Acordul pentru reducerea datoriei Greciei face datoria imensa a tarii sustenabila pe termen mediu, dar estimarile optimiste privind cresterea economiei si inregistrarea unui excedent primar in viitor fac sustenabilitatea datoriei incerta pe termen lung, se arata intr-un raport publicat marti de Fondul Monetar International (FMI).
Raportul organizatiei financiare internationale privind sustenabilitatea datoriei Greciei arata diferente semnificative fata de cel prezentat in iunie de tarile zone euro, transmite Reuters.
Guvernele din zona euro au reusit in iunie, dupa indelungi negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro.
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
"Acordul pentru reducerea datoriei convenit recent cu partenerii europeni ai Greciei imbunatateste semnificativ sustenabilitatea datoriei pe termen mediu dar perspectivele pe termen lung raman... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 18:12
Fondul Monetar International (FMI) asteapta ca europenii sa ia "decizii" legate de reducerea poverii datoriei Greciei inainte de a hotari daca va participa la noua sustinere financiara a tarii, a informat institutia joi.
"Asteptam sa lucram cu autoritatile (elene) pentru a dezvolta programul (de reforme) mai detaliat si ca partenerii europeni ai Greciei sa ia masuri de reducere a poverii datoriei", a declarat sefa misiunii Fondului la Atena, Delia Velculescu, intr-un comunicat citat de AFP.
Aceasta declaratie intervine in momentul in care parlamentul grec trebuie sa aprobe un acord asupra noului plan de ajutorare de 85 de miliarde de euro, al treilea din 2010, in schimbul unor severe masuri de austeritate.
FMI, unul din principalii creditorii ai tarii alaturi de europeni, a luat parte la discutiile cu Atena, insa a facut cunoscut ca participarea sa financiara depinde, printre altele, de masurile europenilor pentru a face datoria greaca "sustenabila".
Numeroase tari ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Conditia impusa de FMI Europei ca sa ajute Atena" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 08:15
FMI va participa la programul de salvare a Greciei daca va include restructurarea datoriilor si reforme guvernamentale indraznete, a declarat vineri directorul general al institutiei financiare, Christine Lagarde, precizand ca nu se pune problema reducerii directe a obligatiilor financiare.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Lagarde a spus, intr-un interviu acordat postului francez de radio Europe 1, ca Fondul se va implica doar daca Guvernul elen se va angaja la reforme economice profunde si "o politica bugetara sanatoasa", relateaza Wall Stret Journal.
Ea a adaugat ca nu este posibila o solutie pentru Grecia fara o restructurare a datoriilor, cu toate ca un "haircut" direct (reducerea acestora - n.red.) nu este un subiect de discutie.
FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel
Reducerea datoriilor poate fi realizata prin prelungirea perioadelor de maturitate si a perioadelor de gratie, precum si prin reducerea la maximum a ...citeste mai departe despre "FMI explica: Ce trebuie facut, de fapt, cu datoriile Greciei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 17:38
Fondul Monetar International ar putea participa la un pachet "complet" pentru a ajuta la redresarea economiei Greciei, pentru a face datoria tarii sustenabila si pentru a-i permite sa obtina finantare de pe pietele financiare, a afirmat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Intrebata de postul francez de radio Europe 1 daca FMI va participa la cel de-al treilea pachet de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro pentru Grecia, Christine Lagarde a raspuns ca FMI vrea sa vada programul "complet" pentru Grecia si ce implica acesta. Atena are nevoie de o diminuare a poverii datoriei astfel incat acest pachet sa fie viabil, sustine oficialul FMI, transmit Bloomberg si Reuters.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
"Raspunsul este categoric nu", a raspuns Lagarde, cand a fost intrebata daca acordul este viabil.
"Acest pachet complet are doua parti: una care vizeaza reformarea semnificativa a economiei elene si cealalta care se refera la ...citeste mai departe despre "FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 11:57
Grecia ar putea avea nevoie de o relaxare a datoriilor si o finantare mai mare decat a estimat FMI acum o saptamana, a afirmat joi economistul sef al institutiei, Olivier Blanchard, in comentarii care pot complica mai mult eforturile tarii de obtinere a unui nou program de sustinere.
"Credem ca evolutiile actuale ar putea implica o finantare mai mare, cel putin pentru sustinerea bancilor si o restructurare mai mare a datoriilor decat estimam in raport", a afirmat Blanchard intr-o postare pe blog, relateaza MarketWatch.
Intr-un raport publicat saptamana trecuta se arata ca Grecia ar avea nevoie de un nou ajutor de peste 60 de miliarde de euro, pentru acoperirea necesarului de finantare, precum si de o relaxare a termenilor de rambursare a datoriilor prin extinderea maturitatilor, relateaza MarketWatch.
Raportul a fost pregatit inainte de convocarea referendumului de catre autoritatile elene, decizie care a necesitat introducerea controlului capitalului.
Statul elen mai ...citeste mai departe despre "FMI: Grecia ar putea avea nevoie de o finantare mai mare decat a estimat Fondul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 11:23
Tarile din zonele euro au incercat sa opreasca publicarea ultimului raport al FMI privind datoria Greciei, au precizat vineri surse apropiate acestui caz.
