Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, in cel mai recent "World Economic Outlook", din aprilie 2019, ca economia Romaniei va creste cu 3,1% anul acesta, sub estimarea de 3,4% din octombrie 2018.
De asemenea, institutia apreciaza ca, anul viitor, economia Romaniei isi va continua ritmul lent, inregistrand o crestere de 3%, comparativ cu acest an, proiectie pe care si-o mentine pana in 2024.
Rata anuala a inflatiei este prognozata la 3,5% la finele acestui an, in crestere de la 2,8% cat estima in octombrie, si la 3% la finele anului viitor.
"Pentru alte economii din regiune (Europa - n.red.) cu ritmuri de crestere robuste in ultimii ani, precum Polonia si Romania, cresterea este asteptata sa se tempereze pana la aproximativ 3%, pe termen mediu, reflectand diminuarea stimulentelor provenite din fonduri europene si a politicilor favorabile", subliniaza raportul FMI.
Institutia mai prognozeaza un deficit de cont curent de 5,2%, in crestere de la 3,4% in octombrie si de 4,6% anul trecut, iar pentru anul viitor sustine ca va ajunge la 4,8%, continuand sa se mentina pe termen mediu la 3,5%.
In schimb, FMI si-a mentinut estimarea privind rata somajului la 4,8%, iar pentru anul viitor a inaintat o prognoza de 4,9%.
Nu ne ajuta nici contextul global: Lumea e intr-un moment delicat, cu multe riscuri
In ce priveste economia globala, Gita Gopinath, economistul sef al FMI, sustine ca trece printr-un "moment delicat".
Cu toate acestea, Gopinath, care a fost... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 21:24
Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Emil Stavrev, responsabil cu economiile emergente, atrage atentia ca nu vede tocmai lucruri bune in cresterea economica a Romaniei cu care se lauda guvernantii, care ar trebui sa ia rapid masuri.
"Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a pazi economia de riscul supraincalzirii. Cu aceasta crestere puternica si PIB peste potential, deficitul nominal de 3% din PIB sugereaza ca deficitul structural este mult mai mare. Economia primeste foarte mult stimul fiscal", a declarat, pentru Profit.ro, Stavrev.
El a explicat ca FMI calculeaza un impuls fiscal cumulat de circa 3% din produsul intern brut potential pentru 2017 si 2018, fiind al treilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia si Bulgaria, lucru care alimenteaza potentialele riscuri pentru economie.
Oficialul FMI spune ca economia a crescut bazat pe consuma avand in vedere masurile anterioare de relaxare fiscalaa si cresterile salariale, insa acest lucru deja a inceput sa se vada in preturi.
Citeste si: Bloomberg trage un semnal de alarma: Ultima oara cand Romania a depasit China, "boom-ul" economic s-a spart dureros
"Ca rezultat al acestor lucruri, inflatia de baza, care este curatata de efectele scaderii TVA, a crescut, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste se acumuleaza in economie si riscurile supraincalzirii au crescut. Daca economia va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multa... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:18
FMI a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, dar noua cifra ramane sub avansul de 5,2% anticipat de Guvern, potrivit raportului World Economic Outlook publicat marti de institutia financiara.
Pentru 2018, FMI prognozeaza ca economia Romaniei va avansa cu 3,4%.
Seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, a declarat in martie, la finalul unei misiuni a Fondului, ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge in acest an la 3,7% din produsul intern brut (PIB), urmand ca dezechilibrul bugetar sa atinga 3,9% din PIB in 2018.
Guvernul a anuntat ca deficitul bugetar nu va depasi in acest an pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene.
Citeste si Calculele Guvernului sunt contrazise de Comisia Europeana: Deficitul va trece bine de 3%, cresterea economica va fi mai mica
Fondul mai anticipeaza pentru acest an o inflatie de 1,3%, urmata de un ritm de 3,1% in 2018, dupa un ritm negativ, de -1,6%, in 2016.
FMI a imbunatatit si estimarea de crestere a economiei mondiale la 3,7% in 2017, de la o estimare de 3,4% in ianuarie, datorita progreselor inregistrate in Europa, Japonia si China, dar a avertizat ca politicile protectioniste pun in pericol redresarea.
Institutia se asteapta ca economiile dezvoltate sa profite de redresarea ciclica.
Pentru Japonia, FMI a imbunatatit prognoza cu 0,4 puncte procentuale, la 1,2% in 2017, iar pentru zona euro si China cu 0,1 puncte, la 1,7%, respectiv 6,6%.... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 18:11
Fondul Monetar International (FMI) arata in cel mai nou raport ca Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017.
Institutia a revizuit in crestere estimarile privind economia tarii noastre.
Potrivit celui mai recent raport "World Wconomic Outlook", Romania va inregistra un avans de 5% al produsului intern brut in 2016.
Cifra a fost revizuita in sus fata de estimarea precedenta, de 4,2%, care a fost publicata in luna aprilie.
Astfel, Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, urmata de Irlanda (4,9%). Media la nivelul Batranului Continent este de 2%.
FMI estimeaza ca in 2017 economia noastra va creste cu 3,8%, insa chiar si asa Romania va inregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de crestere economica din Europa. Pentru 2018, FMI estimeaza ca economia romaneasca va avea parte de un avans de 3,3%.
La nivel global, FMI si-a mentinut estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2016 si 2017 la 3,1%, ...citeste mai departe despre "FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 17:31
Cresterea economica in tari precum Romania, Grecia, Bulgaria si Ungaria este incetinita de coruptie, potrivit unui oficial al Fondului Monetar International.
