Economia globala este pe cale sa inregistreze in 2020 o scadere semnificativ mai mare comparativ cu estimarea facuta de Fondul Monetar International in luna aprilie, a afirmat marti economistul sef la institutiei financiare, Gita Gopinath, transmite CNBC.
In timp ce statele europene erau in primele saptamani de restrictii impuse de autoritati din cauza pandemiei de coronavirus, FMI a estimat ca economia globala va inregistra cea mai grava criza financiara de la Marea Depresiune din anii 1930. La momentul respectiv, Fondul a prognozat a contractie de 3% a PIB-ului mondial in 2020.
In prezent, chiar daca unele economii incep sa se redeschida, Fondul a avertizat ca declinul va fi chiar mai grav.
"Pentru prima oara de la Marea Depresiune, atat economiile avansate cat si cele emergente vor fi in recesiune in 2020. Actualizarea raportului World Economic Outlook in luna iunie va arata probabil cresteri negative chiar mai grave decat am estimat anterior", a scris Gopinath intr-o postare pe blog.
Fondul a mai afirmat ca actuala criza, pe care a supranumit-o "Marea Izolare", "nu seamana cu nimic din ce a fost pana acum".
Pandemia a inceput ca o urgenta de sanatate, dar a declansat rapid o criza economica, din cauza masurilor de distantare sociala necesare si a restrictiilor de calatorie.
La nivel mondial exista peste 8 milioane de infectii cu coronavirus confirmate. Statele Unite, Brazilia, Rusia, India si Marea Britanie sunt in prezent cele cinci tari cu cel mai... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 07:15
Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar International, a tinut sa atraga atentia liderilor de guverne si guvernatorilor bancilor centrale ca timpul ramas pentru vindecarea ranilor crizei din 2008 s-a cam scurs.
"O cadere in mediocritate a cresterii economice globale va fi greu de corectat", a avertizat sefa FMI in cadrul unei conferinte sustinute la Frankfurt, relateaza ziarul The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
Desi a subliniat faptul ca nu suntem intr-o noua criza economica, Lagarde a atras atentia asupra deteriorarii conditiilor din peisajul economic global in ultimele 6 luni.
Cresterea economica din piete precum Statele Unite si Marea Britanie s-a dovedit a fi redusa fata de prognozele initiale, iar recesiunea din Rusia si Brazilia tinde sa se intinda pe o perioada mai lunga decat cea prognozata.
Pana acum, redresarea economica a mers "prea incet si se arata prea fragila", dupa cum a caracterizat situatia Lagarde, insistand ca guvernele sa adopte "politici potente" care sa faca fata provocarilor actuale din economia globala si sa creasca gradul de incredere al investitorilor.
Amanarile nu fac decat sa "consolideze o creste economica redusa", aceasta putand deveni o caracteristica permanenta a economiei globala, a mai transmis Lagarde.
"Acest lucru are consecinte pentru mediul social si politic chiar si in Germania, unde economia s-a dovedit puternica in fata crizei.
Putem mai bine de atat si trebuie sa facem mai bine, dar,... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:10
Rusia pare sa se afunde tot mai mult in criza generata de prabusirea pretului petrolului si regimul de sanctiuni economice dictat de Occident pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina.
Piata imobiliara din Moscova este sectorul care a resimtit cel mai mult conditiile economice din ce in ce mai vitrege in care se scalda Rusia, vanzarile scazand cu aproape o treime in cursul anului trecut, informeaza International Business Times.
Declin rapid
Pana acum doi ani, Moscova era cotata drept unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii, pretul unei locuinte in capitala Rusiei ajungand la sume exorbitante.
De la declansarea crizei economice insa, Moscova a coborat abrupt de pe pozitia a noua pe locul 50 in clasamentul celor mai scumpe orase de pe glob.
Declinul a fost marcat si de o scadere a tranzactiilor pe piata imobiliara, anul trecut vanzandu-se doar 113.000 de apartamente mai vechi, cu 49.000 mai putine fata de anul 2014.
Piata apartamentelor nou construite a inregistrat, de asemenea, o scadere de 18% in cursul anului trecut.
Prabusirea pietei imobiliare din capitala Rusiei a survenit pe fondul deprecierii continue a rublei, in acest moment cursul de schimb rubla/euro fiind la un minim istoric.
Pe anul in curs, declinul sectorului imobiliar din Rusia este de asteptat sa continue, expertii FMI prognozand o contractie economica de 1%, ca urmare a pretului redus al petrolului.
