Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Gheorghieva, a indicat posibilitatea revizuirii in scadere a estimarilor privind evolutia economiei mondiale, si a avertizat SUA si China sa nu reactiveze un razboi comercial care ar putea slabi redresarea in urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19).
Datele economice recente din multe tari sunt sub estimarile deja pesimiste ale FMI, care indica un declin de 3% al economiei globale in acest an, a declarat Kristalina Gheorghieva. Oficialul a adaugat: "Fara solutii medicale urgente, s-ar putea materializa, din pacate, scenarii mai sumbre pentru anumite economii. Nu se cunoaste evolutia acestui virus, ceea ce ar putea inrautati si mai mult prognozele economice".
In aprilie, FMI previziona o contractare de 3% a economiei globale in 2020, cel mai sever declin de la Marea Depresiune din anii '1930, urmata de o redresare partiala in 2021.
Administratia Trump acuza autoritatile chineze ca au alertat cu intarziere comunitatea internationala cu privire la epidemie si ca au ascuns amploarea acesteia. Si, prin urmare, ca sunt responsabile de raspandirea globala a noului virus, de moartea a sute de mii de oameni si de actuala criza economica fara precedent.
Presedintele Donald Trump ameninta China cu impunerea de noi tarife vamale iar vineri a sugerat ca ar putea inchide prima faza a acordului comerciale dintre SUA si China. Oficiali de rang superior din domeniul comertului din cele... mai mult
Sambata, 09 Mai 2020, ora 12:51
Criza provocata de extinderea pandemiei de coronavirus (Covid-19) este cea mai severa de la Marea Depresiune din 1929, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Gheorghieva, transmite Reuters.
Din cauza efectelor negative ale epidemiei, 170 de tari vor inregistra o crestere economica negativa in 2020, a declarat seful FMI la o videoconferinta cu presa din Bulgaria.
Cele mai afectate de efectele negative ale extinderii epidemiei ar putea fi tarile in curs de dezvoltare, a apreciat Georgieva.
"Statele care sunt acum cel mai lovite de pandemie si nu trebuie sa fie si cele mai afectate din punct de vedere economic. Sunt extrem de ingrijorata de tarile in curs de dezvoltare si cele emergente", a explicat oficialul FMI.
Saptamana trecuta, FMI estima in cel mai nou raport "World Economic Outlook" ca economia mondiala ar urma sa se contracte cu 3% in 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, ceea ce reprezinta un declin mai grav decat cel inregistrat in perioada crizei financiare din 2008-2009. Institutia financiara internationala subliniaza ca este vorba despre o revizuire cu peste sase puncte procentuale comparativ cu raportul WEO din luna octombrie sau cu update-ul din luna ianuarie, "o revizuire extraordinara intr-o perioada atat de scurta de timp", subliniaza FMI.
"Conform scenariului de baza, care pleaca de la ipoteza ca pandemia se va reduce in a doua jumatate a lui 2020, iar masurile de izolare vor fi eliminate... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 23:53
Ritmul de crestere a economiei mondiale va continua sa incetineasca, din cauza tensiunilor comerciale si a conditiilor financiare mai putin favorabile, insa o recesiune la scara mondiala pe termen scurt este exclusa, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde (foto), informeaza AFP si Reuters.
"In luna ianuarie, FMI estima ca economia mondiala va inregistra in 2019 si 2020 o crestere de aproximativ 3,5%. Intre timp economia mondiala a pierdut din elan, dupa cum veti vedea din noile noastre previziuni revizuite ce vor fi publicate saptamana viitoare", a declarat Christine Lagarde, intr-un discurs tinut la Camera de comert americana, in avanpremiera reuniunilor de primavara ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.
Cu toate acestea, Lagarde a subliniat ca FMI nu se asteapta la o recesiune pe termen scurt. "De fapt, ne asteptam la o relansare a cresterii economice in a doua jumatate a acestui an si in 2020. Insa trebuie sa fim foarte clari, relansarea preconizata pentru ultima parte a anului este una fragila", a sustinut seful FMI.
