La finalul unei runde de consultari cu Romania vizand Articolul IV, Fondul Monetar International (FMI) a publicat un document in care formuleaza o serie de recomandari care sa-i permita tarii noastra sa aiba o evolutie fiscala favorabila.
Astfel, in contextul cresterii economice solide, directorii FMI recomanda o tinta fiscala sub tinta bugetara pe 2018, de 3% din PIB, si observa ca probabil ar putea fi necesare masuri fiscale suplimentare pentru a atinge acest obiectiv.
Oficialii FMI incurajeaza, de asemenea, reformele fiscale pentru a asigura indeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO) al Romaniei. Ei au subliniat necesitatea de a se evita noi reduceri de taxe, de a se majora salariile si pensiile intr-un ritm moderat si de a revizui implementarea Legii salarizarii unitare si a modificarilor in sistemul de pensii in linie cu spatiul fiscal disponibil si obiectivele fiscale pe terme mediu.
De asemenea, directorii FMI au scos in evidenta importanta reformelor pentru a spori eficienta sectorului public prin intarirea administratiei fiscale, pentru imbunatatirea eficientei colectarii taxelor, majorand eficienta cheltuielilor prin verificarea cheltuielilor si a achizitiilor centralizate, si prin imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.
Oficialii FMI sprijina inasprirea politicii monetare initiata pentru a reduce inflatia. Ei incurajeaza BNR sa ramana vigilenta si sa continue inasprirea politicii monetare deoarece este necesara pentru a ancora... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 11:01
FMI considera ca sunt necesare ajustari pentru atingerea tintei de deficit in 2012, recomandand autoritatilor sa nu faca reduceri de taxe sau cresteri de cheltuieli, se arata intr-un raport privind gestionarea fluxurilor de capital in Cehia, Romania si Polonia.
"Guvernul a fost in linie pentru atingerea tintei de deficit in 2011, raportul FMI considerand ca sunt necesare ajustari pentru a atinge obiectivul stabilit pentru 2012 de deficit fiscal. In acest context, in raport se solicita autoritatilor sa reziste eventualelor reduceri de taxe si cresteri de cheltuieli", se arata in raport.
Deficitul fiscal s-a diminuat in 2011
Pe partea fiscala, FMI a remarcat (pentru 2011) ca veniturile mai mari din taxe decat se anticipase si cheltuielile curente si de capital mai mici au condus la o imbunatatire a deficitului fiscal din Romania.
"Pe baza balantei de plati previzionate pentru 2011 - 2013 prezentate in raportul personalului FMI, fluxurile de capital spre Romania sunt asteptate sa creasca in urmatorii ani. (...) Investitiile directe sunt estimate sa creasca de la 4,1 miliarde euro in 2011 la 5,1 miliarde euro in 2013. Intre timp, portofoliul net de fluxuri este asteptat sa scada moderat, dar sa ramana pozitiv pe toata aceasta perioada. Soldul negativ pe alte plasamente este estimat sa treaca pe pozitiv in 2012 si sa creasca pana la sase miliarde euro in 2013", potrivit analizei.
In cazul Romaniei, s-a recomandat o rezerva de acumulare.
"In toate cele trei... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 13:59