Prognoza anterioara emisa de economistii Fondului mentiona o scadere a... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:34
1Sanctiunile economice impuse Rusiei pentru criza din Ucraina ar putea rade 9 procente din PIB-ul tarii, sustin expertii FMI. Economia rusa marcheaza o aparenta stabilizare, dar efectul izolarii economice va trena pe viitor, se mai arata in raportul Fondului.
"In termeni de acces la pietele financiare externe si a lipsei de noi tehnologii, efectul sanctiunilor se va prelungi", concluzioneaza expertii Fondului, citati de Business Insider.
Criza de durata
Printre sanctiunile impuse Rusiei inca de anul trecut se numara limitarea investitiilor internationale in industriile bancara si energetica din Rusia si interzicerea exporturilor de tehnologie avansata pentru sectorul energetic.
Ca raspuns, Rusia a impus un embargo pentru marfurile alimentare provenite din Occident.
In estimarea FMI, cele doua tipuri de sanctiuni au ca rezultat o pierdere de 1%, pana la 1,5% din PIB-ul Rusiei pe anul in curs. Pe termen mediu insa, PIB-ul tarii ar putea sa piarda 9 procente, se arata in raport.
FMI previzioneaza pentru Rusia o crestere economica redusa, de doar 1,5%, in termen mediu, cu mult sub cele 7 procente inregistrate anual inainte de criza financiara din 2008.
"Ritmul lent de implementare a reformelor si lipsa investitiilor se incadreaza in acest peisaj", au mai transmis expertii FMI.
Acestia i-au avertizat pe oficialii de la Moscova ca rolul central al statului in economie si lipsa reformelor in domeniul proprietatii vor ingreuna redresarea economica a Rusiei.... mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 11:58
1Expertii Bancii Mondiale sunt de parere ca economia Rusiei isi revine mai repede decat se asteptau initial.
Conform estimarilor lor, anul 2015 va fi marcat de o contractie de 2,7%, dar, de anul viitor, economia rusa poate inregistra o crestere de 0,7 procente.
Lovita de prabusirea pietei petrolului si de sanctiunile economice impuse de Occident, Rusia pare sa fi depasit perioada de criza. Prognoza anterioara indica o contractie de 3,8% in 2015 si 0,3% pentru anul urmator, transmite The Telegraph.
Circumstante favorabile
"Revizuirea prognozei se datoreaza stabilizarii pretului petrolului din ultimele doua luni care a sustinut cursul de schimb al rublei si a dus la o reducere a inflatiei", explica Brigit Hansl, economist-sef pentru Rusia al Bancii Mondiale.
In opinia sa, seria de circumstante favorabile ar trebui sa permita oficialilor din banca centrala a Rusiei sa opereze o serie de politici monetare cu impact rapid in economia tarii.
"Bancii centrale a Rusiei ii va fi mai usor sa impuna un ritm rapid in programul de relaxare monetara pentru acest an. Ca urmare a acestui fapt, costurile imprumuturilor se vor reduce, incurajand acordarea de credite firmelor si populatiei", mai spune Hansl.
Dupa o prabusire spectaculoasa inregistrata intre iunie 2014 si ianuarie 2015, pretul petrolului s-a stabilizat la valoarea de 60 dolari/baril.
Rubla ruseasca a suferit o depreciere masiva in ultimul trimestru al anului trecut, dar a inceput 2015 pe un trend... mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 10:22
Pretul scazut al petrolului si eliminarea politicilor de austeritate din economiile dezvoltate ar putea tura motoarele cresterii economice in urmatorii doi ani, dar fara o sansa reala de redresare a economiei globale, anunta reprezentantii FMI.
Economia globala este inca vulnerabila la socuri financiare, au prognozat acestia in cadrul intalnirii de primavara a membrilor Fondului.
Prognoza la sase luni indica o crestere economica globala de 3,5% pentru anul in curs si 3,8% pentru 2016, in crestere cu 0,1% fata de estimarea din ianuarie, relateaza reporterii The Guardian.
Capacitate redusa de productie
Modul in care economia globala este in continuare modelata de fortele complexe care au actionat in 2014, incluzand schimbarile bruste in piata valutara si scaderea dramatica a pretului materiilor prime, reprezinta unul dintre factorii care franeaza cresterea economica pe termen scurt.
