Guvernul a adoptat in aceasta saptamana cresterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018. Insa aceasta masura va avea ca efect reducerea semnificativa a saraciei in randul angajatilor din tara noastra, asa cum sustin guvernantii?
Potrivit Hotararii adoptate de Executiv, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unui comunicat al Guvernului.
Sursa citata mai arata ca e vorba de o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.
Dar cat va fi suma primita in mana?
Salariul net va creste cu nici 100 de lei, de la 1.065 de lei - cat este in prezent - la 1.162 de lei de la inceputul anului viitor. De asemenea, costurile totale pentru un angajat platit cu salariul minim vor fi putin mai mari, va creste birocratia, e posibil sa existe concedieri si sa creasca munca la negru.
Citeste si:
Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati
Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 va aduce Romania intr-o situatie paradoxala
Dar despre toate aceste efecte am vorbit deja, asa ca de data aceasta ne vom axa pe altceva.
Printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 12:30
FMI trage un semnal de alarma: salariului minim in Romania a crescut mai rapida decat productivitatea muncii. Ca efect, scade competitivitatea firmelor, sunt descurajate investitiile si angajatii nu sunt incurajati sa se perfectioneze.
si are ca efect scaderea competitivitatii firmelor, descurajarea investitiilor si a angajatilor in a se perfectiona, sustine reprezentantul rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, potrivit Agerpres.
"Cresterea salariului minim are ca efect scaderea competitivitatii externe, descurajarea investitiilor straine, iar ecartul dintre cei care castiga salariul minim si ceilalti salariati se ingusteaza, fapt care poate descuraja angajatii sa faca eforturi progresiv, daca apreciaza ca munca lor nu merita facuta, din cauza diferentei mici de salarii.
Practic, nu castigi mai mult daca studiezi mai mult sau investesti mai mult, lucru care descurajeaza efortul de a excela", a explicat marti Alejandro ...citeste mai departe despre "FMI trage un semnal de alarma: cresterea salariului minim in Romania, prea rapida" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 19:43
Majorarea salariului minim mult peste cresterea productivitatii muncii ar putea face mai mult rau decat bine in Romania, arata expertii Fondului Monetar International (FMI), intr-un raport elaborat in urma consultarilor cu autoritatile de la Bucuresti.
Politica salariului minim poate furniza protectie muncitorilor cu venituri scazute.
Totusi, cu majorarea semnificativa planificata pentru acest an, ponderea salariului minim in salariul mediu in Romania va depasi media din regiune, ceea ce ar putea submina competitivitatea externa si ar putea afecta crearea locurilor de munca, in special pentru angajatii cu competente scazute si in industriile unde forta de munca este numeroasa, se arata in ...citeste mai departe despre "Avertisment de la FMI: Cresterea salariului minim ar putea face mai mult rau decat bine Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 18:43
Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) saluta initiativa Guvernului de majorare a salariului minim din mediul privat la 800 de lei si precizeaza ca aceasta masura va incuraja activitatea din mediul privat.
ACPR mentioneaza, intr-un comunicat, ca mediul privat este cel mai mare contributor la PIB-ul Romaniei, pentru ca stimuleaza cresterea consumului, dar ajuta si la cresterea veniturilor la bugetul de stat.
"Suma de 800 de lei este plafonul maxim pe care mediul privat si-l putea permite in cresteri salariale in anul 2013 care se anunta la fel de dificil ca si perioada anterioara.
Totusi, masura reprezinta o necesitate pentru puterea de cumparare a angajatilor din sectorul privat, afectata serios in anii crizei de inflatie si de diminuarea directa a salariilor" se arata in comunicatul ACPR.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca intentioneaza sa majoreze salariul minim cu 100 de lei, pana la 800 de lei si ca va cere delegatiei FMI aprobarea acestei masuri.
"Cresterea salariului minim ar urma sa fie aplicata imediat dupa aprobarea proiectului de buget", a mentionat Ponta, la RTV.
Victor Ponta: Vom cere FMI cresterea salariului minim de la 700 la 800 de lei
Programul de guvernare al USL prevede pentru perioada 2013-2016 cresterea salariului minim la 1.000 de lei. mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 16:40
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, sustine ca in luna aprilie, salariile si pensiile bugetarilor ar putea inregistra o crestere usoara, in cazul in care situatia economica o va permite.
"In legea bugetului de stat se regaseste prevederea ca, daca vor fi resurse si vom avea crestere economica, vom avea o indexare. Nu pot sa confirm daca aceste resurse vor exista. In aprilie vom avea aceste date si vom putea spune daca exista aceasta indexare", a precizat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, la Realitatea TV.
Ministrul Muncii a mai spus ca veniturile bugetarilor ar putea creste "modest", cu maxim 5%.
"Eu am convingerea ca fiind Banca Mondiala, FMI si Comisia Europeana in Romania si fiind discutiile si negocierile cu guvernul, analizele care se fac trebuie sa fie si cu un mesaj clar pentru populatie. Aceasta majorare modesta poate sa fie pana la 5 procente, dupa ce am discutat cu partenerii nostri si pe datele pe care le avem", a mai subliniat ministrul Muncii.
Dupa sedinta Coalitiei, politicianul Sorin Frunzaverde a declarat ca membrii coalitiei l-au mandatat pe premierul Emil Boc sa negocieze cu Fondul Monetar International (FMI) cresterea salariilor bugetarilor si a pensiilor.
