La patru luni dupa eliminarea pragului fix de 1,20 mentinut in raportul franc elvetian/euro, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) pare sa regrete amarnic miscarea facuta la mijlocul lunii ianuarie.
Economia Elvetiei s-a micsorat pana la minimul atins in ultimii sase ani, pe masura ce aprecierea monedei nationale a redus exporturile.
PIB-ul tarii a scazut cu 0,2% in primul trimestru dupa o revizuire a cresterii economice de 0,5% facuta in trimestrul anterior, arata Secretariatul de Stat pentru Economie din Berna, citat de Bloomberg.
Riscul persista
Francul elvetian este in continuare supraevaluat, dupa cum recunosc economistii BNS, iar acest lucru amplifica riscurile de slabiciune a economiei elvetiene.
Datele actuale dau mana libera criticilor programului initiat de BNS, acestia reclamand constant ca eliminarea pragului fix din cursul valutar franc/euro pune in pericol economia tarii.
Neplafonat, francul elvetian s-a apreciat la valori record in fata monedei europene creand dificultati industriasilor elvetieni in continuarea exporturilor de marfa pe pietele externe.
"Avem deja primul semn de recesiune si, cu siguranta, trimestrul a doilea nu va fa mai bun. Dar cred ca Banca Nationala va reusi sa scuture aceasta povara de pe umeri", afirma Karsten Junius, economist la banca J Safra Sarasin din Zurich.
Crestere anemica
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, prognozeaza ca economia va creste cu putin sub un procent in cursul acestui... mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 12:18
3Decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a fixa o rata de schimb de 1,20 franci elvetieni pentru un euro este adecvata, tinand cont de cresterea economica lenta si riscurile privind deflatia.
Cu toate acestea, autoritatile ar trebui sa revina la o flotare a cursului valutar cand se vor stabiliza cresterea si inflatia, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International.
In septembrie 2011, Banca Elvetiei a decis sa fixeze o rata de schimb de 1,20 franci elvetieni pentru un euro si a indicat ca va achizitiona masiv euro, fara a tine seama de riscul de a detine acesta valuta.
FMI estimeaza ca este dificil de estimat cand va fi momentul potrivit pentru ca Elvetia sa nu mai fixeze o rata de schimb de 1,20 franci elvetieni pentru un euro si "a sfatuit autoritatile elvetiene sa aleaga acest moment "cu mare grija".
Elvetia se confrunta cu riscuri din cauza crizei datoriilor
Desi fundamentele si politicile economice ale Elvetiei sunt solide, FMI apreciaza ca tara se confrunta cu riscuri din cauza crizei datoriilor din zona euro precum si din cauza vulnerabilitatilor sectorului bancar elvetian.
Jean-Pierre Danthine, membru al Comitetului de politica monetara al Bancii Nationale a Elvetiei, a afirmat luna trecuta ca SNB inca considera ca francul elvetian este "supraevaluat".
Banca Nationala a Elvetiei sustine ca supraevaluarea francului elvetian reprezinta o amenintare acuta la adresa economiei elvetiene, care depinde de exporturi si turism.... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 11:49