Fondul Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor din Romania adoptarea cat mai rapida a legislatiei pentru imbunatatirea guvernantei corporative in companiile de stat si stabilirea unei liste cu potentiale listari la bursa sau privatizari, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania Reza Baqir, la finalul misiunii in Romania.
"Misiunea recomanda adoptarea si implementarea rapida a legislatiei pentru imbunatatirea guvernantei corporative la companiile de stat. De asemenea, recomandam restructurarea masiva a companiilor de stat aflate intr-o situatie financiara ingrozitoare si stabilirea unei liste de potentiale companii care pot fi listate la bursa sau privatizate", a explicat reprezentantul FMI, intr-o conferinta de presa.
FMI critica scaderea taxelor: Amanati masurile de stimulare a consumului si investiti in sanatate si educatie
Potrivit sursei citate, aceste ...citeste mai departe despre "Solutia FMI pentru companiile de stat cu probleme: Sa fie restructurate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 19:07
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, afirma ca a respins propunerea FMI de intrare in insolventa a unor companii cu datorii, precum CFR Marfa si CFR Calatori,ca asteapta bani de la buget, dar si masuri de rentabilizare de la manageri, in caz contrar restructurarea urmand sa fie "de sus in jos".
"Pentru mine, din punctul meu de vedere nu este chiar cea mai buna solutie (intrarea insolventa, n.r.). S-a pus problema ca CFR Marfa sa intre in insolventa si CFR Calatori, toate companiile. FMI-ul a propus si eu am respins ideea din start ca in scrisoarea de intentie, deci in scrisoarea agreata cu FMI-ul, sa se spuna acest lucru, ca trebuie sa intre in insolventa. FMI-ul a acceptat aceasta obiectie pe care am avut-o, cu conditia ca noi sa restructuram, sa rentabilizam, sa dovedim ca putem si fara sa intram in insolventa", a afirmat ministrul la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, fiind intrebata daca ar fi de acord cu intrarea in insolventa a companiilor din subordinea ministerului care acumuleaza datorii.
Manescu a spus ca la Ministerul Transporturilor sunt "o gramada de datorii" si multe probleme nerezolvate de ani de zile pe care le-a "mostenit" la preluarea mandatului.
"Eu am o gramada de datorii la Ministerul Transporturilor. (...) Nu am reusit sa le platesc pentru ca domnul Voinea (ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, n.r.) nu mi-a dat bani si pentru ca bugetul Romaniei nu a fost... Sigur ca am vorbit (cu Voinea, n.r.). Eu sper ca... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 12:59
Managementul privat al companiilor de stat prevazute in acordul cu FMI va fi numit pana in luna octombrie, iar primele societati vizate sunt Hidroelectrica si Transgaz, a declarat sambata ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, in urma discutiilor de la BNR cu reprezentantii FMI.
Chitoiu a precizat ca primele companii care vor beneficia de management privat vor fi Hidroelectrica si Transgaz.
Alaturi de Transgaz si Hidroelectrica, Oltchim, Romarm si Electrica Furnizare se numara printre societatile de stat la conducerea carora vor fi numiti manageri privati.
Printre companiile de stat pentru care vor fi selectati, ulterior, manageri privati, conform angajamentelor asumate fata de FMI, se numara Tarom, SNLO, CFR SA, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transelectrica si Romgaz. mai mult
Sambata, 05 Mai 2012, ora 15:57
Luna viitoare va fi numit management privat in patru companii de stat, cu toate ca unele dintre acestea vor fi vandute. Astfel, statul da sume uriase de bani pentru a aduce manageri ce vor fi schimbati de noii proprietari.
Primele echipe de management privat vor fi numite in fruntea a patru societati de stat in maxim o luna, dupa cum a anuntat, miercuri, premierul Mihai Razvan Ungureanu. Acest pas reprezinta concretizarea unui proiect despre care se discuta de peste un an, prin care se doreste eficientizarea companiilor de stat prin indepartarea managerilor numiti politic si aducerea unei conduceri moderne.