Pe de alta parte, problemele constante cu care se confrunta lumea, reprezentate de gradul mare de indatorare si imbatranirea populatiei in zone precum Europa, Japonia si Statele Unite, reduc capacitatea de productie a multor tari, considera expertii Fondului.
La inceputul acestei saptamani, Organizatia Mondiala a Comertului a redus prognoza de crestere a schimburilor comerciale globale de la 4% la 3,3%.
Reprezentantii institutiei sustin ca au fost nevoiti sa ajusteze si datele pe anul trecut de la 3,1% la 2,8 procente.
"Ne asteptam ca, la nivel global, comertul sa-si... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 10:50
Prognozele de crestere economica pentru Europa emergenta si Africa de Nord pe care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) le va anunta saptamana viitoare nu vor reprezenta "vesti bune", a anuntat marti presedintele institutiei.
Oficialul a avertizat ca Ucraina se confrunta cu o recesiune severa, relateaza Reuters.
Declaratiile acestuia sunt in ton cu pesimismul enuntat de Fondului Monetar International (FMI), care a avertizat in aceeasi zi cu privire la existenta unei "constelatii neobisnuite" de riscuri in regiune.
"Nu este o surpriza faptul ca nu va fi vorba de vesti bune", a spus Suma Chakrabarti, presedintele BERD, cu ocazia unui eveniment financiar.
Cel mai probabil, investitorii se vor concentra pe prognozele privind cresterea economica a Rusiei. In ianuarie, institutia estima un avans de 2,5% pentru 2014.
Rusii bogati isi cumpara case la Londra, pentru ...citeste mai departe despre "Avertizari pentru Europa: Nu vor fi vesti bune - constelatie neobisnuita de riscuri" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 08:50
Rusia a intrat deja in recesiune, iar banca centrala de la Moscova trebuie sa se pregateasca pentru inasprirea politicii monetare, in timp ce guvernul trebuie sa faca acelasi lucru in ceea ce priveste conditiile fiscale, a declarat seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Rusia, Antonio Spilimbergo.
Potrivit estimarilor FMI, pe fondul crizei geopolitice din Ucraina, Rusia va avea o crestere economica de 0,2% in acest an, mult sub prognoza anterioara de 1,3%, noteaza Wall Street Journal.
"Continuarea conflictului ar putea atrage sanctiuni suplimentare si ar deteriora increderea, ceea ce ar duce la o reducere si mai mare a investitiilor si a cresterii economice", se arata intr-o declaratie a FMI.
Gigantii auto fug din Rusia. Se vor orienta catre Romania?
FMI a aprobat decizia de saptamana trecuta a Bancii Rusiei de a majora dobanda de baza pentru a doua oara in doua luni, precizand ca o ...citeste mai departe despre "Il vor mai iubi rusii pe Putin? Ce vesti foarte proaste le aduce FMI" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 08:47
Fondul Monetar International a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Rusiei in 2013 si 2014, avertizand asupra pericolului presiunilor inflationiste in urma adoptarii masurilor de stimulare fiscala.
Produsul Intern Brut al Rusiei ar urma sa inregistreze o crestere de 2,5% anul acesta si de 3,25% anul viitor, dupa ce in aprilie FMI estimase un avans de 2,4% in 2013 si 3,8% in 2014, in timp ce Ministerul Economiei din Rusia prognozeaza o expansiune de 2,4% anul acesta si de 3,7% anul viitor, transmite Bloomberg.
"Masurile de stimulare fiscala in acest moment vor fi probabil ineficiente si vor intensifica presiunile inflationiste, tinand cont ca economia este la capacitate deplina. Politica monetara ar trebui axata pe indeplinirea obiectivului de reducere a inflatiei", a declarat Antonio Spilimbergo, seful misiunii FMI in Rusia.
Desi Moscova este in grafic pentru a inregistra o incetinire a inflatiei catre tinta de 5-6% stabilita de Banca Centrala a Rusiei, institutia ar putea sa nu-si indeplineasca anul viitor obiectivul de a ajunge la o inflatie de 4-5%, sustine FMI.
Economia Rusiei a inregistrat in primul trimestru din 2013 cel mai slab ritm de crestere din 2009, pe fondul reducerii investitiilor si a recesiunii din zona euro, care a afectat cererea pentru exporturile de materii prime.
Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat in perioada ianuarie-martie 2013 o crestere de 1,6%, al cincilea trimestru consecutiv de incetinire, a... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 10:00