O delegatie a Fondului Monetar International (FMI), condusa de seful misiunii pentru Romania, Jan Kees Martijn, va vizita in mod virtual Bucurestiul, in perioada 10 - 28 mai, pentru analiza anuala a economiei romanesti, cunoscuta sub denumirea de Consultare pe Articolul IV.
"Echipa FMI va discuta cu autoritatile romane despre politicile si evolutiile economice. Vor fi realizate intalniri virtuale cu oficiali de la Ministerul Finantelor, Banca Nationala a Romaniei, alte agentii guvernamentale, precum si cu reprezentanti din mediul de afaceri si ONG-uri", informeaza un comunicat al institutiei financiare.
La finalul vizitei virtuale, misiunea va prezenta concluziile vizitei.
Jan Kees Martijn este cetatean olandez si in prezent este sef de misiune pentru Romania si Serbia, sef al diviziei sud-est a departamentului european si pana de curand a fost seful misiunii pentru Albania. Inainte de a se alatura FMI, Jan Kees Martijn a fost profesor de economie internationala la Universitatea din Amsterdam si detine un doctorat in economie.
In prezent, Romania nu are in derulare un acord de finantare cu Fondul Monetar International, insa institutia financiara evalueaza anual evolutia economiei romanesti, in baza consultarilor pe Articolul IV. ...citeste mai departe despre "O echipa FMI va evalua economia romaneasca. Ce institutii sunt in vizorul expertilor internationali" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Mai 2021, ora 09:12
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, in cel mai recent "World Economic Outlook", din aprilie 2019, ca economia Romaniei va creste cu 3,1% anul acesta, sub estimarea de 3,4% din octombrie 2018.
De asemenea, institutia apreciaza ca, anul viitor, economia Romaniei isi va continua ritmul lent, inregistrand o crestere de 3%, comparativ cu acest an, proiectie pe care si-o mentine pana in 2024.
Rata anuala a inflatiei este prognozata la 3,5% la finele acestui an, in crestere de la 2,8% cat estima in octombrie, si la 3% la finele anului viitor.
"Pentru alte economii din regiune (Europa - n.red.) cu ritmuri de crestere robuste in ultimii ani, precum Polonia si Romania, cresterea este asteptata sa se tempereze pana la aproximativ 3%, pe termen mediu, reflectand diminuarea stimulentelor provenite din fonduri europene si a politicilor favorabile", subliniaza raportul FMI.
Institutia mai prognozeaza un deficit de cont curent de 5,2%, in crestere de la 3,4% in octombrie si de 4,6% anul trecut, iar pentru anul viitor sustine ca va ajunge la 4,8%, continuand sa se mentina pe termen mediu la 3,5%.
In schimb, FMI si-a mentinut estimarea privind rata somajului la 4,8%, iar pentru anul viitor a inaintat o prognoza de 4,9%.
Nu ne ajuta nici contextul global: Lumea e intr-un moment delicat, cu multe riscuri
In ce priveste economia globala, Gita Gopinath, economistul sef al FMI, sustine ca trece printr-un "moment delicat".
Cu toate acestea, Gopinath, care a fost... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 21:24
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere la 3,1% estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, iar in paralel prognozeaza o majorare a ratei inflatiei si deficitului de cont curent, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala.
Daca in luna octombrie 2018 FMI estima ca, in acest an Romania va inregistra o crestere economica de 3,4%, in raportul publicat marti institutia financiara internationala si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 3,1% in 2019 si la 3% in 2020.
"Pentru alte economii din regiunea Europei emergente cu ritmuri robuste de crestere in ultimii ani, precum Polonia si Romania, cresterea este asteptata sa se modereze pana la aproximativ 3% pe termen mediu, ca urmare a diminuarii stimulentelor de pe urma fondurilor europene de investitii si a politicilor favorabile" se arata in raportul FMI.
