Fondul Monetar International (FMI) considera ca un nivel al deficitului bugetar de doar 2,5% din produsul intern brut (PIB) in acest an, comparativ cu 3%, nivelul prevazut in buget, ar reduce vulnerabilitatile Romaniei si ar crea premisele pentru revenirea dezechilibrului bugetar spre un nivel considerat optim in urmatorii ani, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir.
Reprezentantul institutiei internationale a facut mai multe comentarii si in legatura cu politica fiscala a guvernului din acest an. Astfel, noul Cod Fiscal, care a redus mai multe taxe importante de la inceputul acestui an, ofera un stimul intr-un moment in care economia era oricum pe o tendinta de crestere, considera expertii FMI.
FMI, in Romania: Legea darii in plata poate periclita dreptul la proprietate. Exista solutii mai bune
"Cand se realizeaza economii in finantele publice, daca traiectoria datoriei publice este descendenta se pot face economii, bune pentru momentele de criza. Se pot ...citeste mai departe despre "FMI critica scaderea taxelor: Amanati masurile de stimulare a consumului si investiti in sanatate si educatie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 16:52
Perspectivele ca Romania sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) sunt in scadere, iar tara risca sa dea inapoi din fata angajamentelor de a mentine deficitul bugetar la un nivel scazut si de a implementa reforme structurale.
Acuzat de coruptie si in perspectiva alegerilor din 2016, premierul Victor Ponta ar putea sa nu aiba puterea sa tina sub control cheltuielile sau sa aplice masuri precum reorganizarea companiilor de stat cu pierderi, in cadrul unui nou acord cu Fondul, comenteaza Reuters.
Guvernul Ponta, criticat la intalnirea lui Iohannis cu delegatia FMI
FMI nu a fost de acord cu deciziile Guvernului de reducere a taxelor si majorare a salariilor pentru unii angajati publici cu 25%, subliniind in aceasta saptamana ca Romania ar trebui sa protejeze progresele economice recente.
In consecinta, Romania ar putea sa nu mai aiba un acord cu FMI pentru prima oara din 2009, cand FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au salvat-o de criza ...citeste mai departe despre "Reuters: Sanse tot mai slabe pentru un acord cu FMI. Romania risca derapaje pe deficit si reforme" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 15:21
Fondul Monetar International (FMI) va avea urmatoarea misiune in Romania in martie 2016, cand Guvernul ar putea discuta incheierea unui nou acord si termenii acestuia, insa vrea sa rezolve si restantele din vechiul acord, a declarat joi seara ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"FMI vine in martie anul viitor. Pana atunci ramane de implementat ce a ramas nerezolvat din vechiul acord. Vom trimite o scrisoare catre Fond si vom posta ce a ramas de realizat din acordul care s-a incheiat", a afirmat Teodorovici la o intalnire cu jurnalistii.
La vizita din martie, reprezentantii Guvernului ar putea aduce in discutie un nou acord cu FMI, insa vor inainta solicitarea formal atunci cand si Fondul va agrea solutia.
FMI face avertisment dupa avertisment: Bancile au intrat in vizorul creditorului international
FMI avertizeaza Romania: Pericolul de dupa cresterile salariale si reducerea taxelor (Video)
Pentru anul acesta, Guvernul se va incadra in deficitul de 1,86% din PIB (13 ...citeste mai departe despre "FMI critica, Guvernul mai vrea un acord. Teodorovici a cerut BERD sa aplice o lege, ca e mai transparenta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 23:22
Presedintele Klaus Iohannis a primit marti, la Palatul Cotroceni, delegatia Fondului Monetar International (FMI) condusa de Andrea Schaechter, iar in timpul discutiilor Guvernul a fost criticat pentru lipsa reformelor structurale la care s-a angajat.
"In cadrul intrevederii, reprezentantii Fondului Monetar International au prezentat Presedintelui Romaniei cele mai importante evolutii ale Programului de asistenta cu caracter preventiv.
Programul a expirat in septembrie 2015, fara o evaluare finala favorabila, ceea ce a ridicat semne de intrebare cu privire la vointa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Presedintele Iohannis primeste delegatia FMI la Cotroceni. Un nou acord?
De asemenea, reprezentantii Presedintiei au subliniat ca "exista serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line".
In acest context, presedintele ...citeste mai departe despre "Guvernul Ponta, criticat la intalnirea lui Iohannis cu delegatia FMI" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 14:34
Romania inregistreaza performante bune in raport cu standardele fixate prin Codul de Transparenta Fiscala in multe domenii, potrivit concluziilor raportului de evaluare a transparentei fiscale publicat joi de Fondul Monetar International (FMI) si realizat la cererea Guvernului Romaniei de o echipa a Fondului in luna februarie 2014.
Un numar de 15 din cele 36 de dimensiuni ale Codului de Transparenta Fiscala sunt apreciate ca fiind bune sau avansate, 15 sunt considerate la un nivel de baza, iar sase sunt considerate ca nu sunt inca indeplinite.
FMI subliniaza ca rapoartele fiscale nu includ sectorul marilor companii de stat, care sunt responsabile pentru aproximativ 10% din PIB.
