
Imprumuturile luate de Grecia de la FMI se ridica la aproximativ noua miliarde de euro.
"Restituirea inainte de scadenta a unei parti din creditul FMI este benefica atat pentru Grecia, cat si pentru Mecanismul European de Stabilitate", a afirmat seful ESM, Klaus Regling.
In timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia s-a aflat in imposibilitatea de a accesa imprumuturi de pe pietele de obligatiuni si a fost nevoita sa apeleze la credite masive de la FMI si de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenta financiara si de atunci randamentele sale se imbunatatesc, mai ales ca in 25 octombrie agentia de evaluare financiara S&P a revizuit in crestere ratingul de credit la "BB minus", cu perspectiva pozitiva, ceea ce inseamna ca ar putea urma o noua... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 11:26
Ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, a confirmat marti informatiile conform carora Guvernul de la Atena intentioneaza sa restituie inainte de scadenta o parte din masivul imprumut luat de Fondul Monetar International (FMI), informeaza publicatia elena Kathimerini.
Este vorba de un credit in valoare de 3,5-4 miliarde de euro, cu o rata a dobanzii de peste 5%, reprezentand transele pentru 2019 si 2020, a sugerat Tsakalotos in declaratiile acordate postului de radio Thessaloniki. Economiile rezultate vor fi folosite pentru a reduce taxele si a imbunatati politica sociala, a adaugat ministrul elen de Finante.
Saptamana trecuta, Klaus Regling, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), a sugerat ca ar fi "intelept" din partea Greciei sa achite anticipat creditele catre FMI deoarece ele sunt mai scumpe decat randamentele pe care le plateste in prezent Atena pentru a se imprumuta de pe pietele de obligatiuni.
Declaratia a fost facuta la reuniunea Eurogrup de la Bucuresti, unde ministrii de Finante din zona euro au anuntat acordarea unei transe de aproape un miliard de euro Greciei, ca parte a programului de monitorizare a reformelor dupa incheierea programului de asistenta financiara.
Atena poate accesa banii cu conditia sa-si respecte angajamentele privind reformele, in special legea care extinde protectia oferita debitorilor impotriva procedurilor de executare silita a resedintelor primare, care face parte dintr-un pachet mai amplu de... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 14:24
Grecia vrea sa restituie inainte de scadenta imprumuturile luate de grupurile bancare elene de la Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, pentru a-si reduce costurile aferente serviciului datoriei, a anuntat ministrul de Finante, Euclid Tsakalotos, la postul public de televiziune.
Grecia, a carei datorie publica se ridica la 180% din PIB, a primit ajutoare financiare in valoare de 280 miliarde de euro incepand din 2010, transmite Reuters.
Banca Centrala Europeana detine aproximativ 12 miliarde de euro din datoria Greciei, cu o scadenta medie de patru ani, in timp ce Fondul Monetar International are aproximativ zece miliarde de euro, cu o scadenta medie de trei ani.
"Autoritatile de la Atena intentioneaza sa plateasca mai devreme datoriile catre BCE si FMI. Acesta este un tip de restructurare deoarece schimbam o datorie scumpa pe una ieftina", a declarat Euclid Tsakalotos.
Acesta a explicat ca o parte din semnificativa rezerva financiara (buffer) a tarii poate fi folosita pentru ca bancile sa-si achite datoriile catre BCE si FMI.
Rezerva financiara, care totalizeaza aproximativ 24 de miliarde de euro, acopera necesitatile Greciei pentru o perioada de cel putin doi ani.
Guvernele din zona euro au reusit in iunie, dupa indelungi negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregatea sa incheie, in 20 august, al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 10:15
Grecia a facut progresesi a parcurs un drum lung pentru redresarea finantelor publice, dar provocarea majora este revenirea la crestere economica, potrivit Fondului Monetar International, transmite AFP.