Aasim Husain, directorul adjunct al Departamentului European al FMI, a sugerat ca cele mai rapide cresteri economice in Europa de Est vor fi inregistrate de Polonia si Letonia, care se recupereaza rapid dupa marele declin inregistrat in timpul crizei economice din anul 2008, relateaza Novinite, citand cotidianul macedonian Utrinski Vestnik.
Husain a prezis o crestere economica de 5 la suta pentru Polonia si Letonia, sugerand ca economia Macedoniei va creste cu peste 3,5 la pana in anul 2015, adaugand ca sunt asteptate cresteri economice in intreaga regiune.
Joe Biden prezinta ...citeste mai departe despre "Oficial FMI: Cresterea economica din Romania, incetinita de coruptie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 09:15
Fondul Monetar International crede in continuare ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marti, de institutia financiara internationala.
Cresterea de 2,2% prognozata pentru 2014 este identica cu cea inclusa in prognoza de toamna a FMI si urmeaza unui avans de 3,5% inregistrat in 2013, cand Romania a avut una dintre cele mai puternice cresteri economice din Europa.
In schimb, FMI si-a revizuit in jos estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania, acestea urmand sa creasca cu 2,2% in 2014, fata de estimarile din toamna, care vorbeau de o crestere de 2,8%.
In ceea ce priveste regiunea Europei emergente, in care este inclusa si Romania, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere pana la 2,4% in 2014 si 2,9% in 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicata in toamna anului trecut. In pofida revizuirii, cresterea economica inregistrata in acest an de Europa emergenta va fi mica decat cea de 2,8% inregistrata anul trecut.
"Cresterea economica a incetinit in Europa emergenta in a doua jumatate a anului trecut, pe masura ce regiunea a facut fata unor iesiri mari de capital. In pofida unor efecte secundare pozitive din Europa avansata, relansarea ar urma sa slabeasca usor in 2014. Fragilitatile din zona euro, unele masuri domestice de inasprire a politicii monetare, cresterea volatilitatii... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 10:37
Datele preliminare privind evolutia PIB in prima parte a anului, in Romania, arata ca o tinta de crestere economica de 2 la suta, in 2013, poate fi atinsa, a aratat reprezentantul rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
"FMI a revizuit recent proiectia privind PIB-ul real pentru 2013, in crestere spre aproximativ 2 la suta. Datele preliminare pentru prima jumatatea a anului arata ca acest nivel poate fi atins si consideram ca nu vor exista socuri semnificative in a doua parte a anului", a declarat oficialul FMI pentru Agerpres.
Potrivit primelor estimari publicate de Institutul National de Statistica (INS), pe 14 august, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 1,7% in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012.
Produsul Intern Brut, in trimestrul II 2013, a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier).
Consiliul Fiscal a apreciat, saptamana trecuta, drept realista prognoza de crestere economica de 2% pentru anul 2013, pentru Romania, in conditiile in care un an agricol cel putin normal va contribui substantial la rata de crestere economica. mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 14:59
Economia Romaniei ar putea inregistra o scadere de 5%, avertizeaza reprezentantii FMI care spun ca, in cazul unui scenariu in care cursul s-ar deprecia cu 15 - 20%, sectorul bancar ar fi primul afectat.
In urma evaluarii FMI, rata de schimb este corelata cu fundamentele economice si exista chiar o subevaluare marginala a ratei de schimb, de 0,5 - 1 la suta, dupa analiza sustenabilitatii si a bilantului macroeconomic.
Daca se ia in calcul echilibrul ratei de schimb reale, ar exista o subapreciere a cursului de schimb de 4,75%, ceea ce este in limita marjei de eroare.
FMI vede cinci riscuri importante pentru Romania: agravarea crizei din zona euro si accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat; o reactie negativa a populatiei si politicienilor fata de reforme si accesarea de fonduri UE sub asteptari, care au sanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pietele financiare, cu sanse mici si efect mediu.
"Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu membrii zonei euro. Exporturile catre Germania, Italia si Franta formeaza circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este in mare parte controlat de banci din zona euro. Imprumuturile denominate in valuta formeaza aproximativ 60% din creditele catre sectorul privat", noteaza FMI intr-un raport publicat marti.
FMI: Este posibila o scadere economica de 5%
Luand in calcul experienta din... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:47
Cresterea economica pentru acest an, estimata in prezent la 1,1% - 1,2%, ar putea fi revizuita in jos, in toamna, daca nu sunt continuate investitiile sau exporturile vor incetini, a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, dupa intalnirea cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Proiectul privind rectificarea bugetara ia in calcul o crestere economica de 1,2% in acest an, revizuita de la 1,5% anterior.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012
Totodata, el a afirmat ca niciuna dintre masurile propuse cu ocazia acestei vizite a oficialilor FMI nu a fost batuta in cuie.
"Nicio masura nu este batuta in cuie, nicio masura fiscala, nici TVA la incasare, nici scutirea de contributii sociale. Cei de la FMI si CE sunt sunt deschisi pentru introducerea platii TVA la incasare si la scutirea de la plata contributiilor sociale pentru angajare de someri, dar trebuie ca Guvernul sa dovedeasca ca aceste masuri pot fi implementate fara efecte negative", a sustinut fostul ministru de Finante.
Ialomitianu a sustinut ca oficialii FMI au precizat ca orice masura care duce la reducerea veniturilor la bugetul de stat trebuie compensata cu taierea de cheltuieli.
"Nici macar introducerea impozitului regresiv nu este agreata de FMI si au spus foarte clar ca trebuie sa vina cu reduceri de cheltuieli si nu cred ca actualul Guvern va trece la reducerea cheltuielilor (...) cheltuieli de personal, cheltuieli cu pensii, cheltuieli cu... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 11:23