Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in acest an cat si anul viitor, ca urmare a moderarii stimulentelor care au stat la baza cresterii robuste inregistrate in 2017, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook".
Daca in luna aprilie FMI estima ca, in 2018, Malta si Romania vor inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,7% si, respectiv, 5,1%, in raportul publicat marti, FMI si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 4% in 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai putin decat estima in primavara.
Totodata, FMI preconizeaza ca in 2019 Romania urmeaza sa inregistreze o crestere economica de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat estima in aprilie.
"Economia Romaniei a inregistrat o crestere robusta de 6,9% in 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale si a cererii externe solide. Cresterea ar urma sa incetineasca pana la 4% in 2018 si sa continue sa se diminueze pana la 3,4% in 2019, pe masura ce stimulentele se vor modera", se arata in raportul "World Economic Outlook" publicat marti.
De altfel, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul permanent al FMI in Romania, avertiza inca de la inceputul lunii septembrie ca Fondul Monetar International ia in considerare modificarea prognozei de crestere economica pentru Romania din acesta an de la 5,1% la 4-4,5%.
In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 10:25
Expertii FMI au operat o corectie negativa in prognoza de crestere economica a Statelor Unite, argumentand ca politica actualei administratii de la Washington are efecte negatiove resimtite de clasa de mijloc si pe piata muncii.
"A devenit clar ca multe dintre programele anuntate nu au detaliile puse la punct", reclama analistii Fondului, care au si scazut de la 2,3% la 2,1% prognoza de crestere economica a Americii, relateaza CNN Money.
Expertii FMI sustin ca ideile sale, precum reducerea impozitelor, reluarea investitiilor in infrastructura si reducerea cheltuielilor bugetare, nu sunt gresite, insa este ingrijoratoare lipsa de viziune pentru punerea lor in practica.
In ianuarie, FMI a rectificat pozitiv prognoza de crestere economica pentru SUA, sperand ca sprijinul unei majoritati in Congresul american ii va permite administratiei Trump sa opereze reformele fiscale anuntate in campania electorala. Procesul de reforma este pus sub semnul intrebarii insa.
Printre promisiunile lui Trump se numara si asigurarea unei cresteri economice minime de 3% pentru primul sau mandat, dar chestiunea este privita cu indoiala de economistii FMI, care il crediteaza pe presedintele american cu o doza foarte mare de optimism.
FMI atrage atentia ca somajul a scazut la cote extrem de reduse, in vreme ce un noul val de crestere a natalitatii pare sa ii faca pe americanii de varsta tinere sa apeleze la concedii de ingrijire a copiilor, in vreme ce politica de izolare a Statelor... mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 06:18
3FMI a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, dar noua cifra ramane sub avansul de 5,2% anticipat de Guvern, potrivit raportului World Economic Outlook publicat marti de institutia financiara.
Pentru 2018, FMI prognozeaza ca economia Romaniei va avansa cu 3,4%.
Seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, a declarat in martie, la finalul unei misiuni a Fondului, ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge in acest an la 3,7% din produsul intern brut (PIB), urmand ca dezechilibrul bugetar sa atinga 3,9% din PIB in 2018.
Guvernul a anuntat ca deficitul bugetar nu va depasi in acest an pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene.
Citeste si Calculele Guvernului sunt contrazise de Comisia Europeana: Deficitul va trece bine de 3%, cresterea economica va fi mai mica
Fondul mai anticipeaza pentru acest an o inflatie de 1,3%, urmata de un ritm de 3,1% in 2018, dupa un ritm negativ, de -1,6%, in 2016.
FMI a imbunatatit si estimarea de crestere a economiei mondiale la 3,7% in 2017, de la o estimare de 3,4% in ianuarie, datorita progreselor inregistrate in Europa, Japonia si China, dar a avertizat ca politicile protectioniste pun in pericol redresarea.
Institutia se asteapta ca economiile dezvoltate sa profite de redresarea ciclica.
Pentru Japonia, FMI a imbunatatit prognoza cu 0,4 puncte procentuale, la 1,2% in 2017, iar pentru zona euro si China cu 0,1 puncte, la 1,7%, respectiv 6,6%.... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 18:11
Fondul Monetar International (FMI) arata in cel mai nou raport ca Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017.
Institutia a revizuit in crestere estimarile privind economia tarii noastre.
Potrivit celui mai recent raport "World Wconomic Outlook", Romania va inregistra un avans de 5% al produsului intern brut in 2016.
Cifra a fost revizuita in sus fata de estimarea precedenta, de 4,2%, care a fost publicata in luna aprilie.
Astfel, Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, urmata de Irlanda (4,9%). Media la nivelul Batranului Continent este de 2%.
FMI estimeaza ca in 2017 economia noastra va creste cu 3,8%, insa chiar si asa Romania va inregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de crestere economica din Europa. Pentru 2018, FMI estimeaza ca economia romaneasca va avea parte de un avans de 3,3%.
La nivel global, FMI si-a mentinut estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2016 si 2017 la 3,1%, ...citeste mai departe despre "FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 17:31
Expertii FMI considera ca economia Romaniei va creste cu 2,7% in 2015. Aceasta este concluzia in urma vizitei de la Bucuresti din februarie.
