Seful Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a respins informatiile publicate de Wikileaks, potrivit carora creditorul international ar fi vrut sa impinga Grecia catre incapacitate de plata pentru a forta luarea unei decizii la Atena.
"Este o absurditate", a mentionat Lagarde, transmite BBC.
"FMI conduce negocierile cu buna-credinta si nu prin amenintari. Nu vrem sa comunicam prin documente aparute pe surse", a continuat seful FMI.
Lagarde i-a adresat o scrisoare pe aceasta tema premierului elen, Alexis Tsipras, care a cerut, in weekend, explicatii Fondului Monetar International in legatura cu informatiile publicate de Wikileaks in legatura cu negocierile pentru salvarea Greciei.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
In prezent, discutiile intre creditori si oficialii de la Atena sunt in impas, in special din cauza ...citeste mai departe despre "Vor creditorii sa impinga Grecia in prapastie? Ce spune sefa FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Aprilie 2016, ora 11:03
In ultimele decenii, Fondul Monetar International (FMI) a invatat sase lectii importante despre modul in care trebuie rezolvata o criza a datoriilor, insa ele au fost uitate in cazul Greciei.
Concluzia ii apartine lui Ngaire Woods, profesor la Universitatea Oxford, specializat in guvernanta economica. Ea si-a expus ideile intr-un editorial publicat de Project-Syndicate.
Dupa ce s-a opus vehement implicarii FMI, Grecia ii cere oficial ajutor
Astfel, in primul rand, FMI a ignorat in cazul elenilor urmatorul lucru: e musai ca asistenta financiara sa fie foarte eficienta, deci trebuie aplicata o singura data.
Cazul din istoria recenta care le-a "predat" lectia celor de la FMI s-a petrecut in 1997.
Programul de salvare pregatit atunci pentru Coreea de Sud a fost insuficient, asa ca s-a intrat in a doua runda de negocieri.
Dar cazul Greciei este mult mai grav de-atat. Se pregateste deja al treilea imprumut de la creditori, in valoare de 86 miliarde de euro, dupa cel de 110 ...citeste mai departe despre "Cele 6 lectii invatate de FMI, care au fost uitate in cazul Greciei - Urmeaza "sinuciderea"?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 07:08
Fondul Monetar International (FMI) a criticat marti seara acordul privind un nou plan de salvare oferit Greciei de liderii zonei euro, apreciind ca datoria publica a statului grec a devenit nesustenabila si ca Atena are nevoie de reducerea datoriilor.
Evaluarea FMI intervine in contextul in care Parlamentul de la Atena trebuie sa voteze miercuri patru legi prevazute de acordul incheiat luni la Bruxelles. Studiul FMI pune sub semnul intrebarii validitatea reformelor cerute de liderii zonei euro si aproba reducerea datoriilor ceruta de opinia publica din Grecia.
Ore cruciale in Grecia: Parlamentul se pronunta asupra acordului de salvare
Potrivit BBC, studiul publicat de FMI va complica misiunea premiereului grec Alexis Tsipras, care trebuie sa convinga parlamentarii, inclusiv pe cei din partidul sau, Syriza, sa voteze aceste legi. De altfel, Tsipras a declarat marti ca nu crede in planul de salvare propus, dar ...citeste mai departe despre "FMI critica acordul pentru Grecia: Elenii au nevoie de trei decenii de gratie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 08:36
Grecia a intrat oficial in incetare de plati, dupa ce a ratat scadenta catre FMI la transa de 1,6 miliarde de euro, devenind, astfel, prima economie dezvoltata care ajunge in aceasta situatie. Totodata, tot marti noapte, a expirat oficial si programul european de asistenta financiara.
Jocul nu este insa incheiat pentru eleni. Miercuri la amiaza va avea loc o noua teleconferinta a Eurogrupului, liderul sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, anuntand ca un al treilea plan de salvare pentru Grecia este posibil oricand, doar ca din momentul intrarii in incapacitate de plata procedurile se complica.
Este de asteptat ca termenii negocierilor sa se modifice cu mult, iar conditiile impuse Atenei sa fie si mai dure.
Guvernul de la Atena a cerut marti Mecanismului European de Stabilitate (fondul de urgenta al UE) sa incheie un acord pe doi ani, care ar acoperi nevoile financiare ale tarii, pe parcursul acestei perioade, iar ministrul finlandez de Finante a anuntat ca incepand de maine se... citeste mai departe despre "Grecia a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat scadenta catre FMI - ce urmeaza si ce sanse de salvare are" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 01:50
Grecia va incheia acordul de asistenta financiara cu Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) in 2014 si nu va mai avea nevoie de un nou imprumut, a declarat premierul elen Antonis Samaras.
"In 2014, Grecia va intra din nou pe pietele financiare si va incepe sa redevina o tara normala. In noul an, datoria Greciei va fi declarata in mod oficial viabila, ceea ce inseamna ca nu va mai fi nevoie de noi imprumuturi sau de noi acorduri de asistenta financiara", a spus premierul luni, la postul national de televiziune, noteaza Telegraph.
Grecia a primit primul imprumut din partea UE, FMI si a ...citeste mai departe despre "Premierul elen: Grecia va redeveni o tara normala in 2014. Fara imprumut de la FMI" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 23:04
FMI a avertizat vineri ca riscurile legate de planul de reforme din Grecia sunt ridicate, iar tarile europene vor fi nevoite sa acorde statului elen noi fonduri si reduceri ale datoriilor, relateaza Capital.gr.