FMI atrage atentia: Taierile de taxe propuse prin noul proiect de Cod Fiscal trebuie analizate cu grija (Video)
Pentru o imbunatatire a transparentei fiscale, institutia financiara internationala recomanda Romaniei extinderea acoperirii institutionale a rapoartelor fiscale pentru a include intregul ...citeste mai departe despre "Audit FMI: Ce erori a facut Romania si ce ne recomanda Fondul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 14:07
Fondul Monetar International (FMI) sustine ca adoptarea legii insolventei persoanelor fizice fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu-si atinga obiectivele si sa aiba un impact negativ pe piata financiara.
"FMI sustine eforturile autoritatilor de a promova o legislatie in domeniu, dar suntem profund ingrijorati ca adoptarea legii insolventei fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu isi atinga obiectivele.
Daca nu este planificata cu atentie, bine structurata si bine implementata, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piata financiara", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si presedintelui Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca.
FMI vine la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului cu Romania
FMI sfatuieste autoritatile sa ...citeste mai departe despre "FMI, critici dure la adresa Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 12:34
Fondul Monetar International a gresit in 2010 cand a cerut guvernelor din intreaga lume sa adopte politici de austeritate atat de repede dupa criza financiara din 2008, pentru ca a lasat tot efortul de a sprijini cresterea economica in sarcina bancilor centrale, a apreciat marti Biroul independent de evaluare (IEO), un organism din interiorul FMI.
La sfarsitul unei evaluari a raspunsului FMI la criza globala, Biroul independent de evaluare sustine ca Fondul a jucat un rol crucial in combaterea crizei in perioada 2008-2009, cand a cerut tarilor puternic industrializate sa introduca stimulente fiscale pentru relansarea activitatii economice, transmite Bloomberg.
In schimb, recomandarile formulate in 2010 de FMI pentru adoptarea de masuri de austeritate in cele mai mari economii s-au dovedit a fi incorecte dat fiind relansarea modesta a economiei mondiale, se arata in raportul publicat marti de Biroul independent de evaluare.
FMI recunoaste ca a facut "erori" cu politica de ...citeste mai departe despre "FMI, atacat din interior: A gresit cand a impus masurile de austeritate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 10:55
Forma finala a scrisorii de intentie catre FMI a fost aprobata miercuri de catre Guvern si a fost trimisa presedintelui Traian Basescu pentru aprobare, astfel incat joi sa fie trimisa board-ului Fondului.
Seful Executivului a precizat totodata ca a solicitat Parlamentului ca marti, 17 septembrie, la ora 17.00, sa prezinte in plenul celor doua Camere ale legislativului cele mai importante prevederi ale noului acord.
Parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie
Premierul a afirmat ca in plenul celor doua Camere ale Parlamentului va prezenta saptamana viitoare "elementele principale", dar nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale.
Declaratia premierului referitoare la faptul ca nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale, a starnit atentia analistului economic Mircea Cosea.
"Premierul Victor Ponta a facut o declaratie care m-a mirat putin. Spunea ca totusi vor avea acces la ea parlamentarii. In general, pana la prezenta in board, scrisoarea de intentie nu este facuta public. Iar daca va fi prezentata in parlament, aceasta este facuta public, deoarece parlamentul Romaniei nu are calitatea si posibilitatea de a ermetiza anumite lucruri" a declarat Mircea Cosea pentru Business24
Mircea Cosea: Guvernul Ponta da cu o mana si ia cu alta
Introducerea unor alte impozite si taxe, in conditiile in... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 11:11
Scrisoarea de demisie a unui inalt oficial al FMI, prezentata saptamana trecuta, sugereaza ca FMI esueaza privind doua aspecte-cheie: nu a oferit un leadership de gandire independent, aspect evident in abordarea crizei din zona euro, si este nepregatit pentru a asigura stabilitate pentru urmatoarea criza globala majora.
In contextul in care Spania si eventual Europa se reintorc spre abis, aceasta criza se prefigureaza. Posibilitatea ca FMI "sa fie dat disparut" transmite un semnal de alarma, sustine semnatarul articolului publicat miercuri de Financial Times, Arvind Subramanian, senior fellow la Institutul Peterson pentru Economie Internationala si fost economist al FMI.
Pozitia FMI in zona euro, similara Germaniei
In ceea ce priveste zona euro, FMI s-a aliniat la linia oficiala europeana/germana asupra crizei, posibil in deserviciul Europei si al lumii. Nu a fost o sursa de idei noi sau de gandire critica privind probleme-cheie precum: fezabilitatea strategiei pentru Grecia, responsabilitatile tarilor creditoare, inclusiv nevoia de ajustare simetrica intr-o uniune monetara sau alternativele la austeritate pe termen scurt.
Aceasta nu inseamna ca linia oficiala este gresita, ci ca FMI nu a reusit sa conteste ortodoxia, pierzandu-si rolul de arbitru de valoare in dezbaterile politice. Daca lucrurile iau o intorsatura rea, FMI va trebui sa poarte responsabilitatea pentru complicitatea sa in optiunile de politica deloc optime facute in Europa.
Ca raspuns, FMI... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 12:38