FMI, care urmeaza sa dea publicitatii in data de 9 aprilie noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale, avertizeaza de peste un an ca un razboi comercial intre SUA si China ar avea repercusiuni asupra cresterii economiei mondiale. In acest sens, institutia internationala si-a revizuit inca din ianuarie prognozele privind avansul economiei mondiale in acest an, la 3,5%,... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:28
Economia mondiala se afla blocata intr-un trend de crestere slaba, incapabila sa sustina o recuperare decenta si in pericol chiar sa incetineasca brusc, potrivit unor indicatori calculati de cotidianul Financial Times (FT) in colaborare cu Brookings Institution.
In pofida pietelor financiare solide si a revenirii increderii in randul companilor si consumatorilor pe pietele emergente, indicatorii de ansamblu ai cresterii economice abia s-au miscat fata de mijlocul anului 2011. In ultimii aproape doi ani, incercarile de revigorare a activitatii economice au fost oprite repetat de date macroeconomice slabe si criza din zona euro.
"Indicatorii arata ca economia globla este incapabila de crestere accelerata si se confrunta cu riscul unei opriri bruste. Singurul lucru bun care poate fi spus despre activitatea economica slaba este ca a atins nivelul minim in unele economii cheie", a declarat Eswar Prasad, cercetator la Brookings Institution.
Dovezile privind mentinerea presiunilor la nivelul economiei globale va determina o atmosferaa mai pesimista la reuniunea de saptamana urmatoare a FMI si Bancii Mondiale. Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a avertizat deja despre noile riscuri ale unei economii mondiale cu trei viteze, in care unele tari au o evolutie buna, altele isi revin, iar altele au inca probleme.
Indicii folositi de FT si Brookings Institution combina date despre activitatea economica, variabile financiare si indicatori ai increderii dintr-un... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 08:37
Daca Statele Unite nu gasesc o solutie pentru rezolvarea datoriei publice, dar si problemele cu care se confrunta Europa, ar putea genera o "criza economica mondiala majora", a declarat directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
In lipsa unei rezolutii, va aparea criza, "datorita marimii economiilor celor doua (n.r. SUA si Europa) si a relatiilor lor cu alte tari, in ceea ce priveste comertul si investitiile", a spus Lagarde, citata de Bloomberg.
Dupa mai multe saptamani tensionate, Camera Reprezentantilor a Statelor Unite - condusa de republicani - a adoptat marti, 1 ianuarie, un plan menit sa evite intrarea in recesiune a economiei SUA, aproband, printre altele, o marire a nivelului de impozitare a americanilor cei mai instariti.
SUA a ajuns la sfarsitul anului trecut la o datorie publica de 16,4 trilioane de dolari.
In Europa, cresterea economica a incetinit considerabila, in contextul in care criza datoriilor a continuat in randul anumitor tari, pentru al treilea an la rand.
Problemele din SUA si Europa vor afecta tarile in curs de dezvoltare, inclusiv pe cele africane care, de asemenea, se confrunta cu riscuri, din cauda preturilor ridicate la alimente.
"In acest context, va fi esential ca tarile africane sa aiba cadre puternice macroeconomice, imbunatatirea capacitatii institutionale si sa poata asigura o crestere durabila si favorabila incluziunii, in scopul de a mentine performantele economice impresionante din ultimii 10 ani",... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 11:43
Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar International, le-a cerut, joi, tarilor occidentale sa profite de "elanul" creat de bancile centrale pentru a combate criza economica.
In deschiderea adunarii anuale a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, Christine Lagarde s-a declarat din nou ingrijorata de "incertitudinea" care afecteaza relansarea si care a determinat FMI sa-si reduca previziunile economice, relateaza AF.
"Obtinerea unei relansari durabile este o sarcina din ce in ce mai complexa", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al FMI, indreptandu-si fara nicio surpriza privirea asupra zonei euro care ramane, in opinia sa, "epicentrul" crizei.
Aflata in centrul crizei, Grecia vrea sa beneficieze de o amanare suplimentara de doi ani pentru a-si asana finantele publice, a precizat Lagarde, intr-un moment in care numeroase programe de austeritate sunt in derulare in Europa.
"In locul unei reduceri frontale si masive (...), este cateodata de dorit sa existe mai mult timp", a afirmat ea.
In tabloul conturat de sefa FMI economiei mondiale, Christine Lagarde a evidentiat "vestile bune" provenite de la bancile centrale - BCE in Europa, Rezervele Federale in SUA, BoJ in Japonia -, care au transmis "semnale pozitive" prin noile lor masuri de sprijin, printre care de numara si achizitiile de obligatiuni.
