Executivul va pune de miercuri in transparenta o hotarare de guvern prin care salariul minim pe economie va fi majorat cu 100 de lei, a anuntat, marti, ministrul demis al Muncii, Marius Budai.
"Vor sa desfiinteze salariul minim (noul guvern - n.red.), adica sa ne aduca cumva la un nivel de sclavagism modern. Am luat decizia aseara, intr-o discutie cu doamna premier si cu domnul ministru Teodorovici, ca maine dimineata (miercuri - n.red.) sa punem in transparenta publica o hotarare de guvern prin care vom majora salariul minim pe economie cu 100 de lei, asa cum scrie in programul de guvernare", a anuntat Budai la Botosani, intr-o intalnire electorala cu simpatizantii si primarii PSD.
Potrivit acestuia, "atunci cand vii la guvernare si beneficiezi de a doua cea mai performanta crestere economica din Uniunea Europeana, cand somajul e de 3%, cand salariile cu crescut cu 49%, iar pensia cu 4%, e bine".
"Asta e 'greaua mostenire, oameni buni'. Dar am vazut ca, mai recent, Banca Mondiala si FMI sunt pesedisti. Au spus ca guvernul condus de Viorica Dancila a condus bine tara si haideti sa revizuim cresterea economica pe plus, cu siguranta sunt pesedisti. (...)
Pai sa-i vedem noi pe aia sa continue ceea ce am inceput noi, sa aiba a doua cea mai mica taxare din UE, sa aiba somajul la 3%, sa majoreze salariile cu 49%, pensiile cu 45%, si cu toate acestea, datoria publica in procent din PIB sa fie scazuta, pentru ca avansul economic al Romaniei in ultimii trei ani a facut... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 14:43
Guvernul a adoptat in aceasta saptamana cresterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018. Insa aceasta masura va avea ca efect reducerea semnificativa a saraciei in randul angajatilor din tara noastra, asa cum sustin guvernantii?
Potrivit Hotararii adoptate de Executiv, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unui comunicat al Guvernului.
Sursa citata mai arata ca e vorba de o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.
Dar cat va fi suma primita in mana?
Salariul net va creste cu nici 100 de lei, de la 1.065 de lei - cat este in prezent - la 1.162 de lei de la inceputul anului viitor. De asemenea, costurile totale pentru un angajat platit cu salariul minim vor fi putin mai mari, va creste birocratia, e posibil sa existe concedieri si sa creasca munca la negru.
Citeste si:
Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati
Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 va aduce Romania intr-o situatie paradoxala
Dar despre toate aceste efecte am vorbit deja, asa ca de data aceasta ne vom axa pe altceva.
Printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 12:30
FMI trage un semnal de alarma: salariului minim in Romania a crescut mai rapida decat productivitatea muncii. Ca efect, scade competitivitatea firmelor, sunt descurajate investitiile si angajatii nu sunt incurajati sa se perfectioneze.
si are ca efect scaderea competitivitatii firmelor, descurajarea investitiilor si a angajatilor in a se perfectiona, sustine reprezentantul rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, potrivit Agerpres.
"Cresterea salariului minim are ca efect scaderea competitivitatii externe, descurajarea investitiilor straine, iar ecartul dintre cei care castiga salariul minim si ceilalti salariati se ingusteaza, fapt care poate descuraja angajatii sa faca eforturi progresiv, daca apreciaza ca munca lor nu merita facuta, din cauza diferentei mici de salarii.
Practic, nu castigi mai mult daca studiezi mai mult sau investesti mai mult, lucru care descurajeaza efortul de a excela", a explicat marti Alejandro ...citeste mai departe despre "FMI trage un semnal de alarma: cresterea salariului minim in Romania, prea rapida" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 19:43
Majorarea salariului minim mult peste cresterea productivitatii muncii ar putea face mai mult rau decat bine in Romania, arata expertii Fondului Monetar International (FMI), intr-un raport elaborat in urma consultarilor cu autoritatile de la Bucuresti.
Politica salariului minim poate furniza protectie muncitorilor cu venituri scazute.
Totusi, cu majorarea semnificativa planificata pentru acest an, ponderea salariului minim in salariul mediu in Romania va depasi media din regiune, ceea ce ar putea submina competitivitatea externa si ar putea afecta crearea locurilor de munca, in special pentru angajatii cu competente scazute si in industriile unde forta de munca este numeroasa, se arata in ...citeste mai departe despre "Avertisment de la FMI: Cresterea salariului minim ar putea face mai mult rau decat bine Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 18:43
Salariul minim pe economie va fi de 975 lei, de la 1 ianuarie 2015, iar pensiile vor fi majorate cu 5%, a declarat marti Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, la Romania TV.
'Asa cum am anuntat si in lunile anterioare, toate masurile pe care noi le-am promovat sunt sustinute prin bugetul anului 2015. Salariul pe economie, cel minim, va creste incepand cu 1 ianuarie, de la 900 - cat este in momentul de fata - la 975 (lei, n.r.), iar a doua majorare se va produce incepand cu 1 iulie, de la 975 la 1.050 (lei, n.r.), astfel incat sa incheiem anul 2015 cu salariul minim pe economie 1.050 lei', a afirmat ministrul Muncii, potrivit Agerpres.