Estimarea expertilor FMI este modificata in crestere fata de raportul acestora din octombrie 2014, arata Mediafax. Atunci, raportul indica o crestere de 2,5%.
Pentru anul viitor se asteapta o crestere de 2,9% si ca inflatia va accelera cu 2,4% anul viitor.
Raportul FMI mai arata ca deficitul de cont curent se va situa in 2015 la 1,1% din PIB ...citeste mai departe despre "Vesti mai bune de la FMI: Cu cat va creste economia Romaniei in 2015" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 19:33
Economia globala inainteaza intr-un ritm destul de lent, potrivit unui raport recent al Fondului Monetar International (FMI).
Institutia a redus prognoza de crestere din 2014 la 3,4%, un nivel cu 0,3 procente mai mic fata de estimarea realizata in luna aprilie.
Totusi, aceasta cifra este superioara celei inregistrate anul trecut, de 3,2%.
FMI a facut revizuirea din cauza Statelor Unite, care au inregistrat un prim trimestru slab in conditiile unei ierni capricioase, care a sugrumat cererea interna.
Romania, cea mai mare crestere economica din UE. Industria a fost principalul motor
Si alte economii mari au primit vesti proaste: prognozele pentru China, Franta si Rusia au fost, de asemenea, reduse.
Tensiunile ...citeste mai departe despre "FMI, anunt despre cresterea economica: SUA sunt de vina" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Iulie 2014, ora 08:56
Cresterea economica in tari precum Romania, Grecia, Bulgaria si Ungaria este incetinita de coruptie, potrivit unui oficial al Fondului Monetar International.
Aasim Husain, directorul adjunct al Departamentului European al FMI, a sugerat ca cele mai rapide cresteri economice in Europa de Est vor fi inregistrate de Polonia si Letonia, care se recupereaza rapid dupa marele declin inregistrat in timpul crizei economice din anul 2008, relateaza Novinite, citand cotidianul macedonian Utrinski Vestnik.
Husain a prezis o crestere economica de 5 la suta pentru Polonia si Letonia, sugerand ca economia Macedoniei va creste cu peste 3,5 la pana in anul 2015, adaugand ca sunt asteptate cresteri economice in intreaga regiune.
Joe Biden prezinta ...citeste mai departe despre "Oficial FMI: Cresterea economica din Romania, incetinita de coruptie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 09:15
Fondul Monetar International crede in continuare ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marti, de institutia financiara internationala.
Cresterea de 2,2% prognozata pentru 2014 este identica cu cea inclusa in prognoza de toamna a FMI si urmeaza unui avans de 3,5% inregistrat in 2013, cand Romania a avut una dintre cele mai puternice cresteri economice din Europa.
In schimb, FMI si-a revizuit in jos estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania, acestea urmand sa creasca cu 2,2% in 2014, fata de estimarile din toamna, care vorbeau de o crestere de 2,8%.
In ceea ce priveste regiunea Europei emergente, in care este inclusa si Romania, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere pana la 2,4% in 2014 si 2,9% in 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicata in toamna anului trecut. In pofida revizuirii, cresterea economica inregistrata in acest an de Europa emergenta va fi mica decat cea de 2,8% inregistrata anul trecut.
"Cresterea economica a incetinit in Europa emergenta in a doua jumatate a anului trecut, pe masura ce regiunea a facut fata unor iesiri mari de capital. In pofida unor efecte secundare pozitive din Europa avansata, relansarea ar urma sa slabeasca usor in 2014. Fragilitatile din zona euro, unele masuri domestice de inasprire a politicii monetare, cresterea volatilitatii... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 10:37
FMI estimeaza pentru Romania o crestere economica pentru intervalul 2013-2016 de 3,5-4%, iar pentru anul acesta de 1,5%, se arata in raportul institutiei.
"In 2012, cresterea economica va fi probabil mai putin robusta decat cea estimata anterior ca urmare a efectelor de inrautatire a mediului extern privind exporturile si in plan intern la nivelul cererii (in mare parte prin intermerdiul bancilor cu capital strain).
Echipa (FMI - n.r.) estimeaza cresterea economica pentru 2012 la 1,5%, alimentata de o apreciere treptata a cererii interne private si de absorbtia sporita a fondurilor UE.. Pe termen mediu, cresterea economica in intervalul 2013-2016 este
de asteptat sa ramana puternica la nivelul de 3,5%, pana la 4 %", se arata intr-un raport al FMI.
Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI) a finalizat in a doua parte a lunii martie a patra evaluare a performantelor economice din Romana in cadrul programului stand-by. Autoritatile au indicat faptul ca va continua sa trateze acordul ca masura de precautie si, prin urmare, nu intentioneaza sa foloseasca fondurile.
In urma evaluarii, a fost pusa la dispozitie o suma aditionala echivalentul a circa 500 milioane euro (662 milioane dolari), totalul resurselor disponibile ajungand astfel la doua miliarde euro (2,74 miliarde dolari). mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 19:49