Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International, a reiterat joi ca principalul risc cu care se confrunta economia mondiala il reprezinta tensiunile comerciale dintre Washington si Beijing, care ar putea grabi incetinirea PIB-ului Chinei, transmit CNBC si Reuters.
"O incetinire a Chinei este buna. Este justificata si cred ca este sub control. Dar daca incetinirea este prea rapida, va constitui o problema reala", a afirmat seful FMI la Forumul economic mondial de la Davos.
China, a doua economie mondiala, a inregistrat o performanta sub asteptari in 2018, cu o crestere anuala de 6,6%, dupa un avans de 6,8% in 2017, arata datele publicate luni de Biroul National de Statistica.
Este cel mai lent ritm de crestere din 1990 si vine pe fondul atenuarii cererii pe plan intern si al efectelor razboiului comercial cu SUA. Analistii, care estimeaza o incetinire a PIB-ului Chinei la 6,3% in 2019, se asteapta ca datele publicate luni sa puna presiune pe autoritatile de la Beijing pentru a adopta noi masuri de stimulare a economiei.
Tot la Davos, Hugo Shong, presedintele IDG Capital, prima firma globala de investitii care a intrat pe piata chineza in anii '90 investind in firmele de tehnologie Baidu, Tencent si Xiaomi, a afirmat ca nu este ingrijorat de evolutia economiei Chinei. "Da, in trecut vorbeam de un avans al PIB-ului de aproximativ 8%. Acum avem 6,6% si cred ca, tinand cont de marimea economiei, este o cifra destul de buna", a declarat Hugo... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 11:41
Nori de furtuna se aduna deasupra economiei mondiale iar guvernele si bancile centrale ar putea sa nu fie pregatite corespunzator pentru a face fata turbulentelor, a avertizat marti prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International, David Lipton.
"Ca multi dintre voi, vad adunandu-se nori de furtuna, si ma tem ca munca de prevenire a crizei este incompleta. Bancile centrale ar trebui probabil sa incheie perioada de explorare a masurilor neconventionale de politica monetara. Cu toate ca eficienta lor este incerta, trebuie sa fim ingrijorati de influenta politicii monetare", a afirmat David Lipton la o conferinta bancara organizata la Londra de Bloomberg, transmite Reuters.
Nici guvernele nu au prea mult spatiu de manevra, fiind deja afectate de nivelul ridicat al datoriilor.
"Nu trebuie sa ne asteptam ca guvernele sa aiba un spatiu amplu pentru a raspunde unei recesiuni de felul celei cu care ne-am confruntat in urma cu zece ani", a explicat Lipton, adaugand ca din punct de vedere politic masurile de stimulare ar putea fi dificil de vandut cetatenilor, tinand cont de povara financiara pe care o creeaza.
Cel mai mare risc imediat este actualul razboi comercial dintre SUA si China. Daca toate taxele vamale cu care ameninta cele doua tari sunt adoptate, pana in 2020 se va pierde trei sferturi ca procent din PIB-ul global, a estimat FMI.
"Aceasta ar fi o rana auto-impusa. Deci este vital ca acest armistitiu (anuntat recent intre Washington si... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 14:24
Fondul Monetar International este increzator ca statele G20 isi vor indeplini obiectivul de a spori avansul economiei mondiale cu doua puncte procentuale, a afirmat duminica directorul general al FMI, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat CNBC.
'Acesta este un angajament, este un obiectiv. Faptul ca ministrii de Finante si-au luat un angajament global, de a lua masuri pentru a stimula cresterea Produsului Intern Brut pana in 2018, este un indiciu solid ca ei isi vor atinge obiectivul unui avans de doua puncte procentuale pana la viitorul summit de la Brisbane (Australia), din luna noiembrie', a declarat Christine Lagarde la reuniunea G20 (organism care regrupeaza atat cele mai dezvoltate state ale lumii cat si cele mai mari economii emergente).
In timp ce in comunicatul publicat duminica la finalul reuniunii de la Cairns a ministrilor de Finante si ai guvernatorilor bancilor centrale din G20 se arata ca 'in timp ce ritmul de crestere al economiilor avansate este inegal si ramane sub cel necesar pentru generarea de locuri de munca, economia mondiala inca se confrunta cu o slabiciune persistenta a cererii si cu constrangeri in ceea ce priveste furnizarea, aceste evolutii afectand redresarea', seful FMI crede ca liderii G20 sunt capabili sa rezolve aceste probleme.
