Grecia si creditorii internationali au ajuns marti la un acord privind reformele economice si financiare care trebuie luate de autoritatile de la Atena pentru a primi urmatoarea transa de imprumut in valoare de 2 miliarde de euro.
Acordul, convenit in cursul diminetii, va crea conditiile si pentru deblocarea unor fonduri de 10 miliarde de euro necesare recapitalizarii bancilor, au declarat trei oficiali citati de Wall Street Journal.
Grecia primeste 86 de miliarde de euro: Cand vine prima transa si avertismentul FMI (Video)
Potrivit acordului de sprijin in valoare de 86 de miliarde de euro convenit in vara, Grecia trebuie sa adopte 48 de masuri de reforma, considerate de importanta majora, in schimbul transei de imprumut de 2 miliarde de euro necesara platii salariilor, facturilor si arieratelor.
Grecia s-a inteles cu creditorii, dupa 23 de ore de negocieri
Finalizarea primului set de reforme, impreuna cu unele suplimentare legate de sectorul financiar, a reprezentat o ...citeste mai departe despre "Grecia a ajuns la un acord cu creditorii pentru deblocarea urmatoarei transe de imprumut" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 12:47
Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seara, noul plan de asistenta financiara destinata Greciei, in valoare de 86 de miliarde de euro.
"Planul a fost aprobat. Mesajul transmis de Eurogrup este puternic si clar: Grecia va ramane in zona euro", a declarat, la finalul reuniunii, Jean-Claude Juncker (foto), presedintele Comisiei Europene, informeaza BBC.
Noul plan prevede acordarea unor credite in valoare de 86 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani.
In schimbul imprumuturilor oferite de Grupul Bruxelles (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Mecanismul European de Stabilitate si Fondul Monetar International), Grecia va adopta o serie de reforme macroeconomice, in sensul cresterii taxelor si reducerii deficitului bugetar.
Criza din Grecia, departe de a fi rezolvata: FMI anunta suma uriasa pe care elenii trebuie sa o imprumuteLa o luna de la acordul Greciei cu creditorii, inca nu se stie cine are de castigatCe implica al treilea plan de ...citeste mai departe despre "Veste buna in prag de weekend de la Bruxelles: Grecii primesc banii de care au atata nevoie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 August 2015, ora 07:09
Bancile din Grecia vor mentine cateva luni limitele privind retragerile de numerar, pana la reluarea in regim normal a finantarii europene si pana la eventuala restructurare a datoriei suverane, afirma oficiali.
Bancile din Grecia s-au redeschis luni, dupa trei saptamani, dar limita la retragerile de numerar a ramas in vigoare, fiind stabilita la 420 de euro pe saptamana.
Restrictiile la retragerile de numerar ar urma sa fie mentinute pana cand Grecia va obtine un nou program de finantare din partea Grupului Bruxelles - format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Dupa ce s-a opus vehement implicarii FMI, Grecia ii cere oficial ajutorRomania, stea intre stelele cresterii economice din Europa de Est - ce ar trebui sa invete Grecia
"Activitatea bancilor este practic blocata in momentul de fata, iar situatia economiei Greciei se inrautateste", explica un oficial grec, sub protectia anonimatului, subliniind ca exista din ce in ce mai... citeste mai departe despre "Bancile din Grecia s-au deschis, dar sunt inca blocate. Limitele la retragere vor mai dura cateva luni" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Iulie 2015, ora 12:45
Grecia ar putea avea nevoie de o relaxare a datoriilor si o finantare mai mare decat a estimat FMI acum o saptamana, a afirmat joi economistul sef al institutiei, Olivier Blanchard, in comentarii care pot complica mai mult eforturile tarii de obtinere a unui nou program de sustinere.
"Credem ca evolutiile actuale ar putea implica o finantare mai mare, cel putin pentru sustinerea bancilor si o restructurare mai mare a datoriilor decat estimam in raport", a afirmat Blanchard intr-o postare pe blog, relateaza MarketWatch.
Intr-un raport publicat saptamana trecuta se arata ca Grecia ar avea nevoie de un nou ajutor de peste 60 de miliarde de euro, pentru acoperirea necesarului de finantare, precum si de o relaxare a termenilor de rambursare a datoriilor prin extinderea maturitatilor, relateaza MarketWatch.
Raportul a fost pregatit inainte de convocarea referendumului de catre autoritatile elene, decizie care a necesitat introducerea controlului capitalului.
Statul elen mai ...citeste mai departe despre "FMI: Grecia ar putea avea nevoie de o finantare mai mare decat a estimat Fondul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 11:23
Grecia a intrat oficial in incetare de plati, dupa ce a ratat scadenta catre FMI la transa de 1,6 miliarde de euro, devenind, astfel, prima economie dezvoltata care ajunge in aceasta situatie. Totodata, tot marti noapte, a expirat oficial si programul european de asistenta financiara.
Jocul nu este insa incheiat pentru eleni. Miercuri la amiaza va avea loc o noua teleconferinta a Eurogrupului, liderul sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, anuntand ca un al treilea plan de salvare pentru Grecia este posibil oricand, doar ca din momentul intrarii in incapacitate de plata procedurile se complica.
Este de asteptat ca termenii negocierilor sa se modifice cu mult, iar conditiile impuse Atenei sa fie si mai dure.