"Azi (luni - n.red.) membrii conducerii coalitiei l-au mandatat pe prim-ministru sa negocieze marirea, din aprilie, a salariilor si a pensiilor", a declarat Frunzaverde. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 11:56
Daca va frustreaza problemele financiare si aveti de gand sa incepeti noul an cu o cerere de marire de salariu, mai asteptati. George Butunoiu, cel mai cunoscut hedhunter din Romania, seful firmei George Butunoiu Executive Search, ne spune ca 95% dintre romanii nu au sanse sa capete bani in plus la leafa.
Butunoiu nu este ingrijorat de aceasta situatie, fiind de parere ca recesiunea nu a facut decat sa aduca lucrurile la normal pe piata muncii.
- Ce efecte au avut masurile de austeritate luate de Guvern asupra pietei muncii romanesti?
- Au avut un efect direct asupra mediului de stat (scadere cu 25% a salariilor - n.r.), asupra celui privat efectul fiind indirect. Eu nu cred ca a fost o situatie dezastruoasa, ci din contra. De la inceputul anului si pana in august, afacerile au crescut. Odata cu 4 august, cand au cazut bursele din toata lumea, totul a inghetat. Companiile au ramas in stand-by pentru a vedea ce se mai intampla.
Daca a existat panica in randul angajatilor si angajatorilor romani, cauza a fost una externa, datorata crizei despre care se vorbeste in Europa.
- Ce asteptari sa avem de la anul 2012? Vom castiga mai mult?
- Nici vorba de salarii mai bune in 2012. Fie ca raman la locul de munca actual, fie ca si-l schimba, 95% dintre angajati nu au de ce sa spere la salarii mai mari. Sunt foarte putini cei care au baze reale pentru a spera la asa ceva.
In acest moment, doar 20% dintre cei care se prezinta la un interviu au fost vanati de... mai mult
Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 09:02
Posibilitatea indexarii pensiilor si a cresterii salariilor in 2012 este analizata in aceste zile, impreuna cu misiunea FMI, dar depinde de resursele acumulate, prioritatile si capacitatea de a finanta deficitul, a declarat duminica reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
"In aceste zile se lucreaza la aceste politici, la ce se poate sustine si ce nu se poate sustine, cat se poate sustine pentru a avea in vedere un deficit care poate fi finantat.
(...) Trebuie sa privim problema in ansamblu plecand de la elemente importante: care sunt resursele acumulate si care sunt prioritatile pentru anii care urmeaza, dar si care este posibilitatea Romaniei pentru a avea un deficit fiscal finantabil, in sensul de a atrage resurse de capital in mod constat si coerent. In aceasta zile, problema este discutata cu FMI", a precizat Tanasescu.
De asemenea, se discuta despre efectele turbulentelor internationale asupra Romaniei.
"Pentru 2012 lucrurile se complica, fiindca asistam la turbulente fantastice cu repercusiuni directe asupra Romaniei si de aceea analizele, discutiile pe care le vom face in zilele care urmeaza vor tine cont si de aceste turbulente internationale care afecteaza Romania", a completat Tanasescu. mai mult
Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 13:37
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni ca in lunile care urmeaza ar putea exista spatiu pentru o recuperare modesta a salariilor din sectorul public, pe fondul reducerii numarului de bugetari si a mentinerii cheltuielilor curente sub un control strans."Veniturile fiscale sunt in concordanta cu nivelurile anticipate, in timp ce cheltuielile curente au fost mentinute sub un control strans, mai ales datorita eforturilor continue de rationalizare a numarului de angajati din sectorul public. Aceste eforturi ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor din sectorul public in lunile ce urmeaza", a spus Franks.Potrivit acestuia, ajustarea fiscala a creat baza pentru stabilitatea si cresterea economica de viitor."Suntem in continuare foarte impresionati de determinarea pe care o arata autoritatile in realizarea ajustarii necesare in circumstante economice si sociale dificile.
Ajustarea fiscala a creat baza pentru stabilitatea si cresterea economica de viitor.
De acum incolo, va fi important sa se asigure continuarea disciplinei fiscale, mai ales intr-o perioada in care perioada financiara este marcata de incertitudini, cand riscurile de contagiune sunt tot mai mari.
In acest sens, mentinerea angajamentului de a reduce in continuare deficitul fiscal in 2012 pana la sub 3% din PIB este cruciala", a precizat seful misiunii FMI. mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 11:33
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIMPP), Ovidiu Nicolescu, a declarat, marti, ca nu se impune nicio crestere a salariului minim pe economie in situatia actuala de criza, intrucat acest lucru ar duce la falimentul a cel putin inca 50.000 de firme, potrivit Mediafax. Ovidiu Nicolescu a spus, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, ca o eventuala majorare a salariului minim ar duce, pe langa falimentarea a cel putin 50.000 de firme, si la cresterea numarului de someri, pierderea unor produse si servicii si micsorarea Produsului Intern Brut.
"O marire a salariului minim in prezent, in conditiile in care se mentine legislatia actuala, nu este suportabila de catre economia nationala.
Sindicatele care cer aceasta majorare nu au nici cinci la suta membri din domeniul privat, ele reprezinta salariatii din domeniul public, sanatate, educatie, companiile de stat, unde nu sunt asemenea salarii", a subliniat Nicolescu.
Presedintele CNIMPP a mai spus ca sindicatele vorbesc de salarii din domeniul privat, iar patronatele au atras atentia ca daca s-ar majora salariul minim obligatoriu prin mecanismul de crestere a tuturor celorlalte salarii ar insemna ca cel putin 50.000 de firme sa intre in faliment, iar Romania nu are nevoie sa sporeasca falimentul de firme.
"Nu consideram necesar sa se majoreze niciun fel de salariu minim, pentru ca firmele care isi permit platesc mai bine, firmele care au performanta nu raman pe salariul... mai mult
Marti, 19 Octombrie 2010, ora 23:36