'Ingrijorarea cheie pe care o are toata lumea in acest moment este: 'ce ritm de ritm de crestere va reusi sa ofere acele locuri de munca in intreaga lume de care este disperata nevoie, mai ales... mai mult
Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 14:00
FMI a redus estimarea referitoare la cresterea economiei mondiale in 2013 cu 0,1 puncte procentuale, la 3,4%, principalul motiv fiind intarzierea redresarii in zona euro, relateaza MarketWatch.
Pentru 2012, FMI se asteapta la o crestere economica de 3,2% la nivel mondial.
Intr-un update al raportului World Economic Outlook, Fondul Monetar International a redus estimarile de crestere economica pentru aproape toate tarile, fata de datele publicate in octombrie.
Modificarile sunt semnificative pentru Europa. Astfel, FMI anticipeaza ca economia zonei euro se va contracta cu 0,2% in acest an, fata de estimarea precedenta, privind un avans de 0,2%, ceea ce implica doi ani consecutivi de contractie.
Activitatile din periferia zonei euro au fost sub asteptari si afecteaza si tarile din centrul regiunii, respectiv Germania si Franta, se arata in raport, potrivit caruia incertitudinile legate de evolutia crizei datoriilor sunt inca mari, in pofida progreselor din ultima perioada.
FMI prognozeaza ca economia Germaniei va inregistra in acest an un avans de 0,6%, fata de estimarea anterioara de 0,9%. Pentru Franta estimarea a fost redusa cu 0,1 puncte, la 0,3%. Fondul se asteapta ca economia Italiei sa se contracte cu 0,1%, estimarea fiind inrautatita cu 0,3 puncte, iar economia Spaniei sa inregistreze un declin de 1,5%, cu 0,1 puncte mai mare fata de estimarea din octombrie.
In Europa Centrala si de Est, economia va urca in acest an cu 2,4%, cu 0,1 puncte sub ritmul... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 10:08
Pentru zona euro, FMI a inrautatit prognoza economica de la crestere de 0,3% anul acesta la contractie de 0,4%, din cauza liderilor din SUA si Europa, care nu au rezolvat problemele fiscale.
Fondul a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei mondiale in anul urmator si a oferit argumente criticilor austeritatii, afirmand ca guvernele au subestimat sistematic impactul cresterilor de taxe si reduceilor de cheltuieli asupra avansului economic, potrivit Financial Times.
Institutia internationala se asteapta acum ca economia sa creasca cu 3,6% anul urmator, dupa ce in iulie anticipa 3,9%. Aceasta prognoza presupune, insa, ca Statele Unite vor lua masuri pentru a impiedica un proces automat de renuntare la reduceri de taxe si de introduceri de taieri ale cheltuielilor, in timp ce in zona euro statele vor urma planul Bancii Centrale Europene privind achizitia de obligatiuni si se vor angaja la reforme economice si integrare mai stransa.
"O problema cheie este daca economia mondiala loveste un nou val de turbulente intr-o recuperare despre care se anticipa ca va fi lenta si dificila sau daca actuala incetinire are o componenta de durata mai lunga. Raspunsul depinde de capacitatea liderilor din SUA si Europa de a face fata provocarilor economice pe termen scurt", se arata in raportul Prognoza Economica Mondiala a FMI.
Incertitudinile economice vor continua sa afecteze activitatea atat in economiile emergente cat si in cele avansate, afirma Fondul, care... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:33
Fondul Monetar International va revizui in scadere estimarile referitoare la cresterea economiei mondiale, care vor fi anuntate oficial pe 9 octombrie, la Tokyo, a anuntat luni directorul general al institutiei, Christine Lagarde.
"Continuam sa anticipam o redresare treptata, dat cresterea economica va fi sub ritmul estimat in iulie, la publicarea previziunilor precedente ale Fondului", a precizat Lagarde intr-un discurs la Washington.
In prezent, FMI anticipeaza un avans de 3,5% al economiei mondiale in acest an si de 3,9% in 2013.
Noile previziuni vor fi prezentate la reuniunea anuala a FMI si a Bancii Mondiale care va avea loc la Tokyo.