In afara progreselor realizate de Grecia pentru depasirea problemelor si eforturile de redresare a economiei, FMI noteaza necesitatea de continuare a reformelor structurale si de restabilire a increderii, care sa sustina cresterea, prin investitii.
"Revenirea la crestere este o conditie prealabila pentru reusita Greciei", se arata intr-un raport al FMI, realizat dupa misiunea FMI si a reprezentantilor Uniunii Europene din luna aprilie.
La incheierea misiunii, creditorii Greciei, respectiv UE si FMI, au furnizat o transa de imprumut de 2,8 miliarde de euro, care era blocata din martie.
In cazul in care Grecia va obtine un excedent primar al bugetului de stat, care exclude serviciul datoriei de stat, Grecia poate solicita o reducere suplimentara a datoriilor, dupa doua operatiuni de acest tip efectuate deja in 2012.
Cele doua operatiuni au redus datoria tarii la 156,9% din PIB, dar aceasta urmeaza sa urce anul viitor la 190% din PIB, conform estimarilor.
Guvernul elen s-a declarat hotarat sa obtina cu orice pret un excedent bugetar primar in acest an, pentru a putea solicita creditorilor internationali o noua restructurare a datoriei.
FMI s-a declarat deja in favoarea unei restructurarii datoriei, dar Germania, unde in acest an vor avea loc alegeri... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 08:23
Grecia trebuie sa accelereze reformele structurale si sa reduca deficitul pentru a da posibilitatea zonei euro sa acorde Atenei un al doilea plan de ajutorare, a declarat miercuri Poul Thomsen, seful misiunii FMI in Grecia.
"Va trebui sa mai reducem deficitul intrucat exista temeri privind ajustarea fiscala si trebuie actionat mai rapid in privinta implementarii reformelor", a afirmat oficialul FMI, intr-un interviu acordat publicatiei elene "Kathimerini", transmite Reuters.
Ministrul german de finante Wolfgang Schauble a avertizat duminica ca Grecia nu va mai primi fonduri din partea zonei euro daca nu va pune in practica reformele anuntate, agitand spectrul falimentului.
"Grecia trebuie sa se decida", a afirmat oficialul german, comentand posibilitatea ca zona euro sa acorde Atenei un al doilea plan de ajutorare, dupa cel din 2010, asteptat sa depaseasca 130 de miliarde euro.
Proiectul de buget pe 2012-2015 prevede economii suplimentare de 28 miliarde de euro pana in 2015, mai ales prin cresterea impozitelor si taxelor si un plan de privatizari in masa.
Un purtator de cuvant al FMI, Gerry Rice, a afirmat luna trecuta ca institutia inca are ca obiectiv ca datoria Greciei sa revina la 120% din PIB pana in 2020, de la nivelul de varf de 142% din PIB in 2013.
Alte imprumuturi ale FMI catre Grecia vor fi acordate pe aceasta baza, ceea ce inseamna ca orice acord cu detinatorii de obligatiuni guvernamentale elene va trebui sa aiba ca rezultat reducerea... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 11:19
Fondul Monetar International (FMI) a respins duminica informatiile conform carora Grecia ar fi ratat toate tintele fiscale stabilite in programul international de finantare, potrivit Mediafax."Informatiile recente din presa referitoare la concluziile misiunii de evaluare sunt neadevarate", a afirmat un purtator de cuvant al FMI intr-un comunicat. El a aratat ca discutiile cu autoritatile elene continua, realizeaza progrese si se vor incheia in curand.
Saptamanalul german Spiegel a relatat sambata ca delegatii FMI, ai Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Centrale Europene (BCE) au scris in raportul care va fi prezentat saptamana viitoare ca Grecia a ratat toate tintele bugetare convenite in planul de sustinere de 110 miliarde de euro, convenit anul trecut.