Proiectul vizeaza 15 societati de stat
Cu toate ca Ungureanu nu a dat numele companiilor respective, primele patru din lista societatilor la care se va numi management privat sunt: Oltchim, Romarm, Hidroelectrica si Electrica Furnizare. Acestea au fost amintite si de ministrul Economiei,Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, in urma cu o luna ca fiind prioritate in acest proces.
"Insiruirea aceasta de companii arata o lipsa de stategie. Sunt din domenii diferite, in stadii diferite de listare sau privatizare, asadar, este clar ca vorbim de indeplinirea unor conditionalitati impuse de FMI si nu de o strategie coerenta", a declarat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, pentru Business24. "Sunt niste interese de moment care vor disparea dupa alegeri".
Managementul privat si privatizarea
Dintre primele patru... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:22
Cu toate ca procesul de recrutare al managerilor privati este pregatit cu mare fast de catre Guvern de mai bine de un an de zile, abia saptamana viitoare se va da startul cautarilor. Analistii contactati de Business24 s-au aratat sceptici in ceea ce priveste reusita "proiectului".
"Managerul privat la o companie de stat este un proiect esuat in fasa pentru ca este facut numai pentru imagine, nu pentru continut, pentru a arata lumii profane grija autoritatilor pentru aceste companii de stat.
Cum poate o singura persoana sa schimbe ceva in compania de stat in conditiile in care ai o AGA de stat, cu reprezentanti de doi bani? Acestia nu vor avea niciun rezultat benefic", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Business24.
In maximum o saptamana statul va da startul recrutarii managerilor privati. Primele patru companii care vor avea la conducere CEO privat vor fi Hodroelectrica, Romarm, Electrica Furnizare si Oltchim, ultimele doua urmand sa aiba manageri interimari intrucat sunt inscrise pe lista privatizarilor.
Printre companiile care au depus la Ministerul Economiei ofertele de participare la licitatie se numara Spencer Stuart si Egon Zehnder, companii de renume international. Comisionul pe care il vor primi headhunterii va fi de 250.000 de euro pentru fiecare manager recrutare.
Iata cum arata bilantul primelor companii care vor avea manager privat:
Hidroelectrica
Cea mai mare companie producatoare de energie din Romania a obtinut... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:00
Analistul economic al FMI pentru Romania, Anca Paliu, crede ca este nevoie de un departament sau o agentie guvernamentala care sa se ocupe de firmele de stat si ca este necesara transparenta in raportarile financiare, in conditiile in care in prezent nu se stie nici macar cate firme de stat exista.
"Cu privire la transparenta si la evidentierea informatiilor, dorim sa vedem o transparentizare mai buna a sistemului de raportare. Nu exista cerinte legale cu privire la firmele de stat. Legile actuale spun ca firmele isi publica aceste informatii pe internet doar daca au site. Noi nici macar nu stim cate firme de stat exista. Exista 700, maximum 1.000. Noi am vrea sa le vedem transparente, vrem sa vedem ca exista un departament, o agentie guvernamentala care se ocupa de aceste firme, vrem un raport anual cu privire la acestea, sa vedem ce fac ele, care este situatia lor, ce se face pentru a le imbunatati situatia", a mentionat analistul economic al FMI pentru Romania si Bulgaria, Anca Paliu.
Aceasta a subliniat ca exista masuri urgente care trebuie luate pentru a reduce arieratele la zero. De asemenea, trebuie restructurate toate categoriile de cheltuieli, iar managementul privat reprezinta o etapa intermediara pana la privatizare, abordare care "trebuie facuta cu mare grija".