Se pare ca tarile euro ar fi incercat in zadar sa impiedice publicarea de catre FMI a unei analize sumbre despre datoria Greciei, care a dat un motiv in plus guvernului de stanga de la Atena sa strige ca este indreptatit apelul catre alegatori de a vota "nu" la referendum, transmite agentia Reuters, care citeaza sursele.
Se pare ca cei care au insistat pentru publicarea raportului in aceasta saptamana au fost americanii.
Premierul grec Alexis Tsipras s-a adresat din nou natiunii, vineri, sustinand ca cel mai recent raport al FMI demonstreaza ca are dreptate cand spune ca datoria tarii trebuie restructurata.
El i-a indemnat pe greci sa vina cu calm la referendum si sa aleaga calea pe care vor merge cantarind argumentele, nu sloganurile, si in acest fel sa vada ca singurul vot corect este "nu".
Raportul FMI a expus pe ...citeste mai departe despre "Criza in Grecia: Zona euro a incercat sa opreasca un raport FMI, americanii au insistat sa fie publicat - surse" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 22:12
Grecia nu va beneficia de o perioada de gratie daca nu va plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie, a avertizat joi directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, presand astfel statul elen sa incheie acordul cu creditorii.
Cu ministrii de Finante din zona euro care se reunesc joi la Luxembourg, pe fondul negocierilor blocate, Lagarde ii ajuta pe oficialii europeni sa creasca presiunile asupra Greciei, pentru a-l forta pe premierul Alexis Tsipras sa acepte termenii acordului in schimbul ajutorului financiar, relateaza Bloomberg.
Tispras a declarat saptamana trecuta ca politicile FMI fata de Grecia au fost "criminale".
"Exista un termen, 30 iunie, cand Grecia trebuie sa faca plata. Nu exista o perioada de gratie", a spus Lagarde.
Programul de salvare in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se incheie pe 30 iunie, in aceeasi zi in care statul elen trebuie sa ...citeste mai departe despre "FMI ameninta Grecia: Nicio perioada de gratie daca nu platiti datoria" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 17:43
Fondul Monetar International (FMI) admite, intr-un raport intern, ca a facut greseli majore in ultimii trei ani in ceea ce priveste gestionarea acordului de finantare externa incheiat cu Grecia, subestimand semnificativ impactul masurilor de austeritate asupra economiei, potrivit Wall Street Journal.
Intr-un document intern "strict confidential", FMI noteaza ca a subestimat semnificativ pagubele care aveau sa fie aduse economiei grecesti de masurile de austeritate prescrise guvernului. Grecia este in recesiune de sase ani.
Totodata, FMI admite ca si-a incalcat propriile reguli astfel incat datoria publica uriasa a Greciei sa para sustenabila si ca, in retrospectiva, tara nu respecta trei dintre cele patru criterii de calificare pentru finantare.
Raportul FMI subliniaza insa ca modul in care a fost abordata criza, in coordonare cu Uniunea Europeana, a castigat timp pentru a limita impactul asupra zonei euro.
In plus, oficiali FMI considera ca experienta acumulata in Grecia va ajuta in viitoare situatii de criza, iar institutia nu a avut alternative la momentul respectiv.
In ultimii trei ani, mai multi oficiali importanti din cadrul FMI, printre care si directorul executiv Christine Lagarde, au afirmat in repetate randuri ca nivelul datoriei de stat a Greciei este sustenabil, iar imprumuturile pot fi restituite integral si la timp.
Doi fosti oficiali ai FMI sustin ca seful biroului de avocatura din cadrul institutiei, Sean Hagan, a avertizat in repetate... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 12:40
Tarile europene ar trebui sa ia in calcul restructurarea datoriei Greciei daca povara financiara asupra statului elen se dovedeste nesustenabila, a declarat directorul exectiv al FMI, Menno Snel.
Snel este unul dintre cei 24 de directori executivi ai FMI, unde reprezinta Olanda si 12 alte state din Europa Centrala si de Est, fosta Uniune Sovietica si Orientul Mijlociu, intre care si Romania.
"O contributie din partea guvernelor va fi cu siguranta subiect de discutie", a sustinut Snel, pentru publicatia olandeza Het Financieele Dagblad.
Comentariile oficialului FMI evidentiaza una dintre divergentele dintre UE, Banca Centrala Europeana si FMI in privinta combaterii crizei datoriilor, scrie New York Times. Cele trei institutii formeaza impreuna Troika creditorilor internationali ai Greciei.
Oficiali europeni au declarat, in septembrie, ca FMI pune presiune asupra lor pentru a restructura datoria Atenei catre statele europene.
Europa ar prefera sa acorde Atenei mai mult timp pentru a respecta tintele din programul fiscal convenit.
Creditorii privati ai Greciei au sters, in prima parte a anului, datorii de 100 de miliarde de euro, in urma celei mai mari restructurari a unei datorii de stat din istorie.
Grecia: Mai avem bani doar pana la sfarsitul lui noiembrie
Grecia va inregistra in 2013 al saselea an de recesiune, in pofida pachetelor de imprumuturi externe primite de la statele din zona euro si FMI, iar datoria tarii tinde sa devina nesustenabila... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 13:50