In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in acest an, estimarile institutiei financiare internationale au fost revizuite in sus pentru 2019, pana la o crestere medie anuala de 3,3%, fata de un avans de 2,7% preconizat in toamna, urmand sa coboare la 3% in 2020.
De asemenea, FMI a revizuit in sus estimarile privind deficitul de cont curent inregistrat de Romania in acest an, pana la 5,2% din PIB, in conditiile in care in toamna se astepta ca soldul negativ al contului curent sa se reduca pana la 3,4% din PIB.... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 16:17
O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de noul sef al institutiei pentru Romania, Reza Baqir, va efectua o vizita in Romania in perioada 2 - 15 martie 2016, pentru evaluarea anuala a economiei romanesti, se arata intr-un comunicat al reprezentantului regional al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
"Misiunea FMI condusa de Reza Baqir, se va afla la Bucuresti in perioada 2 - 15 martie, pentru a realiza evaluarea anuala a economiei romanesti, in cadrul consultarilor pe Articolul IV", se mentioneaza in comunicat.
Noul sef al misiunii FMI in Romania, la Cotroceni - cu cine s-a intalnit
Membrii misiunii FMI vor avea intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor romane, ai partidelor politice, cu ...citeste mai departe despre "Misiune FMI la Bucuresti, pentru evaluarea anuala a economiei romanesti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 18:41
Economia Romaniei ar putea inregistra o scadere de 5%, avertizeaza reprezentantii FMI care spun ca, in cazul unui scenariu in care cursul s-ar deprecia cu 15 - 20%, sectorul bancar ar fi primul afectat.
In urma evaluarii FMI, rata de schimb este corelata cu fundamentele economice si exista chiar o subevaluare marginala a ratei de schimb, de 0,5 - 1 la suta, dupa analiza sustenabilitatii si a bilantului macroeconomic.
Daca se ia in calcul echilibrul ratei de schimb reale, ar exista o subapreciere a cursului de schimb de 4,75%, ceea ce este in limita marjei de eroare.
FMI vede cinci riscuri importante pentru Romania: agravarea crizei din zona euro si accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat; o reactie negativa a populatiei si politicienilor fata de reforme si accesarea de fonduri UE sub asteptari, care au sanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pietele financiare, cu sanse mici si efect mediu.
"Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu membrii zonei euro. Exporturile catre Germania, Italia si Franta formeaza circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este in mare parte controlat de banci din zona euro. Imprumuturile denominate in valuta formeaza aproximativ 60% din creditele catre sectorul privat", noteaza FMI intr-un raport publicat marti.
FMI: Este posibila o scadere economica de 5%
Luand in calcul experienta din... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:47
Reprezentantii Fondului Monetar International si-au manifestat aprecierea fata de reformele si situatia economica a Romaniei, ceea ce pare sa indice ca "leacurile" traditionale functioneaza, scrie marti Financial Times pe unul dintre blogurile sale.
Rezultatele pozitive inregistrate de Romania creeaza o discordanta intre tara noastra si problemele importante ale zonei euro, unde se poarta dezbateri aprinse pe tema austeritate versus crestere.
FMI i-a averizat insa pe oficialii romani ca riscurile planeaza asupra tarii noastre iar reformele necesita un timp indelungat de implementare.
Noul guvern, instalat dupa ce vechea coalitie s-a prabusit in aprilie, trebuie sa reuseasca indeplinirea atat a angajamentelor internationale, cat si sa faca fata unui scrutin legislativ prevazut in acest an, potrivit Mediafax.