"Dorim de asemenea sa vedem si analize ample, capitole ample in strategia pe termen mediu si lung. Recomandam o imbunatatire a gradului de responsabilizare a ministerelor de resort. De exemplu, daca... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 20:50
La un an dupa ce FMI si UE au incercat sa o salveze, Grecia poate obtine un nou pachet de ajutor financiar european. Insa, pentru a beneficia de ajutor, Grecia va fi nevoita, in prima instanta, sa-si scoata la vanzare cele mai importante active ale statului. Printre bunurile statului elen se numara stadioane de baseball, cazinouri, avioane, piste de curse de cai si chiar insule. Expertii citati de Business Adviser au realizat un top al activelor publice pe care Grecia ar putea sa le scoata la vanzare si au pus etichete de pret pe unele active odata nepretuite ale Greciei.Locatiile Olimpice de la Jocurile Olimpice din 2004
Locurile unde s-au desfasurat Jocurile Olimpice sunt scoase la vanzare. Acestea au adapostit odata meciuri de baseball, taekwondo si hochei.
Terenul de pe insulele grecesti
O parte din faimoasa insula Mykonos a fost scoasa la vanzare.
De asemenea, mai multe insule din Grecia vor fi scoase la vanzare, cu preturi intre 2,46 de milioane de dolari si 18,5 milioane de dolari.
20% din OTE, compania de telecomunicatii de stat
Cu toate ca au existat anumite opozitii, cel mai mare furnizor de telecomunicatii din Grecia ar putea fi vandut la Deutsche Telecom AG.
OTE detine 54,01% din compania Romtelecom.
Casino Mont Parnes, la 10,6 mile in afara Atenei
Statul scoate la vanzare participatia de 49% din acest hotel de lux, cu o vedere uimitoare.
TrainOSE SA - "CFR"-ul grecesc
Calea ferata elena a acumulat datorii de 10,7 milioane de euro, ceea ce a costat... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 14:07
Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) impreuna cu membrii ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene au avut o intrevedere cu conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri pentru a discuta stadiul reformelor economice, precum si situatia infiintarii celor doua companii energetice nationale, informeaza MECMA, citat de NewsIn.In cadrul discutiilor au fost abordate stadiul reformelor economice demarate de Guvernul Romaniei si al programelor de restructurare din companiile monitorizate, aflate in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), se arata intr-un comunicat al MECMA.In cadrul intalnirii s-a concluzionat ca tintele financiare pe primul trimestru al acestui an au fost atinse in cea mai mare parte de catre companiile monitorizate, existand premise ca rezultatele sa fie pozitive in continuare, potrivit MECMA.
De asemenea, s-au purtat discutii despre situatia infiintarii celor doua companii energetice nationale.
Reamintim ca, in 14 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul formulat de societatea Hidroelectrica impotriva hotararii pronuntate de Tribunalul Bucuresti in dosarul nr. 49977/3/2010, ramanand astfel irevocabila respingerea inregistrarii Proiectului de constituire a companiei nationale Hidroenergetica.In decembrie 2010, la solicitarea salariatilor din Hidroelectrica, Tribunalul Bucuresti declarase nelegal Proiectul de divizare a Hidroelectrica si de fuziune in vederea constituirii... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 11:15
Guvernul s-a angajat fata de FMI ca pierderile celor zece companii de stat monitorizate, fara subventii, taxe si dobanzi, vor fi limitate in acest an pana la trei miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie si pana la patru miliarde lei (930 milioane de euro) la finele lunii decembrie, potrivit Mediafax.Tintele pentru ultimele doua trimestre ale acestui an in ceea ce priveste limitarea pierderilor companiilor de stat monitorizate au fost incluse in memorandumul tehnic atasat scrisorii suplimentare de intentie la acordul cu Fondul Monetar International, obtinut de MEDIAFAX.
"Vor fi stabilite in continuare tinte indicative trimestriale pe 2010 pentru soldul agregat operational (EBIT-earnings before interest and tax-castiguri inainte de dobanzi si impozite si taxe), exclusiv subventii.
Datele vor fi furnizate impreuna cu rezultatele operationale de catre companii.
Tintele pentru luna septembrie 2010 si finele lunii decembrie 2010 vor fi - 3.000 milioane lei si, respectiv, -4.000 milioane lei", se arata in document.
Lista companiilor monitorizate cu FMI, carora li se vor aplica aceste limite de pierderi, cuprinde Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.
Guvernul si FMI au convenit anterior ca... mai mult
Joi, 09 Septembrie 2010, ora 15:01