Economia Romaniei arata semne de supraincalzire, existand riscul ca actuala traiectorie politica sa sporeasca volatilitatea macroeconomica, sa submineze capacitatea de a rezista la socurile adverse si, in cele din urma, sa incetineasca convergenta spre tarile avansate din UE, se arata in documentul publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI) la sfarsitul consultarilor cu Romania in baza Articolului IV.
Romania a inregistrat o crestere economica solida in 2017, cu un nivel scazut record al somajului si o imbunatatire a sectorului financiar.
Consumul privat, stimulat de masurile de relaxare fiscala si majorarea salariilor, a condus avansul economiei, in timp ce investitiile sunt in intarziere, iar reformele structurale incetinesc, se arata in raportul FMI.
Investitiile in sectorul public ca procent din PIB au scazut semnificativ, pe fondul absorbtiei reduse a fondurilor europene. Deficitul guvernamental si cel de cont curent s-au adancit, la 2,8% din PIB si, respectiv, 3,4% din PIB in 2017.
Reflatia isi intensifica ritmul. Desi tinta de inflatie a BNR a fost indeplinita in 2017, inflatia globala a urcat din ianuarie peste partea superioara a intervalului tinta al BNR, ajungand la 5,2% (in ritm anual) in aprilie 2018.
Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 5% in 2018 - condusa de continuarea masurilor de stimulare a consumului privat in urma relaxarii fiscale - care va fi insotita de adancirea deficitului de cont curent si de un... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 14:02
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca Romania si-a indeplinit toate criteriile de performanta stabilite cu FMI si mizeaza pe crestere economica in 2014.
"Patru din cele cinci criterii de performanta au fost indeplinite, cel referitor la reducerea deficitului bugetar nu a fost constatat, din cauza intarzierii scrisorii de intentie, insa, in mod sigur, in luna martie sper sa avem scrisoarea de intentie in boardul FMI, sa se constate ca ne-am indeplinit si toate tintele care tin de deficitul bugetar", a afirmat premierul Ponta la Palatul Victoria, la finalul unei reuniuni a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de parteneriat 2014-2020.
Totodata, seful Guvernului a anuntat ca "delegatia FMI si a Comisiei Europene au constatat faptul ca estimarea pentru 2013 a cresterii economice este de 2,8%", mai mult cu peste un punct procentual fata de tinta initiala.
"Aceasta stabilitate economica a dus la posibilitatea ca sa se constate de catre Banca Nationala o reducere a inflatiei in luna decembrie la 1,5% si fundamente macroeconomice pentru ca Romania sa reziste, asa cum a facut-o pana in prezent, la turbulentele de pe pietele financiare. S-a reliefat faptul extrem de important ca dobanda la datoria publica a scazut la cel mai mic nivel istoric si este mai mica decat media pe Europa. Romania a reusit pentru prima data in istorie sa emita bonduri la 30 de ani, ceea ce inseamna ca cei care ne-au imprumutat cu bani au incredere ca Romania in urmatorii 30 de ani va... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 17:45
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, viziteaza Romania in perioada 15-16 iulie, aceasta urmand sa fie prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functia de director al FMI, in luna iulie 2011.
In timpul vizitei, Christine Lagarde se va intalni cu oficiali si factori de decizie, precum si cu reprezentanti ai sectorului privat, ai societatii civile si mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale si provocarile care urmeaza.
Christine Lagarde va sustine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de crestere economica in regiune, in cadrul conferintei "Eastern Europe and Romania: The Road Ahead".
In ultimii 23 de ani au avut loc patru vizite oficiale in Romania ale directorilor generali ai Fondului Monetar International (FMI), trei dintre acestea fiind efectuate in perioada 1990 - 1996 de Michel Camdessus, iar in 2010 a fost in vizita Dominique Strauss-Kahn.
Romania se pregateste de un nou acord cu FMI
Analistii se asteapta ca autoritatile romane sa foloseasca ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti pentru a anunta un nou acord stand-by cu Fondul, din care insa nu vor fi trasi bani, la fel ca in cazul precedentei intelegeri.
Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul lui iulie ca autoritatile din Romania au transmis scrisoarea de intentie privind un nou acord cu FMI si Comisia Europeana. Ponta a afirmat ca decizia de a avea un nou acord cu CE si... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 09:05
Cresterea economica a Romaniei va fi in jur de 1,5% in acest an si ar putea ajunge pana la 3% in 2016, in conditiile in care guvernul va lua "masurile necesare", iar tara noastra va absorbi mai multe fonduri europene, a afirmat Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania, intr-o conferinta de presa.
Infrastructura, transporturile si energia ar trebui sa fie domenii prioritare pentru Romania, iar tara noastra se poate finanta singura, mai ales ca exista interes pentru activele romanesti, dovedit de includerea sa in indicele pentru pietele emergente al JPMorgan, este de parere oficialul FMI.
"Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi, iar Guvernul isi poate intensifica eforturile pentru a capata finantare UE", a declarat acesta.
Mobilizarea resurselor in aceste domenii, unde cresterea poate fi stimulata, este cruciala pentru Romania, iar intrarile de capital prin absorbtia de fonduri europene ar ajuta astfel cresterea economica.
Cu privire la tintele pe care guvernul le-a ratat, de Vrijer a mentionat deficitul cash pentru 2012 si tinta de arierate.
"Ratarea deficitului cash nu o privim ca pe o ratare efectiva, pentru ca ar fi fost o politica fiscala, ci din cauza unor intarzieri de ordin tehnic", a explicat acesta. In legatura cu arieratele, Erik de Vrijer a anuntat ca FMI si guvernul au convenit asupra unor masuri de reducere a arieratelor inainte de finalizarea evaluarilor.
Progrese importante care au fost inregistrate de catre tara noastra... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 14:46
Economia Romaniei are nevoie de investitii masive in urmatorul deceniu, iar calitatea infrastructurii in anumite sectoare economice o defavorizeaza in fata altor state, avertizeaza reprezentantii FMI.
Reforma companiilor de stat va consolida perspectivele de crestere ale Romaniei pe termen lung, dar economia are nevoie de investitii masive in urmatorul deceniu, scrie Agerpres.
In acelasi timp, datele disponibile indica faptul ca economia romaneasca se compara nefavorabil cu alte state, in privinta calitatii infrastructurii in sectoarele economice cheie, cum ar fi energia si transporturile, unde domina intreprinderile cu capital de stat.
Reformarea acestora, o guvernanta corporatista mai buna si o implicare mai mare a sectorului privat vor duce la mai multe investitii in aceste sectoare esentiale, se arata in "Raportul de tara" dat publicitatii miercuri de Fondul Monetar International, dupa misiunea de evaluare condusa de Erik de Vrijer, care s-a aflat la Bucuresti in perioada 31 iulie - 14 august.
Reformarea intreprinderilor cu capital de stat ar putea crea de asemenea spatiu fiscal pentru investitii in sectoare sociale si infrastructura, pentru ca toti romanii sa beneficieze de aceste reforme.
Pe fondul incertitudinilor de pe piete si al riscurilor provocate de criza din zona euro, cum ar fi o accelerare a procesului de deleveraging (dezintermediere) a bancilor straine, este important ca Banca Nationala a Romaniei sa continue supervizarea bancara intensiva... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:45
Board-ul Fondului Monetar International va analiza, vineri, concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei romanesti derulata la Bucuresti de institutiile financiare internationale in aceasta primavara, potrivit programului publicat pe site-ul FMI.
Dupa o eventuala aprobare a evaluarii de catre conducerea FMI, programul va disponibiliza inca aproximativ 475 milioane euro asistenta din partea FMI pentru Romania, dintr-o suma totala de circa 3,5 miliarde euro.
"Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse si am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe", declara, la finalul misiunii din primavara, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.
El a atras atentia asupra cresterii in continuare a arieratelor, ca si asupra derapajelor fata de calendarul privatizarilor, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale.