"Programul evolueaza in directia buna, dar dificultatile sunt enorme. Respectarea la timp a angajamentelor europene pentru reducerea datoriilor si finantarea Greciei sunt esentiale pentru succesul programului de reforma", se arata intr-un raport publicat vineri de FMI.
La inceputul acestei saptamani, FMI a aprobat furnizarea unei transe de finantare de 3,2 miliarde de euro Greciei, dupa ce guvernul a adoptat noi reduceri ale cheltuielilor bugetare, a obtinut imbunatatirea termenilor de finantare din partea statelor europene si a efectuat o rascumparare de obligatiuni.
FMI estimeaza ca Grecia va avea nevoie de fonduri suplimentare de pana la 9,5 miliarde de euro, pentru perioada 2015-2016, si considera ca exista sanse bune ca europenii sa acorde finantarea, daca tara va aplica masurile prevazute in actualul program de imprumut. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 09:25
Troica formata din Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) au inceput, joi, un nou audit al finantelor Greciei, inaintea furnizarii, in septembrie, a celei de-a sasea transe de imprumut, de opt miliarde de euro, transmite Mediafax.Misiunea face parte din verificarile regulate la care sunt supuse finantele statului elen, care aplica un program strict de austeritate din 2010, in schimbul unui imprumut de 110 miliarde de euro, din care a primit deja 65 de miliarde de euro.
Troica va verifica, impreuna cu reprezentantii Ministerului elen de Finante, evolutia programului de redresare economica, a declarat o sursa apropiata situatiei.
Discutiile se vor referi si la intarzierea incasarilor bugetare si a programului de privatizare care trebuie sa aduca 50 de miliarde de euro pana in 2015.
Ar trebui totodata discutata procedura de schimb al obligatiunilor de stat detinute de bancile elene, inclusa in noul plan de salvare a Greciei aprobat pe 21 iulie, la un summit extraordinar al liderilor din zona euro.
Noul plan, de 160 de miliarde de euro, din care 109 miliarde de euro vor fi furnizate de UE si FMI pana in 2014, prevede si contributia voluntara a sectorului privat, de 54 de miliarde de euro, pe o perioada de trei ani, si de 135 de miliarde de euro pe zece ani.
Contributia sectorului privat ar trebui sa aiba loc printr-un mecanism de rostogolire, prin care investitorii vor schimba voluntar obligatiunile elene ajunse la... mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 16:42
Cind autoritatile de la Bucuresti au tras linie dupa socotelile economice ale primului trimestru al acestui an, nu au gasit in punguta bugetara decit doi bani si o gramada de sperante spulberate privind cresterea economica. Cu ochii la Grecia, guvernul isi pune centura de siguranta si se pregateste pentru cea mai dura curba de sacrificiu din ultimele doua decenii.Pentru a doua oara in decurs de un an, evolutiile economiei romanesti au depasit cele mai pesimiste estimari interne si internationale.
Prima oara au facut-o in anul 2009. Daca la inceputul acestui din urma an observatorii internationali credeau ca PIB-ul va creste cu circa 4 la suta, la finele lui s-a constatat o dramatica scadere de circa 8 procente. La fel, luna ianuarie a anului in curs aducea o optimista prognoza de crestere cu 1-2 la suta.
Rezultatul, dupa doar 3 luni? Nimeni nu se mai gindeste la crestere ci doar la o eventuala stopare a caderii. Asta in vreme ce SUA, Asia si o buna parte a zonei euro au depasit recesiunea, chiar daca evolutiile ramin modeste iar situatia, extrem de preocupanta pentru liderii politici.
Pina si Spania, care s-a zgiltiit serios in 2008-2009, a iesit oficial din recesiune, raportind o crestere de 0,1 la suta in ultimul trimestru. Ce s-a intimplat/se intimpla in Romania, care pare tot mai mult o tara a prognozelor ratate?
Opinia mea este ca dincolo de efectele punctuale ale actualei crize internationale, Bucurestii incep sa-si plateasca tot mai dur politele acumulate... mai mult
Marti, 11 Mai 2010, ora 01:03
Ca orice tragedie care se respecta, actuala criza din Grecia isi are originile in evenimente din trecut, in special in doua deficiente in abordarea monetara si fiscala a Uniunii Europene, care i-ar putea ameninta stabilitatea. Aceasta problema a fost foarte bine inteleasa de fondatorii Uniunii Europene. Intelegerile semnate in 1978, care au stabilit ca sistemul monetar european sa aiba un regim fix pentru rata de schimb, au pus bazele pentru un Fond Monetar European, doi ani mai tarziu.Acesta ar juca un rol similar Fondului Monetar International, adica ar permite tarilor care au fost lovite de o criza neanticipata sa primeasca sprijin financiar din partea sa si, precum FMI, ar impune cateva conditii in acest sens. Insa aceasta idee nu s-a mai materializat la acea data, intrand din nou in discutie in prezent, din cauza crizei din Grecia.A doua deficienta a iesit la iveala in timpul negocierilor din 1985, in urma carora s-a infiintat uniunea monetara. La acea data, Grecia avea grave probleme fiscale si se temea ca va fi fortata sa poarte negocieri dure cu FMI.
Pentru acest lucru, ar fi fost nevoie de votul unanim al tarilor membre, iar Comisia Europeana a preferat sa-i ofere o linie de creditare.Cu alte cuvinte, in ciuda principiilor de stabilitate fiscala si interzicerea sprijinului financiar aflate la baza zonei euro, procesul politic a condus, de mai multe ori, la o "mila" convenabila.Astfel, chiar daca infiintarea FME a fost uitata, acum exista tentatia crearii unei... mai mult
Miercuri, 10 Martie 2010, ora 09:31