"Acest lucru a creat un elan de care trebuie profitat pentru ca in sine acesta nu va fi suficient", a adaugat Lagarde,... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 15:32
Fondul Monetar International a aprobat modificarea reglementarilor privind monitorizarea economiilor mondiale, fiind acum obligatoriu pentru FMI sa estimeze daca politicile unei tari influenteaza negativ sistemul monetar international.
Pana acum, estimarile FMI privind instabilitatea economica erau optionale, dar recenta criza financiara a aratat ca politicile unui stat pot afecta cu usurinta alte state.
"In timp ce supervizarea politicilor valutare ale statelor membre ramane baza supravegherii realizate de FMI, noua decizie va furniza o baza pentru ca FMI sa se implice mai eficient in politicile financiare si economice", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
"In actualul mediu economic dificil si puternic interconectat global, este decisiv sa avem o supraveghere efectiva pentru a ne da posibilitatea sa detectam rapid riscurile si sa oferim la timp politici adecvate", a subliniat seful FMI.
Noile reglementari vor fi incluse in Articolul IV privind consultarile anuale intre FMI si cele 188 de state membre. mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 09:18
Christine Lagarde, seful Fondului Monetar International (FMI) a delarat ca economia mondiala este in pericol si a cerut europenilor sa vorbeasca pe o singura voce in ceea ce priveste criza de pe vechiul continent.
"Economia mondiala se afla intr-o situatie periculoasa", a spus Lagarde intr-un interviu pentru Journal du Dimanche, informeaza Reuters.
Criza datoriilor, care va continua si in 2012, dupa ce summit-ul european din 9 decembrie a calmat temporar pietele, "este o criza de incredere in datoria publica si in soliditatea sistemului financiar", a spus aceasta.
Liderii europeni au elaborat un nou tratat pentru o integrare economica mai buna in zona euro, dar nu este sigur ca acest acord va rezolva criza datoriilor, care a inceput in 2009 in Grecia si ameninta acum Franta si chiar o economie puternica precum cea a Germaniei.
"Summit-ul de pe 9 decembrie nu a fost detaliat suficient din punct de vedere financiar si este prea complicat in ceea ce priveste principiile fundamentale", a spus Lagarde.
"Ar fi folositor pentru europeni sa vorbeasca pe o singura voce si sa anunte un plan si un calendar simplu si detaliat", a mai specificat Lagarde, mentionand totdata ca asta asteapta investitorii si ca principiile mari nu impresioneaza.
O parte a problemei a fost si cererile nationale pentru protectionism, care au facut dificila punerea in practica a unei strategii internationale de coalitie, este de parere Lagarde.
Directorul FMI a afirmat si ca tari... mai mult
Luni, 26 Decembrie 2011, ora 10:31
Opinia sefului FMI, Christine Lagarde, ca "ne aflam intr-o noua faza periculoasa" a economiei mondiale, este impartasita de guvernatorii bancilor centrale, reuniti, ca in fiecare an, in august, in Jackson Hole, Wyoming, Statele Unite.Cativa oficiali de la Fed au indoieli ca mai pot resuscita revenirea Americii, scrie Wall Street Journal. Mickey Levy, economist sef la Bank of America, spune ca rata dobanzii cheie a Fed (n.red - care va fi mentinuta aproape de 0% timp de 2 ani) nu poate scoate economia din faza de crestere slaba.
Fost membru al consiliului de administrare al Rezervei Federale, Randy Kroszner, sustine insa ca nu este necesara mai multa interventie din partea Fed, pentru ca economia SUA sa inceapa sa creasca.
Majoritatea oficialilor Bancii Centrale Europene sunt de parere ca solutiile pentru problemele Europei, de la datoriile suverane la sistemul bancar, se afla in mainile liderilor politici, nu ale BCE.
La randul lor, economistii JPMorgan, in analiza economica saptamanala, au dat vina pentru recenta goana globala dupa vanzarea de actiuni pe "paralizia politicilor in SUA si Europa, care a relevat ca nu este nicio unitate de cavalerie care sa vina in ajutor".
Oficialii de ambele parti ale Atlanticului, care au orchestrat raspunsul la criza globala financiara, insista ca economia globala ar fi fost si mai rau decat acum, daca nu ar fi intervenit la timp, insa este limpede ca remediile aplicate de ei nu au produs rezultatele scontate, scrie publicatia citata.... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 19:12