O delegatie a Fondului Monetar International, condusa de seful misiunii FMI pentru Romania, Jaewoo Lee, se va afla la Bucuresti in perioada 27 mai - 7 iunie.
"Luni, o echipa FMI, condusa de Jaewoo Lee, a inceput o vizita de doua saptamani la Bucuresti, pentru a realiza evaluarea anuala a economiei romanesti, cunoscuta sub denumirea Consultare pe Articolul IV. Echipa va discuta cu autoritatile romane evolutiile si politicile economice.
Vor avea loc intalniri cu oficiali de la Ministerul Finantelor Publice (MFP), Banca Nationala a Romaniei (BNR) si alte agentii guvernamentale, precum si cu reprezentanti ai sectorului privat si ai organizatiilor neguvernamentale", a declarat reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Alejandro Hajdenberg.
Misiunea va da publicitatii o declaratie la incheierea vizitei si ar urma sa sustina o conferinta de presa pe 7 iunie, se arata intr-un comunicat al Fondului Monetar International, remis luni.
In prezent, Romania nu are in derulare un acord de finantare cu Fondul Monetar International, insa institutia financiara evalueaza anual evolutia economiei romanesti, in baza consultarilor pe Articolul IV.
Consultarile constituie un exercitiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultarilor in baza Articolului IV este examinarea situatiei financiare si economice la nivel national si formularea unor recomandari generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare si... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 10:05
Economia Romaniei arata semne de supraincalzire, existand riscul ca actuala traiectorie politica sa sporeasca volatilitatea macroeconomica, sa submineze capacitatea de a rezista la socurile adverse si, in cele din urma, sa incetineasca convergenta spre tarile avansate din UE, se arata in documentul publicat miercuri de Fondul Monetar International (FMI) la sfarsitul consultarilor cu Romania in baza Articolului IV.
Romania a inregistrat o crestere economica solida in 2017, cu un nivel scazut record al somajului si o imbunatatire a sectorului financiar.
Consumul privat, stimulat de masurile de relaxare fiscala si majorarea salariilor, a condus avansul economiei, in timp ce investitiile sunt in intarziere, iar reformele structurale incetinesc, se arata in raportul FMI.
Investitiile in sectorul public ca procent din PIB au scazut semnificativ, pe fondul absorbtiei reduse a fondurilor europene. Deficitul guvernamental si cel de cont curent s-au adancit, la 2,8% din PIB si, respectiv, 3,4% din PIB in 2017.
Reflatia isi intensifica ritmul. Desi tinta de inflatie a BNR a fost indeplinita in 2017, inflatia globala a urcat din ianuarie peste partea superioara a intervalului tinta al BNR, ajungand la 5,2% (in ritm anual) in aprilie 2018.
Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 5% in 2018 - condusa de continuarea masurilor de stimulare a consumului privat in urma relaxarii fiscale - care va fi insotita de adancirea deficitului de cont curent si de un... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 14:02
La finalul unei runde de consultari cu Romania vizand Articolul IV, Fondul Monetar International (FMI) a publicat un document in care formuleaza o serie de recomandari care sa-i permita tarii noastra sa aiba o evolutie fiscala favorabila.
Astfel, in contextul cresterii economice solide, directorii FMI recomanda o tinta fiscala sub tinta bugetara pe 2018, de 3% din PIB, si observa ca probabil ar putea fi necesare masuri fiscale suplimentare pentru a atinge acest obiectiv.
Oficialii FMI incurajeaza, de asemenea, reformele fiscale pentru a asigura indeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO) al Romaniei. Ei au subliniat necesitatea de a se evita noi reduceri de taxe, de a se majora salariile si pensiile intr-un ritm moderat si de a revizui implementarea Legii salarizarii unitare si a modificarilor in sistemul de pensii in linie cu spatiul fiscal disponibil si obiectivele fiscale pe terme mediu.
De asemenea, directorii FMI au scos in evidenta importanta reformelor pentru a spori eficienta sectorului public prin intarirea administratiei fiscale, pentru imbunatatirea eficientei colectarii taxelor, majorand eficienta cheltuielilor prin verificarea cheltuielilor si a achizitiilor centralizate, si prin imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.
Oficialii FMI sprijina inasprirea politicii monetare initiata pentru a reduce inflatia. Ei incurajeaza BNR sa ramana vigilenta si sa continue inasprirea politicii monetare deoarece este necesara pentru a ancora... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 11:01
Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Emil Stavrev, responsabil cu economiile emergente, atrage atentia ca nu vede tocmai lucruri bune in cresterea economica a Romaniei cu care se lauda guvernantii, care ar trebui sa ia rapid masuri.
"Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a pazi economia de riscul supraincalzirii. Cu aceasta crestere puternica si PIB peste potential, deficitul nominal de 3% din PIB sugereaza ca deficitul structural este mult mai mare. Economia primeste foarte mult stimul fiscal", a declarat, pentru Profit.ro, Stavrev.
El a explicat ca FMI calculeaza un impuls fiscal cumulat de circa 3% din produsul intern brut potential pentru 2017 si 2018, fiind al treilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia si Bulgaria, lucru care alimenteaza potentialele riscuri pentru economie.
Oficialul FMI spune ca economia a crescut bazat pe consuma avand in vedere masurile anterioare de relaxare fiscalaa si cresterile salariale, insa acest lucru deja a inceput sa se vada in preturi.
Citeste si: Bloomberg trage un semnal de alarma: Ultima oara cand Romania a depasit China, "boom-ul" economic s-a spart dureros
"Ca rezultat al acestor lucruri, inflatia de baza, care este curatata de efectele scaderii TVA, a crescut, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste se acumuleaza in economie si riscurile supraincalzirii au crescut. Daca economia va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multa... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:18
Seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, sustine ca, desi Romania si-a intarit foarte mult economia dupa criza, cresterea economica poate fi afectata de taierile de taxe si cresterile de salarii ale Guvernului Grindeanu.