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a avertizat, joi, ca FMI ar putea sa nu aprobe Greciei a cincea transa de imprumut, intrucat statul elen nu are garantii de refinantare pe urmatoarele 12 luni. mai mult
Duminica, 29 Mai 2011, ora 15:29
Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca programul Greciei de consolidare fiscala decurge conform planului pentru acest an, insa Atena trebui sa amelioreze controlul cheltuielilor bugetare si colectarea taxelor, transmite Reuters."Programul ambitios de consolidare fiscala decurge conform planului, insa ies in evidenta anumite puncte de presiune", se arata intr-un raport al FMI.
Guvernul elen va cheltui, probabil, cu patru miliarde de euro mai putin decat a prevazut initial, la inceputul anului, ceea ce va ajuta la acoperirea golului lasat de veniturile din taxe mai mici decat s-a anticipat si de cheltuielile spitalelor de stat si ale administratiilor locale, mentioneaza raportul.
Grecia a promis in schimbul unui ajutor financiar international de 110 miliarde de euro, stabilit de FMI si Uniunea Europeana, sa implementeze o serie de masuri de austeritate "dureroase", destinate reducerii deficitului bugetar de la 13,6% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2009 la 8,1% din PIB anul acesta, noteaza Reuters.
Salariile din sectorul public au fost diminuate cu 15%, iar Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) a fost majorata cu patru puncte procentuale, la 23%. Masurile de austeritate afecteaza veniturile bugetare si activitatea economica, aruncand Grecia intr-o recesiune adanca.
Premierul elen, George Papandreou, a admis saptamana trecuta ca veniturile bugetare sunt intr-adevar slabe, insa a asigurat ca obiectivele bugetare de sfarsit de an vor fi atinse fara masuri aditionale de... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 10:56
Fondul Monetar International (FMI), guvernul elen si statele zonei euro vor decide in urmatoarele zile daca este indicat sa dezvaluie valoarea totala a ajutorului pe care Grecia il va primi in urmatorii trei ani, a declarat ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado, citat de AFP, precizeaza Mediafax."Daca in final se va conveni ca este mai bine sa se publice valoarea totala la care va ajunge ajutorul acordat Greciei pe durata a trei ani, noi (statele din zona euro - n.r.) ne vom adapta acestui program", a afirmat Salgado. Spania detine, in prezent, presedintia UE.
Partenerii europeni ai Greciei au promis statului un ajutor financiar de 30 de miliarde de euro in primul an, care va fi suplimentat cu fonduri de 15 miliarde de euro acordate de FMI.
Comisia Europeana, guvernul elen si FMI au demarat saptamana trecuta discutii pentru a decide conditiile accesarii mecanismului de sprijin.
Fondul, Grecia si mai multe state europene vor ca ajutorul sa fie acordat rapid, insa Germania este reticenta "in a semna un cec in alb", potrivit autoritatilor de la Berlin. mai mult
Luni, 26 Aprilie 2010, ora 10:25
Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, sustine ca discutiile legate de infiintarea unui fond monetar european pe modelul FMI, pentru prevenirea crizelor viitoare, reprezinta o diversiune de la problemele urgente ale Greciei, relateaza AFP.Discutiile "distrag oarecum atentia de la problema reala cu care se confrunta zona euro in prezent din cauza Greciei", a declarat Strauss-Kahn, avertizand ca "problema Greciei este una imediata".Atena a avertizat miercuri ca ar putea fi nevoita sa apeleze la ajutoare din partea FMI, in cazul in care Uniunea Europeana nu face mai mult decat sa defineasca parametri vagi pentru credite cu dobanzi mari, in eventualitatea unui pericol iminent de intrare in incapacitate de plati.Strauss-Kahn a spus ca discutiile distrag atentia si de la problemele cu care se confrunta UE din cauza clauzelor restrictive din tratatele actuale, probleme "care nu se vor rezolva peste noapte".
Cancelarul german Angela Merkel a avertizat miercuri ca Europa are nevoie de un cadru legislativ care sa permita, in ultima instanta, excluderea unui stat din zona euro, in cazul in care incalca in mod repetat conditiile. mai mult
Joi, 18 Martie 2010, ora 12:52