G20: Cresterea economica mondiala este amenintata
Recentele masuri luate de principalele banci centrale permit guvernelor sa incerce o relansare a cresterii economice, dar criza datoriei in Europa ameninta inca economia mondiala, potrivit responsabililor G20.
Viceministrii finantelor si reprezentantii bancilor centrale din grupul tarilor dezvoltate si emergente au discutat despre riscurile la care se expune economia mondiala, criza zonei euro si volatilitatea preturilor in domeniul alimentar in cadrul unei reuniuni duminica si luni in capitala Mexicului.
Criza datoriei in Europa, bugetul restrans al SUA si o crestere incetinita sunt "riscurile cele mai serioase pentru economia mondiala", a declarat viceguvernatorul Bancii Centrale a Mexicului, Manuel Ramos Francia, citat de Agerpres.
Programul de rascumparare a... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 08:30
Economia mondiala se afla la "un punct de turnura foarte periculos", a afirmat marti, la Lagos, directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI) Christine Lagarde.
"Actualmente, economia mondiala se afla la un punct de turnura foarte periculos", a declarat dna Lagarde in cadrul unei mese rotunde consacrate viitorului economic al Africii, avertizand impotriva unor posibile repercusiuni nefaste ale crizei asupra tarilor celor mai sarace.
Directoarea FMI a vorbit cu ocazia acestei mese rotunde despre o criza de incredere marcata de un somaj ridicat si o incetinire a cresterii mondiale.
Sosita duminica in Nigeria, cea mai populata tara din Africa si prima producatoare de petrol de pe continent, dna Lagarde s-a intalnit luni cu ministrul de finante Ngozi Okonjo-Iweala, care este o fosta directoare a Bancii Mondiale, si cu alti responsabili economici. De asemenea, ea a avut o intrevedere cu presedintele Goodluck Jonathan mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 15:31
Economia mondiala pare sa iasa din criza, iar tarile ar trebui sa lucreze la planuri pentru diminuarea pachetelor de stimuli financiari, este de parere directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn. Riscurile unei redresari fragile par sa se diminueze, avand in vedere ca mai multe economii dezvoltate, inclusiv Franta si Germania, deja au inceput sa inregistreze cresteri, iar economiile emergente isi revin mai rapid decat se estima, a declarat Strauss-Kahn, in cadrul unei conferinte in Berlin, relateaza AFP.
Seful FMI a avertizat, insa, ca problemele din sistemul financiar vor persista sau chiar se vor intensifica daca eforturile de a readuce bancile la un model sanatos de dezvoltare nu se vor finaliza. mai mult
Sambata, 05 Septembrie 2009, ora 12:12
Ritmul de scadere a economiei mondiale s-a temperat, iar Fondul Monetar International (FMI) si-ar putea imbunatati prognoza privind evolutia din 2010, a declarat directorul general adjunct al FMI, John Lipsky, citat de Reuters.Cu toate acestea, conditiile financiare nu sunt nici pe departe normale, iar economia mondiala este, inca, in recesiune, a avertizat Lipsky, potrivit Mediafax.
"Cele mai recente date indica incetinirea ritmului de scadere a economiei mondiale, insa exista un grad ridicat de incertitudine referitor la perioada in care va interveni revenirea si la puterea acesteia", a afirmat oficialul, la o conferinta de afaceri organizata in Turcia.
Lipsky a precizat ca revenirea, anticipata pentru anul viitor, va fi lenta, in general, si graduala in statele dezvoltate.
Un impact negativ asupra relansarii economice il vor avea eforturile companiilor financiare de a-si reduce datoriile si cresterea limitata a pietei creditului si a celei imobiliare.
In plus, economiile emergente nu vor putea reveni la o crestere sustinuta in conditiile in care relansarea va fi lenta in statele puternice.
"Ca rezultat, diferentele dintre economiile diverselor tari si somajul vor continua sa creasca in 2010", a spus oficialul.
El a subliniat ca guvernele trebuie sa se concentreze pe relansarea economica sustinuta, care poate fi sprijinita prin revitalizarea sistemului financiar. Pana in prezent, progresul in rezolvarea problemelor bancilor a fost lent si ineficient in ceea ce priveste... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2009, ora 13:58