"Taierile succesive de taxe, cresterile salariale si limitarea investitiilor ameninta sa afecteze aceasta crestere.
Trebuie intarite reformele structurale, mai ales in zona prioritizarii absorbtiei de fonduri EU si sustinerii luptei impotriva coruptiei", a spus Baqir, prezentandu-si concluziile vizitei in Romania, in cadrul unei conferinte care a avut loc la BNR.
In ce priveste bugetul pe 2017, reprezentantul FMI sustine ca "schimbarile legislative consecutive au facut ca structura bugetului sa fie rigida".
"Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni.
Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului", a subliniat Baqir.
In ce priveste deficitul bugetar pentru acest an si pentru anul urmator, Baqir a spus ca estimarile sunt de 3,7 la suta din PIB pentru 2017, fara masuri suplimentare ale Guvernului, si de 3,9 la suta din PIB pentru anul 2018, "dar prognoza pentru anul urmator se va schimba cand vor incepe discutiile pentru... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 14:48
Reprezentantii delegatiei FMI se afla la BNR, printre temele discutate cu guvernatorul Mugur Isarescu numarandu-se legea insolventei personale si conversia creditelor.
Delegatia FMI a inceput marti vizita la Bucuresti, programata in perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultari si a treia evaluare a acordului stand-by cu Romania, aprobat in septembrie 2013.
Intr-o scrisoare transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valcov, si guvernatorului BNR reprezentantii FMI isi exprima ingrijorarea in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca, fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.
Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, si de Elisabetta Capannelli, Country Manager al Bancii Mondiale.
"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata in scrisoare.
In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.
"Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 11:02
Discutiile din cadrul celei de-a patra misiuni de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu Romania continua vineri cu o intalnire intre delegatia Fondului Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Seful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, ar urma sa se intalneasca, la Banca Nationala, cu guvernatorul Mugur Isarescu, dupa o runda de discutii tehnice intre expertii Fondului cu specialisti din principalele directii din BNR
Joi, delegatia FMI s-a intalnit cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, cu care a discutat situatia incasarilor bugetare, iar in cursul dupa-amiezii a avut loc o intalnire cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
Pe agenda discutiilor cu conducerea Ministerului Finantelor Publice au figurat subiecte privind executia bugetara pe anul 2011, revizuirea prognozei de crestere economica pe 2011, de la 1,5% - nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza inrautatirii contextului extern.
Misiunea FMI, care se va afla la Bucuresti pana pe 6 februarie, va avea intalniri cu autoritatile romane, reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 09:35
Romania trebuie sa fie vigilenta, dupa problemele din Grecia, si sa se asigure ca isi indeplineste toate angajamentele asumate, astfel incat sa nu apara riscuri, care pot fi agravate de actualul context, a declarat, joi, seful misiunii FMI de evaluare a acordului incheiat cu Romania, Jeffrey Franks, transmite Mediafax."Mesajul-cheie pentru Romania, legat de problemele din Grecia, este acela ca Romania trebuie sa fie foarte vigilenta in indeplinirea tuturor angajamentelor asumate, pentru a se asigura ca nu va aparea niciun risc, care sa fie agravat de situatia actuala (creata de criza din Grecia -n.r.)", a spus Franks, dupa o intalnire cu guvernatorul Mugur Isarescu.
El nu a dorit sa faca comentarii referitoare la situatia fiscala, aratand ca este nevoie ca expertii misiunii sa finalizeze analiza.
Franks a precizat ca in prezent Fondul Monetar se afla intr-un proces de reevaluare a prognozelor macroeconomice.
El a confirmat anuntul facut de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, potrivit caruia urmatoarea transa de la FMI, in valoare de aproximativ 850 de milioane de euro, va fi alocata exclusiv Bancii Nationale a Romaniei (BNR), fara sa existe posibilitatea unei noi finantari a deficitului bugetar.
O misiune a FMI se afla in Romania in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua daca au fost indeplinite conditiile asumate prin acordul stand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge in Consiliul Director al FMI in a doua jumatate a lunii iunie, care va decide... mai mult
Joi, 29 Aprilie 2010, ora 14:02
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, intr-un comunicat in care subliniaza concluziile misiunii din Romania, ca economia romaneasca ar putea scadea in acest an, iar o recuperare usoara ar putea surveni abia spre sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010.Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat reprezentantilor FMI ca raportul Fondului privind evolutia Romaniei este corect."Cunosc mare parte din raport. Este corect in legatura cu evolutiile Romaniei pentru anul viitor", a spus Basescu, aratand ca Romania nu este in postura de a contesta acuratetea raportului intocmit de FMI.Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea spune ca imprumutul FMI este inevitabil. Liviu Voinea crede ca finantarea imprumutului pe care il va contracta Romania va proveni in proportie de 90% de la FMI si doar 10% din surse europene. Printre conditiile impuse de Fondul Monetar se numara ajustarea graduala a deficitului bugetar si conditii restrictive privind cheltuielile publice. Presedintele Romaniei i-a primit, ieri, la Palatul Cotroceni pe membrii delegatiei Fondului Monetar International si i-a informat ca este la curent cu mare parte din continutul raportului FMI si ca il considera corect.Seful de misiune FMI pentru Romania a spus ca Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au acordat FMI sprijin in intocmirea raportului si ca, desi nu au fost de acord cu toate concluziile documentului, au oferit mereu informatiile de care membrii... mai mult
Joi, 05 Februarie 2009, ora 11:00