Romania a respectat indeaproape termenii acordului cu FMI
FMI a incheiat cea de-a cincea evaluare a actualului acord stand-by cu Romania la 22 iunie, concluzionand ca Bucurestiul a respectat suficient de indeaproape termenii acordului pentru a primi o finantare de urgenta suplimentara de 519,4 milioane de euro. Romania dispune in prezent de 2,67 miliarde de euro pentru cheltuieli, cu toate ca guvernul si-a anuntat intentia de a nu utiliza acesti bani, considerandu-i un fond de siguranta. Acordul a fost aprobat in martie anul trecut, inlocuind o intelegere in valoare de 12,94 miliarde de euro incheiata in mai 2009, cand FMI s-a implicat pentru a ajuta... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 18:10
Board-ul Fondului Monetar International va analiza, vineri, concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei romanesti derulata la Bucuresti de institutiile financiare internationale in aceasta primavara, potrivit programului publicat pe site-ul FMI.
Dupa o eventuala aprobare a evaluarii de catre conducerea FMI, programul va disponibiliza inca aproximativ 475 milioane euro asistenta din partea FMI pentru Romania, dintr-o suma totala de circa 3,5 miliarde euro.
"Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse si am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe", declara, la finalul misiunii din primavara, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
El a atras atentia asupra cresterii in continuare a arieratelor, ca si asupra derapajelor fata de calendarul privatizarilor, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale.
Societatile de stat, mai putin profitabile
Oficialul FMI a apreciat ca societatile de stat sunt mai putin profitabile, Romania nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. De asemenea, acesta a aratat ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme in privinta celor care nu renegociaza contractele bilaterale cu Hidroelectrica.
In acelasi timp, reprezentantul FMI a mentionat ca pana la finalul anului autoritatile romane... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 10:26
Consiliul Director al Fondului Monetar International va analiza, in 22 iunie, concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei romanesti derulata la Bucuresti de institutiile financiare internationale in aceasta primavara, potrivit programului publicat pe site-ul FMI.
Dupa o eventuala aprobare a evaluarii de catre conducerea FMI, programul va disponibiliza inca aproximativ 475 milioane euro asistenta din partea FMI pentru Romania, dintr-o suma totala de circa 3,5 miliarde euro.
"Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse si am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe", declara, la finalul misiunii din primavara, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
El a atras atentia asupra cresterii in continuare a arieratelor, ca si asupra derapajelor fata de calendarul privatizarilor, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale.
Oficialul FMI a apreciat ca societatile de stat sunt mai putin profitabile, Romania nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. De asemenea, acesta a aratat ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme in privinta celor care nu renegociaza contractele bilaterale cu Hidroelectrica.
In acelasi timp, reprezentantul FMI a mentionat ca pana la finalul anului autoritatile romane trebuie sa se concentreze asupra... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:12
Expertii Bancii Mondiale (BM), Comisiei Europene (CE) si ai Fondului Monetar International (FMI) au constatat ca programul economic al Romaniei ramane in linii mari in parametrii conveniti.
Reprezentantii institutiilor financiare internationale au declarat ca toate criteriile cantitative de performanta pentru sfarsitul lunii martie 2012 din Acordul Stand-By cu FMI au fost realizate cu exceptia aceluia privind arieratele bugetului, care a fost usor depasit. Oficialii celor trei institutii spun ca sunt incurajati de asigurarile ferme din partea noului guvern privind respectarea angajamentelor Romaniei fata de partenerii internationali.
Pentru anul 2012, avand in vedere situatia precara a zonei euro, expertii prevad o crestere in jurul a 11/2 la suta, determinata de cererea interna si o mai buna absorbtie a fondurilor europene.
Inflatia a coborat la niveluri scazute, dar este de asteptat sa creasca usor mai tarziu pe parcursul anului, ramanand totusi in interiorul intervalului tintit.
Se prognozeaza ca deficitul de cont curent sa inregistreze 41/2-5 procente din PIB. In pofida tensiunilor continue de pe pietele financiare internationale, sectorul bancar ramane rezistent si sanatos.
Avand in vedere perspectiva macroeconomica si pentru a rezolva o problema de natura juridica legata de contributiile sociale platite de pensionari precum si pentru a se realiza revenirea partiala a salariilor la nivelul dinaintea reducerilor salariilor din sectorul public din... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 16:16