Potrivit Rovanei Plumb, pensiile vor fi majorate cu 5%, iar pensia minima va ajunge la 400 de lei.
'In ceea ce priveste pensiile, facem o majorare a pensiilor cu 5%, respectiv a valorii punctului de pensie, pentru ca ne permite bugetul sa avem o majorare mai mare decat rezulta din calculul aplicarii formulei din Legea 263 - Legea pensiilor. Deci pensiile vor fi majorate cu cinci puncte procentuale, iar pensia minima, cea de 350 de lei, va fi majorata la 400 de lei, astfel incat cei care beneficiaza in momentul de fata de 350 de lei - ca si pensie minima sociala, 360, 370 (lei, n.r.) - toti vor ajunge la 400 de lei', a precizat Rovana Plumb.
Ministrul Muncii a mai spus, totodata, ca 'dialogul social este un instrument absolut democratic, care trebuie mentinut'.
'Dialogul social... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 15:30
Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, la RTV, ca la discutiile cu FIM privind bugetul pentru acest an va solicita majorarea salariului minim pe economie de la 700 de lei la 800 de lei, crestere care sa fie aplicata imediat dupa aprobarea proiectului de buget.
Prigramul de guvernare al USL prevede pentru perioada 2013-2016 cresterea salariului minim la 1.000 de lei.
O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului cu Romania, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 08:41
Guvernul negociaza cu Fondul Monetar International (FMI) majorarea salariului de baza minim brut pe tara de la 670 lei la 700 lei, considerand ca o asemenea crestere este justificata, a declarat vineri ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
El a precizat ca discutii pe aceasta tema vor avea loc si cu organizatiile patronale.
In urma cu un an, Guvernul a decis cresterea salariului minim de la 600 lei la 670 lei, tot in urma negocierilor cu FMI, premierul Emil Boc aratand atunci ca majorarea acopera in fapt nivelul inflatiei pe 2009 si 2010. mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 19:45
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIMPP), Ovidiu Nicolescu, a declarat, marti, ca nu se impune nicio crestere a salariului minim pe economie in situatia actuala de criza, intrucat acest lucru ar duce la falimentul a cel putin inca 50.000 de firme, potrivit Mediafax. Ovidiu Nicolescu a spus, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, ca o eventuala majorare a salariului minim ar duce, pe langa falimentarea a cel putin 50.000 de firme, si la cresterea numarului de someri, pierderea unor produse si servicii si micsorarea Produsului Intern Brut.
"O marire a salariului minim in prezent, in conditiile in care se mentine legislatia actuala, nu este suportabila de catre economia nationala.
Sindicatele care cer aceasta majorare nu au nici cinci la suta membri din domeniul privat, ele reprezinta salariatii din domeniul public, sanatate, educatie, companiile de stat, unde nu sunt asemenea salarii", a subliniat Nicolescu.
Presedintele CNIMPP a mai spus ca sindicatele vorbesc de salarii din domeniul privat, iar patronatele au atras atentia ca daca s-ar majora salariul minim obligatoriu prin mecanismul de crestere a tuturor celorlalte salarii ar insemna ca cel putin 50.000 de firme sa intre in faliment, iar Romania nu are nevoie sa sporeasca falimentul de firme.
"Nu consideram necesar sa se majoreze niciun fel de salariu minim, pentru ca firmele care isi permit platesc mai bine, firmele care au performanta nu raman pe salariul... mai mult
Marti, 19 Octombrie 2010, ora 23:36
Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a declarat ca democrat-liberalii au in vedere cresterea salariului minim, dar in acelasi timp reducerea CAS si a cotei unice, urmand ca masurile sa fie validate in mod oficial dupa discutiile cu finantatorii internationali, informeaza Newsin. Videanu a criticat duminica masurile propuse de PSD in programul de guvernare aprobat in congresul extraordinar de sambata si a precizat ca si PDL are in vedere cresterea salariului minim, dar cu reducerea CAS, astfel incat sa aiba masura sa aiba un "efect zero" asupra mediului de afaceri.
De asemenea, Videanu a fost intrebat despre afirmatia sefului statului referitoare la faptul ca scaderea cotei unice nu ar fi o solutie in acest moment, chiar daca PDL urmareste sa initieze aceasta masura, iar liderul PDL a replicat ca punctele de vedere nu sunt foarte diferite.
Totusi, in momentul in care a fost intrebat daca PDL are in vedere scaderea cotei unice si a contributiilor sociale, Videanu a raspuns: "la nivel de principiu da".
"Detaliile o sa vi le prezint. Vreau sa spun ca pe aceasta tema ne-am consultat si cu FMI, si cu ceilalti actori importanti, urmand ca in masura in care delegatia tehnica a FMI vine la Bucuresti sa facem simularile simultane si sa le ne putem valida previziunile si noi si dansii legate de aceste masuri", a spus prim-vicepresedintele PDL refuzand sa dea alte detalii pe acest subiect. mai mult
Luni, 18 Octombrie 2010, ora 00:50