Societatile de stat, mai putin profitabile
Oficialul FMI a apreciat ca societatile de stat sunt mai putin profitabile, Romania nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. De asemenea, acesta a aratat ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme in privinta celor care nu renegociaza contractele bilaterale cu Hidroelectrica.
In acelasi timp, reprezentantul FMI a mentionat ca pana la finalul anului autoritatile romane... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 10:26
Romania intra de luni intr-o noua runda de negocieri cu FMI si Comisia Europeana, avand pe masa spectrul celui de-al treilea an consecutiv de recesiune in 2011, cand scaderea PIB ar putea fi de 0,5%, afirma surse oficiale, citate de Ziarul Financiar, noteaza Mediafax.Dupa ce economia a cazut cu 7% in 2009, pentru 2010 ar urma sa fie luata in calcul o prognoza revizuita de contractie cuprinsa intre 1,5% si 1,8% din PIB.
Noua estimare apare deja drept optimista avand in vedere ca multi analisti din banci avanseaza scaderi de 3%. Asta-primavara, FMI anticipa ca economia romaneasca avea sa "decoleze" in 2011, cu o crestere de 5,1%, insa chiar si socotelile institutiei de la Washington continua sa fie date peste cap de realitate, scrie ZF in editia de vineri.
In scrisoarea de intentie pe care autoritatile romane au trimis-o conducerii FMI pe 16 iunie, inca era prevazut un scenariu de crestere economica zero sau usor negativa.
Dupa majorarea TVA la 24%, Ministerul Finantelor a inceput sa ia in calcul o scadere de cel putin 1,5%.
Catalin Pauna, economistul-sef al Bancii Mondiale in Romania, considera totusi pozitiv faptul ca declinul economic franeaza vizibil fata de anul trecut.
"Contractia economica in 2010 va fi mult mai redusa decat in 2009. Romania Isi revine incet-incet. Iese din criza economica. Ajustarea PIB va fi pe o usoara panta descendenta."
El considera ca exporturile nete ar putea sa aiba o contributie pozitiva in acest an, semnale favorabile fiind asteptate si de... mai mult
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 09:55
Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit prognoza de crestere economica pentru Romania de la 1,3% la 0% sau chiar la un numar negativ, de -0,5%, dar se asteapta la reluarea cresterii economiei pana la sfarsitul anului, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, citat de NewsIn."Guvernul si-a asumat angajamentul de a reduce deficitul fiscal la 6,8% din PIB in 2010, iar daca nu ar lua masurile anuntate, deficitul ar creste la 9,1% din PIB in acest an si ar deveni nesustenabil", a precizat Franks.
El a adaugat ca "dincolo de scaderea produsului intern brut, Romania are probleme cu colectarea impozitelor si taxelor si, desi cheltuielile din trimestrul I au fost sub tinta convenita, a fost clar ca presiunile ar fi crescut pana la sfarsitul anului".
Franks a adaugat ca Guvernul a anuntat un plan ambitios si dur de reducere drastica a cheltuielilor curente.
"Nu am impus noi aceasta varianta. A fost propusa de guvern, dar are sprijinul nostru", a precizat seful misiunii FMI in Romania.
El a mai spus ca FMI a agreat impreuna cu Uniunea Europeana (UE) sa sustina o crestere a deficitului bugetar de la 5,9% la 6,8% din PIB.
"Eforturile noastre sunt indreptate catre ajustarea economiei, pentru a nu ne confrunta cu o criza in forma de W.
Se pare ca spre sfarsitul anului situatia economica se va imbunatati", a mai spus Franks. mai mult
Luni, 10 Mai 2010, ora 11:21
FMI estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 3,6% in 2011, dupa ce in acest an se va inregistra o crestere zero sau chiar usor negativa, a declarat luni seful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.El a reiterat ca datele pentru primele luni din acest an s-au plasat sub asteptarile FMI, atat din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, cat si din evolutia slaba a partenerilor comerciali ai Romaniei.
Franks se asteapta ca economa sa-si revina pe parcursul acestui an si sa ajunga la crestere zero. mai mult
Luni, 10 Mai 2010, ora 10:07