Guvernul de la Atena a cerut marti Mecanismului European de Stabilitate (fondul de urgenta al UE) sa incheie un acord pe doi ani, care ar acoperi nevoile financiare ale tarii, pe parcursul acestei perioade, iar ministrul finlandez de Finante a anuntat ca incepand de maine se... citeste mai departe despre "Grecia a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat scadenta catre FMI - ce urmeaza si ce sanse de salvare are" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 01:50
De astazi, Grecia a recurs la metoda controlului capitalului, iar tara pare sa fie cuprinsa de haos.
Cozi la bancomate si benzinarii, banci inchise timp de o saptamana si bursa inchisa pe aceeasi perioada sunt doar cateva imagini cu care Grecia iese in evidenta in aceasta perioada.
In realitate, controlul capitalului decretat de premierul Alexis Tsipras vine cu masuri dure care afecteaza viata fiecarui elen. Din nefericire pentru guvernantii de la Atena, masura este luata cu intarziere, iar o analiza a FMI arata ca majoritatea tarilor care au recurs la controlul capitalului au esuat in incercarea lor, arata un reportaj Bloomberg.
O tara izolata
Conform decretului emis de Tsipras, bancile elene vor continua sa efectueze operatiuni online pe piata interna si pot primi sume de bani din afara tarii in conturile deponentilor.
De asemenea, pensile vor continua sa fie livrate prin intermediul institutiilor bancare din tara, dar retragerea banilor de pe card va fi limitata la maxim 60 euro/zi/card/cont bancar.
Nu sunt afectate de acest plafon cardurile bancare emise de intitutii de credit din afara Greciei, indiferent ca apartin unor cetateni straini sau eleni.
Plafonul de 60 de euro se aplica si cardurilor care sunt emise de bancile elene, dar ar caror posesori se afla acum in afara granitelor. Situatia ii afecteaza in mod deosebit pe turistii greci plecati in vacante in strainatate.
Platile prin carduri pre-platite se pot face pana la plafonul maxim al... mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 17:24
FMI nu va mai finanta Grecia daca autoritatile de la Atena nu vor plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro scadenta pe 30 iunie, a declarat directorul general al institutiei, Christine Lagarde.
Lagarde a afirmat, intr-un interviu acordat BBC, ca referendumul programat pe 5 iulie va cere grecilor sa analizeze propuneri ale creditorilor care nu mai sunt luate in considerare.
Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit
"Nu pot vorbi despre programul cu FMI, care este in derulare, dar programul de finantare convenit cu Uniunea Europeana expira pe 30 iunie. Cel putin din punct de vedere legal referendumul se va referi la propuneri si aranjamente care nu vor mai fi valide", a explicat sefa Fondului.
Daca Grecia nu va plati FMI datoria de 1,7 miliarde de dolari scadenta pe 30 iunie nu va mai avea acces la finantare pana nu isi achita datoriile, a explicat Lagarde, reiterand politica institutiei ...citeste mai departe despre "Avertismentul dur al FMI: Nu mai finantam Grecia daca rateaza plata de pe 30 iunie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 10:08
Referendumul propus de guvernul grec privind ultima oferta de acord facuta Greciei de catre creditorii sai (UE, FMI) a fost aprobat de majoritatea parlamentului grec in cursul noptii de sambata spre duminica.
In favoarea referendumului, propus pentru data de 5 iulie, au votat 178 de deputati, din totalul de 300, relateaza AFP, Reuters si DPA.
Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit
Deputatii majoritatii guvernamentale (stanga radicala Syriza si aliatii lor din cadrul dreptei suveraniste Grecii Independenti, ANEL) au votat in favoarea referendumului, la fel si deputatii partidului neonazist Zori Aurii.
Adresandu-se parlamentarilor inainte de votul organizat in legatura cu propunerea privind referendumul, premierul grec, Alexis Tsipras, a estimat ca "poporul va spune un mare NU ultimatumului, dar in acelasi timp un mare DA Europei solidaritatii".
Grecia ramane pe pozitii: Referendumul privind ...citeste mai departe despre "Grecia nu renunta la referendum: A fost aprobat de parlament, in ciuda opozitiei Bruxelles-ului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 08:08
FMI a avertizat vineri ca riscurile legate de planul de reforme din Grecia sunt ridicate, iar tarile europene vor fi nevoite sa acorde statului elen noi fonduri si reduceri ale datoriilor, relateaza Capital.gr.
"Programul evolueaza in directia buna, dar dificultatile sunt enorme. Respectarea la timp a angajamentelor europene pentru reducerea datoriilor si finantarea Greciei sunt esentiale pentru succesul programului de reforma", se arata intr-un raport publicat vineri de FMI.
La inceputul acestei saptamani, FMI a aprobat furnizarea unei transe de finantare de 3,2 miliarde de euro Greciei, dupa ce guvernul a adoptat noi reduceri ale cheltuielilor bugetare, a obtinut imbunatatirea termenilor de finantare din partea statelor europene si a efectuat o rascumparare de obligatiuni.
FMI estimeaza ca Grecia va avea nevoie de fonduri suplimentare de pana la 9,5 miliarde de euro, pentru perioada 2015-2016, si considera ca exista sanse bune ca europenii sa acorde finantarea, daca tara va aplica masurile prevazute in actualul program de imprumut. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 09:25